![]() |
![]() |
![]() |
Аеродроми |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 122123124 |
Author | |
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Е ај да видиме како ќе ги испочитуваат овие рокови... Инаку во очи ми упадна што Јанакиевски го поврза поенцијалниот карго аеродром во Штип со слободната економска зона. Прв пат слушам некакво објаснување зошто баш Штип како локација за карго аеродром, но сепак мислам недоволно силно објаснување... Дали веќе имаат испланирано што би се произведувало во таа зона и дали тие производи ќе бидат од таков тип и во толкава количина за да оправдаат изградба на нов аеродром? Особено ако се земе во предвид близината на скопскиот аеродром и планираното автопатско поврзување на Штип. Edited by Cloverstack - 19-Nov-2007 at 23:38 |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
извадок од интервју со Миле Јанакиески
Извор: Вечер |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
хм
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
lugje batalete politika. ozbilen sum
verojatno postjat dobri pricni (od ekonomski aspekt) za koi bi trebalo dopolnitelno da se informirame pred da zborime bilo sto so sigurnost, zosto dolgi godini nanazad se zagovara toj kargo aerodrom vo Istocna Makedonija.
Sepak spored moe subjektivno mislenje aerodromot (koj e predviden pred se za potrebite na zemjodelskiot sektor) e dzabe dodeka ne se zgolemat produktivnosta i standardite na zemjodelieto. Nie go nemame dovolno iskoristeno potencijalot na pazarot vo okruzuvanjeto a vednas sakame da prodavame vo porazvienite zemji kade e prasanje dali nasiot zelencuk/ovosje (iako se kvalitetni) kje pominat zaradi ispolnuvanje na standardi.
Duri ovaa godina pocnaa da se gradat ladilnici i eve verojatno kje se izgradat i otkupni centri. Bez takvo struktuiranje, sto kje izvezuvame preku toj aerodrom, sekoj zemjodelec kje natovari po 2 vrekji patlidzani?
Za da kupuva Carrefour na primer nasi produkti garant nema da odi od selo do selo da se dogovara so cekoj covek posebno tuku kje kupuva na golemo preku nekoj otkupen centar. Koga tie raboti kje se sredat, avionite sami kje letnat.
Moze e ova malku oftopik no sepak e povrzano.
Kako i da e, se slozuvam so Cloverstack, zeleznickata/patna mreza treba da bide prioritet, siguren sum deka vo prvo vreme dokolku stvarno ima potreba za toa, Skopskiot aerodrom moze da gi zadovoluva potrebite na makedonskoto zemjodelstvo. Edited by pbanks - 27-Sep-2007 at 16:49 |
|
![]() |
|
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
^^ Што се однесува до Албанците: константно ми виси тоа прашање над глава. Колку и да се правиме дека се ни е розово во земјата, полицијата неможе да влезе у пола западна Македонија. Аеродром во источниот дел мора да има. Аеродром за пренесување на земјоделски производи ми звучи премногу непотребно. Доволна е модернизација на железницата- ем ќе се растеретат патиштата од камионите, ем верувам дека ќе биде по исплатливо. Еве и денеска со два аеродрома да не се пренесува зеленчук???
Да не се разбереме погрешно, мислам дека ако физибилити студијата покаже дека би било исплатливо карго-аеродром во Штип, тогаш зошто да не го направиме? Или пак, уште подобро, зошто да не најдеме концесионери со тоа што они го градат и го користат некои 10-15 години да речеме? Ако се потепаат компании за понудава, тогаш сигурно е исплатливо. Ако не, јебига :). За аеродромот во Струмица, би сакал да е патнички а не само карго. Со тоа би им овозможиле на луѓето од источна Македонија да не се акаат до Скопје а можеби и Грците и Бугарите би ги анимирале со поефтини такси за нив или што знам што. Знае некој кај им е на Грците најблискиот аеродром? |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Точно тоа и мене ме буни околу потенцијалниот аеродром во Штип. Скопскиот аеродром е преблиску за една сиромашна држава како Македонија да се луксузира со нов аеродром толку блиску, па макар бил и само карго. На крајот на краиштата, за какво „карго“ има реална потреба? Ако е пак за струмички земјоделски производи, тогаш нека се гради во Струмица... Ама многу ми е чудна потребата за авио-превоз на земјоделски производи од еден толку мал регион. Јас попрво би размислувал за промовирање на железница (мораме да ја шириме мрежата), која со осовременувањето на коридорот 10 кај нас и во Србија ќе има бројни предности (барем јас така мислам). Железницата во секој случај е многу посеопфатно решение за многу други потреби. Кога тогаш ќе треба да се изгради, а подобро што побрзо. Исто така мораме да размислуваме и како најмалку да узурпираме од плодната струмичка почва - аеродром таму е... ![]() Ама искрено не знам, можда и стварно да има голема специфична потреба од „Струмички Аеродром“. Само како во приказнава се уфрли Штип тоа не ми е јасно. Затоа реков дека не сакам премногу да шпекулирам за работи кои ми се малку познати. Се надевам дека во целава приказна некој го зема во предвид и безбедносниот фактор. Немаме никаква гаранција дека браќата Албанци нема утре или понатака да влезат во нови радикални сценарија, па за жал треба и со ова да се калкулира кога се размислува за изградба на аеродром во источниот дел од земјата (земајќи ги во предвид релативно неповолните местоположби за одредени дејствија од постоечките два) Edited by Cloverstack - 26-Sep-2007 at 18:47 |
|
![]() |
|
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
Neznaev za Strumica, ama vo pravo si za toa, poveke logika ima tamu...ama moze sakat da go razviat toj del na Makedonija, okulu Shtip...neli nov univerzitet ima tamu? Goce Delchev, kako se vikashe.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
ova se glease deka kje bide vaka od poodamna no mora da priznaeme deka sepak tempoto na rabotite e vo red. Site prethodni garnituri pocnuvaa studii pri krajot na nivnite mandati za da nivnite naslednici ja vrakjaat rabotata od pocetok. Ovdeka realno postojat sansi i studijata i realizacijata da se zavrsi za vreme na vladeenjeto na ovaa vlada.
Sto se odnesuva za aerodromot vo Stip... Ne sum siguren kolku sum za. Podobro e da se napravi avtopat Stip-Veles, Skopskiot aerodrom bi bil mnogu blisku. Porano se zboruvase za kargo aerodrom vo Strumica. Licno mene toa mi pravi povekje logika.
|
|
![]() |
|
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
Toa so kargo aerodrom e interesna idea poshto stvara drugi mozhnosti, na primer, Makedonija da bide vazna destinacija za kargo avioni vo balkanot, kako sto e singapore.
Mnogu go tupat toa so Skopskiot aerodrom inace |
|
![]() |
|
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
Јас сум за. Нема зошто да не се гради карго-аеродром во Штип. Уствари сеа ќе каже консултантсата куќа дали има или нема причина. А за Скопје, значи стварно не дупат у здрав разум. Па нели требаше до крајов на годинава да биде даден под концесија, а испаѓа сеа дека треба да биде извештајот изработен до тогаш.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Jas veke otvoriv topik za aerodromot vo Shtip, ama sega go primetiv ovoj topik pa go izbrishav, eve go tuka
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=FCBAC59E05801E42A8247257EA9BFD7D Sto mislite za ova? Zvuci interesno ama nema nekoj drugi informacii za taa idea kargo-aerodrom vo Shtip...prodolzhuva so Skopskiot aerodrom kako ke se obnovuva. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Добро барем не ги слушам веќе глупостите за преместување на скопскиот аеродром... Исто се надевам дека ќе се оди на изградба на нов терминал, а не крпење на стариот. Би било добро да се размислува долгорочно и да се гради нов терминал од другата страна на пистата (нормално и главниот пристап до аеродромот да биде од север, од М4 и конечно да се направи и таа мала железничка спојка...)
За аеродромот во Штип не знам што да мислам. Би сакал да чујам многу повеќе информации за него, пред да можам да оформам мислење. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
trgnuva rabotava
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
ЗОРАН КРСТЕВСКИ, ДИРЕКТОР НА ЈАВНОТО АЕРОДРОМСКО ПРЕТПРИЈАТИЕ
Годинава ги намаливте цените на аеродромските услуги за 20 проценти. Има(ше) ли тоа ефект во привлекувањето на странски авиокомпании и во превезувањето на патници? Отворени се нови авиодестинации како што се Париз, Амстердам и Келн, а се најавуваат и други со зимскиот ред на летање. Очекуваме да се отвори линијата за Франкфурт, а има најави и за дестинација кон Италија и за Сараево. Задоволен сум од обемот на авиосообраќај бидејќи европскиот просек е шест проценти, а за 11 насто расте сообраќајот на приштинскиот аеродром, кој е наш најголем конкурент во регионот. Холандската компанија НАКО беше избрана за консултант за аеродромите. Кога ќе почне со изработка на студијата за давање на аеродромите под концесија? Што направивте во привлекувањето на нискобуџетни авиокомпании? До каде е со најавите за влез на бугарската карго компанија "Вега" на македонскиот пазар? Инвестиравте ли во инфраструктурата на аеродромите? Светлана БЛАЖЕВСКА |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 122123124 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |