build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

ГУП - Скопје

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 23456 11>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Online Status: Offline
  Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #61 Posted: 17-Jul-2012 at 23:20
Мислам дека „намените“ се чисто описни и ја отсликуваат фактичката состојба на теренот.

Инаку не би се сложил дека треба да се одвои посебен четврт за СРЦ Сарај бидејќи сите четврти се формирани само од пресекот на улиците кои фигурираат во ГУП-от. Токму затоа имаме навидум нелогично мали четврти како ЦС12, ЦС08, Ј16 и така натаму. Поентата со четвртите (сега засега) е во иднина да се дефинираат ДУП-ови според овие четврти, а не како сега кадешто општините арбитрарно си одредуваат за кој дел прават ДУП. И сосема го оправдувам ова, мора да се стави ред со ДУП-овите.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #62 Posted: 17-Jul-2012 at 22:53
Да, сега разгледував и други четврти, како на пример 3 07, каде има доста домување, државни институции итн. Сепак, останува нејасно дали овие „намени“ ќе имаат и некакво правно дејство или се само описни.

Доколку истите дефинираат процентуална застапеност на различни намени, би било добро да се оформи посебна четврт за СРЦ - инаку истиот би бил „исцепкан“ преку ДУП-овите.

Ако се само информативни и на друг лист се дефинираат точните намени (како и досега) тогаш во ред.. Ама тогаш зошто имаме четврти?
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #63 Posted: 17-Jul-2012 at 22:28
^

Благодарам на пофалбата.

Мислиш на СЗ22 Источен Сарај? Според мене реална е ознаката за мешовита зона бидејќи тука постојат куќи за домување, сервисни објекти, како и парк за рекреација.
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #64 Posted: 17-Jul-2012 at 20:26
Одлична работа, alexzigh!

Јас моментално немам софтвер за вакво нешто, па морав да го гледам планот во pdf.

Мојата генерална забелешка би била упатена кон нетраспарентноста на целата процедура, при што јавноста не добива на увид концепт за развој, туку најтехнички можен документ, тежок за читање и водење било каква дебата. Но, не сум изненаден..

Поконкретна забелешка би дал на неприкажувањето на инфраструктурите на јавниот превоз, од што се гледа колку истите им се битни на „владетелите“. За тоа ќе почекаме да (и ако) се објави графичкиот прилог за транспортен систем, кој ќе биде од особен интерес за многу нишки на форумов. Токму од него ќе видиме попрецизно со каков профил се планирани сообраќајниците и какви траси и треминали на јавен превоз се предвидуваат.

И, како за почеток, еве и една конкретна забелешка: четврт СЗ 23 Источен Сарај е прикажана како мешовита намена. Ова остава простор на општинските власти на најлегален да го уништат СРЦ Сарај. Мислам дека мора да се воведе уште една четврт заради заштита на истиот!

Edited by mladen_s - 17-Jul-2012 at 20:28
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #65 Posted: 17-Jul-2012 at 18:39
Незнам како воопшто не ве интересира ГУП-от на градот, а за разноразни ситни проекти коментирате по неколку денови...

Инаку, ги изолирав „непотребните“ слоеви од PDF-от на предлог ГУП-от, и пробав да ги именувам сите 143 градски четврти во новите 11 зони на Град Скопје. Ќе забележите, досегашните празни полиња се именувани само како „Парк“, „Мешовита зона“, „Сервисна зона“ итн.

Центар
Ц01 Јужен Мал Ринг
Ц02 Влада на Република Македонија
Ц03 Соборен Храм „Св.Климент Охридски“
Ц04 Плоштад Слобода
Ц05 Јужен Градски Ѕид
Ц06 Музеј на Град Скопје
Ц07 Градска Болница
Ц08 Ново Маало

Центар - Север
ЦС01 Момин Поток и Западно Кале
ЦС02 Стара Скопска Чаршија
ЦС03 Северен Мал Ринг
ЦС04 Универзитетска Библиотека
ЦС05 УКИМ / Западно Крњево
ЦС06 Судови и МРТВ / Западно Карадаг Маало
ЦС07 Источно Крњево
ЦС08 Источно Карадаг Маало
ЦС09 Скопски Саем
ЦС10 ФАС 11 Октомври
ЦС11 Пивара Скопје
ЦС12 ФОН

Запад
З01 Западен Парк Карпош
З02 Карпош 4
З03 Тафталиџе 2
З04 Источен Парк Карпош
З05 Карпош 3
З06 Тафталиџе 1
З07 Градски Парк
З08 Карпош 1 и 2
З09 Млечен
З10 Северен Буњаковец
З11 Јужен Буњаковец

Исток
И01 Народна Банка на Република Македонија
И02 Олимписки Базен
И03 Црвен Крст
И04 ОУ „Димитар Миладинов“
И05 Маџир Маало
И06 Пролет
И07 Тутунски Комбинат
И08 Северна Железничка Станица
И09 Јужна Железничка Станица
И10 Острово
И11 Мичурин
И12 Алкалоид
И13 Источен Стар Аеродром
И14 Парк Јане Сандански
И15 Јане Сандански
И16 Западен Стар Аеродром
И17 Раде Кончар

Југ
Ј01 Долно Нерези
Ј02 Жданец / Трнодол
Ј03 Козле
Ј04 Капиштец и Западно Водно
Ј05 Водно
Ј06 Црниче
Ј07 ?Улица Железничка?
Ј08 Западна Кисела Вода
Ј09 Сапунара
Ј10 Студентски Дом „Пелагонија“
Ј11 ?Пушкинова?
Ј12 ОУ „Невена Герогиева - Дуња“
Ј13 11 Октомври
Ј14 Расадник
Ј15 Припор
Ј16 Триаголник Цементара
Ј17 Цементара
Ј18 Драчево

Север-Североисток
ССИ01 Јужно Визбегово
ССИ02 Јужно Шуто Оризари
ССИ03 Римски Аквадукт
ССИ04 Нов Чаир / Западен Бутел 2
ССИ05 Стар Чаир
ССИ06 Источен Бутел 2
ССИ07 Железара / Парк Гази Баба
ССИ08 Гази Баба
ССИ09 Автокоманда

Север
С01 Радишани
С02 Радишани - ОУ „Ацо Шопов“
С03 Парк
С04 Сервисна Зона
С05 Сервисна Зона
С06 Западно Шуто Оризари
С07 Мешана Зона
С08 Источно Шуто Оризари
С09 Градски Гробишта
С10 Станбена Зона
С11 Северен Бутел 1
С12 Западен Бутел 1
С13 Југозападен Бутел 1
С14 Трафостаница Бутел 1
С15 Источен Бутел 1
С16 Југоисточен Бутел 1
С17 Рудници и Железарница
С18 Парк
С19 Западно Ченто
С20 Гробишта Камник
С21 Северно Ченто
С22 Источно Ченто
С23 Јужно Ченто

Североисток
СИ01 Индустриска Зона Маџари
СИ02 Западно Маџари
СИ03 Фершпед
СИ04 Металски Завод Тито
СИ05 Мешана Зона
СИ06 Источно Маџари
СИ07 Перо Наков
СИ08 Индустриска Зона
СИ09 Парк
СИ10 Хиподром
СИ11 Парк
СИ12 Железничко Депо Лисиче

Југоисток
ЈИ01 Парк Ново Лисиче
ЈИ02 Ново Лисиче
ЈИ03 Реонски Центар Аеродром
ЈИ04 Парк Лисиче
ЈИ05 Лисиче
ЈИ06 Западно Горно Лисиче
ЈИ07 Источно Горно Лисиче
ЈИ08 Охис

Северозапад
СЗ01 Западно Волково
СЗ02 Источно Волково
СЗ03 Даме Груев - Север
СЗ04 Триаголник Даме Груев
СЗ05 Даме Груев - Запад
СЗ06 Даме Груев - Исток
СЗ07 Парк Лепенец - Запад
СЗ08 Железничка Станица „Ѓорче Петров“
СЗ09 Касарна Ѓорче Петров
СЗ10 Гробишта Ѓорче Петров
СЗ11 Ѓорче Петров - Север
СЗ12 Сервисна Зона
СЗ13 Ѓорче Петров - Северозапад
СЗ14 Ѓорче Петров - Североисток
СЗ15 Ѓорче Петров - Центар
СЗ16 Ѓорче Петров - Индустриска Зона
СЗ17 Парк Лепенец - Исток
СЗ18 Влае
СЗ19 Порта Влае
СЗ20 Хром
СЗ21 Ѓорче Петров - Југ
СЗ22 Источен Сарај
СЗ23 Западен Сарај

Север-Северозапад
ССЗ01 Злокуќани
ССЗ02 Скупи / Зајчев Рид

Edited by alexgizh - 17-Jul-2012 at 18:47
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #66 Posted: 17-Jul-2012 at 12:21
Благодарам BOJAN за линкот, два дена чекав да се појави ова бидејќи кога прв пат искочи веста не беше никаде објавен документов.

Без да навлегувам во многу детали, ќе напоменам неколку клучни работи кои ми се очигледни:

- Воведувањето на квартови го сметам за исклучително позитивна работа, ДУП-овите кои треба да се работат по кварт ќе бидат далеку посразмерни едни во однос на други.

- ГУП-от е растеретен од неколку улици кои сега потпаѓаат под општинска, а не градска надлежност. На пример: Никола Парапунов и (идната) Д.Митрев во Карпош 4, Лондонска и МАНАПО во Карпош 3, Париска и Бледски Договор, исто во Карпош 3.

- Задржување на битните, но сеуште неизградени (или доизградени) булевари: Крушевска Република, Словенија кон Ѓорче Петров, Хрватска околу Железара. Постоеше опасност за нивно бришење!

За негативните:

- Превземена е лошата траса на подземниот коридор, сосе кружниот тек кај мост Гоце Делчев.

- Околу делот на Јужен Булевар кај Центар, кружните текови се превземени од претходно донесените ДУП-ови, нешто што лично сметам дека не е најсреќно решение.

Мислам дека можевме да поминеме многу полошо. Затоа незнам дали да сум среќен или само неутрален.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #67 Posted: 17-Jul-2012 at 12:03
Нацрт ГУП от е објавен на интернет - страницата на Град Скопје: http://skopje.gov.mk/images/file/GUP%20Skopje%202012%20-2022.pdf

За четврток е организирана и јавна расправа во просториите на Град Скопје.
Back to Top
Auric Goldfinger View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Auric Goldfinger Quote  Post ReplyReply #68 Posted: 29-Jun-2012 at 10:55
Дали некој е во можност да го обезбеди генералниот урбанистички план на Скопје што беше во важност до 2002.
Делот за Кисела Вода ми е предмет на интерес , сакам да направам една компаративна анализа за колективното становање . Ме заинтригира изјавата на надлежната од Општината кога на последното состанчење во Берово изјави дека со новите измени К.Вода планира интензивен развој во таа насока ....
J.Bond: -DO YOU EXPECT ME TO TALK?

A.Goldfinger: -NO MR.BOND, I EXPECT YOU TO DIE !
Back to Top
blejdsk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote blejdsk Quote  Post ReplyReply #69 Posted: 17-Jun-2012 at 22:43
Новиот ГУП или нацрт планот на новиот ГУП треба да биде до 15 јули 2012-

Инфо Град СКопје

Back to Top
Macedonicus View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Google Maps: Regional Expert

Quote Macedonicus Quote  Post ReplyReply #70 Posted: 24-May-2012 at 01:30
има некоj пристап до предлогот за новиот ГУП на Скопjе? Баш би сакал да видам како изгледа
ಠ_ಠ
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #71 Posted: 07-Apr-2012 at 23:46
Originally posted by G.I. Joe

na presecite e gore nacrtana so e cudno so ogled na toa deka kaj madzir maalo ke odi pod rekata .ako e taka togas posle raskrsnicata so kuzman josifovski pitu bi trebalo da se spusta !!??? ili drugo resenie da e zamiislena kako denivelirana na - 6 , no kako so kazav vo presecite e gore prikazana i plus ima lenti na teren ..2 po 3 lenti gore i na teren ?!! ne e jasno oti 2 pati
Знам... и мене тоа ме багира...

Zgradata najavija deka ke se rusi na bul. Koco Racin so izlegva za da se probie ulicata ?!!
Барем јас никогаш не сум слушнал конкретна најава.

Originally posted by vlatko.mk

Поголем поблем за оваа сообраќајница е крстосницата со булеварот “Кочо Рацин“ која сериозно ќе ја намали проточноста на овој булевар кој е од ислучително значење - ако знаеме дека 60-70% од сообраќајот кон левата страна на Вардар се одвива преку овој булевар.
Тоа е една од причините зошто не смеат да помислуваат да ја избришат или да импровизираат со Крушевска Република.

Originally posted by vlatko.mk

Инаку ме интересира и што означува црвената траса во ДУП???
Мислиш на некоја од овие линии?

Edited by Cloverstack - 07-Apr-2012 at 23:47
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #72 Posted: 07-Apr-2012 at 18:18
како прво, зошто Крушевска република, голем булевар од регионално значење, завршува со кружен тек и се дели на помали улици, кои имаат многу мало, локално значење, наместо да се поврзе со Јужен, како што некогаш требало?
и двете  нови планирани улици се катастрофа, секоја на свој начин, ќе предизвикаат неверојатен додатен метеж на веќе доста прометни булевари, повеќе отколку што ќе решат нешто
Корчагин како школо не е многу загрозен од сето ова, но боде физичката близината на самиот објект до улицата, што никогаш не било препорачливо, не само за учлилишта... плус од другата страна се планира исто така уличка, помала, но сепак уличка, која досега ја немало, со што ќе се опколи објектот
исто така ми бодат очи сите тие нови маркици за објекти... кога веќе планирале да ги рушат сите постоечки објекти таму и немаат тешкотии со тоа, зошто не се погрижиле да подготват поиздржани сообраќајни решенија?
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
vlatko.mk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vlatko.mk Quote  Post ReplyReply #73 Posted: 07-Apr-2012 at 17:15
Originally posted by Cloverstack

Исто така не гледам дека некоја голема трагедија ќе ја погоди гимназијата, со оглед дека дворниот простор може да се надокнади, а сообраќајницата би поминувала од страна на спортската сала додека грото училници се доста подалеку и се свртени спрема другата страна (ако грешам нека ме поправи некој корагинец).

Од страната на сообраќајницата има неколку кабинети (Историја, Хемија, Информатика ...)
Но според мене тоа не е проблем доколку малце се инвестира во звучна излолација и слично (што сум сигурен дека нема да се направи).

Поголем поблем за оваа сообраќајница е крстосницата со булеварот “Кочо Рацин“ која сериозно ќе ја намали проточноста на овој булевар кој е од ислучително значење - ако знаеме дека 60-70% од сообраќајот кон левата страна на Вардар се одвива преку овој булевар.
Токму поради ова - според мене треба да се изведе решение со подземна сообраќајница или само подвозник под булеварот - што ќе значи брз проток кон центар и нема да се намали проточноста на булеварот “Кочо Рацин“.
Со вакво решение би се намалила и бучавата која може да биде сериозен проблем за училиштето.

Инаку ме интересира и што означува црвената траса во ДУП???

Edited by vlatko.mk - 07-Apr-2012 at 17:26
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #74 Posted: 07-Apr-2012 at 00:40
Zgradata najavija deka ke se rusi na bul. Koco Racin so izlegva za da se probie ulicata ?!!

Edited by G.I. Joe - 07-Apr-2012 at 00:41
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #75 Posted: 07-Apr-2012 at 00:18
Ја сум на иста линија со Кловер за улицата кај Корчагин. Има и така доволно простор Корчагин да се прошири кај сегашниот див паркинг, а за потребите на градот да се пробие улица. Мора да се разбере што се приоритети во ова општество. А и терени се користат 4-5 месеци во годината, плус се знае каква е искористеноста на терените за време на физичко Како човек кој што дел од своето образование го стекнал во Корчагин, апсолутно сметам дека нема да има никакви посебни пречки ниту за наставата, ниту за учениците. Игралиште сигурно ќе добијат, а и да не се лажеме, се знае добар дел од игралиштето, особено позади салата, за што се користеше  
23ka.wordpress.com
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #76 Posted: 06-Apr-2012 at 23:55

mene me cudi oti vo planot so kruzen tek e prekinata
''krusevska'' i ne e denivelirana ...dali e prva faza ili slicno
?!!!
Ваљда не е прекината, можеби е денивелирана ама не е добро
означено... има некои испрекинати линии, ама што точно треба да значи
ова што го нацртале е сосема нејасно (а можеби и намерно е така). Во секој случај алармот за Крушевска одамна е вклучен, се надевам само дека има доволно свесни и одговорни лица на битни позиции за да спречат нејзино бришење или сакатење.

na presecite e gore nacrtana so e cudno so ogled na toa deka kaj madzir maalo ke odi pod rekata .ako e taka togas posle raskrsnicata so kuzman josifovski pitu bi trebalo da se spusta !!??? ili drugo resenie da e zamiislena kako denivelirana na - 6 , no kako so kazav vo presecite e gore prikazana i plus ima lenti na teren ..2 po 3 lenti gore i na teren ?!! ne e jasno oti 2 pati

Edited by G.I. Joe - 06-Apr-2012 at 23:56
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #77 Posted: 06-Apr-2012 at 22:40
Единствено да ја бутнат под земја... за што се сомневам дека би се нафатиле...
Back to Top
Macedonicus View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Google Maps: Regional Expert

Quote Macedonicus Quote  Post ReplyReply #78 Posted: 06-Apr-2012 at 22:03

Исто така не гледам дека некоја голема трагедија ќе ја погоди гимназијата, со оглед дека дворниот простор може да се надокнади, а сообраќајницата би поминувала од страна на спортската сала додека грото училници се доста подалеку и се свртени спрема другата страна (ако грешам нека ме поправи некој корагинец)

Човеку, Корчагин ќе изгуби две игралишта и паркинг! Баш е голема трагедија. Ние секогаш на физичко игравме на тие игралишта. Си имаат посебно сентиментално значење за нас екс-корчагинците Мора да се најде друго решение без да се узурпираат игралиштата.
ಠ_ಠ
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #79 Posted: 06-Apr-2012 at 21:47
Originally posted by mladen_s

Конкретно, оваа можеби е потребна и дава логична врска, но улицата која треба да се пробие позади Кјуби ми нема никаква логика, особено не како што е нацртана во ДУП.
Ниту јас не можам да ја видам сообраќајната логика на булеварот што треба да се пробие кај Кјуби, во денешни услови. На времето извесно тоа било предвидено како дел од поинаков, поширок план за сообраќајните решенија во центарот на градот, од кој веќе сме прилично далеку и се повеќе се оддалечуваме. Во денешен контекст, таа сообраќајница би била голем чир и предизвикувач на големи сообраќајни проблеми. Уште помалку има логика да се гради ем сообраќајницата кај Кјуби ем сообраќајницата кај Корчагин. Можеби сепак трасата кај Кјуби се чува чисто за резерва, за да има повеќе опции со оглед на постојаното менување на плановите, ама дури и многу поважни траси не ги чуваме нешто особено ревносно, па навистина не ми е јасно што е финтата тука...

Што се однесува до сообраќајницата кај гимназијата Корчагин, заедно со зацртаното проширување на улицата бр.494 (онаа од Југодрво кон ГТЦ) таа прави една логична сообраќајна оска и дефинитивно треба да се гради (и се разбира не ја измисли Коце, туку си беше дел од досегашниот ГУП). Исто така не гледам дека некоја голема трагедија ќе ја погоди гимназијата, со оглед дека дворниот простор може да се надокнади, а сообраќајницата би поминувала од страна на спортската сала додека грото училници се доста подалеку и се свртени спрема другата страна (ако грешам нека ме поправи некој корагинец). Се разбира би било супер секоја гимназија да е сместена на сред огромен двор со илјадници дрвја, но сепак овде збориме за центар на градот и тоа не секаде е можно. Со еден густ дрворед покрај новата сообраќајница и со дрвја во дворот, Корчагин нема да биде во ништо полоша ситуација од гимназијата Орце Николов на пример.

mene me cudi oti vo planot so kruzen tek e prekinata ''krusevska'' i ne e denivelirana ...dali e prva faza ili slicno ?!!!
Ваљда не е прекината, можеби е денивелирана ама не е добро означено... има некои испрекинати линии, ама што точно треба да значи ова што го нацртале е сосема нејасно (а можеби и намерно е така). Во секој случај алармот за Крушевска одамна е вклучен, се надевам само дека има доволно свесни и одговорни лица на битни позиции за да спречат нејзино бришење или сакатење.
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #80 Posted: 05-Apr-2012 at 20:22
mene me cudi oti vo planot so kruzen tek e prekinata ''krusevska'' i ne e denivelirana ...dali e prva faza ili slicno ?!!!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 23456 11>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.377 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.