build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Надградба на ГТЦ

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4142434445 69>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote xnx Quote  Post ReplyReply #841 Posted: 29-Jan-2015 at 23:50
Originally posted by Tony Martin

На Поповски (архитектот) уште во тоа време требаше да му кажат дека постои промаја

mene me skina promaja koga setav niz carsija po prodavnickite. daj da napraime nekoj proekt da ja zatvorime, sho da ne, dur ne nastinal uste nekoj...
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #842 Posted: 30-Jan-2015 at 01:58
Originally posted by xnx

На Поповски (архитектот) уште во тоа време требаше да му кажат дека постои промаја

mene me skina promaja koga setav niz carsija po prodavnickite. daj da napraime nekoj proekt da ja zatvorime, sho da ne, dur ne nastinal uste nekoj...
најтрагичното е што работава се преувеличува како во ГТЦ да дуваат урагани и луѓево таму умираат од студ, а таму се приморани да работат и секој ден во канцеларија промаја ги дува
само температурите се каде-таму слични поради отвореноста, а дури и луѓе намерно поминуваат низ ГТЦ кога дува ветер, затоа што замисли, таму помалку дува и некогаш е и потопло
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #843 Posted: 30-Jan-2015 at 11:05
Originally posted by zabegan

Originally posted by xnx

најтрагичното е што работава се преувеличува како во ГТЦ да дуваат урагани и луѓево таму умираат од студ, а таму се приморани да работат и секој ден во канцеларија промаја ги дувасамо температурите се каде-таму слични поради отвореноста, а дури и луѓе намерно поминуваат низ ГТЦ кога дува ветер, затоа што замисли, таму помалку дува и некогаш е и потопло

GTC e objekt od OTVOREN tip i NORMALNO deka ke ima provetruvanje niz celiot objekt. TOLKU. nema ponatamu sto da se diskutira ili objasnuva. isto kako sto se bezisteni, pazari, plostadi, tremovi, vnatresni dvorovi....

sepak, duri i da se resi da se zatvori, ima nacini kako toa da se napravi BEZ da se narusi negovata avtenticnost. mislam deka imase i eden proekt vakov koj sto prvo pobedi, pa go stopiraa i napravija nov "konkurs" samo za ovaa bljutovina na Chaushesku da "pobedi"

Edited by xnx - 30-Jan-2015 at 11:09
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #844 Posted: 30-Jan-2015 at 23:18
Previous
имаше и претходно проекти за доградба на еден кат и за затворање на некои влезови, ги има поназад на темава... ама и тие не беа нешто пологични од сето ова
како и да е, бљувотината на Чаушевски е врвот

пак ќе повторам, за да не каже некој дека само се јадат трици а не се даваат идеи... за мене најидеална беше идејата да се искористи покривот на ГТЦ како јавен простор со доста зеленило, рекреативни зони и шанкови и некако да се надгради да има директен пристап од повеќе страни како што има од плоштад
зленилото може и да го покрива и ѕидот од страна на жена-борец парк, ако некој до сега сметал дека е неатрактивен (главна причина за нова фасада е баш таа страна на ГТЦ)
кулите над ГТЦ секако треба да се реконструираат, а за нив имаше многу пристојно предлог-проектче на форумов
Back to Top
Tony Martin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tony Martin Quote  Post ReplyReply #845 Posted: 31-Jan-2015 at 22:42

Сквернавење е било каква интервенција која ке го промени изгледот на објектот или од авторот замислената функционалност. Сеедно дали е барокна или не... На Поповски (архитектот) уште во тоа време требаше да му кажат дека постои промаја (или можеби пак тогаш немало - смешно), а не тогашната едноумна елита кои се поддржуваат еден со друг да го фалат некојси таму способен македонец какво ремек дело направил, па дури и Тито со Јованка да идат да го рекламираат чудото, демек ете и за кроткиот и напатен народ во Македонија се градело современи објекти, а не само во северните републики. Жалосно. Секако дека нив не им беше важно дека со земјотресот Скопје ја изгуби својата историјата, која никој не се ни обиде да ја врати... Закопајте ја црквата под трговски, закопјате ги офицерски, театарот, народна банка, еврејското маало, учителската школа... Религиозните корени и трагите од турци, срби или бугари не треба да се обноват, колку и да станале дел од вас или историја на вашиот град... Страшно.
аман со таа промаја веќе, АМАН, еден глуп и излитен аргумент го кажал некој таму во некоја кафана и сега се користи како да се открил гробот на Александар со него...кога во градов се збори за архитектура, само за воздушни струи се збории милијарда пати човек да се објасни за овие работи, џабе му е, кога си мислат дека историја е само проклет прекопиран „барок“ во градот да имаш и дека период од 30 и кусур години, заслужува некој посебен третман, само затоа што го урнал земјотреси пак истава дискусија треба да ја водам по 100 пат... барокот кој потекнува од уџумски култури неповрзани со нашата, е историја, ама тоа што е изградено од турците не е... и сето ова кажано од луѓе кои везе немаат ни што е ГТЦ, ни што е Официрски, нити што е Куршумли ан, и ќе го повторувам ова се додека некој не фати барем малце некоја книга да прочита, наместо книгите што се читаат на места кај што се дискутира за промајата во ГТЦнајстрашно од сетоа ова е што дискутираат луѓе кои Скопје го разгледуваат на некои панорамски разгледниции да, некој ја закопал црквата, банката, еврејско маало, и што уште не... ај сега ќе си лечиме комплекси врз се што е направено во градов и ќе ја упропастуваме секоја шанса за соодветен развој во овој полу-развиен град, тоа звучи совршено логично, многу пологично отколку тоа што бил онаправено до сега, секако Bash

Забеган, тука сум само колку да не изгледа дека те изигнорирав. Можеш да ми кажеш што во текстот се однесува директно на мене? Извини ама јас не се пронаоѓам во напишаното од тебе... Сакав да одговорам на ова како да ми е наменето само мене, но подобро прво да се осигурам дека добро те разбрав.
We shape our buildings; thereafter they shape us.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #846 Posted: 31-Jan-2015 at 22:45

Сквернавење е било каква интервенција која ке го промени изгледот на објектот или од авторот замислената функционалност. Сеедно дали е барокна или не... На Поповски (архитектот) уште во тоа време требаше да му кажат дека постои промаја (или можеби пак тогаш немало - смешно), а не тогашната едноумна елита кои се поддржуваат еден со друг да го фалат некојси таму способен македонец какво ремек дело направил, па дури и Тито со Јованка да идат да го рекламираат чудото, демек ете и за кроткиот и напатен народ во Македонија се градело современи објекти, а не само во северните републики. Жалосно. Секако дека нив не им беше важно дека со земјотресот Скопје ја изгуби својата историјата, која никој не се ни обиде да ја врати... Закопајте ја црквата под трговски, закопјате ги офицерски, театарот, народна банка, еврејското маало, учителската школа... Религиозните корени и трагите од турци, срби или бугари не треба да се обноват, колку и да станале дел од вас или историја на вашиот град... Страшно.
аман со таа промаја веќе, АМАН, еден глуп и излитен аргумент го кажал некој таму во некоја кафана и сега се користи како да се открил гробот на Александар со него...кога во градов се збори за архитектура, само за воздушни струи се збории милијарда пати човек да се објасни за овие работи, џабе му е, кога си мислат дека историја е само проклет прекопиран „барок“ во градот да имаш и дека период од 30 и кусур години, заслужува некој посебен третман, само затоа што го урнал земјотреси пак истава дискусија треба да ја водам по 100 пат... барокот кој потекнува од уџумски култури неповрзани со нашата, е историја, ама тоа што е изградено од турците не е... и сето ова кажано од луѓе кои везе немаат ни што е ГТЦ, ни што е Официрски, нити што е Куршумли ан, и ќе го повторувам ова се додека некој не фати барем малце некоја книга да прочита, наместо книгите што се читаат на места кај што се дискутира за промајата во ГТЦнајстрашно од сетоа ова е што дискутираат луѓе кои Скопје го разгледуваат на некои панорамски разгледниции да, некој ја закопал црквата, банката, еврејско маало, и што уште не... ај сега ќе си лечиме комплекси врз се што е направено во градов и ќе ја упропастуваме секоја шанса за соодветен развој во овој полу-развиен град, тоа звучи совршено логично, многу пологично отколку тоа што бил онаправено до сега, секако Bash

Забеган, тука сум само колку да не изгледа дека те изигнорирав. Можеш да ми кажеш што во текстот се однесува директно на мене? Извини ама јас не се пронаоѓам во напишаното од тебе... Сакав да одговорам на ова како да ми е наменето само мене, но подобро прво да се осигурам дека добро те разбрав.
а нешто во мојов пост беше насочено лично кон тебе?
баш напротив, беше насочено кон „аргументот“ каде вредноста на архитектурата на еден град се сведува на промаја и прозори што не дихтувале
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #847 Posted: 19-Feb-2015 at 15:03
Жерновски: Уставниот суд го озакони новиот лик на ГТЦ

#Уставниот суд ја отфрли иницијативата на општина Центар за преиспитување на два члена од Законот за градење, која беше поднесена во февруари 2014 година. Првиот човек на општината, Андреј Жерновски, денеска констатираше дека државната власт ретроактивно ги озакони нелегално поставените споменици во центарот на Скопје, за кои внатрешната ревизија на општина Центар докажа дека се поставени надвор од законот. Жерновски наведува дека со вчерашната одлука на Уставниот суд се озаконува и најавената реконструкција и надградба на Градскиот трговски центар без да се издаде градежна дозвола од општина Центар.

„За нив не е спорна намерата на власта, да донесе измени во законот, кои имаат единствена цел – на општина Центар да и се одземе надлежноста за издавање на одобренија за градба, надградба и реконструкција на објекти, што досега беше во нејзина надлежност, а сега се пренесува на Град Скопје“, се наведува во соопштението на општина Центар. Оттаму додадаваат дека Уставниот суд го нарушува правото на извршување на надлежностите на локалната самоуправа.

Наспроти овие тврдења, Уставниот суд со својата вчерашна одлука даде поинакво објаснување за донесените одредби од Законот за градење. Тие тврдат дека не се одземаат ингеренциите на општина Центар. Уставниот суд смета дека надлежностите на скопските општини остануваат, но дека Градот Скопје ја добива надлежноста да одлучува за надградба, доградба и реконструкција на објекти, доколку утврди дека истите се „од интерес на Градот Скопје и на неговите граѓани“.

http://www.build.mk/?p=43050

Не ми е јасно ова мулево Жерновски што корист се има од него?
Главната причина зошто дојде на власт во општината беше ветувањето дека ќе го запре лудилото,а некој да ми каже што запре,се поминува како низ сирење.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #848 Posted: 19-Feb-2015 at 16:38
главната причина поради која дојде на власт е за полесно да се прават зделките за бизнисите во Центар
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #849 Posted: 19-Feb-2015 at 20:54
А како да запре, ги читате ли текстовите што ги објавувате, гледате што се се прави и дека не се бираат средства, се менуваат закони и сл. само да и се врзат рацете на општината повеќе... Нема да ме изненади утре ако решат и скроз да ја укинат општината.

Edited by fichot - 20-Feb-2015 at 11:39
Back to Top
martind View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote martind Quote  Post ReplyReply #850 Posted: 19-Feb-2015 at 22:42
Жално е што "силувањето" на Скопје се извршува по секоја цена...
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #851 Posted: 20-Mar-2015 at 11:00
fino e sto se organizira referendum, ama strav mi e prespancive da ne zavrsat rabota...

inaku, koj vetuva deka ke se pocituva odlukata od referendumot, osobeno sto zitelite na opstina centar gi smetaat za covecinja koi ne zasluzuvaat da ziveat

Back to Top
Kid_A View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Kid_A Quote  Post ReplyReply #852 Posted: 20-Mar-2015 at 11:52
Мала Преспа, т.е. Општина Пустец нема 50.000 жители за да одлучува избори, туку 5.500 жители од коишто добар дел се на печалба надвор од Албанија, дел гласаат во Тирана за дијаспората, а само дали едвај 500 ги носат во Македонија за гласање.

Многу лесно паѓате на евтини блефови за наместени избори со гласачи од Пустец или стопирани ливтови тоа е секако поради непознавање на материјата и демографијата. Така да ако има референдум не верувам дека некој би го наместил или слично.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #853 Posted: 20-Mar-2015 at 12:52
Originally posted by Kid_A

Мала Преспа, т.е. Општина Пустец нема 50.000 жители за да одлучува избори, туку 5.500 жители од коишто добар дел се на печалба надвор од Албанија, дел гласаат во Тирана за дијаспората, а само дали едвај 500 ги носат во Македонија за гласање.

Многу лесно паѓате на евтини блефови за наместени избори со гласачи од Пустец или стопирани ливтови тоа е секако поради непознавање на материјата и демографијата. Така да ако има референдум не верувам дека некој би го наместил или слично.

Па добро бе дечко, еве ти зборува дечко од општина Центар, кој што живее на локацијата, во непосредна близина на Капиштец. На кого бре ти зборуваш дека се евтини трикови? Или мислиш дека имаме слаба меморија па забораваме што се случувало.

И за референдумот, го прочитав денес текстот за ГТЦ во провладиниот Дневник. Жалам што некое „уредниче“ и го спакувало текстот на една квалитетна новинарка од тој дневен весник, ама фашистичката пропаганда на власта нема да помине кај ГТЦ.

Ако сакаат, можат да направат референдум на ниво на Град Скопје околу изгледот на ГТЦ. Јас сум согласен на тоа. Но, извинете, вашата теза дека цела Македонија треба да гласа за архитектонските глупости на нашиот Николае, тоа малку тешко. Нема што некој од Македонска Каменица да одлучува за тоа дали ќе се уништи пешачкиот коридор во центарот на градот, дали ќе се уништи автентична скопска градба која е симбол на овој град, а не на Каменица. Како што мене не ме прашуваат дали треба да има Зоолошка во Штип или дали ќе се гради некоја зградетина во Каменица.

И за на крај, референдумот на 26 април нема да има проблеми со општина Пустец. Голема грешка правите. Референдумот ќе си го има главниот проблем со обезбедување на излезност на 50% + 1 глас од граѓаните на општина Центар. Власта ќе оди на сценариото на негово спречување, а ако не, тогаш на тотално игнорирање, со интерен повик до гласачите на нивната партија да не излезат на денот на изјаснување за истиот да пропадне. И да се разбереме, ако успее референдумот, и Николае знае дека големо мнозинство од граѓаните се ЗА задржување на постоечкиот изглед на ГТЦ.
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #854 Posted: 20-Mar-2015 at 13:12
Бојан секоја чест за коментарот. Центар не е Пустец.
Back to Top
zdravozivo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #855 Posted: 20-Mar-2015 at 13:29
Смешно е ако има референдум за тоа дали ДА СЕ ГРАДИ или НЕ...
Ако сака да покаже градоначалникот на центар транспарентност и демократија, нека направи референдум за тоа КАКО да се гради трговскиот(во кој секако ќе е вклучен и постоечкиот проект).Па нека гласа цела територија на Скопје (секако ние провинцијалците сме небитни за вас).

Потребни се конкретни идеи и предлози (по можност подобри од сегашните), и овозможување на граѓаните да бираат од прво лице...
Од пребројување на гласови на опозицијата и глумење референдум, нема никакво фајде друштво.

Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #856 Posted: 20-Mar-2015 at 14:45
Не разбирам зашто би требало воопшто трговскиот да се гради? Тој е изграден и како таков е една оригинална целина. Доколку се реставрира треба да си го задржи својот оригинален авторски изглед и тоа е се.
Back to Top
Navigator View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Navigator Quote  Post ReplyReply #857 Posted: 20-Mar-2015 at 16:26
Originally posted by BOJAN

Originally posted by Kid_A

Па добро бе дечко, еве ти зборува дечко од општина Центар, кој што живее на локацијата, во непосредна близина на Капиштец. На кого бре ти зборуваш дека се евтини трикови? Или мислиш дека имаме слаба меморија па забораваме што се случувало.

И за референдумот, го прочитав денес текстот за ГТЦ во провладиниот Дневник. Жалам што некое „уредниче“ и го спакувало текстот на една квалитетна новинарка од тој дневен весник, ама фашистичката пропаганда на власта нема да помине кај ГТЦ.

Ако сакаат, можат да направат референдум на ниво на Град Скопје околу изгледот на ГТЦ. Јас сум согласен на тоа. Но, извинете, вашата теза дека цела Македонија треба да гласа за архитектонските глупости на нашиот Николае, тоа малку тешко. Нема што некој од Македонска Каменица да одлучува за тоа дали ќе се уништи пешачкиот коридор во центарот на градот, дали ќе се уништи автентична скопска градба која е симбол на овој град, а не на Каменица. Како што мене не ме прашуваат дали треба да има Зоолошка во Штип или дали ќе се гради некоја зградетина во Каменица.

И за на крај, референдумот на 26 април нема да има проблеми со општина Пустец. Голема грешка правите. Референдумот ќе си го има главниот проблем со обезбедување на излезност на 50% + 1 глас од граѓаните на општина Центар. Власта ќе оди на сценариото на негово спречување, а ако не, тогаш на тотално игнорирање, со интерен повик до гласачите на нивната партија да не излезат на денот на изјаснување за истиот да пропадне. И да се разбереме, ако успее референдумот, и Николае знае дека големо мнозинство од граѓаните се ЗА задржување на постоечкиот изглед на ГТЦ.

Фашистичка пропаганда, диктатор, Николае... wow, секоја чест дечко. И ти си ми некој модератор, некој што пишува статии на сајтот, некој од кого треба да се информирам на конкретна тема? Излечете си ги фрустрациите пред да употребувате зборови чие вистинско значење веројатно не ни го знаете докрај.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #858 Posted: 20-Mar-2015 at 17:40
(ВИДЕО) Урспрунг: Ќе биде голема грешка да се откажете од ГТЦ

Градскиот трговски центар е една од најдобрите згради во Југоисточна Европа и ќе биде голема штета доколку се откажете од ова културно наследство и доколку дозволите да се затвори, смета професорот Филип Урспрунг, кој деновиве со своите студенти од Цирих ги обиколува поголемите градови од овој дел од Европа.

Студентската група за задржува на модернистичките градби и ГТЦ е една од зградите на кои им посветува највеќе внимание.

За овој објект Општина Центар веќе најави дека ќе спроведе референдум на кој граѓаните ќе одлучуваат за неговата судбина.

Швајцарија е една од земјите со најголем број референдуми на годишно ниво. Професорот вели дека е скандалозно тоа што жителите на Скопје не партиципираат во креирањето на јавниот простор и тоа што промените се носат без нивна дозвола. За ГТЦ вели дека нема потреба да се менува затоа што вака функционира совршено.

- Тоа е уникатна зграда во начинот на кој се поврзува со паркот во овој дел од градот и со реката. Функционира многу добро, според мене, во начинот на кој го комбинира сообраќајот, пешаците, со комерцијалниот простор. Би рекол дека е модел за тоа како треба да функционира еден мол и би рекол дека е културно но исто така и архитектонско наследство – вели професорот.

http://a1on.mk/wordpress/archives/466927

Edited by Џоле - 20-Mar-2015 at 17:41
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #859 Posted: 20-Mar-2015 at 18:14
Се согласувам со човекот дека долниот дел на трговскиот не треба да,се затвора. За ова имам пишувано веќе на темата. Но незатворањето незначи декА не се потребни ентериерни и екстериерни зафати.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #860 Posted: 20-Mar-2015 at 18:29
Navigator, дајте бе чисто да дефинираме што е тоа „диктатор“. Тоа е личност, која има моќ во себе, за да диктира - да дава наредби! за севкупните случувања во едно општество. Е сега, ако оваа дефиниција би ја пресликале на најавениот „барок“ на ГТЦ, тоа би било вака: на Николае во една недонаспана ноќ му текнало дека ГТЦ не му се допаѓа. Има фрустрации од сето она што е изградено во периодот на постземјотресно Скопје. И се јавува Николае на директорот на ГТЦ за да раздрма работата малку со идејни решенија, проекти и сл. За професионалните афинитети на раководниот кадар на ГТЦ е доволно да се наведе дека тој е најблизок партиски соработник на Амди Бајрам. Е сега, кога сето тоа е завршено, доаѓа Чаушот и тој го доставува веќе изработеното идејно решение на Конкурсот. Притоа, ние не чувме ниту збор од Чаушот како образложение за тоа како е подготвен архитектонскиот труд, од која идеја тој се раководел, која е неговата замисла, каков е неговиот придонес во развојот на идниот јавен простор во центарот итн, итн. Е сега кога ќе го видиме овој магичен круг, може да дојдеме до констатацијата зошто Николае е нарекуван Николае. Си има свој пандан од комунистичка Романија!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4142434445 69>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.680 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.