build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Воздухопловство
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Аеродроми

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 6162636465 124>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
kitkiritki1 View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote kitkiritki1 Quote  Post ReplyReply #1241 Posted: 28-May-2011 at 23:04

Edited by kitkiritki1 - 28-May-2011 at 23:06
Back to Top
Newbiе
Newbiе

Quote kitkiritki1 Quote  Post ReplyReply #1242 Posted: 28-May-2011 at 23:07
Back to Top
Newbiе
Newbiе

Quote kitkiritki1 Quote  Post ReplyReply #1243 Posted: 28-May-2011 at 23:08
Back to Top
Newbiе
Newbiе

Quote kitkiritki1 Quote  Post ReplyReply #1244 Posted: 28-May-2011 at 23:09
Back to Top
FT View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FT Quote  Post ReplyReply #1245 Posted: 28-May-2011 at 23:10

Edited by FT - 28-May-2011 at 23:11
Back to Top
Newbiе
Newbiе

Quote kitkiritki1 Quote  Post ReplyReply #1246 Posted: 28-May-2011 at 23:15
Сликите ми беа порачани. ФАЛА ДО ВХ..........
Од една страна се радувам што конечно ќе имаме аеродром, а од друга страна жал ми е што нема ниту една авангардна линија, или пак поголем стремеж во формата........... Но како и да е.... ќе биде достоен......... Како нација сме повлечени од архитектонското натпреварување со светот од 80тите години......
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1247 Posted: 28-May-2011 at 23:15
Prvo:ApplauseApplauseApplauseApplauseApplauseApplauseza clenot, prvi sliki od vnatre dobivme konecnoCheers
Vtoro:Jas koga gi vidov prvite sliki, me iznenadija negativno a skoro razocaran bev posto mi izgledase mnogu obicno, nesto slicno so stariot aerodrom na pristina.So vremeto postirase se povekje sliki i od vnatresnoto i mislam deka kje ima ubava kombinacija megju nadvoresniot izgled so vnatresniot znaci od nadvor izgleda nesto obicno a stom kje si vlezes vnatre kje si misles nesto popozitivno iako mislam deka vlezot mozese da bide podobar
EDIT:Vo prvite sliki mi izgleda vlezot mnogu nisk, ama potoa vidov deka e dovolen visok

Edited by my Macedonia - 28-May-2011 at 23:20
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #1248 Posted: 28-May-2011 at 23:39
Originally posted by kitkiritki1

Сликите ми беа порачани. ФАЛА ДО ВХ..........Од една страна се радувам што конечно ќе имаме аеродром, а од друга страна жал ми е што нема ниту една авангардна линија, или пак поголем стремеж во формата........... Но како и да е.... ќе биде достоен......... Како нација сме повлечени од архитектонското натпреварување со светот од 80тите години......

Браво за ВХ, кој и да е! Аеродром имавме и порано, само не беше достоен да се нарекува аеродром, можеше да се нарекува селска автобуска станица Сега... подобар е од претходниот, тоа само ќе кажам. А за подвлеченото, само нација ќе го заменам со држава. За нација не сме толку лоши. Имаме по некој поасален претставник во странство, само не резидент на Македонија. Ама како држава... батали!

Исто, за фонтот на натписот морам да кажам дека не можеле да изберат поглупав и подосаден фонт, и не можам а да не помислам дека тој што ја донел одлуката бил веројатно Турчин од ТАВ. Па како може АЕРОДРОМ да оди после АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ? Освен по турската аналогија: İskender Büyük Havalimanı
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1249 Posted: 28-May-2011 at 23:51
Gitar i jas go zabelezav toa no ne se cudev posto istoto e i kaj ohridskiot aerodrom, a stom nemase reakcii si mislev deka i taa varijanata e OK..Hmm premierot valja go otvori ohridskiot aerodrom a ne primetil deka ima greska so imeto odnosno formilacijata na imeto???cudno...

Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #1250 Posted: 29-May-2011 at 00:06
http://img25.imageshack.us/img25/1346/newskopjeairport02.jpg

Ова слика не знам дали ја имаме ?

"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #1251 Posted: 29-May-2011 at 03:07
Originally posted by гитардемон

Originally posted by kitkiritki1

Сликите ми беа порачани. ФАЛА ДО ВХ..........Од една страна се радувам што конечно ќе имаме аеродром, а од друга страна жал ми е што нема ниту една авангардна линија, или пак поголем стремеж во формата........... Но како и да е.... ќе биде достоен......... Како нација сме повлечени од архитектонското натпреварување со светот од 80тите години......

Браво за ВХ, кој и да е! Аеродром имавме и порано, само не беше достоен да се нарекува аеродром, можеше да се нарекува селска автобуска станица Сега... подобар е од претходниот, тоа само ќе кажам. А за подвлеченото, само нација ќе го заменам со држава. За нација не сме толку лоши. Имаме по некој поасален претставник во странство, само не резидент на Македонија. Ама како држава... батали!

Исто, за фонтот на натписот морам да кажам дека не можеле да изберат поглупав и подосаден фонт, и не можам а да не помислам дека тој што ја донел одлуката бил веројатно Турчин од ТАВ. Па како може АЕРОДРОМ да оди после АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ? Освен по турската аналогија: İskender Büyük Havalimanı

Потпис. Сакав веднаш да реагирам, ама викам чекај да дочитам подоле може на некој му текнало Претходниот знак беше ДАЛЕКУ подобар.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #1252 Posted: 29-May-2011 at 09:49
aj moze ke zalici natpisot koga ke se zavrsi se vaka deluva mnogu shturo, btw me cudi zosto tolku rano e postaven natpisot koga uste ne e zavrsen objektot i ima use rabota ili postaven e zaedno so zavrsuvanjeto na pokrivot...
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #1253 Posted: 29-May-2011 at 10:50
Како и што си мислев ова е максимално функционално конструиран, сличниот концепт го имам видено и кај други аеродроми.
Се има голема приемно-излезна хала каде најверојатно ќе бидат и сите шалтери за продавање на карти, и чекирање од каде што потоа ќе се иде нагоре кон контрола и капиите.
Инаку таа зградата на слика 4 ќе се руши или не, има некој информаицја?
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #1254 Posted: 29-May-2011 at 10:58
Pa bi trebalo da se rusi bidejki se gleda deka e celosno ogradena a i del od nejze nema a i spored renderot tuka ke bide parkiraleisteto i ulica za pristap kon terminalot, eve go renderot i kjosot kaj sto e starava zgrada

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1255 Posted: 29-May-2011 at 13:19
Јас уствари и незнам кога имало натпреварување, освен слепо следење на натпреварот на другите западноевропски држави кој тука со по некое објектче требало да каже дека ете и ние сме дел од тие трендови, макар што незнам што толку очајно е битно да си. Особено што некој ова порано го има изнесено, дека после земјотресот Скоппје било шансата на федерално тогашно ниво да се има еден град од темел планиран, барем, ова било како некоја вредност во целиот источен блок, и не само тука еве најпознат таков град е во Бразил. Затоа и на Скпопје му се наредиле ѕвездите тој да биде тој град. Денеска натпреварот е сведен меќу шеиците на кој му е најголем.....облакодерот, во европа е обично кој во поминимализам ќе забега, па уште малку очекувам зграда од стакло која нема да приметиш дека е тука додека не ја допреш, и слични лудости. едноставно натпревар сметам дека не треба да има, секој да си гради она што му е потребно, тоа ќе биде минимализам во градењето, а не со сила да изградиме еден куп згради на кои после ќе кажеме деке ете заради стоцтици такви добри финти како заштита на природата, ќе се трудиме тоа се да бдие едмек ефикасно. Основна работа зашто не треба натшпревар е зашто е лицемерно архитектурата да иде на локално ниво кон ефикасност, и енергетска и ефикасност на просторот и секаква, а од друга стра да претпочита напревар кој сам по себе неможе да биде ефикасен по околината. Особено ѓшто натпреврар денеска на тука се сфаќа децата на ссц што се фалат кој има поголем капацитет на стадионот. Естетиката и натпреварот се заборавени. Дај да си градиме пристојни места за живеење, и довоно е.

Сега за еаеродромот. Поздрав до ВХ Wink. Аеродромот изгледа многу помал од внатре одколку што изгледа од надвор, може вака само по слики, додека не велзам неможам да кажам како ќе ми изгледа. Да го дожиев прво, па ќе можам да кажам како сум се осетил. А од странба на паркинзите ти ешто ќе влегуваат ќе немаат некое променето чувство од аспект на висината во споредба со стариот ањеродром, додека не влеџзат и не им се отвори горниот кат во новата зграда.

Edited by lslcrew - 29-May-2011 at 13:22
Back to Top
Newbiе
Newbiе

Quote kitkiritki1 Quote  Post ReplyReply #1256 Posted: 29-May-2011 at 13:55
За потпис се надевам не е задолжително. Човекот од кој ги порачав не бара никакви права, ниту пак јас размислувам на тој план (не се работи за некакво особено авторство и квалитет).   Во однос на светските натпревари мислам дека не го рабираш баш контекстот, али не ми се одовлекува со тој архитектонски разговор......... Не ми пречи едноставноста,  ја поздравувам!
Back to Top
Stibera View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Stibera Quote  Post ReplyReply #1257 Posted: 30-May-2011 at 17:38
“Александар Велики“ спремен за Денот на независноста

http://www.24vesti.mk/Sodrzina/
Back to Top
Skopje View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Skopje Quote  Post ReplyReply #1258 Posted: 30-May-2011 at 21:06

“Александар Велики“ спремен за Денот на независноста

Новиот патнички терминал на аеродромот “Александар Велики“ во Скопје ќе биде отворен на 8-ми Септември, околу еден месец предвреме од планираниот рок.

Првичните планови беа целосно новата зграда на аеродромот во Скопје да се отвори на 20-ти октомври, на време за зимската сезона 2011/2012. Но концесионерот, турската компанија ТАВ, вели дека успеала да ги забрза работите на проектот и да го подготви аеродромот за отворање на Денот на независноста, на кој Македонија ќе одбележи две децении самостојност.

Новиот терминал на скопскиот аеродром чини повеќе милиони долари и со него ТАВ има намера да го претвори скопскиот аеродром во регионален лидер. Терминалот ќе биде десет пати поголем од сегашната зграда на аеродромот “Александар Велики“. Ќе има површина од преку 40 илјади метри квадратни на две нивоа. Освен терминалот, ќе биде продолжена и пистата и оспособена за слетување и полетување и на поголеми авиони. Со ова скопскиот аеродром ќе го зголеми капацитетот да опслужува шест милиони патници годишно.

Турскиот инвеститор веќе го модернизираше и отвори охридскиот аеродром “Св. Павле“, но се уште ја испитува можноста за изградба на карго аеродром во источниот дел од земјава, за што исто така има обврска според договорот за концесија.

Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #1259 Posted: 30-May-2011 at 21:20
Браво за ТАВ Applause
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
Newbiе
Newbiе

Quote kitkiritki1 Quote  Post ReplyReply #1260 Posted: 30-May-2011 at 22:52
Човекот кој ми ги обезбеди сликите, праша за таа информација......... Таму некои од луѓето што работат рекле дека е многу тешко тоа да биде така.... ДА се надеваме!

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 6162636465 124>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.434 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.