build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 8687888990 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Online Status: Offline
  Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1741 Posted: 05-Apr-2011 at 14:41
Originally posted by Мартин

Originally posted by HugoGoulding

[QUOTE=UrbanFreak]
Па тогаш крадеме и Модернизам, крадеме и Брутализам, крадеме Футуризам и СЕ' остало крадеме што не е изислено од тука...епа што треба да градиме ? Охридска архитектура својствена за овие простори ?

Какви глупости пишувате ни сами не сте свесни ...
Баш напротив! Во сите оние бруталистички градби во Скопје како МТВ, Народна Банка, Градски Ѕид и останатите, генијално се вклопени елементи од традиционалната македонска архитектура, додека кај објектите од Скопје 2014 тоа не е случај.

КАДЕ, во МНТ, Градски Ѕид, поштата, Гоце делчев, НМБ - каде? и пак се одалечуваме - говориме за спомениците не за СК14
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1742 Posted: 05-Apr-2011 at 14:48

може? Или Борис Чипан е политички полтрон и *омно? Или не знаеш кој е Борис Чипан?

Originally posted by ArchiTechTone

Само да додадам за “македонската“ школа, и наметнатиот “интернационален“ стил (за другото се согласувам со Кло) Што е тоа македонска школа? Повторно некаков естетски коректив на некаков погрешен впечаток? Блатантно дрпање наративи од “традиционалната“ архитектура, само за да може некој од прва да рече: еј да бе ова е македонско? Доколку така ја замислуваш Македонската школа, тогаш... ние моментално ја имаме најевропската школа на балканот и блискиот исток.

Македонска школа имало. Не верувај колку сакаш, ама имало. За да не испадне дека измишљам, еве неколку слики т.е. скици, од Борис Чипан, архитект(ѕвер). Вадени се од неговата книга: “Современост и традиција во архитектурата“. Јас стварно немам време да вадам цитати од книгата, не знам ни дали е место тука... Еве што значи македонска школа:
1. Градска Болница

2. Ману

3.Влада

4.Телеком

5.Универзитетска Библиотека

(се извинувам за квалитетот, ама подлогата е сива, линиите се бели, башка фотографирано...)

И ајде посочи историски пример за традиционален македонски музеј, или традиционален македонски театар, или традиционален пример за објект на државна институција, од кој што можеме да црпеме инспирација(формална и функционална) за новите објекти.

Бидејќи мене не ми текнува на ниеден... Ќе се осврнам малку на станбената архитектура (се извинувам за офтопик) како нешто што е најмакедонско. Редовно ми го праат тој муабет, и ми се темни кога слушам:  “ај бе бараки, што е тоа глупости, дај цигла нешо.“ ама затоа ќе се утепаат од ставање дрвени опшивки и ефтини имитации само за куќата да личела по старински. Вградените плакари се премногу европски и современи, тие се наметнат интернационален стил, а редовно се заборава дека вградените плакари се стандард во традиционалните македонски куќи.

Истиот муабет е и со градот. Се занимаваме со банално декорирање. Држиме крути позиции на македонско-немакедонско, модернизам наспроти класицизам, брутализмот не ни е доволно македонски и цел свет ни е крив. Инертноста кон сопствената култура сега се злоупотребува за продавање на се-и-сешто. Кризата на идентитет нема да се наметне сама од себе... ние дозволуваме да биде наметната, токму со таа инертност. иди искризирај ги французите или британците да видам дали ќе успееш...

А за понудени решенија, има.. не дека нема. Имаше изложба Храбро ново скопје, од студентски трудови, едниот се бавеше баш со проблематиката на големиот ринг т.е. (само со прстенот, не со целата површина) Има разни трудови од минатото.. Знам дека константиновски има предлог (од времето), за фино завршување на партизанска од кај тифани до плоштад со бруталистичка мегаструктура... Не ја сфаќам поентата, за приложување на предлог решенија, освен за повторно префрлање дека младите архитекти се индоктринирани и дека не го разбираат духот на градот и традицијатаDump

Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1743 Posted: 05-Apr-2011 at 15:00
Originally posted by pbanks

може? Или Борис Чипан е политички полтрон и *омно? Или не знаеш кој е Борис Чипан?
Originally posted by ArchiTechTone

Само да додадам за “македонската“ школа, и
наметнатиот “интернационален“ стил (за другото се согласувам со Кло)
Што е тоа македонска школа? Повторно некаков естетски коректив на
некаков погрешен впечаток? Блатантно дрпање наративи од
“традиционалната“ архитектура, само за да може некој од прва да рече:
еј да бе ова е македонско? Доколку така ја замислуваш Македонската
школа, тогаш... ние моментално ја имаме најевропската школа на балканот
и блискиот исток. Македонска
школа имало. Не верувај колку сакаш, ама имало. За да не испадне дека
измишљам, еве неколку слики т.е. скици, од Борис Чипан, архитект(ѕвер).
Вадени се од неговата книга: “Современост и традиција во
архитектурата“. Јас стварно немам време да вадам цитати од книгата, не
знам ни дали е место тука... Еве што значи македонска школа:1. Градска Болница2. Ману3.Влада4.Телеком5.Универзитетска Библиотека(се извинувам за квалитетот, ама подлогата е сива, линиите се бели, башка фотографирано...)И
ајде посочи историски пример за традиционален македонски музеј, или
традиционален македонски театар, или традиционален пример за објект на
државна институција, од кој што можеме да црпеме инспирација(формална и
функционална) за новите објекти. Бидејќи мене не ми текнува на
ниеден... Ќе се осврнам малку на станбената архитектура (се извинувам
за офтопик) како нешто што е најмакедонско. Редовно ми го праат тој
муабет, и ми се темни кога слушам:  “ај бе бараки, што е тоа глупости,
дај цигла нешо.“ ама затоа ќе се утепаат од ставање дрвени опшивки и
ефтини имитации само за куќата да личела по старински. Вградените
плакари се премногу европски и современи, тие се наметнат
интернационален стил, а редовно се заборава дека вградените плакари се
стандард во традиционалните македонски куќи.Истиот муабет е и
со градот. Се занимаваме со банално декорирање. Држиме крути позиции на
македонско-немакедонско, модернизам наспроти класицизам, брутализмот не
ни е доволно македонски и цел свет ни е крив. Инертноста кон
сопствената култура сега се злоупотребува за продавање на се-и-сешто.
Кризата на идентитет нема да се наметне сама од себе... ние дозволуваме
да биде наметната, токму со таа инертност. иди искризирај ги французите
или британците да видам дали ќе успееш...А за понудени
решенија, има.. не дека нема. Имаше изложба Храбро ново скопје, од
студентски трудови, едниот се бавеше баш со проблематиката на големиот
ринг т.е. (само со прстенот, не со целата површина) Има разни трудови
од минатото.. Знам дека константиновски има предлог (од времето), за
фино завршување на партизанска од кај тифани до плоштад со
бруталистичка мегаструктура... Не ја сфаќам поентата, за приложување на
предлог решенија, освен за повторно префрлање дека младите архитекти се
индоктринирани и дека не го разбираат духот на градот и традицијатаDump

ДВОЈНИ ДВОЈНИ АРШИНИ - кога користиме модернизам(интернационален правец) сме учествувале, кога користиме барок (и тој интернационален правец) тогаш сме краделе - во бароков ке има повеке Македонски препознатливи елементи отколку во шифрираните столбови на пошттата!(да не навлегувам во корените на барокот)

ајде ги прифакаме и горе постираните цртежи ТАМУ

отоманска кука со корени од анатаолија па до хималаите
византиски цркви
антички тврдини

несоодветно претставени и непрепознатливи - ако синоним за тврдината е конус а Св софија Балкон

муабетов да го продолжиме во СК14!

Edited by Konstrukt - 05-Apr-2011 at 15:04
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #1744 Posted: 05-Apr-2011 at 15:02
Се слагам дека спомениците и скулптурите што се поставија се мешаат со СК 2014 и целосно непотребно се генерализира.

Edited by Supervisor - 05-Apr-2011 at 15:02
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1745 Posted: 05-Apr-2011 at 15:09
CrazyCrazyCrazyCrazy

Еве ти уште една "шифрирано" творештво

Претпоставувам и ова е ѓубре бидејќи нели, кај постојат луѓе со вакво лице.

Терај Конструкт, мислам дека читателите имаат сосема доволно материјал да прочитаат во оваа дискусија и да донесат свој суд за работите.
Back to Top
Мартин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Мартин Quote  Post ReplyReply #1746 Posted: 05-Apr-2011 at 15:11
Konstrukt, кои се тие македонски елементи во Скопје 2014? Тоа што pbanks го постираше е извадок од книга на еден од најпознатите македонски архитекти, ако за тебе тоа не релевантен фактор, тогаш навистина јас не гледам причина да ја продолжуваме дискусијава.

pbanks, може ли да се префлат последниве неколку постови во нишката за Скопје 2014 бидејќи затеравме оф-топик?

Edited by Мартин - 05-Apr-2011 at 15:12
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1747 Posted: 05-Apr-2011 at 15:15
знае тој македонски познат архитект дека куката е турска а црквата византиска ?

за ова зборам,ако е познат тогаш мора да е 100% во право? ајде поби ме, чива е традиционалната охридска кука! (башка непрепонатливоста на модерните дела)
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1748 Posted: 05-Apr-2011 at 15:17
пбанкс, ликата можеби лично ти се допага и би било во ред да ја обесиш дома, но да ги силуваш другите со твојот вкус и да ја поставиш како јавно репрезентативно дело? па и на Пикасо била!
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #1749 Posted: 05-Apr-2011 at 15:24
Originally posted by Konstrukt

пбанкс, ликата можеби лично ти се допага и би било во ред да ја обесиш дома, но да ги силуваш другите со твојот вкус и да ја поставиш како јавно репрезентативно дело? па и на Пикасо била!
Сега и Пикасо ни е крив. Совет, пропрочитај си ги последните 10тина твои поста да видиш какви се контраверзни тези има. Друже, сам не погази со твојот претходен пост како нација, докажувајќи дека немаме препознатилв стил на градба, немаме ни препознатлива црковна архитектура, ако така продолжиш вероватно ќе докажеш дека и народните танци и музика ни се Бугарски. Немаме ни експерти, ни универзитет, ни држава каква таква која постои од 1945 навака.

Edited by UrbanFreak - 05-Apr-2011 at 15:25
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1750 Posted: 05-Apr-2011 at 15:36
не туку зборам реално како е и како селективно и со задна намера а не искреност се критикува една добра работа

НЕМА нација/држава да има автентичен свој стил, односностилот е производ на сопствено творештво и надворешни влијанија, па кога Барокот се демонизира, истото треба да се направи и со традиционалната македонска кука(турска), црковната архитектира (византиска), градската архитектура (западна) модерната и бруталната (....)

ако ги прифакамеовие како наши само затоа што имале наши примеси, не гледам зошто не би било така и со другите стилови

двојни двојни аршини, и молам малце да се обрнува внимание на поентите кој сакам да ги постигнам а не сувопарно да се чита и вонконтекст да се коментира.

Edited by Konstrukt - 05-Apr-2011 at 15:38
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #1751 Posted: 05-Apr-2011 at 15:55
 ДОПИС/СОВЕТ до администраторите и модераторите на форумов

Мислам дека со вакви постови какви што читаме на 65 од 80тина страни во оваа тема, темата за споменикот на плоштад и темата Скопје 2014, нема нигде да стигнете со форумов. Само бркате членови и искрено ми се има одмилено форумот поради „паметните“ фаци кои се секогаш накострешени за докажување на нивната тема, па без разлика дали тоа е конструктивно или не. Ако толку има нафурани фаци кои само сакаат да замараат, отворете еден подфорум или тема, која ќе се вика „Големите мислители од Build.mk и нивните докази, идеи и мислења за се и сешто„ и таму докажувајте се кој е поголем македонец, кој има право за неокласицизам или други стилови. Се кладам дека најголем број од членовите се запрепастени од глупите и досадни постајани докажувања на некои тотално непотребни тези.

Нека се коментира и во темата, но тоа да биде конструктивно, а не на ниво на деца од градинка, евентуално 1во одделение. Вака стварно ја претеруваат

Поздрав

Edited by Djole88 - 05-Apr-2011 at 15:58
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #1752 Posted: 05-Apr-2011 at 16:07
@Конструкт
Previous

Roll%20eyes Неможе човек ништо да не преговори, секој за себе мисле дека е во прво, и нее објективен до мисленњето на другите.

Конструкт, ти ја гледаш стварта само од своја гледна точка...

1. Прво јасно се знае дека архитектурата од Охрид е автентична и заштитена со закон, тешко ми се верува дека племињата од Азија, најногу пати разни номади во воени формацији успеале да создадат такви архитекектни убавини, који ние би ги презеле од нив, за разлика од народ кој творил со векови на тие простори околу Охрид.

2. Византиската црква, односно, најголемата автентична македонска катедрала ти ја едначиш со грчките, како шо разбрав од твојот тон, и ако ја градил Климент ти си ја одтуѓуваш, бидејки таа не била наша, иако во Византија владел Васил (Басил) шо во твојот јазик значи ВОСИЛ, или ВОСИЛИЦА (царица), тој што ја има силата, ти го правиш и претвараш во некој туѓинец.

3. Самуиловата тврдина, единствена македонска гордост во средниот век, ти го одтуѓуваш, шо мислеш Самуил бил аременец или грк или бугар, та син му се викал Гаврил, а галвната црква Св. Ахил....

И така незнам шо ти сметат тие слики, бар убаво се аргументирани ако ништо друго, јасно се гледаат линиите од каде е влечено тоа шо е градено.

Неможеш со еден збор да кажеш дека тоа шо денес се гради е по вредно од тоа шо предходно било изградено, дефинитивно и за мене овоо шо денес се гради е од големо значенње, но да си го одркуваш своето највредно!

Edited by Makedonij - 05-Apr-2011 at 16:09
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1753 Posted: 05-Apr-2011 at 16:26
Originally posted by Djole88

ДОПИС/СОВЕТ до администраторите и модераторите на форумовМислам дека со вакви постови какви што читаме на 65 од 80тина страни во оваа тема, темата за споменикот на плоштад и темата Скопје 2014, нема нигде да стигнете со форумов. Само бркате членови и искрено ми се има одмилено форумот поради „паметните“ фаци кои се секогаш накострешени за докажување на нивната тема, па без разлика дали тоа е конструктивно или не. Ако толку има нафурани фаци кои само сакаат да замараат, отворете еден подфорум или тема, која ќе се вика „Големите мислители од Build.mk и нивните докази, идеи и мислења за се и сешто„ и таму докажувајте се кој е поголем македонец, кој има право за неокласицизам или други стилови. Се кладам дека најголем број од членовите се запрепастени од глупите и досадни постајани докажувања на некои тотално непотребни тези.Нека се коментира и во темата, но тоа да биде конструктивно, а не на ниво на деца од градинка, евентуално 1во одделение. Вака стварно ја претеруваатПоздрав

Потпис!
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1754 Posted: 05-Apr-2011 at 16:31
Originally posted by pbanks

Инсистирањето на овие стилови во Македонија е воедно газење врз нашето сопствено наследство и идентитет бидејќи се работи за лажна маска со која сакаме да изгледаме како некој друг, односно очигледно се срамиме од тоа што сме. Инаку архитектонските стилови разработени во Европа не се единствените „стари стилови" на планетава. Зошто на пример не правиме Пагоди во центарот?Значи дека има еден куп глупости во нишкава ќе се сложам со тебе, но тоа е резултат кога површно се гледа на работите без никаква потпора од барем општа култура од историјата на архитектурата, кога се релативизира науката, кога се прави инквизиција врз интелектуалците итн.

Не би се сложил баш. Да не набројувам мал милион примери а би започнал со најмоќната земја во светот а тоа е САД па понатаму и други Европски земји што немаат врска со барок па цели се во барок и неокласицизам. Барокот и неоклас. се интернационални стилови и може да ги користи кој сака според тоа да речеш дека се обидуваме да личиме на некој не е соодветно. На кој сакаме да личиме? Посочи бар...
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1755 Posted: 05-Apr-2011 at 18:08
Originally posted by Djole88

ДОПИС/СОВЕТ до администраторите и модераторите на форумов

Мислам дека со вакви постови какви што читаме на 65 од 80тина страни во оваа тема, темата за споменикот на плоштад и темата Скопје 2014, нема нигде да стигнете со форумов. Само бркате членови и искрено ми се има одмилено форумот поради „паметните“ фаци кои се секогаш накострешени за докажување на нивната тема, па без разлика дали тоа е конструктивно или не. Ако толку има нафурани фаци кои само сакаат да замараат, отворете еден подфорум или тема, која ќе се вика „Големите мислители од Build.mk и нивните докази, идеи и мислења за се и сешто„ и таму докажувајте се кој е поголем македонец, кој има право за неокласицизам или други стилови. Се кладам дека најголем број од членовите се запрепастени од глупите и досадни постајани докажувања на некои тотално непотребни тези.

Нека се коментира и во темата, но тоа да биде конструктивно, а не на ниво на деца од градинка, евентуално 1во одделение. Вака стварно ја претеруваат

Поздрав

Потпис и од мене, и се извинувам што и сам се навлеков во оваа дискусија но неможев да преќутам некои работи.

Критиката секако се прифаќа.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1756 Posted: 05-Apr-2011 at 18:18
Нишкава е прочистена, барем од оној најзелениот шлајм...

И повторно некои форумаши со право реагираат за тоа како одвреме навреме  се деградираат дискусиите и атмосферата. Момци ве молам за разбирање. Гледате има неколку исти „фраери“ кои стално како муви на гомно се лепат на секоја тема каде има потенцијал за конфликти, а вон такви дискусии никаде ги нема. Нивните троло-постови ќе бидат масакрирани, времето за финоќа помина. Не ни паѓа на памет да го тормозиме големото мнозинство конструктивни форумаши, за да неколку тролови имаат простор каде да се испукаат. Објавувам НУЛА толеранција за таквата појава и држете ме за збор. Ако не им е „демократски“, нека повелат нека си најдат „подемократски“ форуми.

Edited by Cloverstack - 05-Apr-2011 at 18:19
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1757 Posted: 05-Apr-2011 at 20:28
продолжувам во Скопје 2014, каде е и соодветната тема, се разбира кој е спремен на дискусија и различни мислења.

за споемниците продолжете тука
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #1758 Posted: 05-Apr-2011 at 20:40
Фала Кловер, член сум и на други форуми и вакво нешто до сега немав сретнато. Само продолжи со ваквиот став(недемократскиWink) и верувај дека форумот ќе стане 100 пати подобар
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #1759 Posted: 05-Apr-2011 at 21:30
И јас сум за, и сите други членови кои некогаш се потрудиле да направат нешто на форумов освен да тролуваат.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #1760 Posted: 05-Apr-2011 at 22:27
Подршка и од мене! Затоа ја обично ја заобиколувам нишкава. Заедно со се ск2014 се разбира

Edited by toasumjas - 05-Apr-2011 at 22:29
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 8687888990 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.973 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.