![]() |
![]() |
![]() |
Градење куќа во Македонија - услови и комбинации |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 15> |
Author | |
KamaZ ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Apr-2008 Location: Sk/Rotterdam Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Епа одлично
Барам нешто што се протега на простор од нова железничка до тафталиџе 1 и може нагоре накај водно, црниче и козле на пример. Се разбира и дебармаало влегува во овој простор како мој омилен дел на скопје ![]() ![]() |
|
![]() |
|
micko_v ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Jun-2009 Location: Firenze, Italia Online Status: Offline Posts: 123 |
![]() ![]() |
Камаз, фала за исцрпниот одговор. Инаку ме погоди со ова за „експертите„, затоа што се работи за елементарна математика; ако искористеноста е 59%, тогаш основата би требало да биде 215м2 од 366м2 , а во 8,5 м до венец мислам дека има барем 215м2 * 2 .Инаку во правилникот за урбанизам се вели дека висината на спрат треба да биде минимум 2,9м.
Значи во висина од 8,5 не може да се извади повеке од П+1 ?
Локацијата е во близина на олимписко село, водно..
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Напротив. Слободно прашај си ![]() Што подразбираш инаку под блиску до центар? Можеш ли да дадеш некои граници? И дали бараш плац за куќа или зграда? |
|
![]() |
|
KamaZ ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Apr-2008 Location: Sk/Rotterdam Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
@ micko
Вака другар по ред да ти кажам ![]() процент на изграденост 59% ??? -ова ти е површина на маркицата, односно колку површина процентуално ке ти фати градбата од парцелата (колку од дворот ќе покриеш со куќата) коефициент на искористеност 0,98 - коефициент на искористеност е соодносот помегу површина на парцела 366м2 и нето површина на градбата, а нето површина ти е крајниот станбен простор без скали ѕидови и слично површина на парцела 366м2 - не бара објаснување мислам бруто развиена површина 340 м2 ??? - бруто развиена површина е точната површина на плочите + скали, што исто подразбира и ѕидови кои што ќе ти бидат поставени на тие плочи. Значи хоризонтален пресек на надворешниот изглед на објектот помножен со катност. Во оваа површина се земаат и 10% од поткровјето. Е сега, во овој случај јас мислам кај тебе има грешка. Не се совпаѓаат бруто површината со коефициентот на изграденост. Бидејќи нели секоја општина си има свој експерт ![]() ![]() максимална висина на венец Н 8,50м висина на венец до слеме 3м - висина од венец до слеме подразбира наједноставно висинска разлика од врвот на зградата до работ на кровот (каде што обично седи олукот ![]() Ако имаш уште некое прашање повели. Мислам дека се имам испраксирано доста со овие маркици и слични документи. Мене од друга страна ме интересира дали ти ова го купуваш или го продаваш и каде се наоѓа ![]() Јас сум од скопје и со моите бараме место за градба негде блиску до центар веќе 2 години ако не и повеќе. Низ рака ни прошле богами доста катастарски изводи. И уште сме во фаза на барање па секоја информација за плац или куќа на продажба во тоа подрачје би била добродошла. (се надевам не е против правилата на форумот да поставам вакво прашање/барање, ако е тогаш слободно бришете го овој дел и се извинувам ![]() Поздрав и се надевам дека објаснувањава ќе ти помогнат едит: чисто да додадам, подрумски простор не ти се рачуна во бруто површина додека од поткровјето ти се рачунаат 10% Edited by KamaZ - 25-Jun-2009 at 22:03 |
|
![]() |
|
micko_v ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Jun-2009 Location: Firenze, Italia Online Status: Offline Posts: 123 |
![]() ![]() |
А дали бруто развиена површина подразбира и површина на подкровјето и подземните простории?
|
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Завршетокот на фасадата, највисокиот дел поточно, може да е надоѕидок, ако објектот е со рамен кров или до под олукот на кос кров. |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
se_manda ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
sleme ti e najvisokiot del od krovot...dr zborovi vrvot na krovot...a za venec ne sum siguren ama mislam deka e dolniot del na krovot...
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
@ ATC LWSK
Аирлија работа! @ micko Иако имам генерална идеја, не би си го пикал носот бидејќи не сум сигурен ![]() На форумов има многу постручни од мене за да ти дадат точни дефиниции и објаснувања и мислам нема долго да чекаш на одговор ![]() |
|
![]() |
|
ATC@LWSK ![]() Newbiе ![]() Joined: 12-Dec-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
@pbanks
Темелите беа удрени на 29.04.09, среда за среќно ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Здраво момци, се надевам дека некој од вас може да ми да даде подетални информации околу ова, се работи за извод од катастар за една парцела, арно ама некои работи не ми се јасни :
процент на изграденост 59% ??? коефициент на искористеност 0,98 површина на парцела 366м2 бруто развиена површина 340 м2 ??? максимална висина на венец Н 8,50м висина на венец до слеме 3м ??? Не разбирам што е слеме, колку ката може да се градат ?? фала ![]() ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
@ATC ја издвоив оваа слика да ја имаме на преглед без кликање. Одличен напредок
![]() Колку време ти требаше од почетокот на изградбата до оваа фаза? Да е жив и здрав наследникот ![]() ![]() Edited by pbanks - 23-Jun-2009 at 13:39 |
|
![]() |
|
ATC@LWSK ![]() Newbiе ![]() Joined: 12-Dec-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Update 22.06.09:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=30410940&l=938d75c6fc&id=1469658751 http://www.facebook.com/photo.php?pid=30410944&l=95ffc80616&id=1469658751 http://www.facebook.com/photo.php?pid=30410947&l=3323573c3d&id=1469658751 http://www.facebook.com/photo.php?pid=30410939&l=2c50f2bc19&id=1469658751 Како што можете да видите на последнава слика, направив мала измена, и ја продолжив плочата и над дневна, која што е денивелирана btw, и над тоа направив уште една, гостинска соба. Ова од повеќе причини, што поради повеќе корисен простор, што поради намалување на кубатурата од дневна.... Comments welcomed... P.S. Еве го и наследникот: http://www.facebook.com/photo.php?pid=30410933&l=b67e296072&id=1469658751 http://www.facebook.com/photo.php?pid=30410932&l=ba231636d7&id=1469658751 |
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
ATC интересна замисла, разиграно но и робусно. она дневната што велиш горе ти е отворена галерија или соба што се отвора кон високата дневна?
инаку вака пространи и чисти површини добро легнуваат за видеобим, па од две нивоа сетне да гледаш пренос на аеромитинзи
![]() туку размислувај со време и за двор, распоред на дрва, евентуално бунар, фонтана или базен, чисто како проекција, за да на крај се си дојде подмачкано на свое место. инаку за кров има нешто инфо и во нишкава исто за xps комбинација плус парна брана, но има и во нишката изведба на кров...
лично јас на ова бетонско-армираниве, ајде да речам вештачки градби, и не сум баш мераклија, но во секој слујчај изборот на поквалитетни материјали е вистинска одлука, која поскако долгорочно е и поефтина и посигурна инвестиција.
гаражата што не ја пуштиш странично, а доле истераш екстра соба или поголем подрум !? исто можеш и нивото на тремот да го подигнеш, и така внатре ти е разигран просторот па да добиеш и поголема тераса на која би закачил и скали за в двор или за на спрат...
патем доколку можеш пробај низ фази направи спредбена пресметка со тоа конструкцијата на хрватскиот блог од првата страна во нишкава!!! само цени по позиции, немора фотоблог
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Убаво ATC
![]() И јас размислувам за концепт како твојот околу дневната соба само имам дилеми колку е сето тоа згодно за тековно одржување. Чистење на високите ѕидови, на таванот.... Инаку нема дилема на изглед ќе биде бомба. Исто така никогаш не ми се допаѓале гаражи со кратка рампа и голем нагиб но веројатно просторно теренските можности толку ти овозможиле и/или не си сакал да губиш од приземната површина за гаража. Edited by pbanks - 21-May-2009 at 21:44 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Рамен кров немам никаде. Не знам дали може да се примети од рендериве (од последниот на пример) дека кровот е асиметричен, но никако не е рамен
![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
atc@lwsk според мене проектов ти е горе долу добар, само што јас на пример никогаш не би одбрал рамен кров на ниеден дел. А предната тераса незнам зашто си ја скратил и скалите доаѓаат достѕа повнатре кога би можело да се добие и малку поголема тераса (кога веќе си ја скратил задната). А и неможам да приметам колкав е нагибот на гаражата?! Дали е нешто премногу остро?!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Извинете за двојниот пост, нешто се зезнав
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@Pbanks Еве некои рендери како би изгледала куќата: ![]() ![]() ![]() Позади имаме мала измена, наместо тераса одиме само со скали кон дворот. План од катовите немам во електронски формат, но иде вака: Најдолу имам подрум со гаража, како што може да се види на рендерот, со вкупна површина од 75м2, потоа приземје со кујна, трпезарија и гостинско TWC, и денивелирана дневна ориентирана кон задниот двор - исто околу 75м2 + 2 тераси. Во поткровјето имаме две детски соби со заедничка тераса, master bedroom со лоѓија и големо купатило со лоѓија. Тоа беше нашето барање, во однос на квадратура и потреби, и Архитектот одлично ги срочи сите работи и ни го даде ова решение. Инаку, како што гледате од рендерот, над дневната нема плоча и нема кат, односно над дневната е директно кровот, што мислиме дека ќе изгледа одлично ![]() За цена, не можам да разговарам, тоа се договара со изведувачот, јас го одбрав ТОРУС Инжинеринг, од повеќе причини (најмногу од причина што сопственикот ни е пријател) и досега можам да кажам дека работат беспрекорно. Сега го решавам греењето и ладењето, и се одлучив да одам со Altherma heat pump од Daikin, и комбинација од подно греење (купатила, претсобје, кујна и трпезарија), неколку фенкојлери (во дневната каде што нема да имам подно) и радијатори во спалните на горниот кат. Внатрешното уредување е work in progress, за тоа - потоа ![]() @BeTon Бев денес во ерголенд, во меѓувреме се распрашав и за EPS, и која е разликата, и се одлучив за XPS, само уште да ја размислам дебелината, во ерголенд дури ми рекоа дека 50мм е доволно за изолација, но јас би одел или со 80 или со 100мм дебелина. А што мислите за кровната изолација, затоа што горниот кат ми е потровје... каква изолација да ставам? Edited by ATC@LWSK - 21-May-2009 at 17:02 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@Pbanks
Еве некои рендери како би изгледала куќата: Позади имаме мала измена, наместо тераса одиме само со скали кон дворот. План од катовите немам во електронски формат, но иде вака: Најдолу имам подрум со гаража, како што може да се види на рендерот, со вкупна површина од 75м2, потоа приземје со кујна, трпезарија и гостинско TWC, и денивелирана дневна ориентирана кон задниот двор - исто околу 75м2 + 2 тераси. Во поткровјето имаме две детски соби со заедничка тераса, master bedroom со лоѓија и големо купатило со лоѓија. Тоа беше нашето барање, во однос на квадратура и потреби, и Архитектот одлично ги срочи сите работи и ни го даде ова решение. Инаку, како што гледате од рендерот, над дневната нема плоча и нема кат, односно над дневната е директно кровот, што мислиме дека ќе изгледа одлично ![]() За цена, не можам да разговарам, тоа се договара со изведувачот, јас го одбрав ТОРУС Инжинеринг, од повеќе причини (најмногу од причина што сопственикот ни е пријател) и досега можам да кажам дека работат беспрекорно. Сега го решавам греењето и ладењето, и се одлучив да одам со Altherma heat pump од Daikin, и комбинација од подно греење (купатила, претсобје, кујна и трпезарија), неколку фенкојлери (во дневната каде што нема да имам подно) и радијатори во спалните на горниот кат. Внатрешното уредување е work in progress, за тоа - потоа ![]() @BeTon Бев денес во ерголенд, во меѓувреме се распрашав и за EPS, и која е разликата, и се одлучив за XPS, само уште да ја размислам дебелината, во ерголенд дури ми рекоа дека 50мм е доволно за изолација, но јас би одел или со 80 или со 100мм дебелина. А што мислите за кровната изолација, затоа што горниот кат ми е потровје... каква изолација да ставам? Edited by ATC@LWSK - 21-May-2009 at 16:53 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Па буквално се. Јас сум во фаза на размислување и на разработка, уште ми го прават идејниот проект и сум отворен за секакви сугестии и идеи. Ако не е тајна супер би било да поставиш некои основи или рендери од куќата. Ако не е тајна колку ќе те фати за материјали + работна рака за карабината? И јас имам сличен план да одам до карабина па за понатака на тенане. Значи буквално секоја информација што си расположен да ја споделиш со задоволство ќе ја проследам ![]() Поздрав ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 15> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |