![]() |
![]() |
![]() |
Наколна населба Градиште |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 5> |
Author | ||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() потпис |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
Сум го посетил местово и мислам дека градење на уште куќарки е непотребно,бидејќи и овие што ги има се слични една на една,така да нема да има нешто ново.
Подобро тие пари да ги вложат во други содржини,ете горе имаше пример за отворање на нуркачки клуб... |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
|
Не беше во саботата во живо, а во неделата реприза !?
Ќе треба и ова да почнеме да го пратиме, не само веснициве
![]() |
||
![]() |
||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
|
Вчера кога беше седницата на Владата во живо на МТВ2, министерката кажа дека се донесени и обработени трупците и дека за месец ќе започнат да се поставуваат останатите куќарки...до крајот на годината ќе било готово се комплет.
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Нема никакви табли ovaj_stariov. Разбрав дека имало табла во Пештани ама ја тргнале
![]() |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
@pbanks,ме интересира дали поставија информативни табли како да стигнеш до местово,кога бев последен пат немаши ниту во Охрид,ниту по патот кон Градиште.
|
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
http://www.build.com.mk/?p=2739 Еве проширена галерија од локалитетот 1 Паркингот и потпорниот ѕид во изградба ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 Поглед на комплексот ![]() 5 Зеленилото одлично фатило и одлично се одржува ![]() 6 ![]() 7 Наколната населба од блиску ![]() 8 Прекрасна пролетна глетка ![]() 9 Црна дамка. Некаков одвод веднаш под музејот, директно насочен кон наколната населба ![]() На тврдината пак се градеа неколку видиковци, од тоа за жал немам слики. Edited by pbanks - 12-Apr-2010 at 09:40 |
||
![]() |
||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
|
Се сложувам.
Интересно, баш вчера многу размислував за ова со тоалетиве и сите пропратни глупости (лоши патишта, нема сигнализација итн). Па си викам да не владава сака автентично да не врати во минтатото, па затоа е се вака примитивно.
![]() ![]() |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Не не воопшто така. Јас повеќе би сакал да стане Македонија археолошко туристичка светска дестинација од било кого тука. Воопшто ниту реков дека тоа е понудата и ние нема што тука да правиме, па да баталиме, баш напротив. Многу поддржувам археологија историја и заентиресиран сум активно за тие теми, а поготово кога се работи за Македонија. Меѓутоа тоа што сакам да го предочам е дека мора да има логистика од хотели, ресторани, кафиќи, тоалети, инфраструктура, сувенири и триста залажачки, кампања и многу други работи, за кога ќе дојде турист да има комодитет. А не да треба да иде во ќенеф со чучавец. Овој музеј на вода е само една коцка во мозаикот и треба уште многу работа.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Аха и тука треба да запреме? Демек овие се понудите за културно-историските туристи и други нема? Па тие се гледаат еднаш-двапати и потоа туристот има потреба да открива нови знаменитости, нови култури и цивилизации.
А што ако утре излезе дека во Босна сепак биле пирамиди (можда и е веќе утврдено, мислам и на тоа од кој период се, кој ги направил итн,) значи тие го испуштиле возот, пошто нели се знае кој се знаменитостиве од овој тип.
Мислам дека добро објаснив што значи градење на туристички производ (анимација, сместување, храна итн.) - обезбедување на сите погодности, а тек потоа промоција и за ова гледам се слагаме.
Твојот коментар оди во насока, абе ај батали македонија и туризам. Не е така.
Се трудам да не образлагам превише за да не бидам офф.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Во свет за неколку само локации се иде пвенствено за археологија. Египет, американски цивилизации Маи Инки Ацтеки и знаменистоски од Мачи Пикчу, нешто ситно успева да зграби Грција повеќе на муабет одколку и нешто Ерусалим пред се од верски побуди. Кај на друго место у свет туристи се истуриле од идење за археологија. Треба пред се добро да се испромовира и да се понуди добри сместувачки капацитети, зашто никој не отишол во Египет за да види пирамида макар спиел и во шатор во пустина. Што ќе стои во тие аранжмани што ќе треба агенции да ги организираат.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Доцнам со репликиве, ама некои нишки уште ги откривам и среќавам за првпат. lsl иако главно се сложувам со твоите коментари, во случајов коментаров ти е убитачно погрешен. Историјата и археологијата и тоа како можат да преставуваат двигател на туризмот. Се зависи од тоа каде ќе се позиционираш на пазарот и што ќе понудиш, согласно твоите потенцијали. Значи ние немаме море, немаме облакодери, итн. Остај Дубаи - дубаи е друга планета, има и камили и скијачки терени. Во Египет се оди само за камили !? Или има уште нешто... Во нашево окружување сите имаат море, ние немаме (и Србија), па нудиме она што имаме, историја и археологија. Големо ДА за куќаркиве, ама ме интересира дали има пат, тоалети, сигнализација, информативна служба итн.. дали се води грижа во континуитет или ќе се запостави за кратко време.
И друга работа, пошто гледам дека се буните малце. Туризмот е комплесна работа, неговите чинители (во делот- даватели на услуги) се и хотелиери и ресторатери и такси служби и јавен транспорт и градежништво и земјоделство и конфекција итн итн.. СИТЕ! Значи кога се решава да се стимулира туризмот, треба од старт да се биде спремен за делување во повеќе области (на пример некој спомена изградба на сместувачки капацитети) , пошто ако некоја од нив ја потцениш и запоставиш, ке ти се одрази (негативно) на целиот проект и замисла. Од друга страна, ако успешно ја менаџираш работата, ќе имаш бенефит во сите тие набројани дејности - па ти види.
Ги молам надлежните да ангажираат стручни лица ако сакаат да имаат развиен ПРОФИТАБИЛЕН туризам. И нека сфатат дека туризмот не е, дојди - ама, разочарај се - оди си. Ако продолжат со несериозен однос, на долг рок со импровизации (од типот, треба тоалети и одморалишта на патни правци, ама нема пари сега, ај следната година, а се пуштиле скапи реклами на CNN и се очекува наплив) ќе го упропастат и постојниот потенцијал, па и да дојдат после постручни лица, ќе имаат проблеми да ја оправат негативната перцепција и искуство, стекнато во државава.
Негативен пример: Грција - штрајк на земјоделци (мада таму се живо е незадоволно) може да предизвика реперкусии (главно на краток рок - пошо сепак е Грција).
Позитивен пример: Црна Гора - почна со летен, ама за кратко време се активираше и на зимски туризам. Наводно, би можела да егзистира само од туризам.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Има слушнато некој како се справува објектов со надојденото езеро, брановите и тсунамите? Постои уште?
![]() |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Хм...
Првичниот впечаток беше помалку гневен затоа што никаде нема ниту една ознака. Не се знае каде е точно, каде се паркира... Мене ми беше прва посета и бев изгубен и покрај мојата добра ориентација. Ме нервира чувството на неодреденост и неизвесност. Паркингот е недоволен, многу фушерски направен, Нема ниту асфалт, да не збориме за некакви обележувања и знаци а нема ни банкина, а колите се паркираат на раб до провалија. Потоа на самиот влез имавме мал скандал затоа што ценовникот (мислам дека) беше следен: Студенти 30 ден, Домашни туристи 50 ден и Странци 100 ден. Види богати, каде го виделе тоа дека странците треба да се дерат до гола кожа?!? Со мене беше мој пријател од австрија исто така студент. Е да ама не признавале туѓи странски студентски легитимации па морал да плати 100 ден. И мене ме фати инат од невидената простотија не заради парите туку заради чувството дека си во некоја изолирана сиромашка земја. Внатре пријатно се изненадив од хортикултурното уредување. Се беше зелено и со цвеќиња, дури и во екот на најголемите жештини. Влеговме прво во музејот на населбава каде има-нема 10 предмети кои биле најдени во заливот на коските. Мене музејчето ми се виде донекаде непотребно и смешно. Треба да има музеј ама не таков ефтин и празен. Поминуваме кон самите колипки коишто се доста интересни. На сите ни се виде населбава како едно интересно доживување. Имам забелешка што сите куќички изгледаат малтене исто, но што друго би ставиле се чудам и самиот. Нема никакви ознаки! Не само надвор туку и во комплексот и во куќарките. Можеш слободно да се чудиш што е и зошто е. Морам да напоменам дека комплексот беше стварно добро посетен, им парира на Самуиловите и Плаошник по овој критериум. Мислам дека проектот е исплатлив и корисен, а истовремено сум апсолутно против било какво проширување на истиот (за што веќе има најави од Владата). Содржината е исцрпена и веќе покажана. Убава идеја, на која и фалат детали за да се целосно искористи и претстави пред јавноста. |
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
kade se naoga lokacijata?
mozebi ke go posetam drugata godina
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
@Andrej
бидејќи знам дека обраќаш внимание на детали, би било интересно да прочитаме твоја кратка рецензија за наколнава населба. Како ти се виде? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 5> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |