![]() |
![]() |
![]() |
Македонска Филхармонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 363738 |
Author | |||||||
shyes ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
||||||
La Linea, супер слики фала ти многу.
![]() ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
Па добро сега, преку река не може а не ни треба да се спојуваат сите улички... Мене ми е глупо да градиме некое мовче на точно 100м од симболот на градот - Камениот Мост. А за другиот кај ГТЦ и јас сум дефинитивно ЗА, меѓу другото и ради причината што ја наведуваш ![]() Edited by Cloverstack - 16-Dec-2007 at 17:01 |
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||
Зборам за зградите меѓу Македонска борба и Ибни Пајко. Значи двете непостоечки што го дозаокружуваат плоштадот.
Па доколку се задржеше стариот мал ринг, и овој кај телеком ќе имаше логика. Фактички ќе ги спојуваше улиците формирани од Офицерски дом/Телеком и ВМРО/Театар од другата страна. Обструкција на поглед немора да има, се работи за пешачки мост и може да се направи гразиоен дизајн кој нема да го блокира многу погледот. За оној од другата страна сум дефинитивно ЗА. Мислам дека еден таков мост би му дал многу поголемо значење и перспектива на платото пред МНТ. |
|||||||
![]() |
|||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||
![]() Со оргулите позади, светлата, трибините... ![]() Победничката многу личи на таа во АРМ Edited by La Linea - 16-Dec-2007 at 16:32 |
|||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
Тоа е стариот мал ринг, пред да ги усвојат измените. Така да не треба да го земаш како репер баш кај театарот и музејот македонска борба. Инаку музејот на холокаустот се гради на споени маркици, па не сум сигурен за кои згради измеѓу збориш.
Јас мислам дека тој мостот кај телеком и онака беше изнасилен, така да добро што не се спомнува. Со изменетиот ДУП веројатно веќе не ни доаѓа во линија со просторот пред театарот, па логично би било и да го озбришале. Што ќе ни е пешачки мост на само 100 метри од камени??? Само ќе го опструира погледот на камени од подалеку по кејот... А оној другиот мост (кај ГТЦ) ми е ОК. Не само што е веќе ~250м оддалечен од камени, туку и сам по себе прави повеќе смисла од оној кај телеком. Edited by Cloverstack - 16-Dec-2007 at 16:28 |
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||
Колку повеќе ја гледам толку повеќе ми се свиѓа ![]() Edited by pbanks - 16-Dec-2007 at 16:24 |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
@ La linea, за материјајиве што ги постираше
![]() ![]() ![]() Покрај тоа што се запознав со некои од другите трудови на конкурсот, сега стварно имам далеку подобра претстава за тоа како победничкиот проект ќе се вклопи во просторот. Можам донекаде да се сложам со авторот на „топката“ околу малиот простор, затоа што таму особено на зградата на филхармонијата (конкретно победничкиот проект) добро би и дошол повеќе празен простор околу нејзе. Исто така куглата има поинтересно изведена сала... Но од надвор ми се гледа некако изнасилена и дефинитивно го преферирам победникот. Во однос на вклопување со околината, според мене најдобар е второпласираниот труд. Но пак ќе речам, кога се ќе се собере, победникот заслужено победил. Едноставно екстериерот веднаш ти го привлекува вниманието и тоа во позитивен смисол. Моите замерки на сметка на победникот се однесуваат на вклопувањето во просторот, а и колку што може да се види, големата сала е изгледа премногу едноставна... Како трибина, ништо повеќе... |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Па да затоа се прашувам дали оваа слика е доследна реплика на ДУПот и дали може да ја земеме здраво за готово. До градската куќа гледаш дека има два објекти. Сега за сега не знаеме што ќе бидат. Последен заинтересиран за едниот од нив (не средниот тој третиот) беше Радисон САС за хотел но целата работа пропадна поради проблеми со некое денационализирано земјиште на тој простор (или барем така нам ни го сервираа медиумите). Своевремено за една од тие локации се интересираше и Шератон, мноооогу одавна. Во секој случај тие два објекти се НЕОПХОДНИ за дооформување на плоштад Македонија ваков каков што е не е плоштад него отворен простор со згради на едната страна и пасиште на другата. Верувам дека на овие локации ќе изникнат убави објекти иако истворемено не ја потценувам нашата способност да заебеме се до даска. А за мостовите. Ако не се лажам во ДУП Мал Ринг имаше зацртано 2 пешачки моста, едниот е овој а другиот меѓу Камени и мостот на Холидеј ин (спојка меѓу кејот и платото на МНТ). Ме чуди зошто тој мост не е зацртан тука. Тој мост досега и беше во фокусот на нашите политичари овој другиов меѓу театарот и телеком не се ни спомнуваше. Уште во 1999 некаде Душко Кадиевски иницираши изградба на пешачкиот мост до платото на МНТ. Требаше да се вика милениумски мост, идејата беше да се направи мост без столбови. Своевремено ми се свиѓаше идејата. Следна беше Аларова во претходниот мандат каде ќе правеше некаков мост на цвеќето каде што по цела должина мостот ќе има незнам колку типа цвеќе бла бла. Ништо не искочи нормално ни од едното ни од другото. ![]() Edited by pbanks - 16-Dec-2007 at 15:34 |
|||||||
![]() |
|||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||
ЛЕЛЕ КОЛКУ СЕ РАДУВАМ НА СЛИКИВЕ
![]() Не ми е јасно - на 3-тата слика, вметнати се проектите што не се почнати , ама се во план. ОК. Ама може ли некој да ми каже што е тоа до планираната Градска куќа? Тоа во средина? Некое (не)пријатно изненадување? И кој е тој мост помеѓу Камениот и „Гоце Делчев“? ![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() ![]() ![]() Топ слики. Незнам дали третата слика може да ја земеме здраво за готово за некои други работи. На пример за точната позиција на Театарот, Музејот на ВМРО, Еврејскиот музеј итн. Ако да..... Ми се свиѓа. Посебно оние згради меѓу ВМРО и Еврескиот музеј може да бидат топ. Просторот би се формирал супер. Само да бидат сите тие проекти како што треба. Ме буни дека од другата страна ја нема народна банка во планот? Него за проектите. Втората награда е исто добра не би ми сметало и таа да победи. Сепак како никогаш до сега задоволен сум од изборот ![]() Единствено решенијата за внатрешноста на објектот ми се подобри и кај куглата и кај втората награда. Но сепак екстериерот ми е побитен Edited by pbanks - 16-Dec-2007 at 15:17 |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Мислам дека бев доволно брз.. Еве убави слики за вас убави форумџии и build-nerdovi.
![]() ![]() ![]() Второ место. ![]() ![]() КОМЕНТАРИИИИ!!! |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
ја потрошив добра недела дена барајќи некој таков ПДФ на времето кога искочија проективе но без успех ![]() Ваљда брзо имаш во план да му пристапиш на стариот компјутер ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Тоа е горе-доле се што може да се најде за проектите. Имам уште едно тајно оружје, ама ми е во стариот компјутер - пдф фајл со невероватни рендери од околината и уште еден проект што го нема никаде - ама најважно, има најдоби рендери од победничкиот проект. Највероватно го симнале фајлот од нет, дека вчера потрошив добар саат на нет во барање.
|
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Германското решение ми се свиѓа но сепак мислам дека победничкото е најдобро (барем од тоа што сум видел до сега). Ла Линеа гледам наоружан си со квалитетни рендери на оваа тема, доколку ги имаш сите постирај ги би било супер.
7 Место не ми се свиѓа а куглата е многу добра од внатре но од надвор не е по мој вкус. ![]() Edited by pbanks - 16-Dec-2007 at 13:54 |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
10-то место на конкурсот.
Aрхитектот ја оправдува формата на објектот со тоа што веќе постоечката зграда на МОБ зафаќа голем простор, и затоа е потребна компактна зграда да не го загуши тој простор. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
7-мо место на конкурсот - според мене навистина кич проект ама има убави рендери, па вреди да се спомне.
![]() Објектот е симбол на 21-век, време во кое што традиционални цели се решаваат на современ начин(така архитектот го објаснува). Зградата е замислена како „кутија-во-кутија“ т.е. секоја функција на зградата во одделна кутија, кожурец. Направена е од стакло, што значи дека е делумно проѕирна, , па би бил објект кој сигурно ќе ви го одземе вниманието. ![]() ![]() ![]() Edited by La Linea - 16-Dec-2007 at 13:39 |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Овој проект е од германски архитект Рене Рисланд. 3-то место на конкурсот.
![]() ![]() Да не ве буни сликата од пештерата. Целиот објект симболизира карстен релјеф, пештера, а зелените фасади претставуваат „висечки градини“ како тие во Вавилон Горе е одделен простор за панорама-лоби од каде ќе се гледа Вардар и околината и ќе даде нова одлична перспектива на тој дел од кејот. ![]() ![]() Напречни пресеци на објектот, да се види како е замислен просторот внатре. ![]() ![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
shyes ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
||||||
Навистина изгледа супер
|
|||||||
![]() |
|||||||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
||||||
Ovoj proekt mnogu me raduva! Ke izgleda ubavo pokraj rekata, i toj del ke se uredi.
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Па мислам редно е да имаме нишка и за единствениот проект на владава кој донесе нешто квалитетно на архитектонско поле
![]() ![]() ![]() ![]() Еве ја првата вест што ја најдов на времето... Од тогаш не сум налетал на нешто друго. http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=82863
|
|||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 363738 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |