build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5859606162 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #1181 Posted: 01-Sep-2010 at 08:38

И уште ова морам да го искоментирам иако е тотално офтопик

Originally posted by Anti-NGO

Зарем тоа нема да се ефектуира и врз намалување на криминалот, зголемување на етиката кон работата и професионалноста, работливоста? Исчезнување на македонскиот синдром. А тоа од своја страна би имало и резултат од поголеми приходи - поголеми инвестиции во инфраструктурата и подобар живот. 

За жал токму ова го поттикнува криминалот. Зошто ако е ова толку исправно сите овие уметници не говорат за своите хонорари? Па и на мали деца им е јасно дека овие уметници можеби виделе 10% од тој хонорар, се знае остатокот кај отишол. Значи токму спротивниот ефект го имаат овие инвестиции во „духовното“. Се богата одредени кругови, а тука ни се сее магла дека сите ние што бараме нормални работи во 21 век (болници, подобра едукација, инфраструктура) сме мислеле со стомакот.

Edited by UrbanFreak - 01-Sep-2010 at 08:40
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #1182 Posted: 02-Sep-2010 at 21:35

Алтернативна локација за незнаjниот војвода на коњ во Кисела Вода

Општина Кисела Вода воведува уште една алтернативна локација за поставување на скулптурата на македонски војвода на коњ. Станува збор за местото Чешма, меѓу улиците Сава Ковачевиќ и Иван Козаров.

Во образложението на Предлог-одлуката за подигање, чување, одржување и заштита на спомен-обележја на територија на Општина Кисела Вода се вели дека потребата за дополнување на втора можна локација за поставување на спомен-обележјето „Македонски војвода на коњ“ се јавува во случај да се забави динамиката за реализација на сообраќајното решение на првопредложената локација, ротондата на улиците Народни херои и Првомајска, предвидена за 2011 година.

Спомен-обележјето ќе претставува фигура на незнаен македонски војвода на коњ, кој ја симболизира македонската револуционерна борба во периодот од 19 до 20 век. За изградбата на незнајниот македонски војвода, кој првично требаше да биде лоциран на ротондата на улиците Народни херои и Првомајска, Владата веќе одобрила 12 милиони денари или околу 200.000 евра. Постаментот за ова спомен-обележје ќе го гради Општината Кисела Вода, а ќе чини 1 милион денари. Ќе биде висок 5 метри и од бронза, а мермерниот постамент ќе биде висок 3,5 метри.

Коњаникот е дел од предлог-програмата за дополнување на Програмата за поставување спомен-обележја на територијата на Општина Кисела Вода за периодот од 2008 до 2012 што беше усвоена на седницата на Советот на Општина Кисела, одржана на 18 јуни, годинава.

Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #1183 Posted: 05-Sep-2010 at 23:15

ДАРКО ДУКОВСКИ - АВТОРОТ НА ЛАВОВИТЕ, БИКОТ И ДРУГИ ЗНАЧАЈНИ СКУЛПТУРИ

Убаво е чувството кога и давате живот на некоја материја

Дарко Дуковски е скулпторот на Бикот, Пливачките, Мечка на Пелистер, како и двата лава кои се поставени на мостот Гоце Делчев. Заедно со својата сопруга решиле да заминат во Грција, каде, како што вели Дарко, сосема случајно среќа во несреќа добиле еден голем предизвик, а тоа било да прават скулптура од мермер, односно да направат делфини, која била донација за островот Тасос

Дарко Дуковски е скулпторот на Бикот, Пливачките, Мечка на Пелистер, како и двата лава кои се поставени на мостот Гоце Делчев. Тој за себе вели дека има завршено средно уметничко, отсек Вајарство, каде потоа продолжува студии на Факултетот за ликовна уметност исто така отсек Вајарство и магистрирано отсек Вајарство. Во 2000 година имал три самостојни изложби откако ги завршил студиите. Заедно со својата сопруга решиле да заминат во Грција, каде, како што вели Дарко, сосема случајно среќа во несреќа добиле еден голем предизвик, а тоа било да прават скулптура од мермер, односно да направат делфини, која била донација за островот Тасос. Дарко и неговата сопруга скулптурата делфини ја работеле осум месеци. Откако успешно ја завршиле склуптурата тие биле повикани за Олимпијадата 2004 да направат атлетичар кој постоел пред нашата ера и кој освоил многу награди во тоа време. 

Од каде ви беше инспирацијата за Лавовите?
- Се пријавивме на тендерот кој воедно ни беше предизвик бидејќи требаше да се направиме лав, а нам скулптурите животни ни се предизвик . Инаку, според мене тие ја симболизираат македонската историја во која отсекогаш се провлекувал лавот. Инспирацијата ја добивме бидејќи лавот е македонски симбол која се провлекува во нашата историја уште пред нашата ера. 

Колку време ги работевте Лавовите?
- Скулптурите Лавови ги работевме една и пол година. Тие се изработени најпрво
од глина, па потоа од бронза. Се прави конструкција како скелет и на неа
се нанесува глина, па потоа се вадат калапи кои се работат во Италија.

Дали, според вас, локацијата на која се поставени Лавовите е вистинска?
- Локацијата на која се поставени Лавовите одговара со Калето и со мостот, бидејќи тие се поставени како стражари на мостот. Нашата цел беше да ги претставиме Лавовите да
бидат во реалистична положба и во една поза која ретко ја прави лавот, а таа е стражарска.

Што претставуваат според вас Лавовите?
- Според мене тие претставуваат моќ, сила, силна држава. Инаку, Лавовите се проследени со релјефи, кои се од ајдутство до комитство. На релјефите ќе бидат испишани имињата на хероите, како што се Сирма Војвода, Дедо Иљо Малешевски, Димитар Поп Георгиев Беровски, Питу Гули, Васил Чакаларов, Панде Књашев, Партение Зографски и Григор Прличев.

Бидејќи работите почесто во Грција, кои се следните скулптури на кои ќе работите, и дали повторно ќе бидат скулптури на животни?
- Во овој момент треба да започнеме да правиме скулптура Сирена која
повторно ќе биде лоцирана на пристаниште. Правењето на скулптурите
зависи од расположението, но секогаш си даваме плус време за изработка
за да изгледа како што побаруваат нарачателите. Сите скулптури коишто
досега ги имаме работено сами ги имаме лиено.

Што ве инспирира за да го работите ова?
- Едноставно се чувствувам убаво кога и даваме чувство на некоја материја,
и даваме живот и секогаш гледаме склулптурите што ги правиме да имаат
чувство на живот, да не бидат статични, секогаш да бидат во движење.

Back to Top
Baze View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Baze Quote  Post ReplyReply #1184 Posted: 06-Sep-2010 at 10:46

Инаку што се случи со споменикот на гемиџиите сто не довршен. Откако се поставија статуите на гемиџиите на градилиштето нема нитуеден работник кој ќе го доврши споменикот. Да не знаете кога е "oфицијалнотот отварање" и на овој споменик.

Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #1185 Posted: 11-Sep-2010 at 21:43
Originally posted by stratus

Наменето за Сале СК.
Прво научи да пишуваш на кирилица.
Зборуваш за неуспешност, јас повеќе ги сметам сите во форумот за неуспешни (вклучувајки ме и мене) бидејќи само плукаме врз веќе направени работи, а други си ги полни џеповите.
Ми се допаѓало или не, тоа е најмал проблем. Треба еднаш да научиме да прифаќаме тоа што се случува околу нас, и да престанеме да си ја кудиме државата(безразлика кој е на власт), зашто доколку ние ја кудиме што остана за другите.
И ве молам доколку некој си го кажува својот став не го "тепајте"

Ma daj,ne kazuvaj pateticni prikazni.Posle ova boldiranoto,mi e smesno da ti odgovoram,ama ajde...
Zar moram da ti objasnuvam tebe zosto pisuvam latinica???Toa li e bitno?Ti nauci latinica,pa nema da imas nikakov problem da procitas.
I da,zboruvam za neuspesnost.Za idiotizam,za seljaci,za neiziveani lugje...I da,mi smeta sto ovde se pojavuvaat lugje na koi "se im e super".Mislam na SK 2014.Apsolutno mi e jasno od kade doagja taa grupa na lugje i zosto voopsto se uklucile na site mozni mediumi...
Ti prifakjaj se sto se slucuva okolu tebe.Ja nemam namera.Skopje e i moj grad i nemam namera da ve prifakjam vas koi prifakjate se sto se slucuva okolu vas.
Ako ste resile da mi go zaebete gradot,imam pravo da kazam NE.Barem na Forum.Za pocetok.Devojcinjata sto gi tepaa na Plostad lugje dojdeni od Kicevo i Probistip(koja ironija) isto mozat da vi kazat NE.Vie ne "tepate" site nas,ni go sjebavte gradov,a ne ja so eden post.Ja ne sum arhitekt(slavist sum),ama ete mozam da prokomentiram za Skopje barem zasto tuka sum roden,sum rastel...
Mozebi moderatorite ke se nalutat,ama so takvi lugje kako unistuvacite na Skopje ne moze da ima nikakov kompromis.Nema kompromis.
I koja drzava ja spomnuvas za nekakvi lavovi,koi ne se ni lavovi .I zosto ne bi ja kudele?
Site "dela" se "sozdadeni" na isto mesto,vo ista kukja,od isti lugje.Ovoj "umetnik" koj pusi pura "svoeto" delo go vide prv pat koga stigna na mostot.Koj toa ke go negira?Kosta,ti?
Sakas li da ti kazam kade se site "dela" sozdadeni?Sakas li da ti kazam vo koj period?Sakas li da znaes kolku e realnata cena?Ne znaes li deka ova e obicna pljacka,kriminal?
Neka dozvolat moderatorite i se sto znam ke kazam.Dosta e vise zamackuvanje oci na narodot...
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #1186 Posted: 11-Sep-2010 at 23:13
Модераторот (најстрашниот Smile) е на годишен и претпоставувам си можел да кажеш се, има гладни за информации на форумов. Незнам зашто истите би се криеле, ако се релевантни и вистинити, што има лошо да се сподели, бар од такви се забележува дефицит во последно време некако (личен впечаток). Confused

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1187 Posted: 11-Sep-2010 at 23:14
Никој не забранил изнесување никакви податоци! Слободно постирај ексклузивни информации, форумов ќе има ќар од тоа. И така тоа не се официјални ставови и тврдења на форумов туку на поединци регистрирани тука.

Тоа што смета е тонот со кој настапуваш! Секогаш мора да ли се дига тензија при секое едно f-ing постирање.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1188 Posted: 17-Sep-2010 at 01:18
Сале, ајде бе. Кажувај. Кој, каде, кога? 
Back to Top
macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote macedonia Quote  Post ReplyReply #1189 Posted: 18-Sep-2010 at 00:18
Back to Top
NorthWind View Drop Down
Infraction Group
Infraction Group

Quote NorthWind Quote  Post ReplyReply #1190 Posted: 30-Sep-2010 at 11:42

Спомениците во Центар се законски

Уставниот суд вчера ја отфрли иницијативата за законитост на одлуката на Советот на Центар за поставување 18 споменици, поднесена од архитектот Мирослав Грчев, кој смета дека програмата за одбележување значајни настани и истакнати личности со спомен-обележја треба да ја уреди Собранието на Македонија, а не Општината. Според судот, Општината има право да донесува вакви програми, бидејќи тоа е утврдено со Законот за меморијалните споменици и спомен-обележја. Станува збор за 18 спомен-обележја предвидени на подрачјето на општината Центар, посветени на Никола Карев, Гоце Делчев, Даме Груев, припадници на МВР загинати во 2001 година, цар Самоил, Ченто, гемиџиите, Карпош, цар Јустинијан Први, скулптура на воин, светите Кирил и Методиј, светите Климент и Наум, на македонските бранители, на основачите на Македонската револуционерна организација, на паднатите херои, Првото заседание на АСНОМ, на Тарас Шевченко и на загинатите припадници на АРМ во хеликоптерската несреќа.

Edited by NorthWind - 30-Sep-2010 at 12:16
Back to Top
NorthWind View Drop Down
Infraction Group
Infraction Group

Quote NorthWind Quote  Post ReplyReply #1191 Posted: 30-Sep-2010 at 12:14

СПОМЕНИКОТ НА ПРВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА КАКО ОНОЈ НА ОСНОВАЧОТ НА СЕВЕРНА КОРЕЈА

Зошто Ченто личи на Ким?

"Не­ма ни с од сарказам. Многу е бизарно што правите вакви споредби. Чен­то бил господин човек", вели скулпторот Димитар Филиповски, авторот на споменикот на плоштадот Македонија

Го­ле­ма е сличноста во скулпторското решение за спомениците на ос­но­ва­чот на тоталитарна Северна Кореја Ким Ил Сунг и на првиот претседател на Президиумот на АСНОМ Методија Андонов - Ченто во 1945 година. Обете скул­пту­ри се големи, рамни, бели мермерни фигури, иконографија типична за претставување на водачите во социјалистичките и комунистичките ре­жи­ми.
Де­но­ви­ве Северна Кореја, таинствена изолирана држава со која владее се­мејс­тво­то на Ким Ил Сунг, е особено актуелна во светските медиуми по­ра­ди тоа што актуелниот лидер Ким Јонг Ил на партиски конгрес за нас­лед­ник го објави својот син Ким Јонг Ун. За првпат по децении излегоа ав­тен­тич­ни фотографии од конгресната сала каде што доминира токму белата мо­ну­мен­тал­на скулптура на Ким Ил Сунг.
Го прашавме Димитар Филиповски, авторот на споменикот на Ченто, пос­та­вен пролетта во центарот на Скопје на плоштадот Македонија, дали при сту­ди­ја­та за првиот македонски претседател од крајот на Втората светска вој­на ја имал на ум ваквата иконографија. Тој ни рече дека слуша оти на не­кои форуми го споредуваат Ченто и со Ленин и со Сталин, но не се сог­ла­су­ва со таквото мислење. Едноставно вели дека е тоа решение кое и би­ло барано со конкурсот, фигурата да е од мермер и да е висока 5 мет­ри.
"Ко­га правиш човечка фигура, таа мора да има некаков став. Рацете може да се во џеб, може да покажуваат нешто, да држат нешто, тоа се мож­нос­ти­те. Ако погледнете низ историјата на уметноста, сите стоечки фигури на го­ле­ми личности, државници, кралеви, писатели се слични", ни рече вче­ра Филиповски. Тој додава дека анализирајќи ги ликот и делото на Ченто, доз­нал дека онаа позната негова фотографија каде што тој е во ра­бот­нич­ка униформа, е направена од доајенот Дрнков, и била само за пред на­ро­дот, пред неговото поставување на чело на Президиумот. Фотографиите кои тој ги добил од семејството на Ченто, неговиот став во обраќањата на плош­та­ди­те во поголемите градови од Македонија, за авторот говореле со­се­ма друго.
На прашањето дали сакал да покаже иронија или сарказам со стилот на скул­пту­ра­та, со оглед дека Ченто бил жртва на комунистички режим и е ре­ха­би­ли­ти­ран дури во 1991, по независноста на Ма­ке­до­ни­ја, авторот вели:
"Не­ма ни с од сарказам. Многу е бизарно што правите вакви споредби. Чен­то бил господин човек. Секаде на сликите е со симната шапка пред на­ро­дот, и е облечен во костуми. Тој не бил член на партија. Не испукал ниту еден куршум. Од рани години бил познат во Прилеп како успешен тр­го­вец. Уште помилитаристички би било тој да беше претставен во униформа. Тој бил визионер, затоа и со прстот покажува кон иднината, бил визионер со идеја како треба понатаму", вели Филиповски и додава дека жали што де­ло­то се користи за дневнополитички коментари.
Фи­ли­пов­ски на јавно место има скулптура во Италија, а автор е на "Рис", заш­ти­те­но животно во Националниот парк "Галичица", а поставено во Ох­рид на патот за Велестово, "Дива коза", заштитено животно во На­ци­о­нал­ни­от парк "Маврово", Споменик на паднатите борци во Струмица, скул­пту­ра на плоштадот во Сарај, "Шмизла", "Еј" на улицата Македонија и "За­љу­бе­ни" на Плоштадот во Скопје. Сега работи на Самуил, кој ќе биде пос­та­вен пред "Пелистер", во рамки на "Скопје 2014".

Edited by NorthWind - 30-Sep-2010 at 14:50
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1192 Posted: 30-Sep-2010 at 12:20
Моето негативно мислење за спомеников веќе го кажав кога беше поставен. Да, за жал навистина делува авторитарно. Но дека личел на споменикот на Ким, тоа нема врска. „Вест“ преку лепливи наслови очигледно се обидува да продаде некој примерок повеќе...
Back to Top
OKA View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OKA Quote  Post ReplyReply #1193 Posted: 30-Sep-2010 at 13:01
Originally posted by Cloverstack

...„Вест“ преку лепливи наслови очигледно се обидува да продаде некој примерок повеќе...
„Благица Павловска (56) е бремена!”
„Обама си го настина кучето”
„Бранко и Велија ќе нè вадат од криза”
„Северина обожува ајвар”
„Паника од сида во Идризово”.
..
Ништо страшно, постоечкиот концепт - фото тизер и „мрсен” наслов преку цела насловна, сè уште на Вест му одржуваат тираж од 20-тина илјади примерока.
Нема бела држава, без жолт печат!
„Вест” - Читај и мисли слободно! Big%20smile

Edited by OKA - 30-Sep-2010 at 13:06
Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1194 Posted: 30-Sep-2010 at 14:50
Тенденциозен шљам. Треба сега нешто нас потсвесно да ни импутира во глава демек ете северно-корејски режим. Спомениците единствено се слични по тоа што се бели и двата, којзнае и дали се од исти материјал. Големината не е иста, ставот не исти, луѓето се сосема различни, најмалку идеолошки блиски. Северно-корејскава е како од цнц машина извадена. Нема сличности по ниедна основа. Само колку да се продаде примерок повеќе, ништо посебно.
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #1195 Posted: 30-Sep-2010 at 15:17

Академик Серафимовски и градоначалникот Петрески го потпишаа договорот за споменикот на Свети Наум

Охрид, 30. септември 2010 (ИНПРЕС)

Градоначалникот на Охрид Александар Петрески и македонскиот скулптор и вајар, академик Томе Серафимоски денеска го ставија својот потпис на договорот вреден 163 илјади евра за изградба на споменикот Св Наум Охридски.

Според градоначалникот Петрески со потпишувањето на договорот започнува и реализацијата на проектот.

- Ексклузивно, вас ви кажувам дека е потпишан договорот за изработка на споменикот Св Наум Охридски со што од денеска се стартува со реализацијата на изградбата на споменикот, вели Петрески.

Со  договорот покрај финансиските конструкции се утврдени и начините на исплата како и рокот до кога ова спомен обележје треба да никне во центарот на градот. Првата рата, како што стои во документот во висина од 4 милиони денари ќе биде исплатена веднаш по потпишувањето, втората рата е предвидено да се исплати откако споменикот ќе биде изработен во глина, а последната по завршувањето на целиот проект.

Парите се обезбедени од Министерството за култура, од општината а дел ќе бидат од донатори.

Од Одборот за подигање на споменици  од Општина Охрид велат дека иако поставувањето на споменикот на охридскиот светител било планирано да биде многу побрзо, прифатен е рокот тој да е реализира до јули следната година на празникот посветен на  светителот.

Инаку Локалната има обврска да го изгради постаментот на кој ќе се постави споменикот висок 5 метри со кој заедно со спомениците на Св. Кирил и Методиј и  Св. Климент ќе се заокружи духовниот триаголник во центарот на градот.

http://www.inpress.com.mk
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1196 Posted: 01-Oct-2010 at 01:43
Редакцијата на Он.нет склопила добар одговор за своите колеги од Вест.
чисто колегијално
Пронајдете го Ченто
повод
Кога пак ќе дојде некој "тенок" ден без добра насловна, еве пар наши предлози за продолжување на серијалот "бараме сличности". Условот останува неизменет, да се работи за "голема, рамна, бела мермерна фигура, иконографија типична за претставување на водачите во комунистичките и социјалистичките режими". Па, да видиме:

* Сер Томас Стенфорд Рафл, познат како "таткото на Сингапур". Режим: британски. Локација: Сингапур.

* Сем Хјустон, гувернер на Тексас и човекот по кого градот Хјустон го добива своето име. Режим: американски. Локација: Тексас.

* Исус. Режим: боливијски. Локација: Кочабамба, Боливија.

* Фрлач на диск. Режим: нудистички

http://on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=FC9AF1B8B487C2428F91265F0E7A2B7B

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1197 Posted: 01-Oct-2010 at 01:47
Еве нешто од Милано што е поставено деновиве...

http://www.motika.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=19494&Itemid=13
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #1198 Posted: 01-Oct-2010 at 13:03
Originally posted by Вест

На прашањето дали сакал да покаже иронија или сарказам со стилот на скул­пту­ра­та, со оглед дека Ченто бил жртва на комунистички режим и е ре­ха­би­ли­ти­ран дури во 1991, по независноста на Ма­ке­до­ни­ја, авторот вели: "Не­ма ни с од сарказам. Многу е бизарно што правите вакви споредби. Чен­то бил господин човек. Секаде на сликите е со симната шапка пред на­ро­дот, и е облечен во костуми. Тој не бил член на партија. Не испукал ниту еден куршум. Од рани години бил познат во Прилеп како успешен тр­го­вец. Уште помилитаристички би било тој да беше претставен во униформа. Тој бил визионер, затоа и со прстот покажува кон иднината, бил визионер со идеја како треба понатаму"

???????????

Партизан од Втората светска војна, не испукал куршум? Сите гледаме дека поентата е да се слави и величи неговата сепаратистичка великомакедонска идеја, нели да се прикаже како антикомунист (борец против најголемото зло), ама сакале или не, факт е дека човеков бил пред сè антифашист и се борел против Германците (поттикнат од партизанството на другарите комунисти), а неговите сепаратистички идеи се башка работа. Браво и за авторот толку што се распрашал за Ченто и браво за тие што нè тераат да мислиме дека великомакедонскиот сепаратизам е поважен од светската победа над фашизмот! Бидејќи нели скулпторот редовно нè чита сакам да му покажам еден прст. Си знае кој.

Edited by гитардемон - 01-Oct-2010 at 13:04
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1199 Posted: 01-Oct-2010 at 13:39
Мене ми е најинтересен последниот пасус. Типчево има 4 (а наскоро и 5та) скулптури на потег од ~300 метра. Трајна самостојна мини-изложба. Roll%20eyes 
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1200 Posted: 01-Oct-2010 at 14:05
Гитар имаш ти многу .... нејаснотии. За зборов сепаратизам треба сега да пишувам реферати, но нема. Нишкава е за споменици и те молам идеолошка анализа на ликови не е дозволива по милијардитеи пат. Има луќе што во никој случај нема да се сложат со тебе и ќе отидеме офтопик. Те молам воздржи се.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5859606162 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.066 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.