![]() |
![]() |
![]() |
Нов објект на Комерцијална Банка (Сан Марко) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 29> |
Author | |
dimme.von.macedonia ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 30-Jun-2008 Location: Hrvatska Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
Awwwwww ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
The beauty comes from within.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
xnx ова стакло е, блиндирано стакло или некаков плексиглас, лексан?! Што е?! Стакло не ми изгледа практично за ваква потреба. И дали може да се подесува аголот на брисолеите (а и незнам зашто би се подесувало, нема некоја потреба), амам така ми личи дека има механизам да може да се нагодува аголот?!
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
стварно се страва
![]() конечно го имаме и погледот на плоштадот од овој нов агол ![]() брисолеите освен што изгледаат добро изгледаат и зезнато за одржување. Се надевам дека за неколку години нема да имаме еден куп откорнати, искривени, навалени, оштетени, валкани....... сценарио прилично реално за Скопје. |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
moram da si se pofalam, slikive mi se strava!
![]() |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
1.
![]() 2. ![]() 3. ![]() 4. ![]() 5. ![]() 6. ![]() 7. ![]() 8. ![]() 9. ![]() 10. ![]() 11. ![]() 12. ![]() 13. ![]() |
|
![]() |
|
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
@xnx
Aко може фати ги брисолеите да видиме како изгледаат од внатре, пробај надоле да сликаш ме интересира дали и колку сметаат. И нешто друго ме интересира како планираат да ја чистат зградата конкретно брисолеите, мислам ќе треба да се одржува/чисти многу почесто одколку кај обична фасада.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
slikive se preubavi. bravo, sega ke odam da sliknam i od vnatre malce
![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() И многу битно ќе биде како ќе го решат партерното уредување за комплетен впечаток. За тоа за сега немаме никакви најави. Одлична тура имаш направено theone ![]() |
|
![]() |
|
theone ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Квартов полека се разубавува.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
interesno ispadnaa, ubavo se dimenzionirani, lesni se i kako da lebdat zatoasto nosacite se skieni vnatre vo zgradata. a od vnatre voopsto ne smetaat na vidikot kon nadvor
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Интересна работа, нова во во скопските фасади. Некако остава впечаток дека се работи за некоја масивна стокатница сликана од далеку.
![]() |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
e ova e prekrasno
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
За мој вкус брисолеите изгледаат фантастично
1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
ne bi znael vo momentov koi fasadi se ventilirani vo skopje, a uste pomalce bi sakal da se baziram na eden primer kako gratskata bolnica (niti znam koja firma go izveduvala, niti kakov kvalitet). a za izdrzlivosta e vo sekoj slucaj pogolema-ne se prezagreva i ne doaga do raspukuvanje poradi fugite-rastojanieto megu plocite i poradi cirkulacijata na vozduh. samite fugi dozvoluvaat sirenje na plocite vo zavisnost od temperaturata ili pa mali vibracii bez da se pritisnat i iskrshat megu sebe zatoasto imaat rastojanie. isto taka ne mozat da se izlupat kako poveketo slucai vo skopje zatoasto ne se premazi kako malter tuku plocki. eve najdov interesen pdf artikl za ova moze da go pogledne koj saka na kratok i ednostaven nacin se opisani ventilirani fasadi http://www.tile-eze.com/Substructure%20Support/Ventilated%20facades.pdf
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не зборев за кој да ја покрие штетата и дали сопственикот ќе си има чиста сметка, а осигурителните компании да плаќаат, де факто, редовен сервис. Мислев за техничката, за физичката издржливост. Јас според она што го имам видено на градска болница имам добиено впечаток дека овие фасади и не се баш толку издржливи колку што се претставени! Може би грешам, но се раководам од она што имам сам видено. Може ли за пример да ни дадеш листа од неколку објекти во Скопјево па да имам со што да споредам?!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
hehe, vaka. ovaa fasada e osigurana taka sto sekoja steta ke se nadomesti od firmata koja sto ke ja montira. a za izdrzlivosta, ovie fasadi se poizdrzlivi bas zatoa sto se ventilirani i poizdrzlivi na ekstremni temperaturi ili zemjotresi - ispukuvanje. fasadata e od plocki, ne stakla, a se mislievme dolgo vreme dali da bidat crni - vo kontrast so belite brisolei ili svetli. spored renderinzite poubavi bea vaka. a da bese beton - neventilirana fasada, sigurno nemase da odbereme crna, bas zaradi temperaturite. a za korner ne znam, proektantot e drug, ama mislam deka investitorot insistirase na crno staklo
|
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Штом треба камења да летаат по објекти, значи не треба да поставуваме лесни материјали, туку само камен и бетон ли? Шала на страна, објектов е симпатичен! Редко за Скопје во секој случај. Имам прашање - зошто баш темни стакла, имајќи ја в предвид силината на сонцето во Скопје? Не изгледа воопшто лошо, но ми паѓа во очи дека годинава исклучително модерно кај нас се црни/темни стакла, што не е енергетски ефикасно нити еколошко. Оваа зграда има надворешни решетки кои би спречиле неефикасност до толкава мера, но Корнер нема.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Мене тој концепт многу ми изгледал така некако импровизиран, некако специфичен и доста лесно ранлив и осетлив на влијанија. Доволно е еден камен да летне и да се отврои дупка што е погодна за секаков отпад. Е сега моиже ова ај приватен објект ќе се оддржува, ама се сомневам во целовистоста на фасадата и после неколку години.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
mislam deka i taa e ventilirana da, ne sum siguren. znaci namesto da se lepi fasadata se postavuva na celicna podkonstrukcija so 10-20 cm vozduh izmegu kojsto cirkulira pomegu fugite i ja ventilira fasadata
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 29> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |