![]() |
![]() |
![]() |
Вандализам и примитивизам |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 42> |
Author | |||||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
||||
"Danndy", sto sakas da ti odgovoram? Po koj pat treba da kazam deka car Dusan e tug car, srbski car i negovo rusenje za meine e normalna rabota. Inaku jas voopsto nemam negativen stav sprema Srbite (naprotiv, Imam eden kup prijateli so koi cesto debatirame na vakvi temi), no da gradime spomenik na nivni car koj go osvoil skoro celiot Balkan e nevidena nebuloza. Ednostavno ne drzi voda. Ete pred malku zboruvav so eden moj prijatel Srbin na ovaa tema. Vika "Vi Makedonci ponekad ste veci Srbi od nas"
![]() Za "Deckoto", navistina ne znam za koj spomenik zboruvas. Vo Skopje ne sum bil od lanskoto leto, a vo meguvreme se izgradija mnogu spomenici, pa ne mozam da go sledam tempoto na vlastite. Sepak predpostavuvam deka stanuva zbor za nekoj lik od istocnata ni strana. Ako mislis na Aleksandrov (ne znam kade se naoga), se soglasuvam deka e somnitelen i na primitiven nacin postaven. Prvo krieja deka e toj (mislejki deka sme od mars padnati), za potoa od noga da kazat deka toa e nasiot Golem junak. Zokmu toa e nasiot problem, ednite vlecan kon istok, drugite kon sever. Takvitre jas gi narekuvam polumakedonci. Ete jas nim im zameruvam, a ne na naciite okolu nas. |
|||||
![]() |
|||||
Еден Дечко ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2013 Online Status: Offline Posts: 277 |
![]() ![]() |
||||
@Z|evzek
Апсолутно ти ја разбирам поентата. Единствено нешто што на мене ми смета е тоа што центарот е преполн со споменици и за мене тоа не е некоја најпрајатна слика, но што е тука е и нема потреба од никакви рушења и акти кои можат да бидат изведени само од некој што има многу ниски и тесни погледи на животот, односно нема никаков остет за перцепција. Denko жалам што ќе те разочарам (ако воопшто ти значи нешто), но сеуште сум згрозен. Edited by Еден Дечко - 07-Dec-2013 at 23:32 |
|||||
![]() |
|||||
kiriOK ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Apr-2012 Location: Tamworth,UK Online Status: Offline Posts: 1023 |
![]() ![]() |
||||
Проблемот е што Цар Душан се гради од пари на сите граѓани. Скендербег е изграден од донации. |
|||||
![]() |
|||||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
||||
Ако треба нешто да се искритикува и да не се подржува тоа е самиот мост! тој мост ги носи најголемите проблеми и затоа не требаше да се гради!. Каков мост на цивилзациите самото име кажува дека местото на споменикот е таму, а тоа дали правел ѕверски работи или нешто друго не држи вода. Ако е така тогаш Наполеон што ја завладеал западна Европа и ги задушил востанијата у Париз тоа е ѕверска работа нели? па се уште има споменици од него и му се градат споменици или бисти. Треба да знаете Макеоднија е етничка држава сакавте такваа држава сега ќе мора да трпите и да живеете. !
|
|||||
![]() |
|||||
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
||||
Еве и ја се извинувам за офтопикот, но ептен сум изреволтиран од дивјаци, малоумници и неписмени во државава па и од таквите што ги подржуваат на форумов !
Местото на споменикот е на мостот. Кога више почнаа со споменици зошто да не се постави и од Цар Душан кои ги отсликува и Србите кои со векови живеат во Македонинја. Албанците си го добија Скендербег. Тој нив ги отсликува, па сеа што треба Турците со чекани да го симнат од коњот ?! |
|||||
![]() |
|||||
vepar ![]() Newbiе ![]() Joined: 17-Jan-2012 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||
http://www.mn.mk/istorija/7069-Stefan-vo-Hrista-Boga-veren-car-makedonski
Нова интересна статија за Цар Душан кој во историјата бил гледан како Македонски цар. |
|||||
![]() |
|||||
Tony Martin ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Aug-2012 Location: EU Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
||||
Местото на Цар Душан е на Мостот на цивилизациите каде се поставени скулптурите на значајни личности од историјата на Македонија почнувајќи од владетелите на античка Македонија па се до Крале Марко...
Дали последните случувања треба да значат дека треба да се избрише од нашата историја српското владеење со овој простор? Јас не сум подготвен да прифатам вакви примитивизми и глупости и да ги заборавам, на пример, легендите за најомилениот владетел кај народот од тоа време - Крале Марко - последниот српски владетел пред доаѓањето на Османлиите... А Цар Душан треба и мора да биде на мостот во градот кој беше негова престолнина, бидејќи е со рамноправно значење како и останатите личности кои имаат свои споменици на мостот... што значи, тој не е величан исто колку и Александар, Филип, Илинденците... За крај, градот беше негова престолнина, за разлика од Георги Кастриоти во која тема не сакам ни да навлегувам... |
|||||
We shape our buildings; thereafter they shape us.
|
|||||
![]() |
|||||
Danndy ![]() Senior Member ![]() Joined: 03-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 410 |
![]() ![]() |
||||
Ете ти Денко објаснување од членови видно поинформирани од тебе. Вон темата политика и твоите очигледни ставови спрема Србија (да не те цитирам), не ми одговори на главното прашање, што е уствари и целта на темата, ТВОЈОТ ВАНДАЛИСТИЧКИ СТАВ!
„Obid za rusenje na spomenik na tug car vo centarot na prestolninata ni e sosena normalna pojava, os koja ti, za zal, se zgrozuvas.' Уште чекам СОСЕМА НОРМАЛЕН пример од ПРЕСТОЛНИНА со туѓ цар и рушење во последниве 5 години. И додека ми одговориш, а се си мислам нема, те молам не се бламирај со своите политички ставови. Темата беше вандализам, секој кој што го поддржува истиот на токму ваков начин, треба навистина да се запраша до кај еволуирал, поставувајќи го човеколикиот мајмун како највисок степен на еволуција. п.с-Етикирање? Ох, не. Ти па не си свесен со небулозиве во која група спаѓаш? Edited by Danndy - 07-Dec-2013 at 21:56 |
|||||
Traveling.
|
|||||
![]() |
|||||
Еден Дечко ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2013 Online Status: Offline Posts: 277 |
![]() ![]() |
||||
[QUOTE=Z|evzek]/QUOTE] Однапред се извинувам за големиот офтопик. Во некои од пасусите имав впечаток дека ни ја опишуваш демократијата како вредност. Дoколку не бевме квази демократска држава и поголемиот дел од луѓето ја разбираа вистинска вредност на демократијата и моќта на еден масовен протест (кој притоа ќе настанеше по желба на граѓаните, а не некој опозициска партија), одамна работите во оваа наша држава ќе беа многу, ама многу подобри. Во врска со споменикот на цар Душан сметам дека не требаше да биде поставен не од непочитување на неговото дело, туку сосема напротив лично сметав дека во Скопје доколку имаше било каква потреба од споменици, тоа требаше да бидат само неколку споменици на одреден број Македонисти (ама вистински, не од оние сомнителните). Споменици на оние кои ги опеваме во химната на пример ќе беа сосема доволни, никогаш не ја сватив потребата за мегаломански споменици од невидени размери на некои ликови од нашето многу далечно минато.Можеби целта беше да докажеме како се чувствуваме? Но од друга страна многу подобро ќе беше тој идентитет да го докажеме со артефактите кои во последно време масовно и навистина ''мистериозно'' исчезнуваат.Реставрација на некои поважни објекти од античките градови (Б/Вилазора има огромен потенцијал по мое мислење), а не со изградба на смешни објекти кои би требало да го надоместат она што сме го изгубиле или пропуштиле во некој период од историјата. Едит: Но повторно ќе нагласам дека не поддржувам рушење на споменици и објекти, колку и да се истите пренатрупани. Edited by Џоле - 08-Dec-2013 at 10:31 |
|||||
![]() |
|||||
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
||||
До сите на форумов !!! Доста од мене ај чао :P
Напаѓачите на споменикот на цар Душан се со заробени умови Ало, „Разбуди се“, ш`о правиме сега, ги разбудивте фашистите! А вам топло ви препорачувам да осознаете за да научите. Ако се борите за слобода на мислењето, треба да имате мислење поткрепено со знаење. Верувам дека оштетувањето на споменикот не сте го сториле вие, но жалам што всушност вие сте ги повикале оние што сметаат дека Скопје е само нивно, а и третина од Македонија и дека Србија е „само“ до Ниш. Она што ве компромитира е тоа што државата, а не вие, знаела дека царот Душан бил цар на Македонците, Србите, Бугарите, Грците и Арбанасите. Како што знаела дека Скопје кралот Милутин, уште пред Душан, го одзел од Визанија, а не од Македонците и или, пак, од Албанците. Иако се претставувате дека политички не сте определени, вашата постапка поради назнаењето открива дека тоа не е вистина. Тогаш разбирливо е тоа што власта ја иритираат разно-разни групи на т.н. „слободни гаѓани“, кои одвреме навреме демонстрираат низ центарот во Скопје тврдејќи дека се борци за слобода на мислењето. А за да бидеме слободони треба да бидеме образовани со вистинското знаење, за што се потребни вистинските учители и наставници, кои многу често се разликуваат според знаењето што е прилагодено за класата која владее. Притоа, не се мисли тука на тие што се сега на власт, туку и тие што се борат да ја освојаат, затоа што и тие живеат од политиката. Слободниот човек, мислител, теба да знае дека и тие се борат пред се за да ги задоволаат своите интереси. Вие реагиравте не затоа што Душан бил цар, туку затоа што српската црква ја пишувала историјата, па кажала дека тоа бил српски цар, затоа што само таму имало писмени, и дека и црковините имоти на кои исто така работеле кметови имале третман на државни имоти. Затоа, пак, хрватските историчари и кога е во прашање Босна, секаде каде што пишува српски, тие го преведуваат како словенски јазик. Не денешениот словенечки јазик, туку старословенскиот. Како што и инаку се пишувало во тоа време. А знаеме дека тоа писмо го создале светите браќа Крил и Методиј. Токму 22 манастири и цркви во Скопска Црна Гора, од кои еден е оштетен од балистите (упс), УЧК во селото Матејче, бил завештание на царица Елена, жена му на Душан, инаку Бугарка. Но, и мајка му на Душан била Бугарка. Можеби и Македонка? Но, тогаш поради доминација на Бугарите на овие простори и Самол го сметаат за свој. А тоа се должи на тоа што македонското име било повеќе прославено на југот, кога македонските Словени предеводени од Филип втори ги освоиле полиси-државите на античката Грција, а подоцна неговиот син ја создаде најголемата империја наречена Античка Македонија. На Бугарите не им пречи што моштите на кралот Милутин лежат во Софија, односно изложени се во манастирот Света Недела, изграден со пари токму од Милутин. Иако тој со своите витези војувал против Бугарија, неговите мошти се иложени во капелата на истиот манастир, поради што Бугарите ја нарекуваат црквата на светиот крал. Колку што ми е познато, Душан не војувал против Македонците. Но, војувал да ја освои денешна северна Албанија, каде тогаш живееле и православни Арбанаси. Повеќе од 40 манастири и цркви во Македонија се подигнати за време на кралот Милутин и цар Душан. Најфотографирана црква од времето на цар Душан е Свети Канео во Охрид, оставнина на тогашната владетелка, властеликата на Охрид. Она што треба да знаат луѓето, особено тие што се нарекуват слободни граѓани, дека во средниот век, за владеачката класа најважно било да го сочува имотот и кметовите, владетелот да е од иста вера и да го зборува истиот јазик. А цар Душан тие услови ги исполнувал. Додека за монозинствово, а тоа се кметовите, најважно им било владетелите да бидаат благородни и храбри. Но, за нивна несреќа иако ги нарекувале благородници, тие сепак не ги штеделе во работата. Но, православната властела, кога била поразена од турската сила, се согласилаа да ја менува верата, само за да го сочува богатството. Тие што го напаѓаат споменикот на цар Душан се со зарбени умови. Но, вие од здружението „Разбуди се“ треба да сте слобдни луѓе А слободен човек е тој кој мечтае да живее во слободно општество, без класни разлики и експлоатација на кој било човек. Тој што сака да му наметне одредница, придавка, кавлификатив, ентитет или атрибут, има само една намера - да дисквалификува. Инаку, која било идеја, та и најголемата каква што е идејата на Исус, ѓаволот во човекот ја компромитирал. Но, никој не може да ја дисквалификува самата идеја на Господ, иако со векови ја искировоколчуваат и тоа инстуционално преку религии. Додека слободен човек знае дека Господ не е ниту на небо, ни на земја, туку треба да е во Човекот, тој самиот треба да успее да го потисне ѓаволот во себе. А Бог е духот во Човекот, а егото е ѓаволот. Така, националната одредница е само административна. Човекот е случајно Македонец или Французин зато што се родил на некое место каде што административно го водат со таква одредница. Границите се наметнти од владетели, експлоататори, од класата која има власт за да може да го експлоатира мнозинството. Така се создадени одредниците - аристократ, работник, селанец. Иако сите сме луѓе, со исти потреби и исти идеали – да живееме задоволни и што почесто среќни. Но, мнозинството луѓе не можат да бидат задоволни и среќни бидејќи малциството кое ја има власта или е заштитено од власта, манипулира за да може присвоениот капитал да го троши и преврезно да живее. Или можеби вие од „Разбуди се“ не ја знаете дефиницијата на државата што ја напишал Платон?! |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() ![]() Сигурен сум дека има вредни археолошки артефакти и податоци за време на неговото владеење кои ќе бидат прикажани во музејот ! |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Цар Душан бил крунисан во Скопје !!! Со голема почит се однесувал кон нашата црква и кон нашите свештеници, па затоа избрал да биде крунисан во Скопје !!! Бил цар како на Србите и останатите така и на нас Македонците, а Скопје блескало со убавина додека тој владеел !!! Секои кои што учел историја во средно го знае тоа, а вие неандерталциве што два грама немаат мозок и ни Д од Душан не знаат строго ги осудувам !!!
|
|||||
![]() |
|||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||
Некако смешни се овие последните коментари хахаха. Луѓе ,, царот,, има своја приказна по албанските истории а овде во форумов коментират луѓе што врска немаат од албанската историја и мислат дека знаат повеќе од самите албанци!? Како и да е, да не излегуваме во офтопик
![]() |
|||||
![]() |
|||||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
||||
![]() Толку јасно дека не знаат. Затоа и се подржани од Американците. Им сервираат лажги со опашки, а овие слепо извршуваат без да го вклучат мозокот. Овој што ги предводел ќе добие вработување по рамковен како награда од неговата партија по изборите, а останатите кои го придружувале - ташак. Edited by phenomenon - 07-Dec-2013 at 19:34 |
|||||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|||||
![]() |
|||||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
||||
Дали мислите дека оние кои вчера вечерта се резилеа знаат кој бил Цар Душан?
![]() Јас сум убеден дека тие немаат ни средно завршено, а и она што го завршиле го протрчале. Врска немаат тие кој бил тој. Ова е чисто политичка игра, ваљда од албанска опозициона партија која е очајна за политички пресврт. Им текле овој е лош одете рушете го. Толку. Вака генерално никој не е против ништо во државава, нема револуции и бунтови за ништо, се им е ок на сите. |
|||||
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|||||
![]() |
|||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||
абе најубаво ќе беше да не се поставуваа 1000 споменици на ден со дискутабилни истории и со проклет нацистички Балкан... тогаш ќе ги немаше овие последни две непотребни страни од темава на пример, немаше да има неандарталски групи што рушат споменици и мега интернационална расправија за неколку кила бездушна бронза...
|
|||||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Името на ''великанот'' зад МНР не го спомнувам затоа што сметам дека не е вредно ни за спомнување. И јас не му се радувам на цар Душан да се разбереме, само сум разочаран од начинот на искажување на револт на одредени поединци. Ќе те замолам да не ми реплицираш затоа што дискусијава ми е и повеќе од банална, мојот коментар беше насочен кон начинот на кој поединците го искажаа својот револт, а не кон историската личност и нејзиното значење за нас Македонците. Оној зад МНР го споманв затоа што и тоа како е сомнителен, а за него нели никој не реагираше, ете затоа на крајот се буниме и го бараме својот идентитет. |
|||||
![]() |
|||||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
||||
I daj izjasni se do kraj, koj spomenik zad MNR i zosto baras odgovor od meine? I od koga postavuvanje somnitelen spomenik (predpostavuvam deka toj zad MNR e somnitelen, stom go spomnuvas) e opravduvanje za postavuvanje drug somnitelen spomenik? |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Види кој зборува за етикетирање, кога ти ќе ми објасниш зошто е поставен оној зад МНР, што тој корисно направил за нас па за да му дигнеме споменик поголем и од Душановиот? |
|||||
![]() |
|||||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||||
Навистина се хорди овие лица!
Иако јас лично немам никаков проблем што Цар Душан има споменик во Скопје, сепак оваа реакција го отвара најболното и важно прашање поврзано со целиов проект: Зошто нема никаква стручна и граѓанска дискусија, зошто се се поставува насилнички и во текот на ноќта и кој ги носи овие задкулисни одлуки во сталинистички стил? Edited by Andrej_LJ - 07-Dec-2013 at 16:53 |
|||||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 42> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |