build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопски сообраќај (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1819202122 159>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #381 Posted: 08-Feb-2021 at 16:49
За време на дожд се случува едноставното, сите бараат некој да ги земе со кола или се качуваат во такси
Back to Top
MKDSTRUGA View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MKDSTRUGA Quote  Post ReplyReply #382 Posted: 08-Feb-2021 at 14:30
Mene mi deluva ko da ne raboti semaforot. Dali toa e povrzano so dozdot ili ednostavno ne raboti id druga pricina ne znam.
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #383 Posted: 08-Feb-2021 at 14:11
Мене ми е крајно мистериозно како дожд влијае на овакви ситуации и зашто? Вероватно прегледност и брзање во комбинација со селска себичност, "јас да пројдам па ако сака сите нека застанат позади мене". Друго објаснување немам.

Инаку има официјален термин за овакви ситуации Gridlock https://en.wikipedia.org/wiki/Gridlock
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #384 Posted: 08-Feb-2021 at 13:56

IT'S NOT ROCKET SCIENCE!!!
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #385 Posted: 08-Feb-2021 at 13:45
Фото: Сообраќаен хаос на „Илинденска“

Познато е дека станува општ сообраќаен хаос во Скопје при првото паѓање на дожд. Овој пат, дождот предизвика огромен хаос на улица „Илинденска“ на самата раскрсница кај салонот за автомобили „Мида

https://skopjeinfo.mk/foto-soobrakjaen-haos-na-ilindenska-
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #386 Posted: 05-Feb-2021 at 18:08
Не ми е јасно зашто има потреба да има улица и булевар со исто име. Исто така, навистина може да има нормална патека на улицава.

Исто така, јас цел мој живот Адвокатска улица ја знам таа паралелната со калдрмата.
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #387 Posted: 05-Feb-2021 at 14:25
А да расчистеа времени објекти и стари куќи и да се отвори нормална траса?!
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #388 Posted: 05-Feb-2021 at 12:13
ВОВЕДУВАМЕ ЕДНОНАСОЧЕН СООБРАЌАЈ КАЈ „АДВОКАТСКА УЛИЦА”

Во текот на денешниот ден екипи на Општина Центар во координација со Град Скопје ќе започнат со теренски активности за поставување вертикална сообраќајна сигнализација за воведување еднонасочен сообраќаен режим на ул. Св. Климент Охридски – позната како „Адвокатска улица”.
Во интерес на подобрување на сообраќајот во овој дел на Центар и зголемување на безбедноста за учениците од ООУ „Св. Кирил и Методиј”, еднонасочниот сообраќаен режим ќе биде воспоставен во правец на движење од страна на бул. Крсте Петков Мисирков кон ул. Филип Втори Македонски.

https://www.facebook.com/sasha.bogdanovikj
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #389 Posted: 23-Jan-2021 at 22:37
Тешко во блиска иднина да се изведе тој крак од ТМБ и да се спои со бул.Кочо Рацин,познавајќи ја способноста и одредувањето приоритети уште долго Корчагин ќе си има двор и игралиште од оваа страна на трасата. Инаку игралиштето за фудбал незнам дали ќе го прават со некаква подлога или ќе го остават бетон ама кога минував пред некое време од дождовите целото беше поплавено нема никаков нагиб ниту па сливник плус на неколку места имаше оставено да штрчи арматура што е доста опасно(можеби средиле во меѓувреме).
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #390 Posted: 23-Jan-2021 at 22:19
Дворот на Корчагин по ДУП треба да се сели на југ, кај што е паркингот.
Не знам кому му текнало сега кога нема ученици, а во догледна иднина треба да се гради улица, да прави терени. Со години РЈК терените беа две шипки брцнати у бетон, сеа нашле асални да ги праат. Поарно да ја подоправеа салата.
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
skopskodete View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote skopskodete Quote  Post ReplyReply #391 Posted: 23-Jan-2021 at 18:05
А што е најголемата иронија моментално... Што баш на местото каде што треба да се пробие улицата низ дворот во Корчагин, баш на тоа место сега се прават два нови терени (за кошарка и фудбал), од кои едниот за кошарка, ако не се лажам, е готов, за тој за фудбал не сум поминал да видам до каде е. А терените мислам дека не се реновирани со децении, ама еве баш сега кога се има план да помине улица таму, БАШ СЕГА се реновираат...

Edited by skopskodete - 23-Jan-2021 at 18:15
Back to Top
Blagh View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Blagh Quote  Post ReplyReply #392 Posted: 23-Jan-2021 at 17:11
Originally posted by Staro Skopje

Колку што гледам од ДУП-от оваа зграда треба да се сруши за да се пробие Мирче Ацев?

Да, но проблем е и Корчагин затоа што ќе остане гимназијата без двор. Имаше обиди да се најде алтернативно место за игралишта, ама просторот тука е многу ограничен.

Инаку левиот крак што одамна е избришан е одлука сосема на место бидејќи по ниедно правило не треба да споиш така две прометни улици на 50 метри пред раскрсницата со Кочо Рацин. Само ќе предизвикаше поголем хаос такво решение.
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #393 Posted: 18-Jan-2021 at 16:52
Originally posted by гитардемон

Не знам дали си саркастичен или не, ама и јас сакав да го коментирам истото вчера.

Сарказам беше . Сме го правеле муабетов, тој процес треба да се одвива на одредени улици, но откако ќе добиеме соодветен јавен превоз.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #394 Posted: 16-Jan-2021 at 19:04
Колку што гледам од ДУП-от оваа зграда треба да се сруши за да се пробие Мирче Ацев?

Edited by Staro Skopje - 16-Jan-2021 at 19:04
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #395 Posted: 16-Jan-2021 at 18:29
Да, баш за тие коридори мислев. Благодарам на брзата асистенција.

Која непроценлива штета се прави со бришење на вакви коридори низ градот. Заради лични интереси на поединци по принципот "Коле вола за кило меса", бришат клучни булевари од развојот на градот за да зацртаат кривуљави зградулиња кои после тоа само ја креваат цената на потенцијалната реализација.

Edited by user8642 - 16-Jan-2021 at 18:30
Back to Top
Théoden View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Théoden Quote  Post ReplyReply #396 Posted: 16-Jan-2021 at 18:25
Originally posted by user8642

Оваа гужва е резултат на несреќно избришаниот крак од булевар 3та Македонска Биргада, делницата од МВР Пролет до Црвен Крст или до Олимписки. Или сега за сега само запоставен, а некогаш во догледна иднина и официјално избришан. Гледам тука има членови кои се повеќе запознати со урбанистичките планови, па ако може да искоментираат. 80% од овие коли на сликата подоле на семафорот вртат према НБРМ. Да го имаше тој крак од МВР Пролет да се пробива некаде на булевар Кочо Рацин, немаше да ја има оваа гужва тука.

Постоеја два зацртани крака од сегашнот крај на 3-та македонска бригада, едниот кон Олимписки, другиот кон Црвен крст. Кракот кон Црвен крст првично бил замислен како врска со 11 Октомври, со што и самиот булевар 3-та македонска бригада би била негово продолжение, но таа идеја се сменила со времето, па во претходниот ДУП добива малку изменета варијанта (слика 1), а во најновиот е целосно избришен (слика 2). Но вториот крак останува неизменет и треба да се размислува за негова што поскора реализација.

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #397 Posted: 16-Jan-2021 at 18:21
Честитки до Општина Центар за прегледноста на ДУП-овите. Кај другите општини треба да се изнамачиш да најдеш некој ДУП, ако воопшто го најдеш.

ТМБ треба да се пробие на Кочо Рацин преку дворот на Корчагин:

Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #398 Posted: 16-Jan-2021 at 17:58
Оваа гужва е резултат на несреќно избришаниот крак од булевар 3та Македонска Биргада, делницата од МВР Пролет до Црвен Крст или до Олимписки. Или сега за сега само запоставен, а некогаш во догледна иднина и официјално избришан. Гледам тука има членови кои се повеќе запознати со урбанистичките планови, па ако може да искоментираат. 80% од овие коли на сликата подоле на семафорот вртат према НБРМ. Да го имаше тој крак од МВР Пролет да се пробива некаде на булевар Кочо Рацин, немаше да ја има оваа гужва тука.

Edited by user8642 - 16-Jan-2021 at 17:59
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #399 Posted: 16-Jan-2021 at 16:55
Со изградбата на Есенинова улицава ќе мора да се врати на 4 ленти. Има доволно простор и за 4 ленти, и за велосипедски ленти и за тротоар.
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #400 Posted: 16-Jan-2021 at 13:22
Originally posted by ehrlich

Not Just Bikes

Јас само би го споделил каналов на Јутјуб, во кој на убав начин се прикажани како Амстердам се трансформира и што треба всушност да прави Град Скопје, ако сака да стане град на пешаци и велосипедисти. Обесхрабрувањето на автомобилскиот превоз треба да се прави, секако, на сите можни начини, а тоа во каналот е убаво објаснето. Нормално дека за тоа треба стратегија.

Ова што го гледаме на сликата, не е баш стратегија, туку ПР-пропаганда на Град Скопје, како што воедно помина цел мандат.

Многу јак Канаѓанецов, го пратам од поодамна. Интересен канал.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1819202122 159>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.778 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.