build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 119120121122123 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2401 Posted: 06-Oct-2011 at 16:12
Originally posted by lslcrew

Ова е некоја реклама од Виноскоп.

Срамота ... само тоа имам да кажам Thumbs%20Down
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2402 Posted: 06-Oct-2011 at 16:51
не е срамота, герила маркетинг се вика тоа
претпоставувам кога ќе завршат ќе ги тргнат таквите дисплеи
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #2403 Posted: 06-Oct-2011 at 17:42
Originally posted by zabegan

не е срамота, герила маркетинг се вика тоа
претпоставувам кога ќе завршат ќе ги тргнат таквите дисплеи
Не знам како се вика, ниту е тоа битно. Едноставно не доликува. Не доликува ниту 5 минути, а не па да се чека да заврши Виноскоп. Веднаш да се отстрани и да се казнат „креативците“!
Back to Top
MGS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MGS Quote  Post ReplyReply #2404 Posted: 06-Oct-2011 at 21:12
Не е срамота???
Па ајде за Нова Година да им ставиме црвени капи,на некој метал концерт маици од Металика,на денот на педерите да ги облечиме во боите на виножитото,за Валентајн да им ставиме бонбоњера и ружа...
Самите не си се почитуваме и очекуваме соседите да не почитуваат.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #2405 Posted: 07-Oct-2011 at 09:29
ajde slobodno.. bas dobra ideja... bas togas ke imaat sosedite pooptimisticki pristap, ako veke ti e stalo do niv. toa nema nikakva vrska so nepocit, tuku na kreativen nacin se pravat nekoi interesni no ne trajni promeni.. kako togas koga imaa site spomenici hulahop, bas mi se dopadna.. treba i vo idnina da se pravat umetnicki intervenicii, interesni, no se razbira kratkotrajni bez posledici... vaka koga glumime premnogu seriozni samo ni se smeat, gledajki kolku sme site iskreno ubedeni deka cel svet poteknuva od nas. nemoj da mislis deka nekoj od sosedite ke go sfati proektot sk 2014 seriozno i so pocit. eve do sega glumime seriozni i gordi pa partali ne napravija site sosedi vo vesnici, uste malce vicovi ke pocnat da pisuvaat so nas.

Edited by xnx - 07-Oct-2011 at 09:36
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #2406 Posted: 07-Oct-2011 at 14:55
Јас мислам дека многу "баби" имаме. Олабавете се бре малку, креативни модификации само можат внимание да скренат према спомениците, да биде добра финта, па на крај ако ова не го стави споменикот на некоја насловна или списание забавно, што друго ќе го стави. Еве и тука, и со фонтаната на плоштад се тера истата дискусија.
Back to Top
tiberix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tiberix Quote  Post ReplyReply #2407 Posted: 14-Oct-2011 at 07:44

ДВОМЕТАРСKО ДЕЛО ВО ЧЕСТ НА МУЗИЧKАТА ЛЕГЕНДА
Скулптура од Тоше ќе го краси Мостот на уметноста во Скопје

Во позата на скулптурата на Тоше нема некои егзибиции - едната рака ја чува кај срцето, а другата му е пуштена долу и во неа држи микрофон - вели академскиот скулптор Сретко Јовановски

Соња Алексоска-Неделковска

Љубовта и почитта кон делото на македонската музичка легенда била најголем предизвик за академскиот скулптор Сретко Јовановски да ја изработи монументалната скулптура „Тоше Проески“, која ќе биде поставена на Мостот на уметноста во Скопје. Скулптурата висока два метра деновиве ќе биде испратена на леење.

- Имав голема желба да направам скулптура на Тоше. Kога излезе конкурсот, бев премногу зафатен. Ја работев монументалната скулптура на преродбеникот Ѓорѓија Пулевски, но иако бев изморен, не можев да одолеам на тој предизвик. Работев со ноќи и во последна минута го фатив рокот на конкурсот - вели Јовановски.

Авторот нагласува дека во позата на скулптурата на Тоше нема некои егзибиции - едната рака ја чува кај срцето, а во другата држи микрофон.

- Тоа е нормална поза, за да може да се претстави скулпторски. Kога се движи, не можеш да најдеш поза која скулпторски ќе те инспирира. Не сакав многу да биде раздвижен, бидејќи во таа положба тој прави гримаси и тоа може да дејствува чудно како скулптура во ликовна смисла. На секој настап по завршувањето на песната секогаш ја ставаше раката кај срцето и велеше „Ве сакам сите“.

Голем почитувач на Проески

Јовановски е голем почитувач на ликот и делото на Проески. Ја следел неговата кариера од почеток и кога првпат го слушнал, во него видел потенцијална ѕвезда.

- Во младоста се занимавав со пеење, а кога имате големи познавања за музиката лесно е да препознаете кој е добар пејач. Првпат го слушнав кога настапи на „Охрид-фест“ и знаев дека во него има потенцијал да биде голема ѕвезда. Оттогаш ми стана многу драг и постојано ги следев сите чекори поврзани со неговата кариера. Kој не го обожаваше Тоше, сите ние го сакавме.

Надеж дека делото ќе го прифатат и фановите

Монументалната скулптура „Тоше Проески“ ќе биде поставена на Мостот на уметноста, заедно со вкупно 29 скулптури на личности од културата и уметноста, изработени од разни автори.

Мостот на уметноста е проект на Општина Центар и е дел од „Скопје 2014“.

- Kомисијата моето дело го оцени позитивно. И мои пријатели кои имаат познавања од оваа работа го пофалија. Останува да видиме како скулптурата ќе биде прифатена од народот, публиката и обожавателите на македонската музичка легенда.

Академскиот скулптор Сретко Јовановски дипломира на Академијата за ликовна уметност во класата на проф. Драго Тршар, во Љубљана, Словенија. Автор е на многу дела, меѓу кои монументалната скулптура „Пајонска свештеничка“, поставена во Музејот на Македонија во 2009 година. Истата е избрана и за централна скулптура на мостот „Око“. Ја изработил и монументалната скулптура на преродбеникот „Ѓорѓија Пулевски“, поставена во близина на Kамениот мост во Скопје. Моментно работи во Археолошкиот музеј при Музејот на Македонија во Скопје.

Одбележување на четиригодишнина од заминувањето на Проески

Маратонците од традиционалниот маратон со кој се одбележува четиригодишнината од трагичното заминување на Проески утре ќе пристигнат во Скопје. Тие ќе го посетат плоштадот Македонија и фонтаната во Ново Лисиче, а потоа ќе тргнат за Kрушево. Нада Ѓаневска, автор на „Молитви со ангелот“ - поезија посветена на Тоше, ќе им подари по една книга на маратонците. Денот ќе биде одбележан и со концерт, кој ќе се одржи денеска во салата во Нова Градишка, Хрватска. На манифестацијата ќе настапат „Леб и сол“ и Ламбе Алабаковски, како и пејачи од хрватската сцена.

На денот на годишнината (16 октомври), во манастирот „Св. Преображение“ во Kрушево ќе се одржи манифестацијата „Вешта жена“, на која ќе учествуваат повеќе од 300 жени. Производите што ќе ги подготват ќе се продаваат, а средствата од продажбата ќе бидат донирани за изградба на манастирот.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=68E87B2D15618C42A4F9ABEB84D86233

Edited by Cloverstack - 14-Oct-2011 at 08:31
Back to Top
tiberix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tiberix Quote  Post ReplyReply #2408 Posted: 14-Oct-2011 at 07:45
Toshe!?!? Is it just me, ili ova stvarno nema nikakva vrska so Toshe!!! (linkot gore)
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #2409 Posted: 14-Oct-2011 at 10:11
pa lici skulpturava na nego
Back to Top
Marteen View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Marteen Quote  Post ReplyReply #2410 Posted: 14-Oct-2011 at 10:21
Едвај наликува, можеле и подобро да го изведат. Вака ако не прочиташ на плакетата нема да знаеш за кого се работи. И зашто повторно во строг Центар, ставете го Аеродром/Ново Лициче, зар малку убави паркови се изградија и се градат во тој реон во последно време.

Инаку ја подржувам идеата да се направи споменик од него, заслужил!
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2411 Posted: 14-Oct-2011 at 16:47
Originally posted by Marteen

Едвај наликува, можеле и подобро да го изведат. Вака ако не прочиташ на плакетата нема да знаеш за кого се работи. И зашто повторно во строг Центар, ставете го Аеродром/Ново Лициче, зар малку убави паркови се изградија и се градат во тој реон во последно време.

Инаку ја подржувам идеата да се направи споменик од него, заслужил!
и јас ја поддржувам идејата, ама воопшто не му доликува ваков тип на скулптура
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #2412 Posted: 15-Oct-2011 at 03:26
Мене за личење ми личи, е сега додека физички личи, мислам дека не го одразува карактерот на ТП, а и позата ми е многу класична, целиот реалистичен пристап додуше. Добро, овде не се работи за самостојна скулптура, повеќе за некаков декор и дел од голема целина... но сепак. А и вака раката под гради му е, не ми е баш дека му е на срце. (???)
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2413 Posted: 15-Oct-2011 at 16:09

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2414 Posted: 15-Oct-2011 at 16:22
За профилот 10ка, оргинал, фронтално врска си нема. Според мене.
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #2415 Posted: 15-Oct-2011 at 16:54
Ципелата е најбоље дефинитивно!Bonk
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #2416 Posted: 15-Oct-2011 at 18:03
Ова на све личи,али на тоше не личи, тој никогаш не пеел на сцена така со разголена кошула,башка кондури ,итн итн.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
tiberix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tiberix Quote  Post ReplyReply #2417 Posted: 16-Oct-2011 at 10:50
Nesretko Jovanovski. Ova e ponizuvanje za Tosheta!!!  CrazyBonkOhno

Edited by tiberix - 16-Oct-2011 at 10:50
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2418 Posted: 16-Oct-2011 at 11:06

Има и други фотографии со тој раскопчан стил на кошула. Како и да е, фронтално стварно e промашен ептен, да се надеваме дека ќе има поправки во меѓувреме, дека ова не е финална верзија... :/

Edited by HugoGoulding - 16-Oct-2011 at 11:08
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #2419 Posted: 16-Oct-2011 at 11:49
Дефинитивно,
пропорција за нашите скуптори и толку далечна
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #2420 Posted: 17-Oct-2011 at 09:55
stvarno, vaka razgloen deluva ko da e clen na backstreet boys ili striper.. zasluzuva podostoinstvena skulptura..
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 119120121122123 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.949 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.