![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5657585960 209> |
Author | ||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|
Наменето за Сале СК.
Прво научи да пишуваш на кирилица. Зборуваш за неуспешност, јас повеќе ги сметам сите во форумот за неуспешни (вклучувајки ме и мене) бидејќи само плукаме врз веќе направени работи, а други си ги полни џеповите. Ми се допаѓало или не, тоа е најмал проблем. Треба еднаш да научиме да прифаќаме тоа што се случува околу нас, и да престанеме да си ја кудиме државата(безразлика кој е на власт), зашто доколку ние ја кудиме што остана за другите. И ве молам доколку некој си го кажува својот став не го "тепајте" |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Поздрав стратус, Ќе почнам со позитивен тон, се надевам ќе го вратиме и во форумските дискусии. Форумот е тука веќе 3 години со единствена цел, издржана дискусија за сите случувања околу нас од сферата на урбаното живеење, инфраструктурата, градежништвото, архитектурата. Иако не сум од групата модератори и немам премногу мои постови, сум еден од првите 10 членови на формумот, па можам со сигурност да ти кажам дека модераторите поттикнуваат дискусија која е во границите на правилата на форумот. Тоа значи без политика, без лични навреди и со минимум спамирање. Во моментов поради летните одмори и презафатеноста на одредени модератори, дискусиите понекогаш се разводнуваат и стануваат наелектризирани, поради тоа што нема кој да интервенира, да избрише навредлив пост и смири топка. Верувај оваа состојба брзо ќе биде исправена со оглед дека летните одмори се при крај.
Што се однесува до оваа дискусија и твојот став дека треба да престанеме да критикуваме што се прави и гради нашата држава (читај власт) воопшто не се сложувам. Па побогу ти предлагаш едноумие. Па токму против таквиот систем се боревме и се одлучивме на демократски плурализам. Тоа значи дека секој има право и тоа како да ја критикува работата на централните и локалните власти, и власта е таа која што треба да се плаши од мислењето на електоратот не обратно. Билд е тука, сите да си го кажат ставот, но и да научат нешто, да видат како можело нешто да се направи поинаку, подобро, поефикасно, поубаво. Само така ќе добиеме поурбан град Скопје, поурбана Македонија, поефикасна инфраструктура. Ако сите со радост само ги величаме проектите на властите, никој нити ќе не прашува во иднина, и ќе продолжиме само на хартија да сме демократска држава.
Конкретно за спомениците, да се вратием на нишкава. Мене како продолжува да се реализира Скопје 2014, се повеќе и повеќе ме разочарува. Лавовиве и нивната различност се само уште една капка во чашата. Не треба да си експерт зоолог да увидиш дека првите лавови се тотално диспропорционални. Не треба ни да си вајар да увудиш дека сите овие уметници прв пат работат вакви големи проекти, а се платени како уметници од светски калибар. Не треба ни да си економист или политичар да увидиш дека со речиси 3 милиона евра, колку што чинат овие лавови можеше да се доопреми новата клиника по гинекологија, да се реновира детската клиника, да се учествува со 10% во подземниот булевар под плоштадот, да се направат 3 километри од првомајска и слично. Да не ни продолжуваме понатаму со другите споменици, кои треба сега да не направат патриоти. Патриот ќе ме направат кога државата ќе покаже дека се грижи за своите граѓани. Од нивното раѓање, нивното здравство, нивната едукација, просперитет за напредок и на крајот на краиштата и како ќе ги истретира и кога ќе умрат. За сето тоа државата треба многу повеќе да се потруди отколку да испере 3 милиона и да ме убедува дека со тоа мојот патриотизам треба да порасне.
|
||
![]() |
||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|
Јас само би замолил, наместо да се повторуваме, да се читаат и претходните постови.. од вчера до денес има некои 5 страни со критики, глано негативни и одреден сегмент, делтаљ, цел проект е више-мање критички одработен..
сакам да кажам непотребно се создава тензија, одредена забелешка се повторува неколкупати, а и реакцијата на истата.. сега дали сите по неколкупати треба пак одново да си ги повторуваме ставовите..
|
||
![]() |
||
![]() |
||
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
|
Еве како изгледаат антички лавови http://www.google.com/images?hl=en&q=antique%20lions%20statue&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=922&bih=569
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
btw Македонски превод на зборот антички е древни.
п.с. Да го имаме во предвид. Последниве неколку денови повеќе луѓе апелираа за користење на Македонски јазик и писмо. |
||
![]() |
||
Birokrat ![]() Newbiе ![]() Joined: 23-Aug-2010 Location: here and there Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Знам дека муабетов има политичка нота но сметам дека треба да се дообјаснат работите. Скопје 2014 е проект кој се реазлизира во тајм фрејм од 7 години (2008-2012) и неговата цена изнесува 200 милиони евра (како што тврдат опозиционите медиуми, ќе ја земеме бројката за "точна") Еден админстративен службеник на годишно ниво од државата е исплатен со сума од -минимум 6000 илјади евра со вкалкулирана плата и придонеси-здравствено и пензиско осигурување. За седум години државниот службеник ќе биде искеширан од државата со 42 илјади евра за извршување на неговите работни должности 5000 (со зборови:пет илјади ) админстративци за само седум години државата ќе ја чинат 210 милиони евра, малце повеќе од цената на вкупниот проект Скопје 2014. ![]() Ако сте толку загрижени за "народните пари" зошто не направите притисок на владата да се отпуштат од работа тие во 90% од случаевите непродуктивни админстративни работници-бирократи, а парите да се наменат за општествени добра-болници,пакети за социјално загрозените категории на луѓе,патишта,училишта... ![]() Имено како држава ние сме апсолутни рекордери по бројката на луѓе вработени во државната админстрација, 70 илјади од нив се тотално непотребни/непродуктивни. Ако се отпуштат само 20 илјади од нив ќе дојдеме до сумата од заштедени 840 милиони евра дадени на неуслужливите препотентни бирократи ! ![]() Edited by Birokrat - 30-Aug-2010 at 12:46 |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
Рок-Барок ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 29-Aug-2010 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 118 |
![]() ![]() |
|
![]() Штета што сме толку исполитизирана држава..без разлика кој е на власт..политиката не упропасти ![]() Edited by Рок-Барок - 30-Aug-2010 at 13:11 |
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
Се согласувам делумно, реален проблем е превработеноста во државните служби....ама, преку бирократијата парите повторно се вртат во домашната економија и успева да преживее дел од населението (што е многу несреќно решение), а на овој начин милиони се сеат по италијански леарници (а попат и во други џебови со прикажување на нереални вредности на чинење) - во многу кратки црти...
Нормално дека овде на форумов не интересира другата страна т.е обликовната страна на целиот потег, а urban e во право што се однесува до економскиот аспект, мада тоа се два неодвоиви елементи и многу тешко може да се разгледуваат независно... |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
|
Поздрав до сите, многу муабет се направи за два лава, темата секако може да се гледа од повеќе аспекти и ценам дека е пожелно да се дава конструктивно мислење, а не онака маалско (на пример: мене ми е грдо, ај да ги рушиме, или мене ми е ептен убав, а парите и смислата се небитни)
Мене идејата со поставување лавови од двете страни на мостот ми се допаѓа, тој дел од градот е како бришан простор, а е дел од историскиот центар на градот, таму тек треба да се гради и обликува тој дел што би се споил со кале и турската чаршија. Да не заборавиме тој дел беше полн со едно од поубавите стари куќи со убав изглед, од тоа сега ништо, само фотографии. Иронијата да биде поголема, има коментари заш е лавот до модерен мост, а на сликите се гледа лав а во позадина само калето се гледа. Чудно како никој не се прашува зар не е модерниот мост тој што штрчи кога се наоаѓа до средновековна тврдина и турска чаршија. Очигледно дека идејата на Скопје 2014 е да се направи градот во центарот да добие изглед како центрите на другите европски градови, проблемот е што скоро се што се гради модерно се прави ефтино, и не иновативно, па обичниот човек се губи во сивило и едноликост. Инаку и барокот ако се претера може да биде отров. Јас направив едно истражување по гугл и египетските лавови и не се баш слични на овие новиве на сликите. Повеќе имаат допирни точки со вавилонските. Инаку лавовите се во некој арт деко стил (ака Gotham style), како независно уметничко дело се оригинални и како такви ги ценам, мoже не е мој стил ама се добро изработени. Не сум баш сигурен дека припаѓаат на тој простор, некако ми штрчат. За другите два, пропорцијата ми е малце чудна, но ликовите изгледаат сурови, и спремни за лов (за некои изгладнети ![]() Ситуацијата не е ниту црна ни бела, некој ќе му се допаѓа, а некој не, али нема потреба од екстремни напаѓања. Што се однесува до финансиите, мислам дека имаше простор да се направат малце поевтини. Тука немам докази за малверзации, така можам само да манипулирам од рака, што и не ми е покев. А тоа дека парите се подобро да се дадат на бирократија и да ги трошат, и нема баш логика. Доволно е овие луѓе да ги потрошат парите y Грција на шопинг и одмор, и купуј од Веро странска роба, и ете ги отидоа кај Папандреу. А од друга страна сите туристи се сликаат по споменици (види гугл скопје блог) па парите ќе се вратат за 10 години. На кратко парите се добри ако се вложат во нешто што прави пари, дали туризам, фабрики, или инфраструктура. |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Го ценам твоето мислење, ама последниот дел нема врска и морам остро да изреагирам!
1. (офтопик) Кој спомна трошење на пари за бирократија? Како тоа воопшто се трошат на бирократија? Ако мислиш на администрација и административни плати, тоа е друго. Тие неспособни партиски полтрони се први за на бесилка, затоа ги изоставаме од дискусијата бидејќи е јасно дека со нивните плати сите градови и села ќе може да се накитат со по 100 златни скулптури. Нема потреба да ги дискутираме, и нема потреба да имплицираш дека некој претпочитал да се троши на „бирократија“ отколку на споменици. 2. (офтопик) Што е проблемот ако се трошат во Веро и во Грција? Да не треба во Тинекс и Кам да ги трошам? Ако не се Грците (злобните со вампирски заби), Гевгелија и Битола досега ќе беа збришани од картата. 3. Туристите се сликаат по споменици, да, и ти ако одиш во Перт, Осака или Хјустон ќе се сликаш до некој споменик, ама сигурно нема да одиш специјално за некојси споменик. Затоа прикаски од типот дека спомениците носеле пари и туристи се чисто лупање глупости. 4. Ве молам еднаш засекогаш сфатете дека државата не вложува во фабрики! Нема што да се прашуваме „да се потрошат парите за споменици или пак за фабрики?“ Исто така, инфраструктурата не се гради за да носи пари! Тоа е секундарно! Пат до Дедебалци не се прави за да носи пари. Се прави за да услужува некого. Сакав само да ти укажам (иако многумина го направија тоа претходно) тебе и на сите останати кои придонесуваат во нишкава дека работите не се толку лесни за голтање. |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
|
ќе се воздржам од одговор на тема економија, пошто излегуваме надвор од темата.
Твоја лична работа е како турист што ќе правиш при посета на некое место, јас лично сакам да ги видам спомениците на културата на едно место, и тоа е доволно голема причина за мене пошто сакам архитектура и дизајн. Не постои дефиниција кој што сака да види, али едно е сигурно секаде и во секое место спомениците се едно од најсликаните и најпосетените работи. |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Да, но кога си веќе таму! Никој нема да дојде само за да види нешто што го има и во Лас Вегас (нашето има толкава вредност), и во цела Европа. Тоа ти кажувам. Споменикот не носи пари и туристи. Кога се веќе тука, ќе се потсликаат.
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Гледам не располагаме со квалитетни слики од целата екипа гемиџии, па ќе мора вака да прекинам дискусијата за лавовите. Додуша, следат слики и од нив, но првин од гемиџиите.
Скулптурите ми се допаѓаат многу повеќе од останатите, мислам дека димензиите на фигурите одговараат на големината на нивните личности и е еден од ретките споменици каде не гледам простор за дискусија(пр. Гоце со оделце, мал Крсте Петков Мисирков, сталинистички Ченто или Лего-Лавови). Дури и грубиот финиш на површината кој сигурен сум дека си има соодветно име во вајарството ми се допаѓа повеќе отколку фин финиш, ме потсеќа на импресионизам и се на се, овие ми се најомилени од сите скулптури поставени досега! 1. 2. ![]() 3. ![]() 4. ![]() 5. ![]() 6. ![]() 7. ![]() 8. ![]() 9. ![]() Edited by La Linea - 30-Aug-2010 at 17:33 |
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
|
![]() Барем гледаме каде се слеваат дел од парите. Никогаш во ништо нема да сме сите задоволни, но и ова е веке нешто, а се надеваме дека ке дојде време да се тошат 200-300 милиончиња и на нешто друго. ![]() |
||
..... .......
|
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Повторно мала дигресија : погледнете ја „елегантната“ и „дискретна“ монтажа на оваа скулптура... просто неверојатно
![]() |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
И се враќаме пак на лавовите. Овие лавови ги гледам како невкусен експеримент во простор-времето, а за уметникот што да кажам - ако прашањето за износот на хонорарот според него е пцост, тогаш имам да му кажам некои работи од кои ќе му падне вилицата, ако не и косата.
1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() 4. ![]() 5. ![]() 6. ![]() 7. ![]() 8. ![]() 9. ![]() 10. ![]() 11. ![]() |
||
|
||
![]() |
||
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
|
Јас мислам дека овие лавови се поуникатни него оние од другата страна, на почетокот и јас бев малку скептичен околу изгледот но мислам дека овие лавови на јаве изгледаат многу подобро отколку на слика, сите знаеме дека постои и абстрактна уметност незначи дека секоја скулптура или слика треба да личи на живо суштество.
|
||
![]() |
||
Anti-NGO ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 16-Jul-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Еве и јас да го кажам ставот. Концептот за лавови на мостот е на место. Трагедија е тоа што дури сега се прави. Лавот како симбол го има во многу европски држави (еве и во цела Скандинавија, каде што никогаш не живееле лавови). Но сигурно ретко кој знае дека лавот се појавува прв на европско тло во Македонија, што значи дека пола Европа (со се Пежо) го има превземено од Македонија. А во Македонија го носат луѓе од еврејското племе Дан околу 6000 пр.н.е (нема егзактен податок кога точно), но племето Дан има токму таков Лав како македонскиот. Од тоа постар запис нема. Е сега, тоа што лавот уште не е официјален македонски грб, е од истата клапа на идеи и луѓе кои се за оневозможување на идеите за македонска самосвест. Сепак, малку сум разочаран од изгледот на лавовите (особено вторите). Не знам зошто не беа извајани анатомски во напаѓачка поза (или барем со една крената шепа) и тоа ќе беше силна порака. А за оние што мислат дека треба да се размислува со стомак, no comment. Човекот има потреба од материјална култура за да ја победи смртноста. По таа нивна логика, не треба да постои наука, аскетизам, ниту потомство. Сите пред МТВ и супер... Edited by La Linea - 31-Aug-2010 at 03:02 |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Остај нозете.... Вардар е бистар? |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5657585960 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |