![]() |
![]() |
![]() |
Интернет и телекомуникации |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 28> |
Author | |
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
![]() Дали некој на форумов имал прилика да ги проба Fiber to home пакетиве на Т-home? Ме интересира каков е квалитетот на МАхТв, која моментално кај мене дотс ачесто знае да сецка.
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
а телеком од кого влече линк, ако сите останати влечат од телесмарт!? ~ туку крале па и јас тоа велам, мораш да си вклучен на нет и од таму го превземаш хакот за дримбоксот, но некој и треба да ја пробие шифрата, а доколку истата редовно се менува (а тоа е и логиката) треба некој и редовно да хакира... како што кажа прашање е дали на бум тв картичката ќе ја прими дримбоксот, или пак дали воопшто словенциве ќе го активираат лан портот на ресиверот па да може индиректно да се извлече кодот од сагемот, но дека софтверот не е линукс, тоа не ми се верува, да имаше друга комерцијална платформа за тоа ќе имаше и етикета на ресиверот! а за тоа дека не е еднонасочна комуникацијата помеѓу ресиверот и предавателот изгледа не сум во право, побарав но ненајдов никаква информацја на нет за people meters за dvb-t, вакво нешто постои само кај кабловската мене колку што ми е познато, а заради rfid чипот на картичката од двбт ресиверот мислев дека постои и кај дигиталнава телевизија! што би можеле да ловат вклучен мобилен а да неможат ресивер, не ми е јасно само дали како што прима сигнал воедно и одава во исто време повратно сигнал ресиверот, пример кога го симнува т.е. обновува од етер софтверот! мислам за некоја од играчките конзоли имаше пример ваква опција да примаш смс пораки, па тоа да може да оди и повратно итн. не е некоја невозможна работа... ~ нејсе помалку или повеќе ова веќе и не ме интересира бидејќи веќе се врзав со договор за две години, поволност е што кај сакам можам да ги однесам ресиверите односно и на одмор, комшилук, селење итн. па и за кампери е идеална опција... она што ме копка сеуште е дали ќе можам да врзам надворешно хардиск на ова ресиверов!? со оглед дека истиот не доаѓа со внатрешен хард а услугата е во најава на менито, па се прашувам како ќе оди сето ова! |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
ај пиши модел на ТВ-то ако не ти е тешко. Обично имаат за мемориски картички влезови... Пинот ништо посебно не значи.
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Ama na tv to ima i za pin da vnese[ i slotovi za kartici, taka da problem e da se najde samo kartica.
|
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Па јас ти кажувам токму тоа дека без РИСИВЕР кој прима картичка, не можеш само со ТВ шпто има вграден рисивер да ги гледаш кодираните канали.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Е фала што ме потсети. мтв1 и 2 се некодирани, ама сигналот е катастрофа. Едвахј се проира слика сецка, партал прави. мам аканл5 сител и другте се кодирани. Него не се работи за дримбокс него за тв со дегителн вграден рисивер.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
БУМтв нема апсолутна никаква контрола колку го превземаат нивниот сигнал, тоа е како сателитските канали кои исто така не знаат точно кој го „влече“ нивниот сигнал. Тој сигнал оди во етерот, исто како што одат и аналогните сигнали, само што овој е дигитален - и плус некои се кодирани (што значи треба приемник кој знае да го протолкува сигналот со помош на клуч-картичка).
Хакирањето не оди воопшто преку секојдневно внесување на кодови - така беше на времето, пред дримбоксот. Во дримбоксот всушност постои само еден хак - програма која чита картици и ги споделува со други сервери со кои си прикачен преку интернет. Тој хак работи со СИТЕ картици и нема потреба за БУМтв или било кој друг да се прави нов хак. Значи се што останува се уште нејасно е дали БумТВ картицата може да биде прочитана од дримбоксот (нема причина зошто не би можело, но додека не се тестира не се знае), или пак дали рисиверот што го дава БумТВ е базиран на линукс - тогаш и самиот тој може да се користи слично како дримбокс. Е сега, во овој случај ќе зависи од две работи (дали дримбоксот може да ја чита картицата од БУМтв) или пак, дали рисиверот за БУМтв е базиран врз Линукс. Ако било кој одговор е ДА тогаш хакот е веќе тука, се што би морал некој да направи е да ги поврзе точките. @lsl Некодирани дигитални канали мора да имаш (Мтв1, 2, Канал5, итн.). Другите што ти се кодирани можеш САМО со рисивер да ги гледаш што може да чита картици. Edited by krale - 20-Feb-2010 at 17:16 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Вака за почеток малку се изначитав некои забуни. Неможам на све да изодговорам. Вака на кратко само, јас имам телевизор што има вграден дигитален приемник. Од боомтв нема слодобни канали ниеден. Сите се скремблирани (кодирани), барем до сега колку што сум ги прошетал не сум налетал. Слобондните се укинати пред месец дена. Сега и домашни и странски сите се кодирани. Незнам од каде да дојдам само до картичка, или барем до секвенцата што се за кодирање. Мора да се најде некое чаре.
|
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
зошто друг пат, кажи сега, во принцип сателитскиот сигнал лесно се пробива бидејќи него некој го хакира а сетне хакот го пушта на нет! не дека кутијата сама нешто хакира!? бар јас вака знам дека стојат работите! затоа и велам потешко ќе оди си хакирање на терестријалниот сигнал т.е. кодираните комерцијални пакети на бум-тв! е сега може некој лојален на конкуренцијата (како фан на мах-тв) да смеша прсти и да помогне во хакирањето, кој постојано би ги кинел новите кодови, па евентуално така да се рецне кодирањето постојано, во спротивно дивио муабет ќе биде малтретирање!?! но како што спомнав најверојатно лесно ќе можат и од бум-тв да воочат дали и колку некој сигнал се превзема, а сепак математиката да не им излегува на арно.... ова на памет зборувам знам само дека и тие имаат некаков увид во тоа кој и како превзема сигнал, но незнам дали буквално можат да го препознаат ресиверот и дали имаат начин да се заштитат дополнително, затоа понапред велам не е толку еднонасочна технологијава... може лошо имам научено треба некој поупатен да објасни колку се сами по себе бум-тв осигурани околу евиденцијата на претплатниците преку ловење повратен сигнал од ресиверите, дали имаат увид како кај кабловските пример кој што во даден момент гледа, она како што мереа гледаност на дадена емисија, па така и сега да контролираат употреба и злоупотреба на одредено подрачје... |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Секако дека нема многу поента да се хакира БУМтв, во секој слуачј не се работи за никакво замарање - но ако сакаш другпат ќе ти објаснам како работи дримбоксот кој се подесува еднаш засекогаш и нема потреба од постојано хакирање.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
прво едно е декодирање сателитски сигнал а друго е терестријален, патен тој сателитскиот го декодираат хакери од цел свет, додека тука кој и да запне да поработи на него посекако ќе нема време постојано да го хакира! е сега затоа и ти велам дека чаре за нивните комерцијални пакети ќе биде легално да си земеш картичка од кај нив и да си ја вметнеш во твојот ресивер каков и да е... а дека на интенет некој продава преку оглас на пазар пакети тоа не ми се верува, може тој вид на ресивери (sagem itad83sd mk) да го продаваат со оглед дека ти го даваат истиот на користење, а на крајот од договорот станува твоја сопственост, тоа значи дека ако сакаш предвреме да си го откупиш треба да платиш 100евра, или исто по истекот на договорот освен првиот сите останати ресивери доколку сакаш да ги заджиш а да го раскинеш договорот треба да си ги купиш или вратиш, бар така ми кажаа, ако сум грешка слободно некој нека ме корегира!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Друже, дримбокс функционира на принцип на делење на картицата - што значи еден ја има, и преку етернет ја дели со други рисивери без картица. Колку сака нека го менуваат кодот - на пример на некои пакети на sky се менува секои 6 секунди, новиот код ќе се праќа преку етернет до другите рисивери во рил тајм.
Но како и да е, имам потврда дека може да се гледаат само слободните наши канали (дигитално), а другите се веќе кодирани во БумТВ сигналот. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
па јас што ти велам дека секој корисник ќе си добива нов код за секој месец, та оди нонстоп замарј му се! посекако дека некој ќе го хакне, ама и без гајле и тие имаат увид кој од каде им влече сигнал, не е до толку еднонасочна технологијава...
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Друже... не е тука место да ти објаснувам, само да ти потврдам 100% дека дримбоксот декодира 100% гарантирам без картица! И тоа најјаките пакети што се во Европа, така да не е БумТВ сигурно некој проблем ако некој се заинати да го декодира.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
да кај поновите телевизори и без ресивер се фаќаат ова националниве канали, освен на велија станиците бидејќи со него се спукаа оти чоекот им бара рента за нив, но кај и да е и тој ќе влезе во бубањ, особено откако државава ќе наметне обврска за целсоно дигитализирање на земјата... а за дримбоксот бадијала фаќал сигнали ако неможе да ги декодира! и за дримбоксот треба картичка доколку сакаш да го имаш цекиот пакет на бумтв... |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не биди сигурен за ова дека мора да се има картицата - па како функционира дримбоксот дали знаеш? И тоа со канали со многу појака енкрипција од БумТв.
Него за првото ме интересира, дали може да се фатат со било кој дигитален приемник? На пример тој што е вграден во ЛЦД ТВ? |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
па не емитуваат тие туку емитува бумтв а тие претпоставувам имаат линк до него, а не дека е бесплатен туку оти се национални оператори бумтв има бврска нивниот сигнал до сите да биде достапен без разлика што пример не си нивни претплатник... а за нет конекцијата исто како и делење од антената на ресиверот, доколку на другата страна немаш ресивер со картичка бадија, сите телевизори ќе гледаат она што гледа ресиверот, значи за да менуваш посебно канали ти треба за секој телевизор посебен ресивер, а со секој поединечен бумтв пакет даваат до три ресивери, додека за комбинација со некој од ван 3+ пакетите добиваш два ресивера... |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Е ова е веќе појасно... значи локалните ТВ станици емитуваат некодиран сигнал? А ако пак некој ги кракувал, не би ме чудело - впрочем БумТв приклучокот има етернет излез, што значи можеби може слично на дримбоксот да се „дели“ картицата на повеќе приемници, без тие реално да ја имаат таа картица. |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 28> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |