![]() |
![]() |
![]() |
Нов објект на Комерцијална Банка (Сан Марко) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 29> |
Author | ||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
ete taka
![]() da bev jas nemase da diskutiram za magos, (deka ne e ubava)tuku za makedonska borba ( kompleksot)
|
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Диме не знам како можеш ти , или било кај да завзема ваков став! Тоа за мене е неприфатливо повеќе ми личи на став на некој кој што е необразован отколку образован... Како првин, во Скопје се гради на велико во последно време, и ретко можам да издвојам позитивни примери каде што се испочитувала градежната линија, урбанистичките планови или чисто естетски да го пофалам. Се ставаат споменици на секој чекор, и на несоодветни локации, се садат станбено-деловни објекти во секое ќоше, се арчат пари на 10 неуспешни тендери и на крај завршуваме со „Спомен дом на Мајка Тереза“, антички скулптури на современ стадион, цркви на плоштад, Тифани..... Да не ја забораваме и прекрасната реконструкција на народната банка, тогаш плоштадот ќе изгледа како да е во 1980-тите, 2067-те и 1923-тите години Ако ако, нека се гради ![]() |
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
dimme.von.macedonia ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 30-Jun-2008 Location: Hrvatska Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
|
1. Povtorno politika ![]() 2. ''prva deviza sho se uchi na arhitektonski fak. e "podobro da ne se gradi od kolku da se gradi bilo shto.....znachi arhitekturata e materijalen duh na edna drzhava.duh koj se gradi niz godinite i drzhavnichkiot kontinuitet.'' Po tvoe togas nemame voopsto materialen duh! ![]() |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
хм баш би сакал да чујам начин на кој би го саботирале Магос, можеби со кинење на хидрауликата на крановите и машините инаку за плоштадот како појава мислам имаме дискутирано на повеќе места, западниот дел според мене треба да е модернизам, а источниот да тера некоја изворна линија, пред да останеш збунет а и за да не се повторувам еве ја мојата размисла на овој план... www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=164&PID=20004#20004 а дека подобро би било да се добие чиста површина која навистина ќе делува како црвениот плоштад |
||
![]() |
||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
|
Абе чичо барем да прочиташе две-три страни од форумов пред да напаѓаш....И што не научи нас аматерите ти како експерт/архитект, едноставно повтори нешто што 10000000 пати е спомнато на форумов, мешањето на политиката кај што не и е место, фала
![]() ![]() Иначе се согласувам дека поубаво е да не се гради ако резултатот е НБМ, нлб итн.... |
||
![]() |
||
dimme.von.macedonia ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 30-Jun-2008 Location: Hrvatska Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
|
[/QUOTE]
хм баш би сакал да чујам начин на кој би го саботирале Магос, можеби со кинење на хидрауликата на крановите и машините инаку за плоштадот како појава мислам имаме дискутирано на повеќе места, западниот дел според мене треба да е модернизам, а источниот да тера некоја изворна линија, пред да останеш збунет а и за да не се повторувам еве ја мојата размисла на овој план... www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=164&PID=20004#20004 а дека подобро би било да се добие чиста површина која навистина ќе делува како црвениот плоштад Se slagam 100% ![]() |
||
![]() |
||
Vbruten ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 10-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
epa jas se izvinuvam sho na nekoj nachin istaknav politichki stav,bez razlika sho sum totalno neopredelen,,ama arhitekturata vo kapitalizmov e 80 % politika radi govnava od investitori i prolivov od politichari,,taka shto neizbezhno e toa.,,A toa deka nemame materijalen duh ne e tochno...imame nie graditeli neimari na koi treba posthumno felacio da im izvrshime ,,ama to na politicharive ne im e voopshto jasno ,,a bogami i na arhitektive bez trunka moral pa zatoa za zhal go gubime duhot .
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Za materialniot duh, ti go izjavi, ne jas. A od tvojot vokabular, mozam samo da mislam so koj imam rabota. te molam, dosta politika, i offtopic. Ako sakas da vodes demagogija, Poveli vo politickite vodi. ![]() Predlagam ako ima nekoj novi saznanija za Magos, da posta. Dosta offtopici. ![]() |
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
kaj edna strana ne e potrebno politikata da se mesa kade da se gradi i sto vo drugata strana nemame dobri investitori, vidi kaj Albania, hrvatska itn. site se najmalku so 8 kata a kaj nas 8 kata e maximalna
|
||
![]() |
||
Vbruten ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 10-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Sovrshen kompromis
![]() |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Vbruten, јас имам прилично негативен став кон објектов и тоа што не ми се допаѓа го имам кажано поназад во нишкава. Гледам дека и ти имаш негативен став но не ни се преклопуваат комплетно во причините зошто е тоа така. Тоа е во ред и нормално е да има разлики во мислењата. Меѓудругото затоа е тука и форумов. А друга важна цел на форумов е токму да биде едукативен и да помогне во создавање на граѓанска свест и критична маса за борба против многубројни лоши појави. Така да нема тука никакво кревање нос туку мислам ти малце нелогично ги покрена обвинувањата дека сме биле вакви или онакви. Токму се залагаме за истите работи што ги спомна. Во секој случај да се обидеме да ја водиме дискусијава културно и конструктивно, а не на ниво на маалско препукување. Па нели баш пред малку се побуни за нивото ![]() Патем две исправки. Објектов е приватен т.е. не се гради од буџет. И на форумов сега за сега за жал има малку архитекти. Edited by Cloverstack - 11-Feb-2009 at 15:49 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
@VBruten
За почеток добредојде иако непотребно улета 'со клизечи'. Да почнам прво со политика. Ова е правилникот на форумот Бидејќи си нов секако нема да реагираме на фактот дека погази едно пола правилник во три поста но би те замолил во 'име на нивото на дискусијата' да обрнеш внимание на следниве битни точки: - да не ги омаловажуваш другите членови и нивните мислења - да не мешаш политика во дискусииве На форумов има луѓе од најразлични профили, голем дел секако не се архитекти. Има луѓе од различни возрасни групи од 13 до 60 години, има луѓе од различни националности, од различни политички провиненции. Сите нив ги врзува интересот за развојот на своите градови и својата земја, ги интересира градежништвото, ги интересира архитектурата. Сите се отворени да научат, никој (до сега) не се појавил како врховен мудрец и затоа не би било фер да се дискредитира ниедно мислење тука колку и на некого да му звучи апсурдно. Сите оние аномалии кои ги наведе околу проектот и со кои се слагам генерално со тебе се меѓу другото резултат на непостоење на критична маса која ќе се спротистави на истите. Затоа место да губиме време во како што кажа Cloverstack 'маалски муабети' дај да бидеме конструктивни. Би ми било драго ако се вклучиш во дискусиите и внесеш повеќе квалитет што секогаш е потребно. Ако продолжиме со шеретски коментари ништо не правиме. Поздрав Edited by pbanks - 11-Feb-2009 at 15:47 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ne se razbravme, ne misleeh da se pusti koj sto saka da pravi, tuku da ne se sabotiraat i tie nekolku '' normalni '' proekti koji se izveduvat po gradot. Za Magos smetam deka se vklopuva vo vizurata na toj del od plostad. Pogledni koji zgradi se vo blizina na Magos. Proektot e sosema ok. A ostanatite proekti tipo MNT, smetam deka nema da narusat vizura i deka mozat sosema dobro da se vklopat so modernata vizura na plostad.
Zemi za primer drugi Evropski gradovi. ![]() |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
димме. Проектов како проект генерално ми се допаѓа иако треба да ја видиме крајната реализација. Но факт е дека ДУП се смени преку ноќ за да меѓу другото се вметне и маркичка на која експресно порасна оваа зграда која BTW ја нарушува логиката особено со тоа што без врска ја блокира улицата која е позади објектот (помеѓу зградите на Телеком и Македонска Банка). Имаме за тоа дискутирано доста уште на почетокот на нишкава. Те разбирам што сакаш да кажеш но мора да сме критични за таков тип на криминал кој станува се почест. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Toa sekako.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
abe nema vrska,,,jas se obidov namerno da vnesam maku zheshtina vo razgovorov bidejkji gledam deka se vodi so pomosh na letechki net informacii,,shto serioznosta na problemot ne go dozvoluva...inaku jas sum mnogu fin dobar kardiovaskularen
![]() |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
WTF?!?! Каква електромоторна купола?!?!
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
epa imav ednash bliska sredba so navodno bosancheroto koj go donel investitorot ,,nekoj si od san marino chinam beshe,,,sredbata beshe za sosem drugo pa ispadna da mi raskazhuvaat za kupolata koja se trudat da izvadat dozvola da bide elektro motorna i da se vrti...znachi od prostoren aspekt bez postojana pozicija ,,,statichki "neopredelena"...pochnuvash da go piesh kafeto so vizuri na ploshtad za da go zavrshish na vardar,,,
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
![]() А што се однесува до транспаренстноста, ова ми изгледа како да е најмистичниот проект што моментално се гради. Никаква наводна сериозност неможе да ја оправда тишината и јасноста мора да знае, барем малку да биде запознаена со позадината! п.с. Те молам квалификации како "босанџеро" и слично, Не! |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
nema vrska...ne se vrti kupolata tuku platformata...mozhe da e i kvadraten pod vpishan vo podkupolniot prostor...a ova bosanchero mi se ispushti ,priznavam, bidejkji stvarno bea negativni likovi...znachi sepak ne generaliziram ,,poznavam mnogu korektni lugje od toj etnikum
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 29> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |