![]() |
![]() |
![]() |
Црква на Плоштад Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3031323334 41> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Што праиме со растафари, ќе сакаат да си тушкаат трефка на плоштад!!!
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Не може ни така, ќе изрипаат хиндусите ![]() |
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Како што се развиваат работиве јас имам еден предлог на линија со Грујо и овие од ИВЗ. Нека направат на сите преостанати 4+1 маркица на плоштадот по една џамија, црква, синагога, будистички храм и шаолин храм. Барем ќе биде уникатен плоштадот со 5 различни храма на него, нормалоно сите да ги финансира владата а за нас малцинството во земјата што сме Атеисти најдобро да се отселиме, пошто за нас нема храм, евентуално партизански дом или ЦК КПМ дом да ни направат. Во Македонија во 21 век атеист=комунист=еретик. |
|
![]() |
|
AKADEMIK ![]() Newbiе ![]() Joined: 27-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Како сме тргнале може да се викаме Израел 2, па и така ни фали име на држава. А Израел највеќе асоцира бидејќи главниов град ќе ни биде како Ерусалим. Да ви кажам право почнувам да се осеќам како моите предци во Турско. Само Цркви и Џамии, и понекој споменик
![]() П.С. Од друга страна можеме да станеме добра туристичка атракција, како најдобар пример за идиотизам.... До каде со инфантиливе, не ми е јасно.... |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Па има планирани неколку влезови ама не знам кои се точно пошто се е нетранспарентно, а со новиве измени на ДУП-овите уште толку ме збунија. Ама да не се оддалечуваме толку од темата за црквата, за ова види во темите „мал ринг “ и „реконструкција на народна банка“ |
|
![]() |
|
AKADEMIK ![]() Newbiе ![]() Joined: 27-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Како мислиш подземни влезови?
Од старата гаража на ГТЦ? Да го видам и тоа чудо, ама да не трае 3 дена. П.С. Сте приметиле ли како смрди кај Култура на плоштад. Неквалитетна изведба на канализацијата на тој дел, или пак неквалитетен проект ама многу е гадно летно време. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Треба да има подземна гаража, мислам на две нивоа. А влезовите треба да се исто подземни, како на пример оној што сега ќе се гради испод кеј. Мислам дека тоа не е проблем, ама непотребно ќе се фрлат многу пари за тоа да се изгради. Тоа можеше многу поевтино да се направи ако Пенов не се истрчаше предизборно со плоштадот. Се знае редот на работите, ама некои намерно прават се наопаку. ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Абе не ја менувајте владата, сменете го народот.
![]() Многу се осеќам ружно бидејќи имав право. (Ако се сеќавате дур пиевме пиво) ![]() Мене само не ми е јасно со Дуп-от (ова звучи интересно). Таму е предвидено да има катна гаража. Ама од каде ќе се влага со коли? На сред плоштад, од улица Македонија, по Кеј 13 Ноември, од кај Телеком, Есм од каде бе лудаци ни едни? Извинете за нервозата, ама ми прекипи. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() крејзи пипол ама поголем проблем е тоа што имаме крејзи влада |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Можеби требаше да иде постов на Културно наследство --> Бурмали џамија, ама сепак тоа е фото нишка. Назад на темата...
Во Македонија започна една модерна крстоносна војна по најавата дека ќе се гради црква на плоштад. Ко црквата да не беше доволно, па сега сите невладини организации се собрале заедно и решиле да го докусурат плоштадот. Во овој случај кога Владата сака да реконструира црква со народни пари, иницијативата за реконструкција на Бурмали џамијата изгледа сосема разумна. Но се надевам нивниот став нема да стане радикален, па да настанат протести или нешто посериозно. Подеднакво сум против изградбата на двата објекти - тоа е мојот став.
Edited by La Linea - 09-Feb-2008 at 20:26 |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
shyes ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
Да тоа место, јас си мислев еден Counter balance. Мислам поштата и таа зградата имаат баш некаков претежно оштр дизајн, Ако се изгради црквата тука може да даде друг амбиент на таа локација. (не дека не изгледа неубаво сега) Имај во предвид дека незнаеме точно како ќе личи оваа црква. Само знаеме дека планираат да биде во форма на круг и со старо Бизантиски лик (Православен лик). Ама сега ова беше една моја идеја не е баш така реба во камен, така само другу идеи.
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() мислиш оној празниот простор кај поштата накај Вардар кај што нема обележано маркица за градба? Ни таму нема да одговара shyes замисли црква залепена да поштата, несопјливи се тие два типа на архитектура. Плус фетишот на владата е да збрца црква баш на плоштад а не било каде, тоа е исто како со куполите, некои параметри се едноставно однапред предодредени т.е. скроз наопаку. |
|
![]() |
|
shyes ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
Според Дупот би требало да има место до Поштата за Црквата, близу е до плоштадот итука.
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() taa skica e od utrinski vesnik e mnogu losa pa zatoa se dobiva vpecatok deka tamu ima prostor za nesto.... eve kako e tocno popolnet prostorot vo mal ring. Ako vekje zboruvame za lokacija za crkva edino logicno resenie e Lokacija 2 (od prostoren aspekt). Od nikakov drug aspekt crkva tamu ne smee da ima. ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Поарно ќе биде ако Црквата се премести до планираниот хотел (зг. 3, во горната слика). Итака оргиналната црква не беше на сегашната планирана локација. Малку се обидов да ја објаснам мислата со еден фотошоп едит. p.s. ако нема план да се гради нешто другу тука. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Да го дадеше коментаров во утрински, кога ја објавија првата сторија за црквата, ќе се најдеше некој полуписмен да ти одговори дека ти немаш појма како е у „светот“... Без разлика што ти си у Германија а тој не мрднал подалеку од Грчка и Бугарија. Ама тука лежи зајакот - народов е страшно затуцан, а има страшно високо мислење сам за себе. Затоа и за црквава има толку подржувачи. Додуша квази-подржувачи е подобар збор... Колку вистински подржувачи има би се видело доколку пробаат да ја градат со донации. До 2028 кај да е ќе напраат карабина... |
|
![]() |
|
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
pa boze moj, i vo germanija na vlast e CDU vo prevod hristijansko demokratska unija, pa na nikoj od niv ne mu doslo na pamet da gradi crkva u epicentarot na gradot vo 21 vek!! I vo bavarija se isto ultrahristijani na vlast, pa nisto...ocigledno saka nekoj da izigrava pogolem vernik od cel svet.
![]() |
|
![]() |
|
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
Нешто слично пишува и Никола Младенов во последниот број на Фокус. Колку и да е типот проѕирен во неговите намери (па и овој текст се вика „Каде е бистата на маршал Бранко?„) се наоѓа по некој негов интересен текст. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Па Грујо премногу широко ги дефинира работите и многу нешто изиграва наивен. Ај добро дури и некако да се сложам со идиотскава заложба за плоштад со црква, ама дефинитивно нека си најдат друг плоштад. Ако нема ни друг погоден, тоа не значи дека по секоја цена треба да го упропастат овој.
![]() ![]() ![]() А да... И МПЦ сама нека си ја гради таа потенцијална црква (прилично богата црква имаме). Ако сепак не им се трошат црковни пари (тоа е дефинитивно така), нека собираат донации од сите оние што се силеа и чукаа во гради подржувајќи црква пред лумикс... Ги имаше премногу, така да ако се верни на своите заложби, не се сомневам дека ќе заокружат финансиска конструкција многу брзо! |
|
![]() |
|
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
"Главниот аргумент на премиерот Никола Груевски во прилог на идејата
за изградба на црква во центарот на градот е дека сите светски
метрополи имаат плоштади со цркви."
Ama i tie zemji kade se ima crkva na ploshtad ne se vekje do tolku religiozni, vekje ne grada crkvi po ploshtadi i chuda:\ |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3031323334 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |