build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Јавен превоз
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Такси превоз

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1112131415 16>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #241 Posted: 07-Jan-2009 at 17:07
Originally posted by lslcrew

Ja kolku shto imam slushnato vo Anglija ima nekoja visha shkola za taxsisti. Se polaga opsht kurs za taxsisti, odnosno da se dobie zvanjeto taxist. A potoa mora sekoj grad koj shto go vozish da go polagash posebno. Znachi za nekoj u London ke polaga taxist i ke polaga London, za nekoj u Manchester ke polaga taxist i ke polaga manchester!

Tocno e toa...se polaga test koj sodrzi prasanja za iminjata na poznati lokacii, pa se do sporedni ulici, za bon ton itn....toa jas ako ne se lazam e regulativa na EU, i iako mozebi ne se sproveduva vo cela EU (nemam takva informacija), na hartija e regulirano.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #242 Posted: 07-Jan-2009 at 17:00
Ja kolku shto imam slushnato vo Anglija ima nekoja visha shkola za taxsisti. Se polaga opsht kurs za taxsisti, odnosno da se dobie zvanjeto taxist. A potoa mora sekoj grad koj shto go vozish da go polagash posebno. Znachi za nekoj u London ke polaga taxist i ke polaga London, za nekoj u Manchester ke polaga taxist i ke polaga manchester!
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #243 Posted: 07-Jan-2009 at 16:34
druga rabota e samata obuka na taksistite....toa e isto problem sto retko se spomnuva....poslednive denovi se vozam cesto so taksi pa imam primeteno deka dosta treba da se raboti na ova....najdovar slucaj bese se kacuvam vo centar i mu vikam na taksistot do froca...me gleda bledo i mi vika kaj e toa? mu kazav, odma do studentskiot goce delcev vo taftalidze.....pocna da vozi ama go gledam pak ne mi bese nesto siguren....i koga vidov deka trgna nakaj vlae go prasav dali uopste znae kaj e studenskiot....mi vika pa ne sum siguren nov taksist sum....
pa kako da treba da bides taksist so 20 godini iskustvo da znaes kaj e studentskiot!!!Crazy
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #244 Posted: 07-Jan-2009 at 16:28
Originally posted by BOJAN

Ова со превоз до други градови или до други држави е ЧИСТА ГЛУПОСТ и тоа може да го измислат само македонците, јас не познавам друга држава во светот со вакво нешто. Како и да е, по НАШЕ ТАКСИ доаѓа и ЛОТУС, а сепак сеуште нема такси во градов со GPS уред, такси во кое ќе можеш да побараш од возачот на ЛЦД мониторот да ги покаже најкусиот пат од почетната до крајната точка. Не знам дали беше GPS ured или нешто друго, но сепак знам дека во нашите такси возила тоа го нема.
Годинава имав искуства со такси-возење во Нови Сад и Париз и можам да кажам дека таму оваа можност ја имате, дури самиот апарат ќе ви искуца колку треба да платите за да стигнете до бараната дестинација.
Ама добро, касниме во секоја област по неколку години, па не е ни чудно што касниме и во такси-превозот, се надевам на ваков уред во 2009 година.

Ne e tocno deka taa ponuda za do drugi gradovi/drzavi e cista glupost....pa toa e praktika na site taksi kompanii na zapat....i logicno e da e taka....ne moze edinstvena opcija za da idam do ohrid da mi bide avtobus ili sopstvena kola....

baska taksi prevoz do drugi gradovi veke odamna se prakticira, no toa e na divo i ne e zakonski regulirano.
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #245 Posted: 06-Jan-2009 at 06:08

види бидејќи мал град има доста диви таксисти кои имаат стални муштерии или развозуваат роднини и пријатели или тераат линиско такси по селата и околните градови! така  да мислам дека уште долго во секое време легалниве ќе имаат конкуренција иако сега во поандерграунд форма! ако ништо друго нема да ги красат постојките во центарот!   

Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #246 Posted: 06-Jan-2009 at 04:01
Воведе унифицирана боја навистина, остануваат уште малку кои не го имплементирале тоа. Како и да е, проблем е и што таблите не се унифицирани (а и никогаш нема да бидат) бидејќи сите имаат кој од кој покич табли и тоа многу ми смета. Во цел свет освен кај нас имаат исти табли сите, иста големина, такси е напишано читко и видливо, а овие скопските таксисти не само што се бунеа за таблите туку и за бојата демек немало да се разликуваат од конкуренцијата... Во Битола има сега неколку нови такси компании (не бев подолго Битола па не бев во тек) ама едната има рено меган, другата нисан микра а третата пежо 307 или 407 малку слабо ми одат колите. Е сега тие три фирми се најбарани (а мислам и фискални даваат) со што погрдите (постарите) коли полека стануваат неконкурентни и полека се откажуваат од такси бизнисот, бидејќи нормално, 96% од граѓаните пре би се возеле во убава кола него некоја крш (освен кога нема друг избор), а останатите 4% не приметуваат баш каква е колата. Значи муабетот ми е дека работите одат на подобро, но кога ќе бидат добри не знам.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #247 Posted: 06-Jan-2009 at 02:19
 и Битола воведе регилатива за унифицирана боја есенва, има поназад во нишкава, но таму добија таксистите и малку луфта околу имплементацијата. 
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #248 Posted: 06-Jan-2009 at 01:11
Дефинитивно гласам за НАШЕ ТАКСИ дека се боље од Лотус, барем сега за сега. И како и се останато од транспорт во Македонија и Скопје мнооогу заостанува во такси превозот од западноевропските земји. Всушност, единствени унифицирани такси возила има Охрид и не знам кој друг град во земјава. 
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #249 Posted: 05-Jan-2009 at 02:40

па не е проблем тоа дека изгледаат културно (со  новиот правилник  сакале нејќеле ќе мораат) туку дека  истресле зелени до немајкаде, тоа мислам кажува многу и за компанијата и за сопственикот на истата. не дека нешто ќе му преземе на некого муштерии(поготово не со 20 коли), но муабетов е дека ваквиот начин на рекламирање мора да се надмине, ова ми звучи како партиски војници да и ја правеле кампањата! знам дека допрва барат лцд  монитори за вградување, но морало да напоменат во презентацијата во весници дека се работи за развоен план и дека сега ова сеуште е пилот проект, тие како истрчаа помислив навистина влетала нова добра компанија по скопскиве улици! инаку и наше такси во развојна фаза им е гпс муабетот и уште ред други муабети околу такси тв, но никаде не истрчале со некаков муабет а уште помалку со ваков фол, туку сигурно чекаат прво да се среди работата па сетне да излезат со новината, затоа и никаде сеуште не го рекламираат т.е. не се пофалиле со такси тв услугата бидејќи муабетот не е до крај заокружен, иако веќе такси твто функционира како појава по нивните такси возила...

Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #250 Posted: 05-Jan-2009 at 00:45
Па, јас сум видел нивна кола на повеќе наврати - сите Шкоди Фабии... Е сега, за ова што го направиле стварно е лудо...
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #251 Posted: 05-Jan-2009 at 00:45
Јас имам видено 1-2 пати нивна кола низ град. Изгледаа прилично културно. Знам дека ЛЦД монитори и слични зезанции звучат интересно но во Скопје треба да се исполнат прво некои елементарни стандарди како што се нови, пристојни коли со климатизација така да искрено се надевам дека на компанијава ќе и тргне макар и немале GPS. 
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #252 Posted: 05-Jan-2009 at 00:40

мал апдејт за лотус, разбрав дека комплетно најавите им биле фол, маркетиншки трик!

луѓето можеби имале во план да ги реализираат најавите со кои истрчаа, но тоа било и сеуште е само макетиншки трик! добив информација дека имале само 20 коли за сега, немале gps систем туку класична радиостаница, а воедно бидејќи 20 коли немаат ни диспечер, патем од ТВ немаат ни абер, на презентацијата во александар палас имале залепено на наслоњачите фото панел од lcd монитори!

значи ако досега имало маркетинг фол, ова било најоригинален! патем немам видено никаде низ град некоја нивна кола а камо ли да се качам, диспечер немаат па не може ни човек да ги повика, значи се на се институционално работите стојат исто како во плустарс LOL можеби оваа 2009 ќе добијат поволен кредит па и ќе ги исполнат ветувањата!

не дека е лошо човек да се користи со маркетинг трикови, но жалосно е што не постои никаква волја медиумите и институците да ги обзнанат овие информации. јасно е дека нашиве медиуми служат за рекет но некои работи што се ептен апла аут мислам треба некако некој да се интересира за да ги покрие...     

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #253 Posted: 10-Dec-2008 at 12:02

па веќе го има во расчекор taxitv-то на наше такси т.е. се работи на негова имплементација, лиценци и покриеност. околу рекламирањето ќе има и поуникатни понуди, но за сето тоа ќе треба да побарам зелено светло како би фрлил точно инфо околу половичниве најави...          

во принцип во такси превозот во СК збунува само стандардизацијата која најверојатно постои само за на хартија. за мене логично е да постои вип услуга и за други градови и за надвор од државава но сето тоа мора да е законски регулирано, а не да е оставено на компаниите сами да тарифираат на вакви релации! исто ако веќе сакаме европски модел на такси возила мора секое такси да има abs и мин 4 воздушни перничиња, исто пример германија таксистите имаат право со себе да возат огнено оружје за самоодбрана, јасно сето тоа лиценцирано и постојано надгледувано, мора да имаат ограничувачи за брзината и јасно унифицирана боја, а доколку се дозволи и линијско такси е тогаш ќе имаме врапче во рака, а може и до чучулига да ја дотераме работата.  

Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #254 Posted: 10-Dec-2008 at 11:30
Ова со превоз до други градови или до други држави е ЧИСТА ГЛУПОСТ и тоа може да го измислат само македонците, јас не познавам друга држава во светот со вакво нешто. Како и да е, по НАШЕ ТАКСИ доаѓа и ЛОТУС, а сепак сеуште нема такси во градов со GPS уред, такси во кое ќе можеш да побараш од возачот на ЛЦД мониторот да ги покаже најкусиот пат од почетната до крајната точка. Не знам дали беше GPS ured или нешто друго, но сепак знам дека во нашите такси возила тоа го нема.
Годинава имав искуства со такси-возење во Нови Сад и Париз и можам да кажам дека таму оваа можност ја имате, дури самиот апарат ќе ви искуца колку треба да платите за да стигнете до бараната дестинација.
Ама добро, касниме во секоја област по неколку години, па не е ни чудно што касниме и во такси-превозот, се надевам на ваков уред во 2009 година.
Back to Top
vardar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vardar Quote  Post ReplyReply #255 Posted: 10-Dec-2008 at 05:04
Браво Cheers 

Него нели има нови стандарди Roll%20eyes

Еве им ја интернет страната на нашиве

Back to Top
Б.Ѓ.Т View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Б.Ѓ.Т Quote  Post ReplyReply #256 Posted: 10-Dec-2008 at 02:15
super im e zamislata a dobra im e i stranata.i ovoj del najvise mi se sviga

ako e vaka ne mi treba drugo taxi LaughLaughLaugh
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #257 Posted: 10-Dec-2008 at 01:20
Добар и сајтот, имаат опфатено сè:

http://www.lotustransport.com/

Не ми се допаѓа само тоа што не се потрудиле да имаат исти бои како наше такси, или да се договорат некако нешто вака сите распар нема смисла. Инаку новост е што во Битола сите такси возила треба да бидат жолти, а поголемиот дел веќе и се. Тоа е позитивно, но тоа што сите имаат различни табли е малце глупаво... Сепак новост е што на некои коли има реклами, добро за Битола.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #258 Posted: 10-Dec-2008 at 00:40
Нова такси-компанија „Лотус“

„Лотус транспорт“ е новата такси-компанија во Скопје, која располага со околу 100 возила и има 150 вработени. Новостите што ги нуди се превоз на деца до градинки, школи или тренинзи, ВИП-превоз со луксузни возила, возење на долги дестинации во и надвор од земјава и превоз на домашни миленици. Компанијата најавува високи стандарди во такси-превозот, професионални возачи и одговорно однесување во сообраќајот.

- Влезниот капитал на компанијата изнесува 60 милиони денари. Од наредната година планираме зголемување на бројот на возилата. Сега во такси-превозот во Скопје има возила со сомнителна техничка исправност, нелиценцирани таксисти, возила без фискални апарати и неодговорно однесување во сообраќајот - рече извршниот директор на „Лотус“, м-р Иван Пановски.

Возилата од марка „шкода“ се унифицирани во бела боја и сино лого со лотосов цвет како симбол на смиреност и духовност. Сите имаат клима-уреди, воздушни перничиња, ЛЦД-монитори, сензори за патничките кабини, фискални апарати, систем за локација. По нарачка на клиентите поставуваат и беби-седишта. Новата компанија делумно ќе почне со работа денеска, а целосно во почетокот на 2009 година.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=F53DA641404459479B8A4A10F4888508

„Лотус транспорт“ ново такси на улиците во Скопје

„Лотус транспорт“ е нова такси-компанија која од денеска ќе ги нуди своите услуги на скопските улици. Компанијата располага со 60 нови возила, а во план е следната година да се набават уште 40.

„Лотус транспорт“, покрај на скопските улици, ќе нуди и превоз на долги дестинации, кон и од аеродроми, превоз на деца, ВИП-превоз со луксузни возила, организиран превоз, најмување возило со возач, превоз адаптиран на потребите на корисниците, како и превоз на домашни миленици. Се најавува и можност за резервација преку Интернет.

„Настапуваме со инвестиција од 60 милиони денари и досега вработивме 150 лица“, изјави вчера извршниот директор на компанијата, Иван Пановски.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=F455E39CD91DD9439AD3E74D9F10F2FE

Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #259 Posted: 22-Nov-2008 at 20:55

едно време ми даваа бронхи па полесно се дишеше, сега сум на слатка тајна, така да ова е најмногу што би можел во моментов да поделам... (се додека не се стокмат некои работи околу агенцијата која го тера муабетов) после ќе се распишеме и за други работи, пример како телевизии, згради, студентски кампуси и нормално авторски права пред се...

Back to Top
damjan View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote damjan Quote  Post ReplyReply #260 Posted: 22-Nov-2008 at 17:10
decko bravo od kaj ti e ovaa informacija???
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1112131415 16>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.988 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.