![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 8687888990 209> |
Author | ||
Konstrukt ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 03-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
|
КАДЕ, во МНТ, Градски Ѕид, поштата, Гоце делчев, НМБ - каде? и пак се одалечуваме - говориме за спомениците не за СК14 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() може? Или Борис Чипан е политички полтрон и *омно? Или не знаеш кој е Борис Чипан?
|
||
![]() |
||
Konstrukt ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 03-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
|
ДВОЈНИ ДВОЈНИ АРШИНИ - кога користиме модернизам(интернационален правец) сме учествувале, кога користиме барок (и тој интернационален правец) тогаш сме краделе - во бароков ке има повеке Македонски препознатливи елементи отколку во шифрираните столбови на пошттата!(да не навлегувам во корените на барокот) ајде ги прифакаме и горе постираните цртежи ТАМУ отоманска кука со корени од анатаолија па до хималаите византиски цркви антички тврдини несоодветно претставени и непрепознатливи - ако синоним за тврдината е конус а Св софија Балкон ![]() муабетов да го продолжиме во СК14! Edited by Konstrukt - 05-Apr-2011 at 15:04 |
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Се слагам дека спомениците и скулптурите што се поставија се мешаат со СК 2014 и целосно непотребно се генерализира.
Edited by Supervisor - 05-Apr-2011 at 15:02 |
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() Еве ти уште една "шифрирано" творештво ![]() Претпоставувам и ова е ѓубре бидејќи нели, кај постојат луѓе со вакво лице. Терај Конструкт, мислам дека читателите имаат сосема доволно материјал да прочитаат во оваа дискусија и да донесат свој суд за работите. |
||
![]() |
||
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
|
Konstrukt, кои се тие македонски елементи во Скопје 2014? Тоа што pbanks го постираше е извадок од книга на еден од најпознатите македонски архитекти, ако за тебе тоа не релевантен фактор, тогаш навистина јас не гледам причина да ја продолжуваме дискусијава.
pbanks, може ли да се префлат последниве неколку постови во нишката за Скопје 2014 бидејќи затеравме оф-топик? Edited by Мартин - 05-Apr-2011 at 15:12 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
знае тој македонски познат архитект дека куката е турска а црквата византиска ?
за ова зборам,ако е познат тогаш мора да е 100% во право? ајде поби ме, чива е традиционалната охридска кука! (башка непрепонатливоста на модерните дела) |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
пбанкс, ликата можеби лично ти се допага и би било во ред да ја обесиш дома, но да ги силуваш другите со твојот вкус и да ја поставиш како јавно репрезентативно дело? па и на Пикасо била!
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Edited by UrbanFreak - 05-Apr-2011 at 15:25 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
не туку зборам реално како е и како селективно и со задна намера а не искреност се критикува една добра работа
НЕМА нација/држава да има автентичен свој стил, односностилот е производ на сопствено творештво и надворешни влијанија, па кога Барокот се демонизира, истото треба да се направи и со традиционалната македонска кука(турска), црковната архитектира (византиска), градската архитектура (западна) модерната и бруталната (....) ако ги прифакамеовие како наши само затоа што имале наши примеси, не гледам зошто не би било така и со другите стилови двојни двојни аршини, и молам малце да се обрнува внимание на поентите кој сакам да ги постигнам а не сувопарно да се чита и вонконтекст да се коментира. Edited by Konstrukt - 05-Apr-2011 at 15:38 |
||
![]() |
||
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
|
ДОПИС/СОВЕТ до администраторите и модераторите на форумов
Мислам дека со вакви постови какви што читаме на 65 од 80тина страни во оваа тема, темата за споменикот на плоштад и темата Скопје 2014, нема нигде да стигнете со форумов. Само бркате членови и искрено ми се има одмилено форумот поради „паметните“ фаци кои се секогаш накострешени за докажување на нивната тема, па без разлика дали тоа е конструктивно или не. Ако толку има нафурани фаци кои само сакаат да замараат, отворете еден подфорум или тема, која ќе се вика „Големите мислители од Build.mk и нивните докази, идеи и мислења за се и сешто„ и таму докажувајте се кој е поголем македонец, кој има право за неокласицизам или други стилови. Се кладам дека најголем број од членовите се запрепастени од глупите и досадни постајани докажувања на некои тотално непотребни тези. Нека се коментира и во темата, но тоа да биде конструктивно, а не на ниво на деца од градинка, евентуално 1во одделение. Вака стварно ја претеруваат Поздрав Edited by Djole88 - 05-Apr-2011 at 15:58 |
||
![]() |
||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
|
@Конструкт
![]() ![]() Конструкт, ти ја гледаш стварта само од своја гледна точка... 1. Прво јасно се знае дека архитектурата од Охрид е автентична и заштитена со закон, тешко ми се верува дека племињата од Азија, најногу пати разни номади во воени формацији успеале да создадат такви архитекектни убавини, који ние би ги презеле од нив, за разлика од народ кој творил со векови на тие простори околу Охрид. 2. Византиската црква, односно, најголемата автентична македонска катедрала ти ја едначиш со грчките, како шо разбрав од твојот тон, и ако ја градил Климент ти си ја одтуѓуваш, бидејки таа не била наша, иако во Византија владел Васил (Басил) шо во твојот јазик значи ВОСИЛ, или ВОСИЛИЦА (царица), тој што ја има силата, ти го правиш и претвараш во некој туѓинец. 3. Самуиловата тврдина, единствена македонска гордост во средниот век, ти го одтуѓуваш, шо мислеш Самуил бил аременец или грк или бугар, та син му се викал Гаврил, а галвната црква Св. Ахил.... И така незнам шо ти сметат тие слики, бар убаво се аргументирани ако ништо друго, јасно се гледаат линиите од каде е влечено тоа шо е градено. Неможеш со еден збор да кажеш дека тоа шо денес се гради е по вредно од тоа шо предходно било изградено, дефинитивно и за мене овоо шо денес се гради е од големо значенње, но да си го одркуваш своето највредно! Edited by Makedonij - 05-Apr-2011 at 16:09 |
||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Не би се сложил баш. Да не набројувам мал милион примери а би започнал со најмоќната земја во светот а тоа е САД па понатаму и други Европски земји што немаат врска со барок па цели се во барок и неокласицизам. Барокот и неоклас. се интернационални стилови и може да ги користи кој сака според тоа да речеш дека се обидуваме да личиме на некој не е соодветно. На кој сакаме да личиме? Посочи бар... |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Потпис и од мене, и се извинувам што и сам се навлеков во оваа дискусија но неможев да преќутам некои работи. Критиката секако се прифаќа. |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Нишкава е прочистена, барем од оној најзелениот шлајм...
И повторно некои форумаши со право реагираат за тоа како одвреме навреме се деградираат дискусиите и атмосферата. Момци ве молам за разбирање. Гледате има неколку исти „фраери“ кои стално како муви на гомно се лепат на секоја тема каде има потенцијал за конфликти, а вон такви дискусии никаде ги нема. Нивните троло-постови ќе бидат масакрирани, времето за финоќа помина. Не ни паѓа на памет да го тормозиме големото мнозинство конструктивни форумаши, за да неколку тролови имаат простор каде да се испукаат. Објавувам НУЛА толеранција за таквата појава и држете ме за збор. Ако не им е „демократски“, нека повелат нека си најдат „подемократски“ форуми. Edited by Cloverstack - 05-Apr-2011 at 18:19 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
продолжувам во Скопје 2014, каде е и соодветната тема, се разбира кој е спремен на дискусија и различни мислења.
за споемниците продолжете тука |
||
![]() |
||
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
|
Фала Кловер, член сум и на други форуми и вакво нешто до сега немав сретнато. Само продолжи со ваквиот став(недемократски
![]() |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
И јас сум за, и сите други членови кои некогаш се потрудиле да направат нешто на форумов освен да тролуваат.
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
Подршка и од мене! Затоа ја обично ја заобиколувам нишкава. Заедно со се ск2014 се разбира
![]() Edited by toasumjas - 05-Apr-2011 at 22:29 |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 8687888990 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |