build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Верски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Црква на Плоштад Македонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234 41>
Poll Question: Црква на плоштад?
Poll Choice Votes Poll Statistics
42 [56.00%]
9 [12.00%]
24 [32.00%]
You can not vote in this poll

Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Starina View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote Starina Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 17-Feb-2010 at 08:23
Originally posted by lslcrew

The cloaca maxima (drainage) is being relocated while the installation for the fountain is made. Still nothing nor any press release for building the church.

lslcrew, thank you for the update. It looks like that "The cloaca maxima (drainage) is being relocated..." means preparations for the building the church; and no press release is to be expected before the relocation is completed; by the way, if you know, when the relocation is scheduled to be completed?
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 17-Feb-2010 at 08:14
The cloaca maxima (drainage) is being relocated while the instllation for the fountain is made. Still nothing nor any press release for building the church.
Back to Top
Starina View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Starina Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 17-Feb-2010 at 08:09
Mea culpa. It's already cleaned up. Sorry, but still have a question:
Where you at now guys with this project? Nuts
Thanks!

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 17-Feb-2010 at 04:05

Could you please edit your post, it's a mess wit all that MS Word code
Back to Top
Starina View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Starina Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 17-Feb-2010 at 03:52

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=C9593E0AA8335641B88ADD0EC18566E6

Преродбата го преродува Скопје

...Од спротивната страна на плоштадот, пред „Лумикс“ ќе се гради црквата „Свети Константин и Елена“, дело на Искра и Владо Лековски. Од Општина Центар не можеа да потврдат дека и верскиот објект ќе биде довршен до 2014 година, затоа што зградбата зависи од МПЦ, а таа се' уште не донела одлука...

Протест на плоштадот

Штом информациите за извршената презентација станаа достапни на интернет, на плоштадот се собраа активистите на здружението „Плоштад Слобода“ на протест против намерата на власта да го доизгради центарот. Тие на тарабите со кои се огради просторот за фонтаната ги испишаа графитите: „Антикоманија филм ви прикажува“, „Прекинете преродби“, „Не го силувајте просторот“.
- Целта на собирот е да ги испратиме пораките до надлежните, кои си поигруваат со ликот на центарот, а и со нашиот живот. Сакаме да укажеме дека со самото заградување на плоштадот почнува нарушувањето на јавниот простор - вели Ирена Драгшиќ од „Плоштад Слобода“.

Таа додаде дека веднаш дошла полиција и ги избркала цртачите на графити, а неколку камермани биле легитимирани.

-------------------------------------------------

Ok, guys. So, where you at now?Nuts

Edited by Starina - 17-Feb-2010 at 08:16
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 04-Feb-2010 at 02:52

Уставен нема да ја оценува одлуката на Владата за црква на плоштад

Уставниот суд не може да поведе постапка за одлука на Владата што веќе ја нема. Со вакво образложение уставните судии вчера ја отфрлиле иницијативата на Здружението на граѓани „Разбуди се“, кои пред Судот ја оспорија одлуката на Владата за изградба на црква на плоштадот Македонија.

Здружението „Разбуди се“, поточно, ја оспори уставноста и законитоста на Одлуката на Владата од 17 февруари 2009 година, со која на Министерството за култура му даде на користење земјиште на плоштадот Македонија за изградба на православен храм. Работејќи по предметот, Судот утврдил дека во меѓувреме, поточно на 26 јуни, Владата донела одлука за престанок на важење на одлуката донесена во февруари.

- Бидејќи оспорената одлука веќе не важи, Судот нема процесни претпоставки за да води постапка за оценка на нејзината уставност и законитост и затоа иницијативата на здружението „Разбуди се“ ја отфрли - објаснуваат во Уставниот суд.

„Разбуди се“ во иницијативата изрази сомневање во уставноста на одлуката на Владата, поставувајќи прашање дали со неа не се повредува уставното начело на одвоеност на државата од црквата, особено што таа требаше да се гради со пари од државната каса. Во иницијативата беше поставена и дилемата дали со изградба на верски објект на една верска заедница со пари на сите даночни обврзници не се повредува уставното начело на еднаквост на граѓаните.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=45B7BE5DFF16C84AA61507A00D8DF86E
Back to Top
Vahr View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Vahr Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 03-Feb-2010 at 12:38
абе можда и грешам ама се си мислам дека имаше такво нешто. Сигурно не се разликуваат многу од ова чудово што ти го постираше али сепак е официјално и од !министерството за култура!.
Back to Top
Vahr View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Vahr Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 03-Feb-2010 at 11:38
да да да. во спонтаноста е силата.
Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 03-Feb-2010 at 11:37
Овие флаери се појавиа кога беше протестот... Ја мислев за овие зборите.

За материјали од Министерство за култура не знам. А би сакал да ги видам, ако ги најде некој
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 03-Feb-2010 at 11:35
Овој леток беше дистрибуиран на мартовската тепачка (тепање да сум попрецизен) на плоштад. Како и се друго на тој протест и летокот е "спонтан". Не може да покажеме со прст овој или оној стои зад продукцијата. 
Back to Top
Vahr View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Vahr Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 03-Feb-2010 at 11:29
ау. ова не го знаев.. ме стресе. Ова е ваљда од мпц пропагандата... ја мислев на онаа од минстерство за култура или од вмро незнам...

зошто камбанарија- осовина на улицата !
граѓаните заслужуваат да знаат што е плоштад !!!!

да да и ова има јака вредност. фала А Т Тоне !
него од кај ти е ова? летка некоја или од весник ? Не пишува никаде кој стои позади ова ? Христос меѓу нас?
Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 03-Feb-2010 at 11:21
На овие ли мислиш?

Back to Top
Vahr View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Vahr Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 03-Feb-2010 at 10:59
пбанкс пребарав се... не најдов. архив е заебана работа
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 03-Feb-2010 at 10:55
@Vahr, би требало да го имаме тоа што го бараш поназад во нишкава, обично уредно архивираме се , само што немам време во моментов да прегледам. Се надевам дека не ни промакнало, и мене ме закопка сега.

Што се однесува до изложба, колку што јас знам никогаш немало, некои од решенијата кои ги имаме поставено овдека се после макотрпно копање по интернет.

Back to Top
Vahr View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Vahr Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 03-Feb-2010 at 10:36
islcrew тој текст од климе го имав и јас ... има и уште еден текст од теута арифи на истата тема
http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=B1C1E67DDFCCF44F94766DE07EA318F9&arc=1
али мислев дека би било убаво да си има „оригинална„ копија од рекламите кој беа пуштени по весниците. али еба го. нема. мене конкретно ме интересираше текстот кој беше пропратен со сликите.... имаше една цела страна текст. Каква лудост.... конкурсот кој беше организиран беше тотално фијаско... ако ви текнува беше доделена само трета награда која беше прва (sic)плус во конкурсот немаше ниту еден збор за св константин и елена, ниту еден збор за некаква реконструкција. Значи архитектонското решение, да го наречам, немаше ама баш никаква морфолошка врска со идејата за реконструкција. Интересно ми е што се искористи масата за да се протурка идејата. значи ниту првата идеја т.е. конкурсот ниту реконструкцијата туку на крај народот со своите фантазии, замисли и мемории беше стваен пред свршен чин да одлучи дали е за или против.се разбира не преку референдум или нормални дискусии туку преку медиумска пропаганда. тотално лудило. чудна работа е како глупоста си останува глупост до крај ... и што е поглупа станува посилна. не ми текнува дали во рекламата на пример ја имаа и св елена ставено? интересно е како две глупави приказни се спојуваат и стануваа наркотични. Би било стварно убаво да го имаме тоа парче пропаганда на форумов. А добро се одржа ли некогаш изложба на делата од конкурсот? по весници пишуваше дека имало 17 проекти.... видов во дискусијава дека вие сте пронашле некој... ама официјална изложба никогаш немаше или ?    

Edited by Vahr - 03-Feb-2010 at 10:38
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 03-Feb-2010 at 00:43
кутрите тие се сеќавам дека имаа слика од плоштадот во Прага каде одреден куп зградички беа споредени со ТИПО, улица покрај плоштадот со Вардар, споменикот во средината со новогодишна елка и не знам уште што, абе така е кога има брилијантни умови насекаде
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 03-Feb-2010 at 00:13
Вахр добредошол! Cheers

Тоа беше лани лето ако мислиш на тој флаерот со слики од европски плоштади кајшто има цркви.

Еве нешто од лани ако ти врши работа...
http://blog.com.mk/node/219322
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=6AAB6932D94CA540B98A1FA6DD440CEC
Back to Top
Vahr View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Vahr Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 02-Feb-2010 at 23:33
Gospoda абе имаше -сигурно ви текнува- по весници камања пред некое време под наслов !оправданоста за градењето на црквата!. Демек нели со фиктивни цркви по европскиве градови! ја имате ли тука на формув ? Баш пред некој ден размишљав нешто околу тоа ама никако да најдам на нет скенови или нешто слично. Имаа и фотографии и цел текст некој напишан... многу луда работа. ако е работава веќе постирана ве молам за линк или ако некој случајно го има бројот сеуште ептен ке биде златен ако го постира на форумов. поздрав Вар
Back to Top
metodius View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote metodius Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 18-Jan-2010 at 16:17
Previous

Не знам со зборови да искажам колку се надевам дека е така како што велиш! Само гледаш што изјавуваат и каков муабет се прави. А и навистина не знам зошто волку чекаат-дали црквава пари собира или што не знам. Само знам дека што и да се случува, бајаги е во тајност.

Ни земја, ни небо,
Ни пекол, ни рај.

Само ние и сега.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 18-Jan-2010 at 13:02
Ако работава со црквава беше свршена работа, веќе одамна ќе имаа удрено камен темелник... Тоа што не ја бришат од урбанистичкиот план воопшто не значи дека е свршена работата.

Edited by Cloverstack - 18-Jan-2010 at 13:04
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.141 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.