build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 104105106107108 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #2101 Posted: 18-Jun-2011 at 10:42
Еј, Васил Чакаларов на коњ...како бе на коњ, можно ли е тоаCrazy
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2102 Posted: 18-Jun-2011 at 11:06
Како може Аголи да стои веднаш до Делчев ?!

Прво - нема место, второ - нема место и трето - како може некој што прв пат го слушам и бил некаков министер за здравство или не знам ти што да стои рамо до рамо со еден од најголемите личности и херои на Македонија ?!!
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2103 Posted: 18-Jun-2011 at 14:07
Originally posted by HugoGoulding

Како може Аголи да стои веднаш до Делчев ?!

Прво - нема место, второ - нема место и трето - како може некој што прв пат го слушам и бил некаков министер за здравство или не знам ти што да стои рамо до рамо со еден од најголемите личности и херои на Македонија ?!!
уште една од милионите нејасни позиции на споменици... Crazy
а и фактот дека нема место е потврден од чиста логика, само нема кој да разбере LOL

инаку не ми е јасно, ако Јустинијан е толку иконична фигура во македонската култура, тогаш зошто се става во ќоше, во простор воопшто небитен, во кратко опкружување на други личности, кои немаат апсолутна врска со него
(тоа што камениот мост бил поврзан со него, е приказна за мали деца, сеуште не е утврдено потеклото на мостот, а и да имаше врска, пак не е логично, ако е за тоа, и Александар нема никаква врска со плоштадот, а е централна фигура на него)
и нема врска тоа колку е симетрично поставен со Самоил

ова го повторувам по не знам кој пат, ама навистина се надевам на идна дислокација на многу од спомениците, на многу поадекватни простори

Edited by zabegan - 18-Jun-2011 at 14:09
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #2104 Posted: 18-Jun-2011 at 14:40
Originally posted by lupo

E veke koga go pravat sednat kako Car Samoil trebalo da bidat i dvajcata simetricno postaveni.

Ne se simetricno no se dijagonalno ...
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2105 Posted: 18-Jun-2011 at 16:00
И јас мислам дека Јустинијан (и Самул) треба да се на друго место, не само поради историска поврзаност туку и поради седечкиот став и изработката од мермер, не се вклопува-ат, сите се во бронза и во стоечка положба или на коњ. Бар тоа е мое мислење

Edited by HugoGoulding - 18-Jun-2011 at 16:00
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #2106 Posted: 18-Jun-2011 at 16:09
Originally posted by HugoGoulding

И јас мислам дека Јустинијан (и Самул) треба да се на друго место, не само поради историска поврзаност туку и поради седечкиот став и изработката од мермер, не се вклопува-ат, сите се во бронза и во стоечка положба или на коњ. Бар тоа е мое мислење

Se soglasuvam celosno so tebeCheers
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #2107 Posted: 18-Jun-2011 at 16:14
се согласувам дека јустинијан и самуил некако се вклопуваат во целината од споеменици, друга изведба, историски се со друго значење и се во седечка положба.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2108 Posted: 21-Jun-2011 at 11:10
Споменикот на Филип Втори и во Автокоманда
вторник, 21 јуни 2011, 11:22

Утрово во скопската населба Автокоманда почна поставувањето на споменикот на Филип Втори, таткото на Александар.

Веќе е поставен на постамент висок 3,5 метри, а самиот споменик е околу 5 метри висок.. Сеуште се работи на стабилизација на споменикот.
Споменикот е излеан во леарницата „Јеремиќ„ во Србија, а изведувач на градежните работи е скопски „Бетон“.
Во следните неколку денови треба да бидат поставени релјефите на самиот постамент.

http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mid=36&eventid=38272
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #2109 Posted: 21-Jun-2011 at 15:36

Поставен споменик на Филип Втори Македонски во Автокоманда

21.06.2011 - 16:29 |

Една од најголемите личности во античката македонската историја, од белградската леарница Јеремиќ пристигна во Скопје.

Споменикот на Филип Втори денеска беше поставен во скопската населба Автокоманда. За жителите на Гази Баба ова е културно богатство кое треба да се чува за наредните поколенија.

Службите во општината кои се задолжени за информирање, преку целиот ден се недостапни.

Единствено што знаеме од неофицијални извори е тоа дека монтажата на споменикот траела околу половина час.

Антонио Крстевски

...kaj si kapelo pak ke si kape...
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #2110 Posted: 22-Jun-2011 at 22:19
http://utrinski.com.mk/?ItemID=B6A9D8B021391542AD0F3B3142C9EE02

Кој јунак ја украде опашката на коњот на Ѓорче Петров?

Каде му е опашката на коњот на кој е качен Ѓорче Петров? Кој ја украде и го нагрди споменикот што неодамна беше поставен на кружниот тек во населбата. Дека коњот е без опашка се гледа и на фотографијата што ја направи нашиот фоторепортер. Но, градоначалникот на Ѓорче Петров одрекува дека коњот останал без опашка!?

„Кој јунак можел да украде опашка од 500 килограми, нека ми се јави. Народот постојано нешто шпекулира“, ни рече вчера градоначалникот Сокол Митровски.

Ние не го знаеме јунакот. Оставаме градоначалникот сам да го открие. Сепак, дознаваме дека опашката била украдена набрзо откако скулптурата беше донесена во делови. Тоа значи дека коњот е без задниот дел веќе подолг период, па оттаму зачудува индиферентниот однос на првиот човек на општината да го најде сторителот што го осквернавил споменикот. (Сн.К.)
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #2111 Posted: 25-Jun-2011 at 06:30
Со Св. Наум ќе го оформам „светиот“ триаголник во Охрид

Скулпторот, академик Томе Серафимовски една недела пред поставувањето на веќе изработениот свој споменик „Свети Наум Чудотворец“ пред рибниот ресторан во Охрид, закажано за 3 јули, на празникот летен Св.Наум, посочува на уште една своја идеја. Тој би сакал од неговиот споменик „Свети Кирил и Методиј“ во центарот на градот до Билјанините Извори, во иднина да бидат поставени и споменици и на уште тројца од познатите седумчественици по кои е позната средновековната македонска литература и книжевност, на Гораст, Ангелариј и Саво. Споменикот на „Свети Наум Чудотворец“, заедно со постоечкиот споменик на „Св Климент“ и на „Светите браќа Кирил и Методиј“, идната недела ќе го оформат т.н. „свет триаголник“.

„Меѓутоа, сега јас не верувам дека ќе имам сила и време да ја реализирам мојата идеја за поставување на споменатите три споменици. А би сакал кон Билјанини Извори, на секој 150 до 200 метри, тие да се поставуваат изработени и во помали димензии, од два и пол, до три метри височина. Тогаш навистина ќе имаме едно средновековно созвездие кое ќе биде голема лична карта на нашето битие, на нашето суштествување, на нашата култура“.

Споменикот „Свети Наум Охридски Чудотворец“ кој е висок 5 метри и е изработен во бронза, е од интерес на скулпторската ангажираност и работа на Томе Серафимовски повеќе од 45 години. Бидејќи како што потенцира тој самиот, „со духовноста и со преродбата почнал да работи некаде од пред 1970 година“.

„Овој „Св.Наум“ што ќе се открие како споменик во Охрид е последната моја варијанта како композиција, како идеја за него, иако таа многу добро кореспондира со првичната. Авторот колку и да сака, не може да побегне од неа. Таа секогаш ќе бдее, ќе виси во неговата потсвест. Меѓутоа, таа идеја сега е надградувана со движењето на драперијата, со композицијата околу нозете, во самото портретирање. Кога се прави толку голем споменик, станува збор за една цела студија, а конкурсот за него бараше и посебен напор, посебна грижа. Во портретот на „Св Наум“ , во движењата, мора да се внесе нешто духовно. Сите фрески, сите варијанти на икони што се направени на таа тема, на одреден начин претставуваат една духовна инспирација и интерпретација на авторите низ вековите“.

Пред 22 години, Томе Серафимовски беше автор и донатор, а бизнисменот Ристо Гуштеров на Охрид му ја донираше скулптурата „Св. Кирил и Методиј“. По 15 години, бизнисменот Зоран Зелениковски, кој живее во Виена и во Украина го финансираше споменикот од 6 метра на „Св Климент“. „Јас тогаш имав неколку решенија за „Свети Климент“, академик Цветан Грозданов заедно со одбрана екипа во моето ателје одбра едно кое го поставивме на плоштадот во градот. Тогаш и се роди идејата за поставување и на „Свети Наум“ и за обликување на духовниот триаголник кој ќе асоцира на македонскиот Ерусалим“.

Академик Серафимовски ги има веќе изложувано скулптурите од камена пластика на Гораст, Ангелариј и Саво, но во оваа прилика изјави дека не претендира во иднина и да ги работи.

„Прво јас веќе ја трошам својата 77 година од животот, но сум среќен што по мноштвото конкурси кои се случија во последниве три години во земјава, се покажа дека имаме многу добри скулптури, добри, талентирани вајари. Тие три скулптури би можеле без проблем да ги направат скулпторите: Жарко Башески и Сокол Цварк. Македонија не треба да стравува за својата скулпторска иднина, иако нема којзнае каква скулпторка традиција. Македонија не е Хрватска, Италија, но ние имаме многу талентирани млади скулптури на кои можеме да се потпреме и на кои може да им веруваме. Тоа е наш капитал кој во иднина апсолутно ќе дојде до израз“.

Запрашан дали во Охрид постои позитивна клима за реализирање на таа негова идеја, академикот рече: „Па луѓето ја создаваат климата. Сега при поставувањето на скулптурата на Александар Велики во Скопје слушав различни изјави од граѓаните. Некој критикува, некој брани, дели комплименти, некој се воодушевува, плаче. Секој има право на свое размислување. Споменикот има функција на информација. Освен што е еден историски настан, тој е историска информација“

За скулптурите, вели Томе Серафимовски треба да зборуваат скулпторите.

„Сега народот јавно зборува дали некој споменик чинел или не. Некои бараат и да се руши, а некои пак дека со поставувањето на споменикот на Александар Велики ќе се видело дека сме Македонци. Како да нас скулптурите ќе не направат Македонци. Не бевме ли Македонци додека немавме такви скулптури? Ние сме Македонци од век и веков.

Но, добро е што се гради. Ова сега е прекрасно време, време на градење како што стои и во книгата од проповедникот од Стариот завет. Па нека ги пуштат луѓето нека градат. Сега се слуша и дека само со една нога од поставената скулптура на еден од лавовите на мостот „Гоце Делчев“ ќе се решел проблемот со стечајците. Па како може да се реши тој сложен проблем со сума од толкаво количество бронза?

Македонија ќе ги реши таквите свои проблеми само ако Македонците работат, ако произведуваат, ако создаваат“.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #2112 Posted: 25-Jun-2011 at 19:20
1

2

Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #2113 Posted: 26-Jun-2011 at 11:21

И сега каде е опашката !? ,,Тој што ја украл изгледа преку ноќ ја вратил,, !!! Какви се глупи коментари ќе прочита човек! И кај се сега тие новинари,се кријат по дома или ...!?
Back to Top
Bulldozer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bulldozer Quote  Post ReplyReply #2114 Posted: 27-Jun-2011 at 16:01
Споменик на Никола Јонков Вапцаров пред Општина Бутел

Edited by Bulldozer - 27-Jun-2011 at 16:05
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2115 Posted: 28-Jun-2011 at 08:48
Се поставува споменикот на Цар Самоил на Плоштадот Македонија.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2116 Posted: 28-Jun-2011 at 12:18
Почнува поставувањето на споменикот на Цар Самоил на плоштадот „Македонија“
28.06.2011 - 10:39 | Македонија
На централниот плоштад во Скопје пред почетокот на улица „Македонија“, денеска почнува монтажата на спомен обележјето на Цар Самоил, информира општина Центар.

Споменикот е изработен од бел мермер, висок е 5 метри, поставен на постамент исто така од бел мермер со висина од 3,5 метри. На постаментот ќе бидат поставени бронзени релјефи.

Автор на делото е Димитар Филиповски, а изработувач е уметничката галерија „Пиетро Базанти и Фиљо“ и уметничката леарница „Фердинандо Маринели“ од Фиренца, Италија.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/pochnuva-postavuvanjeto-na-spomenikot-na-car-samoil-na-ploshtadot-%E2%80%9Emakedonija%E2%80%9C

Edited by HugoGoulding - 28-Jun-2011 at 12:20
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #2117 Posted: 28-Jun-2011 at 12:50
Цар Самоил, 28-06-2011

Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
Stibera View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Stibera Quote  Post ReplyReply #2118 Posted: 28-Jun-2011 at 14:40

Не знам по кој узор е зиман да се прави споемникот но еве ви споедба мене не ми личи на Цар Самоил ако ја земем како узорак оваа слика.

И второ што сакам да прашам е зашто во бел мермер кога не се гледа круната ниту на самоил ниту на јустинијан а ако биде во боја споемникот ќе биде кич претпоставувам па има ли некој друг материјал што поубаво ќе излезе за да се долови круната и останатите обележја? Дали ќе беше подобро и овие споемници да бидат излеани во бронза?
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #2119 Posted: 28-Jun-2011 at 14:49
Одлично е изработен.
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2120 Posted: 28-Jun-2011 at 15:21
Originally posted by Stibera

Не знам по кој узор е зиман да се прави споемникот но еве ви споедба мене не ми личи на Цар Самоил ако ја земем како узорак оваа слика.

И второ што сакам да прашам е зашто во бел мермер кога не се гледа круната ниту на самоил ниту на јустинијан а ако биде во боја споемникот ќе биде кич претпоставувам па има ли некој друг материјал што поубаво ќе излезе за да се долови круната и останатите обележја? Дали ќе беше подобро и овие споемници да бидат излеани во бронза?

Не постои автентичен извор за вистинскиот изглед на Самоил. Портретот е уметничка репрезентација.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 104105106107108 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.102 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.