![]() |
![]() |
![]() |
Зонско паркирање во Скопје |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 18> |
Author | ||||||||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Иако генерално давам силна подршка за проектов, Бојан има 100% право за тоа дека ако плаќаш за некаква услуга, таа мора и да ја добиеш. Недозволиво е некој да плати месечна или годишна карта (без разлика дали е тоа по повластена цена за станари), а да не може да најде паркинг место.
Нека повелат господата од Градски Паркинг да си направат анализи и проекции за искористеноста на паркинзите во различни периодот од денот/неделата/годината. Нека си набават софтвер да го контролира тој дел и нека вградат семафори на паркинзите, па по потреба да се контролира влегувањето на оние кои немаат месечни или годишни карти. Можда е прекомплицирано за нашиве шупаци, ама ако е така нека си поднесат оставки. Градски Паркинг не е волонтерско добротворно друштво, туку јавно претпријатие со свои обврски и големи профити од својата дејност. Конечно, зошто толку фалби и чукање во гради, доколку вакви битни прашања не им се решени? Проектов е суштински и не смее да се дозволи да се претвори во обична фасада за максимизирање на профити, без квалитетна услуга и без решавање на проблемите! Сепак им давам некој период фора за да средат некои работи во од. Ќе видиме... |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Iscrew, на твоите навреди нема да одговорам со контранавреди, бидејќи никогаш не сум се спуштал на толку ниско ниво! ДАЈ БАРЕМ НЕКОЈ СПРОТИВЕН АРГУМЕНТ!
На темава говорам затоа што сум директно засегнат. Паркирањето на два-три паркинзи што е сега почнато сеуште не наликува на хаос, но во моментот кога ќе почне да се наплатува на сите паркинзи ќе настане општ хаос. Јас пак повторувам, НИКОЈ од градските паркинзи не дошол да ги информира куќните совети или станарите на зградите за оваа одлука. ОДЛУКАТА СЕ СПРОВЕДУВА ДИЛЕТАНТСКИ! Инаку ваков начин на наплата навистина постои во Белград, Загреб, Париз и скоро низ сите градови, НО ТАМУ ПОСТОИ ЕФИКАСЕН ЈАВЕН ТРАНСПОРТ. Да се откажам од сопствен автомобил во замена за смрдлив автобус, НЕМА ШАНСА! На овој начин, моите 2400 денари за паркинг на годишно ниво единствено би отишле во празно, за некој си проект во Маџари или Гази Баба, за којшто немам намера да плаќам. |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
igorius ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Nov-2008 Online Status: Offline Posts: 187 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
zatoa jas si kupiv vespa
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
BOJAN јас колку што имам дадено аргументи имам дадено, тие се. Јас неслушнав ниеден аргумент зашто некој треба тебе да ти обезбеди комодитет во строг центар, небаре си го купил местото за паркирање и твое е у катастар. Куќните совети се здруженија за мењање сијалици у влез и нема што некој да ги консултира што да прави со земјиште кое не е нивно, а ниту па некој им дал право да го застапуваат.
И јас имам сличен проблем, веднап до мојата здрада се наоќа реонски дистрибутивен магацин на тинекс и секое сабајле, па и до попладне кај мене пред зграда е гунгула со камиони и комбиња. Имало многу обиди да се најде некој конпромис, пред една деценија и со некои си рампи пробуваа но тој паркинг е на тинекс колку што е и мој. Факт е дека ми е мене проблем секое сабајле да идам до пријавница и да барам чив е каминот да го тргне зашто ме затвроил на паркинг но го имам комодитетот да имам голем супермакет до мене. Притоа не сум себичен и имам разбирање за сите потреби. Нити се обидувам да саботирам нечии туќи потреби. луќ сме ќе се разбереме. Кај тебе е малку поекстремна ситуација и го имаш комодитетот до тебе да имаш центар на главен град. Тоа со себе ќе си повлече и други последици. |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
BOJAN, ti davam pravo vo tvrdenjeto deka ako plakjas, MORA da imas vo sekoe vreme slobodno mesto za parkiranje! Tuka mislam nema diskusija, spored prosta logika e toa taka! Ne moze za nesto da plakjas sto ne go dobivas.
Ama ne ocekuvaj da imas garancija ako nekoj ti go osteti ili nedaj boze ukrade avtomobilot. Sepak se raboti za otvoreni parkinzi so SMS princip na naplata kade sto nema vraboteni, koi bi gi pazele avtomobilite. I toa ne e samo kaj nas taka. |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
И јас ќе се сложам дека ако некој сака да може да си одкупи место за паркирање, но двесте денари од ден, а не од месец. Башка и да може било кој да си одкупи место загарантирано, да немора да е од центар. Така може, а вака за двесте денари месечно, па уште загарантирано во никој случај. Преку леб, погача.
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
theone ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Се ми се чини дека само ние сме научени дека се треба да биде како што ни е ќеф.
Летово бев во Будимпешта кај пријател на гости. Живее во строг центар и не вози кола. Паркинг на улица се наплаќа 100 тина денари 3 саати. И немаш право на повеќе од неколку саати да си паркиран. Јас си најдов паркинг на 3 километри од таму со чувар. 48 часа 15 евра. Белград иста приказна во центарот , имаш смс , имаш класичен паркинг како кај нас со наплата. Во Австрија во градче од 20 000 жители , има специјален паркинг во центарот на кој е дозволен само час и половина бесплатно, ако те најдат после тој час и пол веднаш добиваш казна. На сите други паркинзи си плаќаш. |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Се согласувам за искуствата од другите европски градови, но и како што самите кажувате тамошните жители немаат сопствени автомобили, а тоа значи дека користат велосипед за поблиски или јавен транспорт за подалечни релации. Кај нас и едниот и другиот вид на превоз е слабо развиен. Инаку, и така најчесто пешачам, ретко го користам автомобилот и тоа за далечни релации, затоа и ми е потребен паркинг. Се сложувам дека треба да се воспостави и можноста да се откупи паркинг местото, но по разумна цена. На крајот, се разбира дека сум лојален граѓанин и дека ќе ги платам месечните карти на Градски паркинг, но сепак сметам дека како граѓанин имам право да се пожалам на дел од проблемите со паркирањето.
Имам и идеја, мислам дека парите што ќе се собираат од овие паркирања во градската каса да се пренаменат за изградба на катни гаражи низ централното градско подрачје. |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
со еден збор кај нас прво не се решени јавниот превоз и инфраструктурата за да може да се оди на вакви подвизи
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Многу сограѓани од Центар ги имаа распродадено подземните гаражи пример, други не ни имаа загарантирано паркинг место, бидејќи проекциите при проектирањето биле една кола еден стан, а денес ситуацијата особено во центар е минимум две коли еден стан, но голем проблем се и фирмите кои никнаа како печурки по дожд по осамостојувањето па сега и стамбените комплекси во Центар се пребукирани постојано од службени возила...
Решение е можеби за станарите да се узирпира дел од тревните површини, но за секој стан максимум по утврдена потреба да се додели простор за паркинг не повеќе од едно возило... И капак конечно мора да се дозволи изградба на катни гаражи по внатрешните паркинзи помеѓу зградите каде какви услови има или подземни или надземни, пример позади јукан, позади МАТ, позади драмски тука на ова игралиштето на гимназијата, спроти бристол, а сигурно утре и под плоштад... |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Според сегашнио стандарди мислам дека се проектира 1,2 места по стан!
Инаку потполно се слагам дека прометот од паркирањето треба да иде во унапредување на паркирањето, па градски паркинг да биде компанија и што еден ден ќе стопсанисува со свои изградени катни гаражи. |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
@Max
во право си дека гаражите нема да го решат проблемот но верувам многу ќе помогнат. Ќе повторам. Ако парите што граѓаните би ги давале на Градски паркинг во форма на месечен закуп на паркинг место (кое не е ни загарантирано) ги канализираат преку куќните совети кон темелно реновирање на гаражаите верувам дека за истите и помали пари ќе имаат многу поголема корист, дури ќе можат самите да си најмат чуварска служба. Се што треба е малку самоорганизација. Ете во случаи како на Бојан каде тој вели дека не ја ни користи редовно колата, гаража би била и многу подобра варијанта отколку отворен паркинг каде што секој може да те изгребе, скриши ретровизор итн. |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=92491010243&id=14&prilog=0&setIzdanie=21795 |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
кој вели декаа Општина Аеродром нема да се влезе во новава шема? конечно ред и тука! |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
decki da ve zamolam za edna usluga ako imate vreme....nekoj sto e podobro informiran ako moze da postira slika od skopje od google earth i da gi obelezi 3te zoni sto se predvideni za parkiranje, zosto vaka so iminja na ulicite nemam bas najdobra pretstava do kade se. fala odnapred.
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Кире, се надевам ова ќе заврши работа
![]() ![]() ![]() http://www.parknow.mk Edited by Cloverstack - 28-Sep-2009 at 22:57 |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Super e!! Fala ti! ![]() |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
25 денари неограничено?! И они мислат дека со тоа го решиле проблемот овде?! 25 денари/саат господа, само тоа ќе ги натера „шемаџиите“ да си ги остават поршињата по гаражите и по околните паркинзи, а не на тротоари.
И друго нешто - што после 21 час кога ќе се крене рампата?
|
||||||||||||||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Сабајле користев зонско паркирање. И само што влегов на паркинг ми се сипаа едно десетина души и по неколку кревања рака, што беше доволно да им дадам до знаење дека знам како функционира концептот, се паркирав. На излагање од кола пишав порака во идење, и кога ја пратив порака веќе бев пешки стигнат до влезот на паркингот кадешпто еден возач се убедуваше со вработениот дека бил само за пет минути и според тоа не гледаше за сходно да плаќа паркинг. И згора на тоа доби потврден одговор од вработениот. зашто се тие десет вработени на секој метар?! За да оставаат возаи да паркираат бесплатно или што?! И јас бев за пет минути па пратив порака! Всушност повеќето тамо се за пет минути и тоа беше замислата со ограничувањето временско!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 18> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |