![]() |
![]() |
![]() |
Нова ограда на мост Гоце Делчев |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 16> |
Author | |||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
||
Е не. Ќе ги чекаме да се распаднат. Рушењето е нормална работа, навикнете се на тоа. Секаде во свет се практикува, дури се рушат огромни згради за да се направи нешто подобро. Онолкава пошта и на тоа место, кога поштите секаде во свет пропаѓаат, стварно нема логика. Мене зградата ми е фина и да си остане, ама ако се руши, нема да ја жалам. |
|||
![]() |
|||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
||
сите набројани треба да се преоблечат во травертин(плус нов стакленик на цк-кпм) а во најмала рака да се искречат складно со околните објекти и воопшто околината, освен градски ѕид бидејќи сиот е станбен за што законски обрвска за освежување на фасадите е во раце на станарите или може да интервенира општината до негде како што беше случај во карпош со сините кули... друга проблематична работа е околното осветлување та ако на мостот има канделабри нека стават идентични и на кеј покрај влада но и карши неа, и на потегот околу карпошово востание вклучувајќи ја и чаршија, односно да се направи токму една целина од урбана опрема... единствено збунува како покрај канделабрите за пешачката зона на мостот ќе го решат уличното осветлување на истиот, истото сега е распослано средишно со високи минималистички столбови... |
|||
![]() |
|||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
A зошто барокно? Што и фали ваква ко што е? + Што правиме со пошта и градски ѕид? Ќе рушиме и тука? ![]() |
|||
![]() |
|||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
||
Фала богу прв паметен коментар да дадеш... ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
![]() да, да, нема друго чаре... |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Евентуално ако постои можност да се реновира само фасадата во нешто барокно, ако не ќе мора да се руши тоа не смее така да се остави. |
|||
![]() |
|||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
Под минат труд мислев на мостот, а не на „затворската“ ограда. Да не повторувам други што веќе пишаа (Макс браво за постовите) доволно добро беше образложено зошто истиот во моментот е оцрнет и нагрден. А за предлогот да се руши владата, се надевам дека само пецкаш ради сеир. |
|||
![]() |
|||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||
Милена вака да те прашам будејќи си девојка. Ти кога се облекуваш се трудиш облеката да ти биде складна или секој дел од облеката го гледаш посебно? |
|||
![]() |
|||
milena ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 184 |
![]() ![]() |
||
Ogradata sama po sebe e super ! No sepak stanuva zbor za razlicni vkusovi, i bi gi zamolila clenovite da ne se nametnuvaat i da pocituvat tugjo mislenje
![]() Edited by milena - 17-Sep-2011 at 21:29 |
|||
![]() |
|||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||
Не сакав да учествувам во дискусијата но ќе го испочитувам овој исклучително квалитетен пост, кој навистина нуди одлична основа за квалитетна и издржана дискусија. Не би имал многу што да додадам освен да констактирам дека проблемот кај целосната реконструкција на мостот е самиот пристап. Овој проект требаше да биде заокружен како една целина, што ќе рече една екипа да работи и на оградата и на спомениците и на пристапните патеки и тротоарите, осветлувањето на мостот и евентуалнота надворешна обнова. Резултатот на поединечен пристап се повеќе од пчигледни така да на еден мост имаме елемнти кои воопшто не комуницират едни со други, оградата е во некој свој свет, едните лавови се реалистички представени, додека другите се роботи, а самиот мост е во модерен стил. Неспорам дека обновениот мост е подобар од стариот но очигледно е дека имаше протор многу поквалитетно да се заокружи овој проект. Е сега како што пишав , што е тука е и треба да се гледа што може да се спаси, затоа и предложив складна подлога за тротоари и велосипедски патеки, како и евентуална жардинерија и кошници со цвеќе. |
|||
![]() |
|||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
||
ехехеј спуштете топката секој на своето мислам првото промашување на овој потег беа павер патеките околу пешачките пристапи до мостот, потоа на ред дојдоа спомениците кои се како изгубени во просторот на начинот на кој се изведени стоечки но и заради постаментите, а капак беше оградава сето ова требаше да му се довери на тим архитекти пример при градежен или аам а тие потребата од лавови и претопи да ја аклиматизираа колку се може поскладно, иако не верувам дека некогаш ќе се одлучеа за трансформер варијантата од лавови на која и да е страна од мостот! велиш немало посоодветно решение, впрочем не ни се барало, власта само даде абер - еве тендер кој се јави ако фаќа око зема награда а ние градиме, верувајќи беспрекорно во авторитетот на членовите по комисиите кои ги одобруваа ваквите проекти! претпоставувам повеќето архитекти избегнуваа да се јават на тендерите ем заради кусиот интервал, сепак прилично проблематични решенија се бараа, ем заради опозициското ретерирање од идејата за светнување на Скопје заради што и самите архитекти макар биле непартиски се чувствуваа како такви доколку сакаат да излезат на тендер, заради што се јавуваа смешно мал број проекти... инаку тука можеше да се оди со лачни заоблени постаменти и заоблено развлечена ограда во контура со долниот дел од мостот, а и постаментите и оградата треба да бидат изведени во иста техника, пр. лиена шуплива метална резба (доколку сакале барок), машински исклесан травертин (доколку сакале класицизам), ковано железо и стакло (доколку сакале арт-нуво) и сето ова како такво да продолжи и по жардижерите на околните булевари бар до до негде како би се направил складен претоп а не оштри скокови од една во друга атмосфера т.е. да се направи целина кон одредена визура... Edited by Max - 17-Sep-2011 at 19:48 |
|||
![]() |
|||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||
Има еден факт, голем како планина - архитектурата на мостот и дизајнот на новата оградата се 2 дијаметрално различни, неспоиви елементи - не се трпат еден со друг по ниеден параметар - ти на очиглед на сите, ни кажуваш дека тоа не е така и дека ова е „добитна комбинација“ - види мајката! Сега читав во темите за автобуси....немам намера да се бавам со анализа на мислења нечии и генерални ставови, ама реченицава ми боде очи многу... Можеш ли да ми одговориш - по кој критериум ги оформуваш твоите ставови!? Затоа што со една ваква реченица во гроб ја стаи целата дискусија од претходно...приметувам дека си фан на огради на куќата на Ken и Barbie, двокатни автобуси, барокни штанглици и ништо постаро од 2008 год., а од друга страна мразиш 80's фаци (и отприлика толку околу омразените работи)... Одговори во „сугестии, забелешки...“ или овде, па да префрлиме се' ова во некоја друга тема... Ова посебно е важно за некои членови како тебе, затоа што настапот ви е во стилот „вие сега ќутете, ние ќе ви кажеме како треба“, па мислам дека не е лошо тој ваш авторитет да го поткрепите со некои факти, за да знаеме како размислувате...не верувам дека си многу помлад или постар од мене, па стварно ме интересира од каде ги прими овие влијанија, кој претходно те изнервирал толку и што те тера вака да ни делиш заушки овде на нас што си го сакаме градот толку многу, ама очигледно не знаеме како... |
|||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
![]() Ја знам де таа демонстрација на сила... what goes around comes around, што да ти кажам друго... Инаку интересно е што не е доволно што „нашиот“ град го снемува, туку пречи и нашето постоење, нашите мислења... веројатно би било идеално да се иселиме сите и да завладее едноумие... Edited by pbanks - 17-Sep-2011 at 18:16 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Вие сте тука, ама вашиот град веќе го нема. |
|||
![]() |
|||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||
|
|||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Епа тука сме, помири се со тоа... |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
![]() едит: ете, сега и јас се избламирав, калето сум го збркал со камениот мост ![]() Edited by zabegan - 17-Sep-2011 at 17:31 |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
и после на мене ќе ми се бришат постови зошто сум го навредил модераторот... |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
polval ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 177 |
![]() ![]() |
||
Не, тебе ти е касно за правдање. Се гледа дека нема што повеќе да кажеш...... Edited by polval - 17-Sep-2011 at 17:31 |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 16> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |