![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5152535455 209> |
Author | ||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Претпоставувам theMac3donian мислеше на една поодамнешна најава дека два лава ќе биле во „антички“ стил, а другите два во „средновековен“. |
||
![]() |
||
anti-modernista ![]() Newbiе ![]() Joined: 25-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Nekoj ovde ocigledno tolku si go mrzat svoeto da na sve sto ke se napravi ili gradi mora da se najdi nekoja mana.. makedonskiot sindrom vo naj dobro svetlo edino tugjoto vredi.
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
А што поточно е свое во случајов?
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
anti-modernista ![]() Newbiе ![]() Joined: 25-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Simboli na makedonskata nacija, nasata istorija i nasata drzavotvornost, eden od niv e lavot drugoto e nasata crkva.
Mozam da prepostuvavam deka ako ovie istite lavovi bea postaveni negde vo nekoj "fensi" evropski grad ti i uste mnogu ke gi falevte kako fantazija i znak deka se po napredni od nas, a sega koga se Skopje za nisto ne vredat. Edited by anti-modernista - 26-Aug-2010 at 17:33 |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Па да ти кажам искрено, во право си. Тие држави се понапредни од нас едно 300 години, бидејќи за разлика од нас лавовите си ги поставија пред 300 години. Меѓутоа чисто се сомневам дека тоа сакаше да го каже Dave Gahan. Тој (членот на форумов, не пејачот) убаво потенцира дека некреативноста (погрешни пропорции не е креативност, туку е дилетантизам) и особено травертинот го прават сево ова без врска. Некој друг поназад спомена дека лавовите треба да одат како надополнување на амбиентот, а не да се постават лавовите па да се менува жолтата СФРЈ-стандард ограда по 3 години.
Сигурен сум дека пола нација си мисли: „е со лавовиве конечно светот ќе сфати кои сме и што сме (и дека Грците се од Сахара)“ ![]() |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Tie gi postavija nivnite spomenici pred 300 godini zosto ne bile pod ropstvo i imale moznost da samite odlucat sto mozat da gradat vo cest na sopstvenata istorija, a nie kako narod dosega ne sme ja imale taa moznost.
Ogradite, mostovite, kejot na vardar etc. sve ke se menuva so vreme i jas ne sum zadovolen so denesnata slika ama fakt e deka Skopje pred proektot 2014 licese na glaven grad na bilo koj region vo bivsa SFRJ , so ovoj proekt ke za lici na glaven grad na edna suverena evropska drzava, i na eden narod so sopstvena istorija i identitet. Edited by anti-modernista - 26-Aug-2010 at 18:53 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Не сакам да забегувам од темата, но ова што го кажа е многу тажно и е баш реалната слика за нас (што сите наши соседи го прикажуваат на светот и се зафркаваат со нас за тоа). Штом тебе (па и на пола нација) ви треба некој посран споменик за да докажете дека имате историја и идентитет, што останува за другите да зборуваат за нас? Спомениците немаат ама баш никаква врска со идентитетот, иако некој насилно се обидува да нè убеди во тоа (на тој начин сакајќи да ги оправда своите криминални дејности - перење пари).
Сè додека има вакви изјави ќе има соседни држави кои ќе ни кажуваат дека сме западни Бугари или јужни Срби. Инаку многу нападно влезе во дискусијата, немав прилика да ти посакам добредојде ![]() И нема лутење, само дискутираме. Edited by гитардемон - 26-Aug-2010 at 19:10 |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Fala. Dobre ve najdov
Mene nitu me zanimava sto ke kazi nekoj od zapad ili nasite sosedi za nas ili za nasite proekti mene me maci koga makedonci najdoa da naj mnogu plukat po soptvenite spomenici.
Jas ne moram nisto da dokazuvam na sosedite ama sakam da pokazime pocit kon sopstvenata istorija i nacija kako sekoj evropski imal moznost dosega da napravi.
Nemoj da me pogresno svakas ima raboti vo proektot sto ne gi podrzavam kako triumfalnata porta sto e katastrofalen proekt, ama da bidam protiv spomenici na licnosti sto doprinesile za ovoj narod i drzava?! Nema nikakva smisla. Lavovite bile simbol i grb na Makedonija kroz mnogu vekovi i zasluzuvat da imat svoj spomenik. Jas ne mozam da pomislam deka bi napravile cel ovoj proekt i da ne imat vo plan da dopolno sredat mostovi, trotoari, ogradi, kejot i taka natamu.
I uste nesto jas mislam deka e sramota sto dosega ne imat postaveno spomenik na Justinian I vo Skopje, koga bil roden nedaleku od denesno Skopje i isto taka e golema istoriska licnost i isto taka svetec vo pravoslavnata crkva, toj spomenik e eden od tie sto naj mnogu zasluzuval da se postavi zosto ima istoriska znacajnost za gradot i toa e nesto sto mnogu me raduva deka so ovoj proekt ke se ostvari. Edited by anti-modernista - 26-Aug-2010 at 19:20 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Едно да бидеш „против“ или „за“ во однос на спомениците, а сосема друго е да тврдиш (како што прави во моментов Владата за да добие поддршка од јавноста) дека без спомениците ние немаме идентитет, дека кога ќе имаме споменици ќе му биде јасно на цел свет што и кои сме. Тоа е апсурдно, и баш тоа е себенегирање.
Јас сум за оддавање почит на хероиве, но сето тоа на вкусен, нормален и најважно од сè транспарентен начин. Иако сум и против барок, и против theme-park со споменици, ако Скопје 2014 има поддршка од народот тогаш сакал-неќел јас, тоа треба да се случи. Ама не по цена некој таму да добие 650.000 € затоа што проектирал фонтана! Архитектот на Бурж Калифа не доби толку! Треба да се освестиме! А ова се случува бидејќи некој умен знае дека од вакви чувствителни прашања се вадат многу пари. ![]() |
||
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Поздрав и добредојде анти-модерниста.
![]() Мислам дека никој од нас на форумот нема ама баш ништо против лавот (како симбол и грб на Македонија), против Гоце Делчев, Груев, Ченто, Гемиџиите и сл. Воопшто не станува збор дали сметаме дека треба да се постават во Македонија. Повеќе дискутираме дали се соодветно поставени, како одговараат во просторот и на крајот на краиштата колку чинат. Сепак тие пари се земени од сите нас, и владистите централни и локални треба да ни кажат што колку чини и кои се придобивките од проектот. Јас конкретно сметам дека идејата за споемниците е на место и добра, но сметам дека се прегусто наместени и чинат премногу за сиромашно општество како нашето. Конкретно лавовите не ми одговараат на модерниот изглед на мостот Гоце Делчев, и веќе кога се одеше со симболика можеби требаше коњаникот на гоце да се постави на овој мост а лавовите на камени.
И не гледам што е толку страшно да се има став позитивен или негативен за некој проект.
|
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
Колку јас го сакам Скопје само јас си знам и не треба да докажувам на никого. Сликата на чисто Скопје од 80-ти години од која неизбежен дел е еден од најурбаните амбиенти во градот е мостот „Гоце Делчев“ со автентичната осветлена ограда, Градски Ѕид, ПТТ комплексот и поранешен ЦК (денешна Влада) ми се evergreen од детството врз кој што денес вршат нужда во име на некаква историја и уште не може ни на ваков начин да се одбраниме од нив (сега кои се тие?! антимодернисти, антифашисти или борци против замислен противник, не ми е јасно)... Како дополнување на претходниот пост - имам впечаток дека сите свесни и совесни членови на форумов до толку го си го спуштија нивото на очекувања (а во меѓувреме се молеа да видат некаков грандиозен инфраструктурен зафат во својот град) и си дозволуваат да го проголтаат овој простаклук со надеж дека некој совесен скулптор (што и да е) на крај ќе ја заврши оваа скапа работа на која сите убаво знаеме дека не и време во оваа општа беспарица и апатија. Во име на смирување на политичка тензија на форумов нема да продолжам со дообјаснување...кога веќе се плука по нечие мислење и се даваат навреди и кфалификации за синдроми и мутации, се потенцира и АНТИ-делот од мислењето... |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Анти-модерниста, добредојде и од мене, но веднаш би ти забележал дека многу погрешно ја толкуваш дискусијата. Квалитетот на некој изнесен став не се мери според тоа дали тој е позитивен, негативен, неутрален или не знам каков, туку на пример колку е аналитичен, колку ја зема во предвид објективната состојба, колку суштински се осврнува на темите конкретно врзани за тоа што се збори и слично. Не може слепо да викаме БРАВО на се што е наше само затоа што било наше... тоа сигурно нема да донесе ништо позитивно. Од друга страна, без критичко размислување нема начин како да се подобруваат состојбите и работите да се движат напред, дури ни во далеку понапредни и посредени општества од нашето (во кое евидентно има што да се критикува на претек и тоа жестоко). Затоа, наместо на нечие добро образложено критичко размислување да се пристапува со етикетирање буквално како да се работи за некаков анти-патриотски чин, би било многу подобро објективно да се размисли околу изнесените ставови и поенти и доколку некој не се согласува со нешто, да изнесе конкретни забелешки и контра-аргументи. Не бива на дискусија која се однесува на пропорциите на спомениците, на квалитетот на постаментите, на вклопливоста на вакви споменици со еден модерен мост од типот на Гоце Делчев, на цената за нивна изработка итн. да се реплицира со „вие си го плукате и го мрзите своето“. |
||
![]() |
||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
|
Toa kolku site zestoko diskutirate, samo dokazuva deka site si go sakaat gradot, pa i zemjata i nema poootreba ama bas nikakva da se komentira koj e patriot a koj sto ti znam sto. Pa i so vakvi misli i stavovi se vooblicuva sekoj covek ako nisto drugo barem kako lokal-patriota. Se na se Ima eden fakt koj site go znaeme i nikoj ne go kazuva....pak ke citiram javna licnost- Stankovski, covekot koj mislam deka e sovetnik vo vladata za prashanja od kulturata. Ova sto se pravi e maaalku...treba deset Skopje 2014 na razni lokacii i gradovi. Ova sto sega se pravi trebase da se pravi pred 50 godini ili najkasno vo 1991, kasnime, ama bitno e deka se pocna. naseto neiskustvo ke go plakneme narednive godini, ama ne moze da bide loso koga nesto tece i se menuva. Lugeeee 100 godini nisto ne bese smeneto i uste 100 godini nemashe aber nekoj nesto da smeni. Site ke izlezeme poiskusni so sekoj objekt, diskusija, kritija, terajte rabota i sakajte si go gradot alooooo.
|
||
..... .......
|
||
![]() |
||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|
За споменикот на Ѓ. Петров - половина милион евра
![]() Сања Наумовска
Споменикот на Ѓорче Петров ќе чини петпати повеќе од првичната цена, обвинува опозицијата во Советот во истоимената општина. Наместо изградбата на патронот на општината, револуционерот Ѓорче Петров, да се затвори со финансиска конструкција од околу 150.000 евра, како што првично беше најавувано, во игра влегуваат суми од 600.000 евра и повеќе. Парите ќе ги обезбеди Владата од државниот буџет. |
||
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Дај боже да го добие ликот што го заслужува, ама некако не ми оди натака работата.. се што гледам е сценографија со поминат рок.
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
http://www.time.mk/read/99c3a42c95/d7b56593e1/index.html
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
zosto izgledaat poinakvi od drugite 2??
|
||
![]() |
||
Addvert ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2009 Location: Sofia, Bulgaria Online Status: Offline Posts: 153 |
![]() ![]() |
|
Ova so poslednive dva lava sigurno e nekoja zaebancija ?!?!
![]() Edited by Addvert - 29-Aug-2010 at 10:20 |
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
Јас прво помислив дека е некаква монтажа, ама сликите се листаат... Ауууу....не е можно ова ![]() ...и како после со позитивни коментари за ова?!? Ваква несериозност е невидена, ни плукаат директно во лице... |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5152535455 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |