![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 88> |
Author | ||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|
Се затвора фонтаната на плоштад „Македонија“Фонтаната која се наоѓа под споменикот „Воин на коњ“, од денеска веќе нема да биде во функција.„Фонтаната на победата“, како што требаше да биде именувана по барање на градоначалникот на општина Центар Владимир Тодоровиќ, од вечер официјално ќе биде затворена поради ниските температури. -Фонтаната од утре ќе биде превентивно конзервирана, односно ќе биде ставена во мирување во зимскиот период. Ниските температури може да предизвикаат оштетување на системот за водни ефекти и на мозаикот на фонтаната. Фонтаната ќе продолжи со нејзината работа напролет, кога температурите се повисоки, велат за Курир од општина Центар. Ова е вообичаена пракса и во останатите метрополи каде има фонтани слични на оваа. Вечерва граѓаните, за последен пат оваа година, ќе имаат можност да го погледнат визуелното-музичко шоу на грандиозната фонтана под споменикот „Воин на коњ“. Фонтаната и споменикот „Воин на коњ“, беа свечено пуштени во употреба на прославата на 20 годишнината од независноста на Македонија на 8ми септември. http://kurir.mk/republika/skopje/47817-Se-zatvora-fontanata-na-plostad-Makedonija |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
А зошто да не би работела еве, еден ден од неделата со шоу од половин час и во зимскиот период, мислам дека ништо нема да и се случи, ниту па ќе замрзне... а можеби и може да се случи такво нешто хм... не знам.
|
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
Нели е касно 1 април..зашто од Март не почне ,вака пола година ќе работи пола не
![]() |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
Се затвора фонтаната под споменикот "Воин на коњ"! Македонија | 30. октомври 2011 - 18:43 Од утре нема да работи фонтаната "Победа" која се наоѓа под споменикот "Воин на коњ". ![]() Фонтаната "Победа" утре (понеделник 31.10) ќе го има своето последно шоу. Утре вечер се затвора поради намалувањето на температурите а повторно ќе започне со работа на 1ви април. Од градот велат дека ова е вообичаен пракса и во останатите метрополи каде има фонтани слични на оваа. Фонтаната под Воинот на коњ беше свечено отворена на прославата на 20 годишнината од независноста на Македонија на 8ми септември. http://press24.mk/story/makedonija/se-zatvora-fontanata-pod-spomenikot-voin-na-konj |
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
sekogas koga se igra so mlazovi ili boi, treba da se ima cuvstvo za estetika. da se napravi soliden plan na promena na boi i mlaz i da se obmisli ubavo.edna do dve boi vo isto vreme moze da izgledaat mnogu ubavo... no koga cel spekar na boi ti trepkaat i ti se mesaat odednas, pojacano so site mlazovi i muzika, poveke mi lici na: vidi sto sve moze fontanava, a? otkolku na promislena estetska fontana. steta, na tolku moznosti, zaradi prenatrupanost (isto se slucuva i so skulpturite na plostadot) da se unisti celiot efekt
Edited by xnx - 21-Oct-2011 at 10:33 |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Дечки, ве молам не ми ги извртувајте тезите и излезете од црно-белиот муабет. Мубаетот беше за фонтаната. Што сега ќе ги бараме по светот сите можни комбинации на маркантен споменик+фонтана+бои+музика? Поентата е дека тие дискобол осветлувања немора да се користат. Мене лично црвено/портокаловиот ефект на фонтанта, кога водата е во магловито исфрлање во ситни честички ми се допаѓа многу. Ми личи дека војниците излегуваат позади некаков оган. Работа на вкус, но мене и на многумина други тој ефект им е моќен и спектакуларен. И мене не ми се допаѓа кога се вртат сите бои, но убавината е во тоа што ефектите се програмибилни, па сето тоа може да се подеси кога и како да свети, и милам дека не треба дасе прави драма од буквално се и без аргументи да се извлекуваат заклучоци. |
||
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
||
![]() |
||
tomi_z ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Oct-2010 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 196 |
![]() ![]() |
|
Па да, јас би сакал д апостираш такви споменици, сериозни д акажам, со виножито-осветлување. Не мора ни воопшто фонтана да има ![]() Нек си свети само бело, нека игра водаата, зошто го претворија спмеников во дискобол, воопшто не ми е јасно! ![]() ![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
не се работи за стручно правило, ова е нешто што за мене е неприфатливо, споменик да биде шарен и игрив, а да не одговара на ликот за кој е наменет или пак стилот во кој е направен, ако ништо друго барем боите нека ги сменат да не бидат толку дреч или нека одберат една боја
и вакви комбинации општо не поддржувам и никаде не реков дека фонтани поддржани од ефекти има само во Лас Вегас... но не е тоа битно, мислев дека примериве ги даваш како споредба со нашиов споменик на крај краева, многу поприкладно ќе беше да ги постираш примерите од споменици со фонтани на кои мислиш, одколку дадените... сосема поинаков тек ќе имаше дискусијава ако ништо друго барем за споредба на изведбата да ги искористиме |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Ова е некое стручно правило или твоја логига? Сакаш да ти постирам и примери од фонтани со споменици? Се што сакам е да бидеме објективни и да не вадиме аргументи од ракав.
За ова мислам нема потреба да коментирам. Непотребна компарација која со нишо не ја докажува твојата теза дека фонтаните во боја ги има само во Вегас. Таа илузија мислам ја побив со фотографии од познати ЛЕД фонтани низ светот.
|
||
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
ама споменик е, не е фонтана, фонтаната е еден од елементите на споменикот... или ќе прават озбилен споменик или ќе прават нешто како сликиве што си ги постирал, нема што да се меша тука
тоа е исто ко да кажеш дека нло-то во Битола е во ред бидејќи и на други места во светот имало такви ефекти, едноставно не е вкусно Edited by zabegan - 20-Oct-2011 at 18:26 |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Го сакале проектот или не, сепак се работи за споменик со фонтана. И ова не е единствен пример во светот напротив ги има речиси во сите поголеми градови. Што се однесува до стилот, мислам дека намерно ми го извртуваш муабетот. Кој спомна дека е барокна фонтаната? Баш напротив, повеќе модерни елементи има отколку барокни. Еве и примери ќе ти дадам од светот за да ја разбиеме илузијата дека само во Вегас се прават ЛЕД фонтани:
1. Фонтаната на Трафалгер сквер во Лондон
![]() 2. Магичнта фонтана во Барселона
![]() 3. Вроцлав - Полска
![]() 4. Остин Тексас
![]() 5. Сингапур
![]() Edited by UrbanFreak - 19-Oct-2011 at 08:58 |
||
|
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Сто пати се повтори дека фонтаната и споменикот се стручно решени и обезбедени од громови но битно ширењето дезинформации и зборење на памет не престанува да им е омилен начин на изразување на накои луѓе.
|
||
![]() |
||
Marteen ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 24-Aug-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Преку ден поминав денес, прво беше во мирување а на враќање млазовите беа пуштени. Немаше музика а за светла не приметив сончев ден беше
![]() |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
моментално работи,види на камерта на телекабел
|
||
![]() |
||
tomi_z ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Oct-2010 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 196 |
![]() ![]() |
|
Ја видел некој фонтаната деновиве да работи? Нешто проструи информација на твитер дека: „Некни, кога грмеше/врнеше, гром удрил директно во
Твитер до сега се покажал како добар избор, знае некој нешто за ова? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
и не знам која е потребата барок да се прави модерен, избери еден стил и терај го до крај, ако не се прави така како што наредува стилот завршуваме на крај со дизниленд и лас вегас ефекти кои барем на мене не ми се ни малку озбилни или пријатни и не е тема на дискусија дали светлата и музиката лесно се отстрануваат, тукау зошто воопшто ги има, а и онака не верувам дека некој вметнувал елементи само за на крај да ги отстрани |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
за жал и не,ама секаде сега ставаат разнобојно светло во фонтаните.мене лично не ми се допаѓа,ако има би сакал да е еднобојно и тоа со слаб интензитет,ама вероватно Валентина се водела од светските трендови барем во врска со осветлението
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Мене не ми е јасно што до толку сте се фатиле за музиката и светлата. Музиката се само обични звучници приклучени на околните канделабри, кои нити нешто посебно чинат, нити е проблем да се постават или извадат. Дури и немора да се користат. Светлата исто така постоат како опција и немора да се користат. Иначе не е точно дека светла на фонтани има само во Вегас или Дубаи. Почнете со познатата Магична фонтана во Барселона или со фонатанат на Трафалгер Сквер во Лондон и сл. Мене баш напротив тој детаљ ми ја прави фонтаната повеќе современа отколку „барокна“. Фактот пак што истата може да се програмира и да не свети како евтина новогодишна елка исто така е голем плус, што значи ако сега не ни се допаѓаат некои светлосни нијанси, можат едноставно да не се користат. Мене искрено фонтаната ми е далеку поубава и помоќна од самиот споменик (како што истакна и некој друг форумаш претходно). |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() |
||
|
||
![]() |
||
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
|
Добро не сме се разбрале. Јас не викам да не работи фонтаната. Нека работи 24/7 само под некој „мирен“ режим, односно без некои ефекти, музики и светла. А на секој саат да има светло, музика, шоу ау ти реков ми рече. Незнам не сум доволно долго во СК и незнаев дека има и моменти кога фонтаната воопшто не работи. Ако е така треба одма да се смени
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |