build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Нова ограда на мост Гоце Делчев

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 16>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Online Status: Offline
  Quote krale Quote  Post ReplyReply #161 Posted: 17-Sep-2011 at 17:21
Originally posted by zabegan

Originally posted by Max

зошто бош муабет терате, и старата ограда не беше идеална а новава уште помалку, старата па заради едноставноста чат пат ја китеа со реклами, што и не изгедаше толку упадливо како ова сега!

и посекако требаше нова ограда но каква, и посекако требаше Ск14 но какво, не се работи за кикс на нечија партиска агенда колку лоша стратегија за истата како што наведувам поназад, незнам кај се видело и чуло тендерски да се бара чаре за фејслифтинг, и иако некој мисли дека сето тоа со тендерите е само проформа а се' е договорено однапред, според идејните решенија што се нудеа годиниве факт е дека се беше отворена импровизација, се сеќавате дека архивот всушност беше проект за градската куќа итн. но бидна, што сега, имаме ли сили на грешките да им погледнеме во очи и да им кажеме стоп ова не чини!?

и ајде да речеме оградава е ок, тогаш долниот дел од мостот не е, незнам како да го шминкаат претопот помеѓу стилоите тешко и дека ќе направат, а и да го направат зошто оградата стилски би се надоврзувала само на театарот а не и на пошта, градски ѕид и владата, може е комплицирано да се најде такво решение но доколку постоеше или постои мотив за складност тоа и ќе се најде, та зар контрастот помеѓу трансформаторите и шарпланинците на мостот тоа него асоцира, само што заради збиеноста подобро е тие да се обратно поставени, но кога веќе така затераа требаше да го остават уметникот до крај да даде решение и за постаментите на лавовите и за оградата која би направила целина со нив со оглед дека тие не се на мостот туку вон него...  

вусшност најреален коментар на целава тема полна со безпотребни препуцавања Applause

Коментарот не го сметам за нешто вредно, бидејќи е во твој стил.

Се нешто „абе не беше арно, ама не требаше ни вака“. А како? Никој нема одговор, и испаѓа порано беше поарно работава.

Преку глава ми е од луѓе што го сакаат онакво пост-земјотресно скопје без душа.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #162 Posted: 17-Sep-2011 at 17:19
Originally posted by Max

зошто бош муабет терате, и старата ограда не беше идеална а новава уште помалку, старата па заради едноставноста чат пат ја китеа со реклами, што и не изгедаше толку упадливо како ова сега!

и посекако требаше нова ограда но каква, и посекако требаше Ск14 но какво, не се работи за кикс на нечија партиска агенда колку лоша стратегија за истата како што наведувам поназад, незнам кај се видело и чуло тендерски да се бара чаре за фејслифтинг, и иако некој мисли дека сето тоа со тендерите е само проформа а се' е договорено однапред, според идејните решенија што се нудеа годиниве факт е дека се беше отворена импровизација, се сеќавате дека архивот всушност беше проект за градската куќа итн. но бидна, што сега, имаме ли сили на грешките да им погледнеме во очи и да им кажеме стоп ова не чини!?

и ајде да речеме оградава е ок, тогаш долниот дел од мостот не е, незнам како да го шминкаат претопот помеѓу стилоите тешко и дека ќе направат, а и да го направат зошто оградата стилски би се надоврзувала само на театарот а не и на пошта, градски ѕид и владата, може е комплицирано да се најде такво решение но доколку постоеше или постои мотив за складност тоа и ќе се најде, та зар контрастот помеѓу трансформаторите и шарпланинците на мостот тоа него асоцира, само што заради збиеноста подобро е тие да се обратно поставени, но кога веќе така затераа требаше да го остават уметникот до крај да даде решение и за постаментите на лавовите и за оградата која би направила целина со нив со оглед дека тие не се на мостот туку вон него...  

вусшност најреален коментар на целава тема полна со безпотребни препуцавања Applause
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #163 Posted: 17-Sep-2011 at 17:19
Polval, касно ти е за правдање. Со самата реакција во која ме стави во оние кои правеле театар и купувале двокатни, а благе везе немам ни најмала допирна точка со двете, ти стана провидна агендата.

Маx, оградата што сега се поставува, ама баш си одговара со поштата, стоковната куќа мост, и калето кои се во негова непосредна близина. Баш таа затворската ограда ама никако не идеше.

Него се прашувам, дали постои некои проект да се руши зградата на Владата - едно од најгрдите зданија во градов. На тоа место како би никнало нешто во стил на македонска куќа - нормално со примеси на нови архитектонски решенија. Би личела влада во камен, под Калето, а не оваква.
Back to Top
polval View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote polval Quote  Post ReplyReply #164 Posted: 17-Sep-2011 at 16:51
Originally posted by krale

Originally posted by polval

Ај да ја вратиме и коцката на плоштад и триста други „решенија“ од минатото тогаш.
Па зошто тогаш го вративме стариот театар и двоспратните автобуси? Нели и тие се „решенија од минатото“ ?

Во ова „го вративте“ забележувам што се криело. Јас другар не сум ги вратил, и немам НИШТО со овие што го прават ова „реновирање“ на градот. Меѓутоа не знам дали истото може да се каже за тебе - пошто гледам си во некој „црно-бел“ бел политички филм.

Јас сакам да гледам објективно и неутрално на мојот град. Тоа што е добро го подржувам, без разлика „кој го вратил“ и зашто го вратил или го измислил јово-на-ново.

Стариот театар е со нова внатрешност. Значи требале по твое да не чепкаат и во внатрешноста? Двоспратните автобуси се со нови мотори.

Што би се рекло, стари решенија, но со нова душа. Тоа е истото што се случува и со мостот Гоце Делчев и сакале или не, повеќето наши сограѓани се воодушевени од ренесансата на градот.

Сега си ја бркаш мувата , кој ти рече дека имаш нешто со било кого? Во кое тоа „го вративте“ виде нешто? Во политички филм си влезен ти и не знам зошто имаш потреба да се оправдуваш.

Оградата офарбана со златна боја е тежок кичерај, ти го знаеш тоа и јас го знам тоа, не се инаети без потреба. Мостот „Гоце Делчев“ е граден во седумдесетите и оригиналната ограда беше соодветна и многу модерна со осветлението вградено во неа. По мое, требаше да ја обноват старата ограда со нов тип осветление
„старо решение со нова душа“ - твои зборови.

Edited by polval - 17-Sep-2011 at 16:58
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #165 Posted: 17-Sep-2011 at 16:32

Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #166 Posted: 17-Sep-2011 at 16:06
Originally posted by polval

Ај да ја вратиме и коцката на плоштад и триста други „решенија“ од минатото тогаш.
Па зошто тогаш го вративме стариот театар и двоспратните автобуси? Нели и тие се „решенија од минатото“ ?

Во ова „го вративте“ забележувам што се криело. Јас другар не сум ги вратил, и немам НИШТО со овие што го прават ова „реновирање“ на градот. Меѓутоа не знам дали истото може да се каже за тебе - пошто гледам си во некој „црно-бел“ бел политички филм.

Јас сакам да гледам објективно и неутрално на мојот град. Тоа што е добро го подржувам, без разлика „кој го вратил“ и зашто го вратил или го измислил јово-на-ново.

Стариот театар е со нова внатрешност. Значи требале по твое да не чепкаат и во внатрешноста? Двоспратните автобуси се со нови мотори.

Што би се рекло, стари решенија, но со нова душа. Тоа е истото што се случува и со мостот Гоце Делчев и сакале или не, повеќето наши сограѓани се воодушевени од ренесансата на градот.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #167 Posted: 17-Sep-2011 at 15:54
Originally posted by lslcrew

Коментари за средноазиските држави некако ми се премногу политички мотивирани, барем така едно време тоа беше еден од начините да се исмеваат идеите за Скопје 2014 иако ова кај нас е дијаметрално различно од тоа што се случува во средно-азиските држави. Можеби динамиката, финансирањето, тесен круг на уметници (иако тамо е уште потесен тој круг одколку кај нас) ова да се параметри кои даваат некоја сличност односно како правно-политички се изведува проектот, но архитехноски немаат никакви допирни точки. Баш ме интересира слика една ограда како оваа.
па барем кога веќе го критикуваш исмејувањето на Ск2014, сети се колку Ск2014 и неговите поддржувачи беа инспирирани од минати политички системи и разни фрустрации општо инспирирани од политика и општествени појави во глобала...
и покрај се, вакви промени на огради и други детали низ градов беа инспирирани од време „кога ниедна морална и естетска вредност не била запазена и се било еднакво на депресија и сивило“
всушност ниедна глава не сака да размисли дека некои работи се дизајнирани со естетика и дека сето тоа е подоцна отидено у мајчину, дали од вакви промени или од неодржување, исто е...

а тука со оградава, верувам најмалку е даден политички акцента на проектов, запримети само какви металик-златни бои им ставаат на оградиве и какви се нивните шари и ќе ти стане јасно од каде народов добива таква асоцијација и дека нема врска со било каква политика

Edited by lslcrew - 17-Sep-2011 at 18:48
Back to Top
polval View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote polval Quote  Post ReplyReply #168 Posted: 17-Sep-2011 at 15:35
Originally posted by krale

Originally posted by fichot

А што правиме со поединци кои не го ценат трудот од минатото, ами се обидуваат од петни жили истиот да го оцрнат и нагрдат?

За кој црн труд овде станува збор? Да се вели дека затворска ограда (односно дизајн НУЛА - вертикални шипки) е некакво оригинално уметничко дело, треба апла човек да се инаети за се и сешто.

А за што се работи сега? Железна ограда офарбана со златна боја и со кич-орнаменти? Да се вели за тоа дека личи на нешто треба апла човек да се инаети за се и сешто.

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #169 Posted: 17-Sep-2011 at 15:07
Коментари за средноазиските држави некако ми се премногу политички мотивирани, барем така едно време тоа беше еден од начините да се исмеваат идеите за Скопје 2014 иако ова кај нас е дијаметрално различно од тоа што се случува во средно-азиските држави. Можеби динамиката, финансирањето, тесен круг на уметници (иако тамо е уште потесен тој круг одколку кај нас) ова да се параметри кои даваат некоја сличност односно како правно-политички се изведува проектот, но архитехноски немаат никакви допирни точки. Баш ме интересира слика една ограда како оваа.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #170 Posted: 17-Sep-2011 at 15:07
Originally posted by fichot

А што правиме со поединци кои не го ценат трудот од минатото, ами се обидуваат од петни жили истиот да го оцрнат и нагрдат?

За кој црн труд овде станува збор? Да се вели дека затворска ограда (односно дизајн НУЛА - вертикални шипки) е некакво оригинално уметничко дело, треба апла човек да се инаети за се и сешто.

Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #171 Posted: 17-Sep-2011 at 15:03
Ако се збори за старата ограда во стил на онаа со неонките, ондак да, оваа е многу пати понедостоинствена и неприкладна за овој мост. Но ако се збори за оваа која беше до пред некој месец, ондак е изгубено чувството за естетика. Претходнава личеше на ограда како за некој селски мост, кој спојува две села со 100 жители, а не мост кој спојува град со над пола милион жители. Кога веќе се решаваа за реконструкција, требаше да се воведе онаа со неонките, навистина убаво изгледаше тогаш мостот. Проблем беше единствено што најчесто светеа само половина од неонките, па не се добиваше убава слика за мостот. Мал бев тогаш, ама тој мост ми остана во паметење како ретко нешто што вредеше во тој период и кое изгледаше "модерно".
Но да се каже дека ова моменталново е поодвратно од претходното...
Да и ова не личи на нешто што би требало да биде дел од овој мост, но секако е поскладно него претходнана монотона жута ограда.
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #172 Posted: 17-Sep-2011 at 14:55

незнам што се мачат луѓево да прават, да обновуваат кога некои поединци живеат во минатото без да ценат нечиј труд

доколку облечеш некого несоодветно за неговиот пол, возраст или етика, настрана како тој би се чувствувал, кажи како ќе гледаат на него останатите, во случајов за еден од попретставителните мостовите кај нас изборот за кројач паднал тендерски а кројачот никој не ни знае колку е кадарен или надарен, абе и на камениот мост ја утнаа оградата каде работеа цел тим конзерватори и историчари со години та има две грбки наместо да е заоблена, не па тука каде треба на постмодернизам да се накити класицизам преку тендер, но и тоа не е случај бидејќи ова не е ни класицизам, ни барок, нит арт-нуво, туку еклектичен маниризам, нешто налик брус-ли во кринолина (бидејќи пресоблекувањето е горе, пелерина)

можеби и ќе беше нешто поприкладна оградата доколку идејата била филигран но како ковано железо, а за 300к евра ковачите ќе ја направеа и од сребро - Филигран-орнаменти и канделабри-копја под лавовите

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #173 Posted: 17-Sep-2011 at 14:09
не ми е јасно зошто сеуште толку многу луѓе имаат забуна за тоа што се подразбира под „старата ограда“, треба или да не сте живееле во Скопје или да сте помлади како мене
па дури и јас, што не сум ја доживеал таа ограда, разбрав уште одамна за што се работи LOL
не се тоа никакви затворски решетки, ниту пак некакво ругло, туку ограда што си била дизајнирана заедно со мостот во целина и претпоставувам најдобро решение, кога оригинално било вклопено во целината
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #174 Posted: 17-Sep-2011 at 14:04
Back to Top
Macedonicus View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Google Maps: Regional Expert

Quote Macedonicus Quote  Post ReplyReply #175 Posted: 17-Sep-2011 at 13:30
незнам што се мачат луѓево да прават, да обновуваат кога некои поединци живеат во минатото без да ценат нечиј труд
Back to Top
polval View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote polval Quote  Post ReplyReply #176 Posted: 17-Sep-2011 at 13:14
Старата ограда беше многу посоодветна на тој мост, во стил на седумдесетите, со вградените неонки, попаметно ќе беше таа да се обнови отколку да се стави ваков кичерај.

Edited by polval - 17-Sep-2011 at 13:15
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #177 Posted: 17-Sep-2011 at 12:58
Originally posted by BOJAN

Оваа ограда е карактеристична за средноазиските екс-советски републики, дела кои почнаа да ги градат нивните лидери низ главните градови. Така што ако некој бара сличност може да ја бара во тој регион.

Хм... а да не беше случајно старата затворска ограда на мостот налик на средноазиски и источно европски екс-советски републики? Хаха... малце си се збунил.
Back to Top
Struzanec View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Struzanec Quote  Post ReplyReply #178 Posted: 17-Sep-2011 at 12:25
Mozam da razberam nakoj sto ne ja simpatizira novata ograda,za koja i jas ne sum siguren dali e vo red,ama da kazes deka starata bila ubava toa e samo zboruvanje od nekakov revolt za se sto se pravi novo.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #179 Posted: 17-Sep-2011 at 10:07
Оваа ограда е карактеристична за средноазиските екс-советски републики, дела кои почнаа да ги градат нивните лидери низ главните градови. Така што ако некој бара сличност може да ја бара во тој регион.

Мостот Гоце Делчев треба да се гледа во неговата целовитост, погледот од кејот на Вардар кон мостот е повеќе од смешен.

И да, претходната ограда беше многу подобра од оваа, а првичната ограда на мостот Гоце Делчев најмногу ми се допадна. И да, се надевам дека следно е поставување на барокна фасада на главната пошта и на Градски ѕид, ама да не заборавиме овој пат да ги направиме со дијаманти и сребро „поубаво“ да изгледаат ++++
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #180 Posted: 17-Sep-2011 at 10:01

претпоставувам бидејќи цитиран сето искажано се однесува на мене Smile ако е така иако немора сепак ќе одговорам, од назад за да нема забуни!

јас нит сум плачел нит ќе плачам по тоа што било, иако имам кабает по него во времето кога било, тогаш на горниот дел од оградата имаше вдолж светлосни кутии со неонки... инаку воопшто не љубоморам на изборот или протежирам некого туку посочувам дека естетика не се брка по тендери, туку по вични мајстори и уметници, кои според денешните процедури и критериуми по тендерите тешко и дека ќе се нафатат да делуваат иако тоа не е за оправдување, но доколку сакаме бест оф маде ин македониа морало и во иднина мораме да најдеме начин како да сите да се мобилизираме, што и треба да е неминовно во вакви случаи слично како кога на некој турнир се праќаат најдобрите репрезентативци за да од невозможни позиции и ситуации извлечат максимум, додека ако се продолжи тендерски иако нулта коруптивен пристап сепак истиот вади на маса просечни во најдобар случај а најчесто потпросечни решенија, сепак немањето никаква волја и идеја по академските институции можеби е најглавниот фактор http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=552&PID=48610#48610 наместо тие да настапат сложно и одмерено, тие се поделија партиски и гледаат кој како ќе профитира(директно или индиректно) од волјата на власта да го освежи градот...

на крај би додал иако корисно заради освежувањето, сепак не и доликува на земја со милениумски континуитет да се кинџури со бижутерија, но за се постои лек доколку се има волја и свест во луѓето, прашање е дали истите треба тие преку референдум да ги спроведуваат, или тоа да се препушти на професионално тело во аам кое во случајов би барало чаре за складни претопи...

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 16>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.172 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.