![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5253545556 329> |
Author | |
damjan4o ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Sep-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 358 |
![]() ![]() |
Да, дотаму се простира плоштадот. А и на местото со асвалт (од лумикс па се до линијата на гранитните плочки) се планира црквата па асвалтот е само привремен. Плоштадот пела (просторот околу портата) сигурно ќе биде уреден. Паркингот за таксисти веројатно ќе стане рампа која ќе ја симнува улицата која поминува под портата на улицата под плоштадот. Остануваат уште уличките од двете страни на црквата кои ќе водат до гтц/пела од кои за онаа кон гтц сум готово сигурен дека нема многу да ја чепкаат (ќе си остане асвалт како и сега) а за онаа кон пела можам само да се надевам дека ќе ја разубават за да прави, како што кажа, целина со плоштадите...
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
всушност асфалтот за кој зборите е дел од улиците кои водат до плоштадот, не од самиот плоштад, но не е битно, битно е сите тие мали улици кои водат кон плоштад да се пешачизираат и поплочат, би сакал да е нешто во стил на поплочениот почеток на ул. Максим Горки бидејќи најдобро се вклопува со плоштадот
инаку тоа е еден од битните проблеми, додека некој не убедуваше колку бил прекрасен некој споменик, никој не помисли на просторот кој го опкружува, што е од големо значење за спомениците патем сега приметив во клипот дека треба да се промени фасадата на зградите каде што е Лондон паб, и тоа во една целина (или тоа е лупнато онака?), патем едната од тие згради има барем малку историја во неа и е изградена уште во времето кога е изграден срушениот Хотел Македонија |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Аларова на времето постојано трубеше дека ќе го среди тој простор. Повеќе пати ги рециклираше најавите, но очекувано не бидна ништо. Ако не се лажам, има и некакви компликации за нивелација околу Лумикс. |
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Околу Лумикс може да се направи нивелација во форма на скалила, ако веќе се сака...
|
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
bez razlika dali sum za ovoj potfat, iako moze svesen deka na skotje mu trebase presleka, sepak srcevo go poznava onakov komunjarski Edited by Max - 06-Jun-2011 at 08:03 |
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Не брзај, додека не го направат, надежта последна умира. Ти го нарекуваш impossible city, од кај знаеш дека воопшто ќе се реализира ? Од кај знаеш дека, како што го нарекуваш, komunjarski t.e. retro sedumdesti, нема да преживее и да остане ? Па што ако веќе почнал да се реализира ? Тоа не е никаква гаранција дека дефинитивно ќе се реализира во целост, потсети се само колку години Скопскиот Бизнис Центар, кој е всушност денешен Соравиа, дремеше среде Центар како недоградена градба. Или она чудовиштено кај Лотарија на Македонија, кое до денешен ден дреме недоградено. Стариот офицерски дом, надградбата на Собранието со куполи и неговата обнова, спомнати беа уште во 2007, односно 2 години пред да и биде прикажан проектот Скопје 2014 на јавноста, а сепак ништо не е започнато ни околу едната, ни околу другата градба. Ништо не е сигурно, се додека не биде 100% реализирано. Edited by Dexter26 - 04-Feb-2011 at 18:43 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
@макс, ти барем знаеш обично да фрлиш по некој квалитетен кометар, гледај вакви коментари да не ти се повторуваат, впрочем само го потврдуваш фактотдека планов е направен од лични фрустрации и комплекси!
и не знам дали веќе вреди да се реплицира повеќе на вакви коментари... |
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
З чим ме читаш ко макс а не ко Мах што да кажам, очигледно е дека си ја испуштил поентата, јас дефинитивно сум против комунарско скотје зато и спотот горе цел е обоен, а иако ја подржувам градителската волја и очигледно светнуването на мал ринг, сепак не одобрувам добар дел од проектите, да не се повторувам имаш наназад мои размисли... ~ Декстер баш тие проекти што ги наброја ги одобрувам... така да уште нив да не ги завршат та impossible city етикетата ке биде посилна, куполите Особено ги оправдувам, само што јас вака не би ги расфрлал туку би ги истоварил сите на плоштад, преку храмови, музеи, амфитеатарски галериски ротонди итн... |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
и доколку имаш претходно давано коментари, не си ги уништувај со вакви излагања и ако не поддржуваш голем дел од објектите, не знам како може да го поддржуваш планот и идејата од која произлегуваат, не може поради два три објекта, кои исто така не вредат многу, да се поддржи цело едно осакатување на градот и мал ринг не се светнува со изградба на објекти посебно, туку со целосна негова обработка вклучувајќи ги сите негови детали и што се однесува до никот, извини, не сум видовит и не знам како правилно да го прочитам, од сега ќе знам no hard feelings ![]() |
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
Е па тогаш, прими го моето извинување, бидејќи и јас ги делам кристално истите мислења со тебе, само што погрешно те интерпретирав во твојот коментар #1095. Воопшто не те мислев за комуњар, но малку носталгичарски ми делуваше твоето збогување со старите комуњарски вредности и добредојдето на impossible city. А турбо фолкот е веќе друга приказна, тоа си зависи исклучиво од нас, никој со сила не не тера да слушаме турбо фолк, исто како што никој со сила не не тера да слушаме рок. Ама затоа, сестра ми и нејзините соученици кои сега се прва година во Корчагин, не ги оставаат да дишат на мира доколку не отидат барем еден ден во неделата во театар, за да се изнагледаат по некоја претстава, па потоа во училиште да ја раскажуваат истата. Е тоа е веќе терање нешто со сила. |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Како си се расфрлате со зборот комуњари и комуњарство
![]() |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Па види вака. Јас не се разбирам од градежништво, архитектура и уметност, но мнозинството светски медиуми на Скопје 2014 гледаат како на неокласицистичка преобразба на градот така да, најверојатно Скопје v 2.0 како што ти го нарекуваш, најверојатно треба да го насловиме неокласицистичко. Лично мене не ме интересира дали на едни им личи на барок, на други на неокласицизам, се додека измените сепак успешно се реализираат. Мислам, види ги американциве, кои што нешто над 200 години постојат како независна држава, а ние македонците речиси 5 века сме трпеле турско ропство. Каква поврзаност имаат американците со барокот и неокласицизмот ? А види им ги Белата Куќа, Конгресот, Њујоршката Берза на Вол Стрит, Линколновиот Меморијал, па уште не знам кои други меморијали и споменици. И сето тоа изградено во држава која постои нешто повеќе од 200 години, а немаат богата историја. Ние од друга страна, постоиме како независна држава неполни 20 години, ама затоа пак, имаме богата историја. Немој погрешно да ме разбереш. Мене било каква преобразба би ми одговарала, се додека истата би опфаќала повторно градење на стари културно-историски градби како стариот офицерски дом и стариот театар, надградбата на Собранието со уште еден кат и со 3 куполи итн. А што се однесува до новите градби, истите можат да бидат и во друг стил, како што најсигурно ќе биде деловниот центар кој се гради на местото каде што порано била старата народна банка. Мојот конечен заклучок е: Најважно е да куртулиме од актуелниов комуњарски изглед на Скопје, бидејќи цел свет не гледа како такви и како југоносталгичари. Дури и светските медиуми, самиот проект Скопје 2014 го опишуваат како неокласицистичка преобразба на град кој во целост го има задржано стариот социјалистички изглед. Edited by Dexter26 - 06-Feb-2011 at 14:00 |
|
![]() |
|
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
Гитар, "новово" Скопје не е ни античко, ни националистичко, не е ни демохристијанско и секоја употреба на тие зборови во контекст на СК2014 е многу лаичка, наметната, па дури и многу проста. Не ме интересира на кого му реплицираш со коментаров, али брат немој со вакви епитети, "новово" Скопје не се пронаоѓа во ниту еден од нив. Ако е античко тоа може да се однесува на тоа дека е тука со векови (не знам дали постои од антика, најверојатно да, но не сум толку упатен), националистичко- не знам дали тоа е соодветен збор за град, бидејќи стварно звучи смешно, а демохристијанско- ова е најсмешно бидејќи Скопје секогаш било и ќе биде град со различни религии, различни етнички заедници и тоа сите го знаеме многу добро, глупо е воопшто и да објаснувам. Ова демохристијанско стана белег на глупоста на А1 (да не речам на медиумиве, дека они го промовираа на еден многу прост начин), затоа не е баш интересно и паметно, да се користи без соодветна основа. Али секој си знае за себе.
|
|
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
И Dexter26, и StreetStruck, очигледно и двајцата не ја сфативте поентата на мојот пост, и многу ми е жал. Немав желба да етикетирам никого и ништо, едноставно да ве натерам да размислите:
Каква е побогу таа комунистичка архитектура? Штом архитектурата си дозволувате да ја именувате според уредувањето и партијата на власт во моментот кога биле градени определени објекти, по таа логика треба и денешниот стил да го именувате по денешното уредување и партија на власт. Нели тогаш беше комунистичка партија на власт, па си земате за право да зборувате за некаква „комунистичка архитектура“, а штом сега имаме демохристијанска партија на власт, логично-последички имаме „демохристијанска архитектура“, зарем не? И според вас, објектите изградени од 2002-2006 се „социјалдемократска архитектура“? My point being, нема комунистичка архитектура, нема ни демохристијанска архитектура, и апсурдно е да говориме за било која. Јас само се зафркавав со слободната интерпретација на придавката „комуњарски“ и „комунистички“ која се користи нашироко во нашава држава. Како што сами кажавте правецот што преовладува во СК2014 е неокласицизам, така правецот што преовладувал во претходните години и доминира моментално во центарот на Скопје се вика брутализам. Не комунистичка архитектура значи, туку брутализам. BTW, извинете што ќе избегам од темата, но демохристијанство не е измислица на А1 (и партијата на Ангела Меркел во Германија е демохристијанска), туку ВМРО-ДПМНЕ официјално се идентификува себе како таква партија, исто како што КПЈ беше комунистичка партија. Се надевам дека ви бев јасен со моето излагање. Edited by гитардемон - 06-Feb-2011 at 20:13 |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
Убаво напишав јас, дека не е битно на кого си му реплицирал предходно, јас немав предходно напишано комуњарска или комунистичка архитектура, така да незнам зошто збориме во множина.
Иначе факт е дека оваа архитектура (постоечкава, мртвава, неинвентивна, затапувачка) се поистоветува со социјализмот и комунизмот па може и од таму овие придавки што фрчат низ муабет. А ако размислиш баш и таква е бидејќи во ниту еден друг период не се градело така и е присутна највеќе во екс-комунистичките/социјалистички земји, така да нема поприкладен збор за таа архитектура. Немав намера да пишувам за тоа бидејќи ни еднаш го неам употребено тој збор, али ако сакаш и од таа страна да образложам, па ете. Исто така брутализмот не преовладува во Скопје, далеку од тоа, нема логика да се прави споредба или па да се едначи тој стил со овој "комунистичкиот"(морав да го искористам за да се разбереме). Во брутализам се Народна Банка, Универзитетот, поштата итн. да не набројувам, а повеќето гарант мислат за станбените згради кои доминираат во Скопје па и во центарот, кога се збори за комунистички или комуњарски.Брутализмот има некоја длабочина во себе има некој уметнички потпис, барем ја така мислам, не сум баш сигурен, слободно поправи ме. Edited by Cloverstack - 06-Feb-2011 at 22:29 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@гитардемон
#1104 Повеќе од јасен, барем за мене, не сум овластен да зборувам во име на StreetStruck. Моето оправдание ти го потенцирав во пост #1102, а тоа е дека не се разбирам ни од градежништво, ни од архитектура, ни од уметност. Многу малку сум запознаен со поимот брутализам, имам забележано дека истиот најчесто е користен од страна на архитектите и уметниците, а како што спомнав претходно, јас не се разбирам ни од професијата на едните, ни од професијата на другите. Но не јас, туку западњачкиве медиуми, го нарекуваат актуелниов изглед на Скопје социјалистички. Значи, не комунистички, не комуњарски, туку социјалистички, а ние македонците, поконкретно ние скопјаните, за секој израз си имаме "наш", или "скопски" израз, па од тука актуелниов изглед на Скопје го нарекуваме комунистички или комуњарски. Но како и да е, барем на мене, не ми се допаѓа актуелниов бруталистички изглед на Скопје. Не ми се допаѓаат ниту некои, но не сите, градби од проектот Скопје 2014, но во главно ги поддржувам повеќето. И извини и ти бидејќи ќе избегам од темата, но ВМРО-ДПМНЕ се демохристијанска партија еднакво колку што и КПЈ беше комунистичка партија, а ако некој го има прочитано Комунистичкиот Манифест на Карл Маркс и Фридрих Енгелс, би знаел дека во комунистички систем нема ниту бирократија, ниту државна контрола, туку се е во рацете на пролетаријатот, а во Југославија во која на власт беше КПЈ богами, тешко дека нешто беше во рацете на пролетаријатот. Edited by Dexter26 - 06-Feb-2011 at 23:00 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Добро, значи се сложивме сите, и мило ми е.
Муабетот беше дека „комунистичка архитектура“ е сосем нефер израз, и крајно неточен. На англиски навистина може да се чуе commie blocks, но онака како „симпатична“ карактеризација на станбените згради од тој тип и од таа епоха (кои патем ги има во толкава мера низ земји кои никогаш немале врска ни со комунизмот ни со социјализмот, колку што ги има и во екс-СССР и СФРЈ), но никако не како дерогативен термин кој се користи нашироко по македонските сајтови (особено од страна на читатели-коментатори на Вечер и Сител) со цел да се каже дека нешто е лошо, одвратно, и „непатриотско“. Што се однесува до брутализмот, го споменав бидејќи во последно време со актуелизирањето на Скопје 2014 сè повеќе станува збор за центарот на Скопје, па воедно и за објектите на МЕПСО и ПТТ, па пошироко и НБРМ, ректоратот на УКИМ, студентскиот дом „Гоце Делчев“ и други. Мене лично тој стил ми е многу привлечен (би рекол дека НБРМ е најубавиот објект во државава), и ми е жал што често во тие интернет (и не само) дискусии се проткајува тезата дека фамозното Скопје 2014 ќе го прикрие „одвратното“ минато на Скопје, и брутализмот се поистоветува со „комуњарство“ и ред други новоизмислени глупости. P.S. Извинете што на повеќе наврати и на двајцата ви реплицирам споено во еден пост, но полесно ми се беше така за да не должам многу. ![]() Edited by Cloverstack - 06-Feb-2011 at 22:32 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
bla bla koj kako saka neka go narekuva brej demokratija... sakate neoklasicno ta da si iskrsite jazik, sakate barokno pa da se cuvstvuvate ko baroni, sakate impossible city pa da vi se svrti u glava kako i da e vasa, moja, nivna rabota...
impossible city za mene e zakon etiketa so ogled deka ja vlecam etimologijata na zborot od nevozmonata umetnost http://en.wikipedia.org/wiki/M._C._Escher vi teknuva na gulabite na domot na majka tereza, a i samiot dom kako prvoborec vo preslekuvanjeto na centar... http://www.youtube.com/watch?v=_nS6MpVbB_g Edited by Max - 06-Jun-2011 at 07:58 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
зошто да не бидеме оригинални? вака само си докажуваме дека немаме сопствена култура, сета архитектура во Македонија (освен онаа длабоко под земја) е изградена или попримена од туѓи култури и така е градено и попримано од Византија, до Втора светска војна, па до план од странски архитект и негови визии
сега веќе 20 години сме независна држава, и наместо да се обидеме да го докажеме тоа, ние се бламираме со тоа што повторно градиме туѓа култура, која тука и не постоела (барем да постоела ако ништо друго), не мора да се работи за ултрамодерни проекти од 22 век, сакам само оригиналност, креативност и функционалност! по тоа се препознаваат сите култури и сите историски и културни обележја и таканаречените „комуњарки“ за сто години ќе станат културни обележја и дел од историјата, сакале или нејќеле ние да го прифатиме тоа, барем ако не се ценат, ќе бидат потсетници на нешто лошо, како и да го вртиш исто е а патем, џабе ќе се дискутира за стиловите на проектов, бидејќи, едноставно не припаѓаат во ниеден од постоечките стилови во светот, некакви чудни мешавини се, од сите тие стилови со украси и пластики, (ни јас не сум архитект, ама барем распознавам стилови) , само погледнето го Архивот, стакларник обвиен во столбови, тоа неокласика е??? |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Е па токму затоа што, како што и ти самиот кажа, "комуњарките" за сто години ќе станат културни обележја и дел од историјата, па така и старите градби, како староновиот театар и стариот офицерски дом, кој се предвидува да стане седиште на Град Скопје, иако не се оригинални македонски градби, туку се градени во друга држава, односно во друго општествено уредување, сепак се дел од историјата на Скопје. Тоа е исто како да сакаш да ги убедуваш Македонците да говорат "остаток" наместо "кусур", кој е турски израз, или да ги повикуваш да измислат некои понови оригинални македонски рецепти, освен тавче гравче и турли тавата. Турчинот бил на овие простори речиси 5 века, и сето тоа да го искорениме во период од само 20 години независност, тешко дека ќе се случи. Дефинитивно проектот Скопје 2014 е една доста чудна комбинација на најразлични градби и споменици, но на крајот на краиштата, и нациите кои господареле со овие простори ги има многу и со најразлични обичаи. И сите тие градби и споменици од проектот Скопје 2014 за едно 100 или 200 години, доколку преживеат толку долг временски период и останат цели, ако не во Скопје, тогаш барем во главите на скопјани, ќе станат културни обележја и дел од историјата и исто така ќе бидат обележја на нешто добро или лошо, сеедно, за кого како. Edited by Dexter26 - 09-Feb-2011 at 02:42 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5253545556 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |