![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5556575859 209> |
Author | ||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
една работа не ми е јасна само, како цело време некој не тапи со тоа како сето ова подигало национална свест, а и самиот индиректно тврди дека истото е тешка фуш копија на нешто туѓо видено во странство?
|
||
![]() |
||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|
![]() ајде биди малце попрецизен, ако не ти е проблем..
|
||
![]() |
||
![]() |
||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|
Првиот пат кога ги здогледав, неможев да се доначудам, потоа кога видов дека позади нив се наоѓа (колку-толку) модерна архитектура го сватив нивното поставување, сега колку повеќе ги гледам се повеќе ми се допаѓаат. Сепак мислам дека требаше сите четири да се исти а ваквите да одат на некој друг мост (не ме тепајте). Сепак мислам дека овие скулптури повеќе ќе бидат ценети од надвор поради својата оригиналност.
|
||
![]() |
||
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
|
Bas interesno vidis - mene mi odgovaraat antickiov stil na lavovite (sto nekoi na forumov go vikaat kako futuristicki
![]() |
||
![]() |
||
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
|
Кога ги видов прво на слика мислев дека ова ќе биде нешто најгрдо во СК2014, ама мора да признам дека во живо изгледаат многу подобро и фино се вклопуваат со позадината (едните со градски ѕид, а другите со Кале). Ќе почекам за давање целосен коментар кога ќе бидат завшени постаментите, оградата и отстранети билбордите (ако воопшто се случи тоа).
Да не знае некој кои следни споменици може да бидат поставени во скоро време? Или за годинава толку (со оглед на тоа што нема градба на нови постаменти)? |
||
![]() |
||
Рок-Барок ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 29-Aug-2010 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 118 |
![]() ![]() |
|
Здраво до сите членови на форумов! Мојот прв пост сакам да го пишам тука, на темата за спомениците од проектот "Скопје 2014". Повеќето споменици и скулптури ми се допаѓаат и го подржувам во целост целиот проект (иако не сум од СК) и сакам главниот град да заличи на ГРАД во права смисла,а не паланка како досега. Второ, мое мислење е дека спомениците конкретно се ОК, кај некои имам мали забелешки,нешто ради визуелниот изглед,нешто ради самата лоцираност,меѓутоа во глобала е супер..најновите споменици/скулптури на лавовите ми се прилично интересни ,иако сеуште ги немам видено in live( мислам дека можеле да бидат сработени на друг начин,пр.место во стоечка во лежечка позиција) ама ОК се у глобала..денешниве два ми делуваат малце како афтер-шок,бидејќи очекував да бидат исти како и другите од пред некој ден,меѓутоа со тек на време мислам дека и тие ќе ми се вклопат во целокупниот поглед...
|
||
![]() |
||
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
|
Ti vala nisto nemas sfateno.Ni ti,ni ostanative sto navodno im se "dopagjaat" i im se preubavi.Tebe ti se dopagjaat poradi modernata arhitektura,na drug poradi toa sto bile anticki(kakvi anticki ),na tret... A vo sustina,slepec bi videl deka se odvratni.Prikaz na eden nesrekjen "umetnicki" zivot na covek koj nisto vo zivotot ne napravil i resil vo 5-ta decenija od zivotot da gi leci svoite frustracii,kompleksi i idiotizam.Da e samo jadniot Kosta-bi bilo mozebi i vo red,ama tuka e sobrana cela grupa na nesrekjni,isfrustrirani lugje koi mislat deka se umetnici. Parada ne nevkus,kic,od samiot pocetok.Za zal,Skopjani(site nie) ni da mrdnat so prst na faktot sto nekoj za godina dena do tolku im go sjeba gradot da vekje ne se prepoznava.Diznilend.A ovoj jadnik Kosta J. sto se pretstavuva za umetnik svoeto "delo" verojatno go videl vcera.Isto kako i OGROMEN del od ostanatite skulptori,vajari i slobodni umetnici koi ne znaat kako im izgledaat delata se do posledniot den,a se pretstavuvaat za avtori.Koskata im e frlena(nekoja para) i glumat cirkuzanti.Nemojte samo da mislite deka videle i del od parite sto se spomnuvaat.Ovie glumat klovnovi za sitni pari. Da mu se zgadi na covek zivotot koga znae sto pravat nivnite gazdi.Ova nit bilo,nit ke bide. PS Tebe sto ti e ova prv post...Iskreno se nadevam deka ti e i posleden.Mnogu jasno e zosto se javuvas i ti se "dopagja i go podrzuvas VO CELOST celiot proekt 2014".Tesko nas od vas,od lugje sto se im se dopagja.Zemi si sve u dvor ako ti se dopagja.Stavi si tamo i Pokemon i Gemidzii i Smizli. Edited by Sale SK - 29-Aug-2010 at 23:32 |
||
![]() |
||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|
а силен си тука а Sale, ај да те видам у Аеродроми иди зуцни нешто.. се гледа дека си свиткал кичма, си го потпишал ферманот..
![]() не се тепај, овој што му се свиѓаат лавовие гарант е lsl со друг ник, спасуе ситуација
![]() малце зез..
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
|
Iskreno,ne veruvam.Nema vrska sto za nesto imame sprotivni stavovi,Lsl dava izdrzani komentari,ne e toj stilot.
A za Petrovec...I kicmata...Brat mi na site ke vi ja skrsi kicmata ![]() |
||
![]() |
||
Рок-Барок ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 29-Aug-2010 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 118 |
![]() ![]() |
|
PS Tebe sto ti e ova prv post...Iskreno se nadevam deka ti e i posleden.Mnogu jasno e zosto se javuvas i ti se "dopagja i go podrzuvas VO CELOST celiot proekt 2014".Tesko nas od vas,od lugje sto se im se dopagja.Zemi si sve u dvor ako ti se dopagja.Stavi si tamo i Pokemon i Gemidzii i Smizli. А кој си ти да ми судиш, судија од Уставен да не си.. ?И што ти е јасно,ако нешто ти е јасно? Кажав дека ми се допаѓаат спомениците горе-доле со ситни забелешки,ти ако мислиш спротивно ОК, бркај работа [/QUOTE] Edited by Рок-Барок - 29-Aug-2010 at 23:59 |
||
![]() |
||
anti-modernista ![]() Newbiе ![]() Joined: 25-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Ovie novive lavovi se ziva katastrofa..
![]() ![]() |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
А сега јас да кажам што мислам за лавчињава. Па би рекол дека се е релативно и дека воедно се има своја убавина. На некој нешто ќе му се допадне на некој не, но поради тоа што овие лавчиња генерално претставуваат наша гордост, односно наши херои, би рекол дека самото нивно постоење е оправдано. Изгледот не е повеќе важен од смислата и намената на спомениците, односно скулптури, што и да се. Не може да има своја специфична привлечност, ексклузивитет, и како што еден српски член на ССЦ рече, егзотика..... Од една страна имаме реални лавови, од другата имаме стилизирани лавови кои земајќи во поглед дека се стилизирани, изгледаат одлично. Значи зависи како гледаме, така и ни се допаѓа нешто, па затоа е и релативно.... Но кога зборуваме за репрезент на нешто наше на странски набљудувачи, односно посетители на овие дела, добро е да се внесе и таа егзотика и посебност. Можеби ова не е единствениот случај во светот, но самиот по себе е нешто посебно, не поради изгледот на делата туку поради целосниот впечаток. Дека нешто е променето и дека не е веќе така како што било. Воедно целата работа има доста актуелност и рекламираност, секако и заинтересираност надвор од Македонија, и скоро кај сите има доза на изненадување... збориме за медиумска значајност преку интернет, тв, други медиуми, како и во живо поглед на целата работа.... Се се работи околу релативитетот.... А и што им фали, одлични се... |
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Номожам да ви се изначудам, но за да не предизвикам лавина реакции преку ноќ, кога ќе ме нема, истото ќе го сторам утре наутро.
|
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
|
AJde sega odi butni gi pokemonite ![]() Edited by leonid23 - 30-Aug-2010 at 03:56 |
||
![]() |
||
Tuvok ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 173 |
![]() ![]() |
|
А зар треба сите како тебе да мислат. Си го кажа човекот својот став дека му се свиѓаат, на тебе очигледно не ти се свиѓаат и тоа е тоа. Секој си има свој став и мислење. Ајде поради тоа што и јас немам многу мислења на овој форум кажи дека некој ме платил или пак можеби имам партиска наредба за се да ми се свиѓа. ![]() Мена баш ме занима инаку какви се антички а какви се модерни лавови ? Повеќе би рекол дека има лавови кои се реално преставени и лавови кои се стилизирани а и едните и другите биле подеднакво правени и во антиката и во модерното време. |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Барем има некој на форумов што чита стари постови и нишки од почеток! ![]() |
||
![]() |
||
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
|
@Islcrew druze , bez minato nema idnina
![]() |
||
![]() |
||
Argeadus ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 26-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
|
Ne deka sum 100% za SKopje 2014, no sum za od prosta prichina deka sivotiqta od komunizmot treba da se zbrishe ot atmosverata voi gradovite, grozno i neprijatno e.... sepak ova poslednive Lavovi se kompletna budalashtina... smeshni se, kako za vo luna park onie za vrtenje. OOO ebati cirkusot
![]() |
||
-------------------------------
Argeadus |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
Не знам за какви стилови зборите овде - модерно, футуристичко....ова не е никаков стил, туку зезање, омаловажување...стилизација на ниво на деца од претшколска возраст...
Вие што го одобрувате ова, со сила терате инает...да беа 4 исти „трансформери“ и некако ќе ве разберев, ама ова е невидено... Нема никаков срам од мислења од надвор, туристи исл., треба колективно сепуку да си направиме откако ќе ја намонтираат и „барокната“ ограда... Врв на целата глупост беше вчерашниот настап на авторот пред новинарите и изјавата дека „на запад“ било невкусно и срамота да се прашуваат авторите колкав хонорар земале (за да си играат К со државни милиони во случајов), па дури било на ниво на пцовка.... 2014 го плукав и уште го плукам, економска и културна бездна, погреб за Скопје....и пак останувам на теоријата дека можеа уметниците да извадат до некаде, ама и тоа не бива со погрешен избор на скулптори и решенија....најголема е вината на тој што одлучил да не одат сите 4 скулптури во пакет (ама којзнае какви притисоци имало од типот „абе ај и детево мое да напраи нешто“)...а и не бива скулптор само со пура и шешир бе, дечко! |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5556575859 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |