build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3132333435 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #641 Posted: 20-Jan-2010 at 02:05

Два лава од идниот месец ќе го чуваат мостот „Гоце Делчев“

Според Тодоровиќ, финансиската криза е минато и Општината продолжува со нарачката на спомениците

Деспина Трајковска

Ако се суди според најавите на градоначалникот Владимир Тодоровиќ, двата египетски лава од четирите што се пристигнати во Скопје заедно со коњаничките скулптури на Гоце Делчев и Даме Груев, најмногу за еден и пол месец ќе почнат да го чуваат мостот „Гоце Делчев“.

Нема да ги чекаат другите два антички лава за да се постават истовремено. И скулптурите на Гоце Делчев и на Даме Груев наскоро ќе се монтираат пред Камениот мост. Во „Бетон“ привршува изработката на постаментите за скулптурите, кои од завчера, пак, се наоѓаат во халите на МЗТ. Таму наскоро се очекува да пристигнат работници од леарницата „Фердинандо Маринели“, кои имаат обврска да ги склопат пристигнатите делови, чиј транспорт, конечно, заврши завчера со пристигнувањето на последниот осми камион од пратката вредна четири милиони евра.

„Многу бргу ќе почнеме да ги правиме постаментите. Не треба многу време, мислам дека ќе се изведат во бетон за две-три недели. Облогите се мермерни, можеби ќе треба уште една-две недели две за разубавување на бетонскиот постамент“, рече градоначалникот Тодоровиќ, кој оцени дека кризната 2009 година е минато и од тие причини Општината предвидела дополнителни седум милиони евра за споменици. Со тоа, официјалната сума за изработка на споменици во централното градско подрачје се искачи на дури 17 милиони евра. „Имаше малку застој во динамиката на собирање пари. Оценивме дека кризната 2009 година ја поминавме не толку страшно и донесовме одлука да се продолжи и со другите предвидени споменици“, дополни Тодоровиќ, кој повтори дека споменикот на Александар Македонски ќе биде готов и поставен дури в година.

Инаку, едниот пар од лавовите, што веќе пристигнаа, се египетски, а пак другите што се изработуваат се' уште се во антички стил. Сите се високи пет метри и тешки речиси четири тона. Грандиозните димензии на лавовите, како што неколкупати досега оцени дел од стручната јавност, нема да ја доведе во прашање стабилноста на неколкудеценискиот мост. Коњаничките скулптури на Даме Груев и на Никола Карев, пак, се високи околу осум метри.

Овие четири споменици ја чинат Општина Центар и Владата дури четири милиони евра, не вклучувајќи ги транспортот, царината и другите давачки. Според тврдењата на градоначалникот Тодоровиќ, леењето во бронза на четирите лава изнесува 2,3 милиони евра, а леењето на скулптурите, пак, на Гоце Делчев и на Даме Груев - 850.000 евра.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=6347BEE812085445A15D0FBC5E2890CF

Edited by La Linea - 20-Jan-2010 at 02:05
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #642 Posted: 20-Jan-2010 at 11:47
Originally posted by Andrej_LJ

Се гледа кој не знае како правилно се вика херојот. СамУил, никаков Самоил, како што не се Браќа МиладиновЦИ, туку браќа МиладиноВИ.

Се гледа кој не знае како правилно се вика херојот.
Името му е САМОИЛ, тое е еврејско име, бидејќи мајка му била Еврејка, и правило е кога мајката е Еврејка по националност (без разлика каков е таткото) децата да имаат еврејски имиња (браќата му се викале Арон, Давид, Мојсеј).
Плус тоа, бидејќи ме предизвика, сега го најдов речникот на лични имиња (ономастикон) што го имам, 1994 година:
САМОИЛ м - библиско име, еврејски Шемуел измолен од бога.

П.С. Fastina lente (Брзај полека)Big%20smile
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #643 Posted: 20-Jan-2010 at 14:09
Во Македонија го викаат Самуил, во Бугарија Самоил. Меѓутоа тоа нема никаква врска, кое и да е правилно споменикот сепак ќе се гради.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #644 Posted: 20-Jan-2010 at 15:44
Шпер, доста бе со ова незнаење и присвојување!!! Неможеме ние да си толкуваме и менуваме историја, само да се разликуваме од некого по секоја цена. Еве ти вики, а јас 100% знам како го викаат во Бугарија, пошто прашав неколку познати. А како го викаат во некоја земја својот цар, така цел свет, на сите го еден јазици го викаат и крај!

Samuel[1] (also Samuil, representing Bulgarian: Самуил, pronounced [samuˈil]) was the Emperor (Tsar) of the First Bulgarian Empire from 997 to 6 October 1014.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #645 Posted: 20-Jan-2010 at 16:27
Како прво, википедија НЕ Е релевантен фактор, затоа што секој може да си пишува што сака. Второ, ова е Македонија и како го викаат во други држави ама ич не ме интересира, и Ѓорге Иванов го викаат во Србија Џорџе, во Бугарија Георге итн. Трето, незнаење и присвојување каде забележа посочи ми, па да ти одговорам?
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #646 Posted: 20-Jan-2010 at 16:30
Дечки ајде спуштете топка. Дискусијава се гледа каде оди...
Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #647 Posted: 21-Jan-2010 at 02:24
  [/QUOTE]
 Името му е САМОИЛ, тое е еврејско име, бидејќи мајка му била Еврејка, и правило е кога мајката е Еврејка по националност (без разлика каков е таткото) децата да имаат еврејски имиња (браќата му се викале Арон, Давид, Мојсеј).
П.С. Fastina lente (Брзај полека)Big%20smile[/QUOTE]

Ne e tocno deka majka mu bila Evrejka.Spored site izvori majka mu bila Ermenka,dodeka za tatko mu Nikola postojat povekje verzii(Ermenec ili Sloven)...

Za spomenik na car Samuil(ili Samoil) se idealni 3 grada,Strumica,Ohrid i Prilep.
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #648 Posted: 21-Jan-2010 at 12:00
Originally posted by Sale SK

П.С. Fastina lente (Брзај полека)Big%20smile[/QUOTE]

Ne e tocno deka majka mu bila Evrejka.Spored site izvori majka mu bila Ermenka,dodeka za tatko mu Nikola postojat povekje verzii(Ermenec ili Sloven)...

Za spomenik na car Samuil(ili Samoil) se idealni 3 grada,Strumica,Ohrid i Prilep.
[/QUOTE]

Мајка му Рипсимија била Еврејка 100%, тоа на факултет учевме. А од каде е, тоа е друго прашање.
Татко му Никола (најверојатно) бил Ерменец. Така да Цар Самоил нема врска со Македонците, ниту со Бугарите. Имаме со него територијална врска, а не етничка.
И погледај го черепот на Самоил ќе видиш каква форма има, човек кој нема "балкански изглед" кога ќе се реконструира ликот.
Јас веќе набројав неколку причини зошто е добро да има споменик во Струмица. Само иницијативата за музеј мислам дека нема да се реализира.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #649 Posted: 21-Jan-2010 at 12:11
Originally posted by Cloverstack

Дечки ајде спуштете топка. Дискусијава се гледа каде оди...
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #650 Posted: 21-Jan-2010 at 18:24

На ред се скулптурите за плоштадот во Автокоманда

Две фирми се пријавиле на тендерот за леење на скулптурите за плоштадот во Автокоманда, кој се отвори вчера. Леарницата „РЖ Институти“ од Скопје и „Јеремиќ“ од Србија доставиле понуди да изработат статуа на коњаник и осум скулптури што ќе се постават во фонтаната

%20  
- Голем број фирми беа заинтересирани да учествуваат, но до крајниот рок само овие доставија целосна документација. Комисијата што го спроведува тендерот ќе го избере најповолниот понудувач во рок од 120 дена - рекоа од општината, од каде што не открија детали за понудите.

Општинскиот градоначалник Тони Трајковски минатиот месец истакна дека за работата биле заинтересирани фирми од Бугарија, па дури и од Индија, но тие не се пријавија на тендерот. Скулптурите веќе се изработени во глина, а пред да се леат во бронза треба да се направат од гипс. Коњаникот ќе биде висок пет метри, а на фонтаната ќе има по четири машки и женски фигури, првите во средината, а вторите на аглите. Авторка на сите овие статуи е Валентина Стевановска, скулпторката позната по тоа што го изработи споменикот на Александар Македонски за плоштадот „Македонија“.

Автор: Р.З.
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=121101038382&id=14&prilog=0&setIzdanie=21889
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #651 Posted: 22-Jan-2010 at 18:50
Бидејќи немаме нишка „реонски парк Ѓорче Петров“ да го постирам овде

2010-01-22
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #652 Posted: 30-Jan-2010 at 01:15
Откриен споменик на Славко Јаневски

Споменик на академик Славко Јаневски беше откриен вчера во паркот Жена-борец. Автор на делото е академик Томе Серафимовски.
Завчера МАНУ, по повод 90 години од раѓањето и 10 години од смртта на Јаневски, одржа свечен собир.

Јаневски е еден од основачите на Друштвото на писатели на Македонија, член на МАНУ од основањето, филмски сценарист, поет, сликар... Тој го напиша првиот роман објавен на македонски јазик, "Село зад седумте јасени" (1952 г.), автор е на незаборавната детска "Шеќерна приказна", на "Девет Керубинови векови", "Тврдоглави"...

http://vecer.com.mk/?ItemID=105D83B6A10D3140A73A581956D86169
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #653 Posted: 08-Feb-2010 at 14:14

Ма­ди­ња­та стиг­наа

ВЕСТ екс­клу­зив­но дој­де до ама­тер­ски сни­ме­ни фо­тог­ра­фии од кои за прв пат мо­же да се ви­де ка­ко из­гле­да­ат де­ло­ви­те од спо­ме­ни­ци­те што тре­ба да се пос­та­ват на плош­та­дот Ма­ке­до­ни­ја во Скоп­је. На ед­на од фо­тог­ра­фи­и­те е гла­ва­та, а на дру­га ма­ди­ња­та и зад­ни­кот на еден од ко­њи­те за кој се прет­пос­та­ву­ва де­ка е или Бу­ке­фал на Алек­сан­дар Ве­ли­ки или ко­њот на Кар­пош.
Де­ло­ви­те од спо­ме­ни­ци­те кои се смес­те­ни во еден од ма­га­ци­ни­те во кру­гот на скоп­ска­та же­ле­зар­ни­ца, на го­ле­мо се сос­та­ву­ва­ат. Спо­ред ви­зу­е­ли­за­ци­ја­та "Скоп­је 2014" и прет­ход­но об­ја­ве­ни­те мо­де­ли, мо­же да се зак­лу­чи де­ка ста­ну­ва збор за спо­ме­ни­кот на Кар­пош кој тре­ба да се пос­та­ви од ле­ва­та стра­на на Вар­дар ме­ѓу Ка­ме­ни­от мост и мос­тот "Око" или пак за спо­ме­ни­кот на Алек­сан­дар Ве­ли­ки кој ќе би­де цен­трал­но пос­та­вен на Плош­та­дот. Име­но, спо­ред ма­ке­ди­те, са­мо­на овие два спо­ме­ни­ка ко­њи­те се со от­во­ре­на ус­та и слич­но из­ра­бо­те­на гри­ва.
Оп­шти­на Цен­тар во нај­го­ле­ма тај­ност ги др­жи спо­ме­ни­ци­те и не са­ка да ка­же ка­де се на­о­ѓа­ат, ни­ту доз­во­лу­ва да се сли­ка­ат.
Гра­до­на­чал­ни­кот Вла­ди­мир То­до­ро­виќ ве­ли де­ка тоа се де­ло­ви­те од спо­ме­ни­ци­те на Го­це Дел­чев и Да­ме Гру­ев и два­та ла­ва за мос­тот Го­це Дел­чев во Скоп­је, кои од Фи­рен­ца поч­наа да прис­тиг­ну­ва­ат пред три не­де­ли спо­ме­ни­ци­те. Тој ве­ли де­ка гра­ѓа­ни­те ќе ги ви­дат от­ка­ко ќе би­дат це­лос­но сос­та­ве­ни, би­деј­ќи ва­ка на пар­чи­ња и де­ло­ви не го до­ло­ву­ва­ат це­лос­но нив­ни­от из­глед.
Спо­ме­ни­ци­те се тран­спор­ти­ра­ат во де­ло­ви, за да не се ош­те­тат. Та­ка во ед­на ку­ти­ја се на­о­ѓаа ко­пи­та­та и но­зе­те, во дру­га ма­ди­ња­та и опаш­ка­та.
Спо­ред Оп­шти­на Цен­тар, спо­ме­ни­ци­те скоп­ја­ни ќе мо­жат да ги ви­дат на Плош­та­дот пред Ка­ме­ни­от мост за две-три не­де­ли. Ве­ќе се ра­бо­ти на пос­та­ву­ва­ње на пос­та­мен­ти­те, што не би тре­ба­ло да трае по­ве­ќе од две не­де­ли. За тоа вре­ме тре­ба да би­дат сос­та­ве­ни и де­ло­ви­те на ко­њи­те кои ги ја­ва­ат Го­це и Да­ме.
Ре­чи­си во ист пер­и­од тре­ба да би­дат пос­та­ве­ни и два­та ла­ва на мос­тот Го­це Дел­чев. Ле­е­ње­то на спо­ме­ни­ци­те на Го­це Дел­чев и Да­ме Гру­ев во Фи­рен­ца чи­не­ше 850.000 ев­ра, а за чи­ти­ри­те ла­ва се пот­ро­ше­ни 2 ми­ли­о­на и 330.000 ев­ра.
Нај­гран­ди­оз­ни­от спо­ме­ник на Алек­сан­дар Ма­ке­дон­ски кој го ја­ва Бу­ке­фал, спо­ред нај­а­ви­те на гра­до­на­чал­ни­кот То­до­ро­виќ, го­ди­на­ва не­ма да стиг­не во Скоп­је. Спо­ред То­до­ро­виќ, тој уш­те не е из­ле­ан ни до по­ло­ви­на, па спо­ред не­го­ви­те про­цен­ки Алек­сан­дар Ма­ке­дон­ски од Фи­рен­ца ќе до­ја­ва ду­ри за ед­на и пол го­ди­на. До­то­гаш ќе се ра­бо­ти на из­град­ба на фон­та­на­та во ко­ја тре­ба тој да би­де пос­та­вен. Гра­деж­ни­те ра­бо­ти за пре­мес­ту­ва­ње на под­зем­на­та ин­ста­ла­ци­ја тре­ба да поч­нат де­но­ви­ве, за што ве­ќе со ли­ме­ни та­ра­би е ог­ра­ден дел од Плош­та­дот. А, стиг­ну­ва­ње­то на спо­ме­ни­кот на Кар­пош пак, уш­те не е ни нај­а­вен.

http://vest.com.mk/?ItemID=BB075D1102BDDD49BD6F7FB993A7026B
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #654 Posted: 13-Feb-2010 at 00:44

Постаменти за двата лава пред „Гоце Делчев“

Од вчера почна да се подготвува теренот за поставување на постаментите за двата од четирите лава на мостот „Гоце Делчев“. Се оградува просторот од десната страна на почетокот на мостот гледано од објектот на Владата. Според најавите од Општина Центар и авторите на скулптурите, сопружниците Дуковски, лавовите ќе почнат да го „чуваат“ мостот најдоцна за еден месец. Скулптурите ќе бидат бронзени, високи пет метри. Изработката на сите четири лава чини 2.330.000 евра. (Дс.Т.)

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=F3455357D56BD249AFCA316050787EE0

Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #655 Posted: 13-Feb-2010 at 01:50

Багери деновиве го раскопаа плоштадот Македонија

Багери деновиве го раскопаа плоштадот Македонија на местата каде што ќе се поставуваат постаментите за спомениците на Гоце Делчев и на Даме Груев.

Постаментите ќе бидат од бетон, обложени со мермер, со релјефни прикази, а спомениците на револуционерите се излеани во бронза. Тие пред еден месец пристигнаа во Македонија и ќе бидат поставени штом Општина Центар ќе ги изгради постаментите.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=31F8320E5B0ADE40B5C0219FEF0F162D

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #656 Posted: 20-Feb-2010 at 16:05

Избран споменикот на Ѓорче Петров

Општина Ѓорче Петров избрала идеен проект за подигање спомен-обележје на револуционерот Ѓорче Петров, патронот на општината. Првата награда не е доделена, а комисијата одлучила изведбен проект да биде второнаграденото решение. Автор е Дамјан Ѓуров од Гевгелија, а третонаградени се трудовите на авторите Благоја Анѓелковски, Дарко и Елена Дуковски и Марија Јанкуловска, сите од Скопје. На јавниот конкурс објавен лани во ноември учествувале 14 автори. Од Општината не обелоденуваат детали за изгледот на споменикот.

Споменикот на Ѓорче Петров ќе биде поставен во средината на кружен тек, кој ќе се гради на раскрсницата кај трговскиот центар „Планет“. Постаментот ќе биде висок седум метри, а споменикот, кој ќе биде лиен во бронза, три метри. Споменик на револуционерот веќе има во Реонскиот парк, но образложението на општинарите беше дека тој не е доволно истакнат и не можат да го видат сите посетители на општината. Тие сметаат дека новиот ќе биде репрезентативен, а стариот ќе биде префрлен во основното училиште „Ѓорче Петров“.

За изработката на споменикот предвидено е да се потрошат 90.000 евра, кои како што беше кажано, Општината ќе ги добие од Министерството за култура. Општина ќе ги покрие трошоците за изградба на кружниот тек, каде што на четирите страни од раскрсницата се планирани фонтани. (Ј.И.)
http://dnevnik.com.mk/?ItemID=F6DAF4AAC5C4A14C8B5DB8E3FCA91E34
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #657 Posted: 22-Feb-2010 at 17:30
Споменикот на Ѓорче Петров ќе го работи гевгеличанец

Монументална скулптура на Ѓорче Петров со висина од 9 метри која ќе биде поставена на крстосницата кај трговскиот центар СП Планет во Општина Ѓорче Петров, ќе ја работи Дамјан Ѓуров од Гевгелија. Неговиот труд ја доби втората награда на конкурсот за идејно решение којшто во ноември, лани го распиша Општина Ѓорче Петров. Општинарите информираат дека од пристигнатите 14 трудови, специјално формираната комисија одлучила да не додели прва награда, туку со поединечно изјаснување на сите членови едногласно било одлучено да се доделат една втора и три трети награди.
- Втората награда ја доби Дамјан Ѓуров од Гевгелија а третонаградени се трудовите на авторите Благоја Анѓелковски, Дарко и Елена Дуковски и Марија Јанкуловска сите од Скопје. Одборот одлучи второнаградениот конкурсен труд на авторот Дамјан Ѓуров да биде изведбен, а комплетен извештај за неговата работа доставил и до Советот на Општината Ѓорче Петров и истиот бил усвоен, информираат од Општината.

Монументална скулптура на Ѓорче Петров ќе биде поставена на крстосницата кај трговскиот центар СП Планет. Општинарите информираат дека споменикот ќе гледа кон Водно, од неговата јужна и западна страна ќе биде поставен грбот на општината, а на скверовите на сите четири улици ќе има по една фонтана и клупи за одмор. Споменикот, симболично ќе претставува капија на општината која ќе ги потсетува минувачите дека влегуваат во општина која гордо го носи името на македонскиот револуционер.

http://vecer.com.mk/?ItemID=1EE1E200FF501441AE4856BF61E4762F
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #658 Posted: 23-Feb-2010 at 19:17
Мислам дека оваја прекрасна скулптура пред музејот на Македонија не ни е евидентирана

2010-02-23
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #659 Posted: 23-Feb-2010 at 19:31

Нова скулптура?
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #660 Posted: 23-Feb-2010 at 19:37
Пајонска свештеничка, 08-2009
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3132333435 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.930 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.