![]() |
![]() |
![]() |
Возен парк (ЈСП - двокатни автобуси) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 89101112 90> |
Author | ||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Не верувам дека е така, ама најдобра можна варијанта е автобусот да бил пуштен за да се тестира како се однесува во сообраќајот по Охридките улици, да се обележат евентуални критични места и слично , па дури потоа да се пуштат најавените панирамски во сообраќајот.
|
||
![]() |
||
sanos_a ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 149 |
![]() ![]() |
|
а кои беа другите 6 автобуси?
|
||
најдобриот форум за автобуси
www.autobusi.net/forum |
||
![]() |
||
ko4ani ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-May-2010 Online Status: Offline Posts: 288 |
![]() ![]() |
|
ne ne nosat deca decata otidoa so beliot man od berovo trans gledav na vesti
|
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
![]() Ne mozam da poveruvam kakvi "umovi" imaat vlast i mok da rakovodat so drzavata. da pratis deca vo drug grad so gradski avtobusi e navistina ludilo za koe i krivicno se odgovara! |
||
![]() |
||
sanos_a ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 149 |
![]() ![]() |
|
најверојатно носеа деца на бесплатен одмор од владата
|
||
најдобриот форум за автобуси
www.autobusi.net/forum |
||
![]() |
||
Тркало ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-Dec-2010 Location: Охрид Online Status: Offline Posts: 1179 |
![]() ![]() |
|
Викендот во Охрид гостин еден Јутонг.Минатиот викенд се моташе еден ЛАЗ со пензионери најверојатно колку успеав да видам од затемнетите стакла.
![]() ![]() Инаку,статијата е за недобивањето на панорамски возила за Охрид иако се веќе стигнати со месеци во Македонија.Малку е поостра, со оглед дека е про-градоначалничка страната ![]() Кога сме веќе кај нив, за слики од Билд од патот Охрид - Битола слободно нека замолат ако не можат сами да обезбедат слики. |
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Улицата во тој дел е накратко права и нема како да се забиеш во зградата, но безброј излетувања на коли се случиле пред и после оваа точка, токму поради изразената полукружност за која пишував. Познати примери на кои ми текнува се Пунтото што се заби во скалите од Собрание и кола што влезе во излог некаде кај книжарата кај Космо.
|
||
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
||
![]() |
||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
|
Еве го тоа што го зборев, само каснат за 1 автобус и десетина загрозени граѓани:
---- После овој случај, ЈСП „Скопје“ подготвува листа на улици кои во иднина ќе бидат забранети за поминување на двокатните автобуси. http://www.plusinfo.mk/vest/46076/Ja-urnaa-nastreshnicata-kade-se-zabi-avtobusot-57 Edited by alexsend - 13-Jun-2012 at 21:59 |
||
![]() |
||
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
|
Interesno e sto do sega nikoj ne mu vlegol so avtomobil vo objektot...
Ovoj objekt bukvalno e zalepen do ulicata. |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
Ја урнаа настрешницата каде се заби автобусот „57“
Објавено: пред 2 часа Прочитано: 630 Печати ![]() На улицата Даме Груев во центарот на Скопје работниците го урнаа бетонскиот настрешник во кој пред една недела се заби двокатен автобус. Образложението за отстранувањето на издатокот од бетон е дека тој ќе им пречел на автобусите и на камионите кои во иднина ќе поминуваат од тука, пишува во утрешниот број на „Вест“. Пред една недела, двокатен автобус со број 57 удри во издадениот натстрешник на улицата во близина на хотелот "Бристол". После овој случај, ЈСП „Скопје“ подготвува листа на улици кои во иднина ќе бидат забранети за поминување на двокатните автобуси. http://www.plusinfo.mk/vest/46076/Ja-urnaa-nastreshnicata-kade-se-zabi-avtobusot-57 |
||
![]() |
||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
|
И на знаците ќе пишува донација од "Влада на Република Македонија"
![]() Него среќа имало мнг гужва па автобусот се движел бавно инаку... Edited by alexsend - 07-Jun-2012 at 13:58 |
||
![]() |
||
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
|
![]() Не би ме изненадило ако ги обвинат организаторите на протестот ![]() Веројатно сега ќе следи голема акција за означување на критичните места со светлосна сигнализација - донација од Владата, тендер за планирање на алтернативни траси, рушење згради и надвозници, целосна забрана за стреи и тремови (и засадување бонсаи). И секако, во автобусите - наместо музика, постојано ќе оди гласот на Мишко „во ред е, во ред е“, а ако настане „ситуација“ - оди аларм: „ви укажувам да внимавате, ви укажувам да внимавате..“ ![]() |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Мислам дека може да се зборува за парцијална одговорност на возачот, само доколку постоела сообраќајна сигнализација која предупредувала за препреката, а по се изгледа не постоела, што доколку е така, уште повеќе ја зголемува одговорноста на оние кои запнаа да ги воведат двокатниве автобуси (чија одговорност е неспорна во било кој случај), ама не се потрудија да осигураат безбедно движење на истите.
Повторно велам, сите вообичаени, но и потенцијални сообраќајници по кои двокатниве автобуси би можело да се случи да се движат, требало да бидат анализирани. Оние каде што има препреки, морало да бидат прописно обележани, но и да бидат исклучени дури и како алтернативни траси, освен во краен случај. Кога беа толкави „фраери“, покрај сите забелешки и укажувања по разни основи, сепак да ја истуркаат набавката на над 200 двокатни автобуси, морало некој сериозно да се позанимава со сите аспекти. Ако сакаш 200+ двокатни автобуси, нормално дека ќе има компликации и повеќе работа и повеќе главоболки. Ама не, еве Мишко веќе подели одговорност и еве како директорот на ЈСП замислува дека тоа треба да функционира... Требало возачите да внимаваат, он постојано им укажувал на тоа, ама шо да праи кога овие се неразбрани... Тоа е „системот“ што треба да ја замени анализата и планирањето. Штета што никој од новинариве не го праша Мишко, на што да внимаваат возачите во случај да нема поставено соодветна сообраќајна сигнализација!
Edited by Cloverstack - 07-Jun-2012 at 12:56 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Еден краток стручен осврт.
Прво што бара автобусот на оваа улица? Зошто е пренасочен? Одговорност од подалечна причина почнува да се бара токму од тука. Потоа многу јасно е дека се работи за невнимание на возачот. Но сепак инцидентот не се случил на трасата на автобусот. Тој е приморан да вози по друга улица. Дури и да станува збор за повисока форма на небрежност сепак неможе да се поистовети со лошата намера на возачот. Сигурно не се удрил свесно, намерно. Автобусите се осигурани, штетата треба да ја надомести осигурителот. При осигурување од одговорност во спроведното право речиси секаде грубото невнимание е пориено со осигурувањето. Дури и да се работи за намера (но зошто возачот би имал интерес од тоа?) осигурителот може да ја исклучи намерата посредно. Тоа значи дека ќе го исплати осигурувањето но ќе бара надомест од причинителот односно подалечната причина која довела до несреќниот настан. Како организаторот на протестот поради кој е затворена улицата или полицијата, која требало да знае дека двокатен автобус несмее да пренасочи на таа улица, или пак сепак доколку имаат добар адвокатски тим да докажат дека вината паѓа на ЈСП затоа што требале да дадат изрична забрана за двужење по улички несоодветни за превозните средства со кои располагаат. |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Ако него му било делегирано да оформи некое тело кое ќе ја направи таа анализа за трасите по кои двокатниве ќе можат безбедно да се движат, а тој тоа не го направил, тогаш да, ама чисто се сомневам дека случајот е таков. А „некористењето на информативните дисплеи, нехигиената, гласната музика и илјада други ситни и крупни работи“ немаат никаква врска со случајов. Мислам дека е кристално јасно дека не може Мишко да одговара за автобус што се забил во зграда, затоа што на пример во автобусите хигиената не била на соодветно ниво. Ајде да не правиме пародија од механизмот одговорност. Одговорноста во случајов може лесно и прецизно да се лоцира и тоа го објаснив во претходниот пост. Ама се си мислам дека веројатно ќе се најде некое жртвено јагне... веројатно ќе биде возачот, а евентуално може да биде и Мишко, не исклучувам. Со голема сигурност може да се исклучи само опцијата дека ќе биде казнет оној кој навистина ја сноси одговорноста! Edited by Cloverstack - 07-Jun-2012 at 01:34 |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Одговорноста според мене треба да ја презеде директорот на ЈСП. И не само поради оваа сообраќајка туку и поради некористење на информативните дисплеи, нехигиената, гласната музика и илјада други ситни и крупни работи.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Имало ли некаков орган или институција кои направиле анализа на потенцијалните траси по кои ќе можат да се движат циркузантскиве автобуси? Ако имало, тогаш нека повелат нека понесат одговорност. Ако немало, тогаш нека повелат да понесат одговорност оние кои ја истуркаа одлуката за набавка на двокатни автобуси, а не уредиле некој да ги анализира потенцијалните траси и со тоа не обезбедија логични безбедносни предуслови. Бидејќи кога на времето се предупредуваше за можноста од вакви инциденти, тие забелешки многу самоуверено и арогантно се отфрлаа. Не може да се шегуваме со вакви работи, овде многу лесно можеле да загинат или да бидат унаказени повеќе патници, а исто така прашање е уште колку вакви потенцијални стапици има низ градов, кои благодарение на површниот пристап на надлежните, ќе останат мистерија додека не ги пронајде некој двокатен автобус, во буквална смисла!
Еве уште една фотка: ![]() Edited by Cloverstack - 07-Jun-2012 at 01:36 |
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Рекорд беше затворен затоа што се протестираше по повод една година од убиството на Мартин Нешковски. |
||
23ka.wordpress.com
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Да, според моите извори избраната техника за таа намена се двокатните автобуси, кои еден за друг ќе бидат удирани додека зградата не падне и се пробие Даме Груев. Ем проширена улица, ем кинеските кичасти пластики аут!
Шега на страна, што барал автобусот 57 на Даме Груев? Ова особено се случува преку ден кога Рекорд е затворен, но зошто бил затворен Рекорд навечер? Иначе ова ја потврдува нашата неспособност за ништо. Едноставно неможам да замислам како ние би можеле да изградиме и експолатираме прав ЛРТ, кој бара длабока прецизност и дисциплина, кога неможеме базична работа како функционирање на јавниот превоз низ најголемиот центар на градот да ја средиме како што треба. |
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Увертира во ширење на Даме Груев?
|
||
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 89101112 90> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |