build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Локации

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 234
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #61 Posted: 29-Sep-2007 at 18:28

колку што јас знам градежната линија е вовлечена за да има простор да се помести (и евентуално прошири булеварот). Ако погледнеш каде е градежната линија од другата страна ќе видиш дека останува простор за мал супстандарден тротоар (на пример во делот кај АМЦ Мегастор или кај онаа новата зграда кај Кинг Бургер што искача на Булеварот). Кога сите оние куќарки што ги набројав би се порушиле би се добило простор многу пологишно да се реши и булеварот, и тротоарите, и зеленилото. Вака како што е поставен булеварот е многу асиметричен во однос двете градежни линии.

Ако овој нов деловен објект го помати ова, засекогаш ќе имаме никакви тротоари од другата страна и уште едно квази решение.

Има една нова станбена зграда прилепена до еден од старите блокови која потоа закосува во правец на Грчка амбасада. Таа е во ред. Но оваа новава е стварно матна.

Како и да е изградбата тргна, и веројатно за едно два месеци ќе излезе од под земја и ќе ги имаме контурите на целава работа.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #62 Posted: 29-Sep-2007 at 18:03
^^

Ова и мене ми има упаднато во очи. Не знам каква е дефиницијата на „градежна линија“ и какви правила и стандарди одат со неа, ама овде стварно е многу чудна работата.

Една варијанта е дека оние две згради се планирано вовлечени и дека е обмислена некоја покомплексна форма а не права линија...

Друга варијанта е дека има нешто матно околу објектот или дека ДУП-от е неконзистентен и со катастрофален квалитет (како и мнозинството други ДУП-ови). Неодамна ги анализирав оние два ДУП-а кои ги има објавено општина Аеродром. Таму има такви идиотизми предвидено што човек се прашува дали ги имаат правено архитекти или семкари...

Трета варијанта е дека рендерот нема врска, ама пак ми е чудно што би можело да се вклопи во 15м...
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #63 Posted: 29-Sep-2007 at 17:44
за почеток оваа работа ми боде очи подолго време. Новиот деловен објект што почна да се гради дијагонално од соборна црква. Колку што знам се е чисто со тој објект но...

Ако добро ме служи меморијата црвената линија која ја повлеков на Гугл 'рт сликава е градежната линија на Бул. Климент Охридски. Значи тоа се оние два блока кои се вовлечени повнатре додека цело она ѓубре од Корнери, Аркадии, Стели итн треба да се руши некој убав сончев ден. Како тука се вклопува новиот објект. Под услов комплетно да е залепен до Порта Буњаковец, има 15 метри максимум до градежната линија. Од оној никаков рендер што го имавме на располагање не ми е јасно како таков објект би се вклопил во толку малку простор и би праел лак.  Има ли некој идеја што тука уствари се дешава?
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #64 Posted: 29-Sep-2007 at 17:39

уште неам претстава кај да ставам ваква тема а и како да ја крстам, па да почнеме вака. Идејата е да збориме за одредени локации на некои проекти, како/дали тие се вклопуваат во ДУП/ГУП, дали се вклопуваат во околината, дали некој има подобри идеи, решенија итн.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 234

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.128 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.