![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 105106107108109 209> |
Author | ||
Stibera ![]() Senior Member ![]() Joined: 20-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 117 |
![]() ![]() |
|
Ок благодарам на првиот дел од одговорот ![]() Еве сега гледав вести на телма и изведувачот кажа дека во раката накнадно ќе монтирале во бронза, го заборавив како се викаше ![]() Нели можело и круната во златна боја или во борнзена боја? Има ли некој уметник овде да каже свое мислење? Поентата ми е дека со бел емрмер не се гледаат битните елементи. |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Да, и јас го слушнав истото и се зачудив. Воопшто нема да изгледа складно, според мене. Инаку и кај Јустинијан фали скептарот, па претпоставувам дека и кај него ќе биде од бронза.
|
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
|
Споменикот мислам дека доста добро е изработен.
Инаку овој портретот од Самоил си нема врска. Неговиот череп нема врска со балкански тип на човек... тој по татко е Ерменец, а по мајка Евреин. Плус е крунисан за Тzar des Bulgares... и според мене нема потреба од негов споменик... Ликот на царот Самуил, реконструиран според неговиот череп (од саркофаг "Г") црква Свети Ахил, Мала Преспа ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
MGS ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-May-2011 Location: Охрид,МКД Online Status: Offline Posts: 307 |
![]() ![]() |
|
Така да Бугар во тоа време нема врска со Бугар денеска. |
||
![]() |
||
build.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-May-2010 Online Status: Offline Posts: 216 |
![]() ![]() |
|
http://www.build.mk/?p=8380 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Многу невистини искажа со постов, само ова со реконструкцијата на черепот може да држи вода. Баш ПО МАЈКА е ерменец. Мајка му е Хрипсиме Багратуни, односно Рипсимија, а татко му не се знае што бил. Можеби бил од еврејско потекло, можеби не. Но сигурно е дека бил византиски чиновник. За бугарштината негова, тој ја зел бугарската царска круна за да си го оправда царскиот статус. Впрочем и целото негово царство нема врска со претходната територија на Првото Бугарско Царство. Зошто инаку и би ја преселувал престолнината? Во суштина тој не бил за Бугарија, но не бил ни за Македонија. Бил самодржец (автократор), кој си освојувал територии. Не гледам реална потреба од негов споменик во Скопје. Можеби во Охрид, да, но тука не. Она што најмногу ме иритира е тоа што е збутан до Александар. Воопшто не делува убаво, ни за едниот споменик, ни за другиот. |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
Еден кадар од мене. |
||
![]() |
||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|
kakva nacionalnost e toa evrein? spored mene ovoj spomenik treba da se dislocira na tvrdinata vo ohrid, a justinijan na skopskoto kale!!! Edited by spaceman091 - 28-Jun-2011 at 20:33 |
||
![]() |
||
strajk ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 19-Mar-2011 Location: Skopyeah Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
mnogu so spomenici go natrupaa polostadot,a ovoj teba da se locira vo Ohrid pred Samoilova tvrdina.
![]() |
||
ФК Вардар гордоста на Скопје
|
||
![]() |
||
oWl ![]() Newbiе ![]() Joined: 07-Apr-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
А споменикот на Филип кој се планира да се постави на Плоштадот Карпошово востание треба да биде поставен во Битола |
||
![]() |
||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
|
Мајка му на Самоил била Хрипсиме Багратуни (Рипсимија). Била ерменска принцеза, ќерка на кралот Асхот II Багратуни со титула крал на кралевите на Ерменија и Грузија.
Татко му на Самоил, Никола веројатно бил гувернер на Средец/Сердика/Софија. |
||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
Пре блиску до фонтаната ..
![]() Edited by antiuser - 28-Jun-2011 at 22:21 |
||
![]() |
||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|
vo bitola veke ima spomenik na filip II |
||
![]() |
||
Tuvok ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 173 |
![]() ![]() |
|
Уште го немам видено у живо спомеников ама вака од слики ми делува дека е премногу блиску до фонтаната и споменикот на Александар и мислам дека си сметаат сами на себе овие два споменика, што е многу многу е.
|
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Не случајно се работел две години ваков споменик од мермер е вистинско ремек дело!
|
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Една работа ме интересира. Скулпторот се пофали дека е користен италијански мермер, најдобар во својата класа. Нели било можно со прилепскиот мермер да се направат на Јустинијан, Самоил и Ченто, или сепак тој мермер не се користи при правење на споменици?
|
||
![]() |
||
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
|
Тоа што Самуил треба да го држи во раце се вика „жезло“. Гледам и самиот уметник го нарекува скиптар, што е изненадувачки и непотребен латинизам, кој впрочем не се ни користи кај нас. Можно ли е еден уметник што ваја историски личности толку да е неупатен во сопствениот јазик?
Колку што паметам, Јустинијан не треба да држи жезло, туку некаков вид на прачка на чиј крај е закачена таблица испишана со прописи од неговиот законик. Edited by Граѓанин - 29-Jun-2011 at 01:29 |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Еве на кого потсеќа Самоил, на Илија Милчин Македонски писател. Го памтите од една серија на мтв настава во природа.
![]() ![]() Тука на сликите може не изгледа толку но во серијата како што е највеќе потсеќа. Edited by lslcrew - 29-Jun-2011 at 04:13 |
||
![]() |
||
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
|
Го памтам и како го играше Пјер Кири (или некој друг беше) во оние прекрасни поединечни играни серии што беа драматизации на животите на знаменитите научници. ![]() Edited by Граѓанин - 29-Jun-2011 at 04:19 |
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
poloso lociran spomenik do sega ne sum videl. ova e tipicen primer deka i kolku da frlis pari ako ne te biva za estetika dzabe e sve. spomenikov bukvalno moze da si poigra so lavcinjata na aleksandar... baska sto im vrti grb na cela kafana koja sega nisto ne moze da vidi od gzot na samoil
Edited by xnx - 29-Jun-2011 at 09:28 |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 105106107108109 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |