![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 8384858687 88> |
Author | ||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
![]() Само да те предупредам дека македонската википедија е полна со националистички глупости кои нема да ги најдеш на ниту една друга википедија. Затоа треба да помогнат сите (затоа и потписот мој). Така што, не обрнувај многу внимание на тие "античкомакедонски" содржини. |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
грешка си Кире, и те како е антички симбол но корените му се постари... mk.wikipedia.org/wiki/Македонски_лав ЛАВОТ ВО МАКЕДОНСКИТЕ ПРИКАЗНИ Е АНТИЧКО-МАКЕДОНСКИ МОТИВ наследството со симболиката за лавот е уште од неолитот, од Пелазгите, од Херакло, предок на македонските цареви - Хераклиди. Херакле со голи раце го убил Немејскиот лав и си ја префрлил лавјата кожа преку рамото како знак на моќ...[1]
Edited by beTon - 08-Dec-2014 at 09:19 |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
За нив била важна големината и ништо друго, затоа и е направен таков никаков. Само уште не ми е јасно дали големината на тоа меѓу нозете на коњот треба да е некоја скриена порака за нас?
![]() ![]() |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Коњаникот на Александар во Солун е спрема мене еден од најгрдите коњаници било каде.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Овај е споменикот што е во Солун покрај море. Инаку е огромен, а мислам дека нашите ќе се обидат да го надминат во големина. Тогаш дури ќе имаме грдосија на плоштад. |
||
|
||
![]() |
||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|
Najbliskiot e vo sereskiot region na nekoisi 80 km od kavala....
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Епа мислам дека за некои такви слични лавови се работи! Онакви исправени. Најблиску до нас мислам дека има еден у Херонеја!
|
||
![]() |
||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|
abe da, imas pravo, toa im bilo simbol na golema pobeda, megjutoa toa e samo eden lav ispraven na prednite 2 noze.....mene pred se mi smetase toa sto ovie sakale da nacukaat 8....nekako preterano mi e na prv pogled.... |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Лавот влече логика и од антиката! Обично кога освојувале нови територии па ставале лавови како скулптури да бележат територија! Ја има и симболиката само треба да не излезе кич дело на плоштад!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
pa dobro vidov deka povekjeto se protiv idejata, pa zatoa mislev deka mora da navedam i zosto, da ne bidam gresno interpretiran. inaku ednistveno nesto sto me stava vo misla e deka planiraat aleksandar makedonski kako konjanik i okolu nego 8 lava.....ne znam kolku toa bi odelo edno so drugo, zatoa sto sepak, ne treba samo ubavo da izgleda, tuku treba i nekoja simbolika da ima. lavot ne e simbol na antickiot period na makedonija, tuku pred se na ponoviov.....pa zatoa mislam deka ne bi bilo na mesto da messat simboli od razlicni vreminja.... Edited by kire85 - 08-Jan-2009 at 13:40 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
kire воопшто не те прави старомоден тоа што сметаш дека треба коњаник на плоштад Македонија. Нити па треба да се првадаш за тоа. Некако дефанзивен пост. Аргументите си ги набројал, но оправдување не барај, пошто ова е твој личен став, секако мора да е поткрепен, а гледам делумно си го поткрепил нешто со слобода. И јас сум со тебе на истава линија. Инаку сликава горе не илустрира баш најдобро како ќе изгледа. Постаментот треба да биде правец мост-ристиќ.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
ne sakam da zvucam staromoden, zosto znam deka navistina ne sum, ama idejata za izgradba na spomenik konjanik na plostadot makedonija ja poddrzuvam bidejki smetam deka na skopje mu treba eden spomenik od takov vid koj sekogas ima posebno znacenje....pred se ja poddrzuvam idejata zasto konjanikot e megjudrugoto i simbol na slobodata
ne znam, toa e moe licno ubeduvanje i sekade vo stranstvo kade sto sum bil i sum videl slicni spomenici mi ostavile dosta pozitiven vpecatok, zatoa bi sakal i skopje da ima nesto takvo. |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
Да не ви се верува на еден бугарски блог најдов како би изгледал Александар Македонски на плоштад
![]() А еве што планирал Бранко да изгради во своите "златни години" ![]() ![]() |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
|
izgleda nishto od fontanata,jas mnogu sum za da se postavi fontana nego spomenik.a ako vishe se resheni za spomenik nemora da bide aleksandar tuku moze da bide justinijan sto nekoj tuka imashe spomnato.
|
||
![]() |
||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
|
Јас не би подржувал да се гради споменик на Александар на плоштад. Првенствено нема да личи воопшто убаво да се вклопи таков споменик на такво место, треба нешто по модерно. Што се случи со фонтаната? Исто мислам нема да ни ‘личи‘ кога ке земеме во предвид се ова со името, ама да не навлегувам во тоа пошто не сакам да се претвори ова во политичка тема. Едно време би се согласил со споменик на Александар, ама сега не. Барем не на тоа место, ако им е дојдено до градење споменик, нека биде негде каде ке личи.
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Еве една коњичка статуа во Чешка од 2005
![]() ![]() А еве како изгледа спрема мене коњичка статуа поставена на погрешно место (што е исто битен аспект во нашиов случај бидејќи архитектурата на плоштадот не одговара) Ова е во Софија ![]() Еве како изглеа тоа одозгора, спрема мене окружението е комплетно утнато иако се гледа дека кога иницјално ја дигнале апсолутно имале логика во позиционирањето во однос на Националната галерија за странска уметност (мислам дека тоа е белиот објект кој го дефинира долниот дел на полукружниот плоштад, а проблемот е во тоа што плоштадот никогаш не се дооформил како што треба. ![]() Ако веќе мора да идеме со коњ (како нужно зло). Искрено мислам дека окружението на плоштадот Карпошово востание ќе биде далеку поодговарачки. Edited by pbanks - 25-Dec-2008 at 12:27 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Јас имам дијаметрално спротивен став кој повеќе пати го имам искажано. Значи лавови, коњи и слични работи се за мене комплетно промашена работа, тие припаѓаат на друго време а не на времето во кое живееме (линк). Низ Европа 99% од статуите од овој тип се направени до 20тите години од минатиот век (со благи испади во Финска на пример во 70те години). Некои се дури и отстранети на некои места (листа на коњички статуи). Проектот спрема мене е ретрограден независно од тоа кој ќе го јава коњот. За крај само ќе го цитирам американскиот амбасадор Филип Рикер од неговото последно интервју во Теа Модерна. Со оваа негова изјава комплетно се сложувам.
Ова е суровата вистина која Рикер без влакно на јазикот ни ја кажува во лице. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Веќе е непишано правило и општо е познато што ќе има на плоштадот Македонија како споменик. Тоа е Александар Македонски и се согласувам со тој споменик, без разлика на сите наводни "околнисти", но тоа настрана тука е офтопик! Е сега можам да не се согласам со димензиите кој ги слушаме (се надевам дека е грешка) и слично. Но еве веќе почна и да се лецитира со обликот на фонтаната. Овој предлог за осум лава на прв поглед ми делува многу ОК! Сепак лавот сам по себе влече симболика, а и осмицата влече симболика од дамнешни времиња до денес да ја имаме на државното знаме така да со предлогот можам да се сложам се додека не станува збор за некој кич лав како оние гипсени лебеди саксии пред куќа. Се надевам дека ако се иде на некое вакво решение лавовите ќе бидат копија на оние од Херонеја или па незнам некое друго археолошко наоѓалиште како не би се допуштило кичот да го загрози и централниот плоштад, односно да не се остави на малоумноста на некој партиски-архитект-уметник. Ова е само еден предлог од една невладина организација така да не треба да го сметаме за којзнае колку релевантен, и повеќе е тука да го евидентираме. |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
Сигурно трифун мисли дека тоше ќе се гордееше со него
![]() бидејќи си беше скромен, тоше сигурно немаше да сака негов споменик, било каде, али у секој случај трифка се однесува како и обично (натрипано) ![]() |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 8384858687 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |