![]() |
![]() |
![]() |
Кучиња скитници |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 15> |
Author | |
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
Значи и јас неможам да ѓи сватам некои луѓе до која мера ги бранат кучињата скитници, ке испадне сега дека ние грѓаните ќе треба да им направиме и куќарки па и редовно да ги храниме три пати на ден обавезно да има вода покрај нив итн итн ....пак ќе речам дека треба на хуман начин да се дислоцираат од градот ако треба нека напрват ранч надвор од градов па нека ги хранат незнам што друго да кажам.
Edited by Jumbo - 28-Jun-2010 at 18:49 |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Пак се лажете барајќи го проблемот во народот или па менталитет, па на крај само македонците биле така лоши со кучињата. Се изначитавме глупости, и дебата е насочена кон третманот на кучињата, а не како реално нивниот број да опадне драстично. Дискутирате цело време околу заташкување на последицата (кучињата), а не како да се одстрани причината, односно условите за опстанок на кучињата на улица. Зашто ако немаат услови драстично природно ќе се намалат. А услови значи да имаат расфрлано храна на секој ќош, контејнери без капаци, вода од јавни фонтани и наводнувања се излева неконтролирано. Кога ова ќе го нема ќе ги нема ни кучињата. И примерот што баремтри пати наназад во нишкава го имам пишано. Во Букурешт за самитот на нато 2008-ма се заклани 40000 кучиња. За неколку месеци повторно се вратил бројот на предходната ситуација зашто количината на рафрлана храна е правопропорционална со бројот на кучиња. Колку и да ги труеме, колеме, вдомуваме, затвараме, се ќе биде џабе и бројот на улични кучиња ќе биде ист се додека не се одстранат наведените причини.
И тоа читам погоре некој па уште се пофали дека до толку бил хуман со уличните кучиња па уште ранел редовно неколку улични кучиња, не приметувајчи притоа дека е директен јатак, директен причинител на масовната појава улични кучиња. |
|
![]() |
|
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
И јас сум бил во странство во Скадинавските земји и можам да ви кажам дека не видов ниту едно улично куче, незнам што им направиле но очигледно граѓаните немаат проблем со кучињата скитници, сакам да кажам дека од некои пораки овде добивам впечаток дека треба ние луѓето да се навикнеме на нив а не градските власти да превземат некои посериозни чекори во полза на граѓаните, апсолутно сум против било какво труење на животните туку треба да се изнајде друг начин барем дислокација од централниот дел на градот, на пример улица Македонија до скоро вриеше од кучиња скитници тоа го нема во ниту една друга метропола на балканот а да не говориме за европа.
|
|
![]() |
|
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
izvini fichot so ne go razbrav sarkazmot a i milo mi e so e taka!A postovite so eutanazija ne gi procitav, gi procitav samo poslednite u sekoj slucaj sum protiv bilo kakvo ubivanje na kucinjata. Sakav samo da kazam nesto sto ne mi e jasno t.e mi e jasno.Zaso samo kaj nas lugeto se plasat od kucinja uste od 100 metri koa ke gi vidat, sum bil i ziveel vo stranstvo vo mnogu zemji sum prosol barem 4 godini od zivotot i ne sum sretnal covek koj se plasi od kuce. Definitivno e do narodot(sekako ne site), ali posebno me nervira koa go setam kuceto i nekoj roditel ili baba/dedo mu vika na deteto begaj podaleku od toa kuce e ke te kasne opasno e, ne go gali ke te kasne, begaj podaleku od kuceto, trgni go kuceto itn itn. Taka se vleva strav na lugeto use od mali , a toj strav ostanuva.Tuka ke se nadovrzam deka kucinjata ne razbiraat koa im pcues majka ili takvo nesto nego mnogu dobro gi osekaat promenite vo organizmot kaj covekot kako sto e strav,taga itn. Zatoa i lugeto koj se plasat od kucinja najcesto se onie koj i se napadnati od niv. Treba malku da se smenat i tie raboti kaj nas i edukacija i toa
Moram da vi kazam deka imaat moite prijateli koj nekat da vlezat ako ne go zatvorime u soba pesot(labrador). A komsiite imaat francuska pudla i istite problemi gi imaat. Moe licno mislenje(i licno iskustvo) e deka ova e slucaj samo kaj nas i mozebi vo nasava okolina. |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Незнам зошто се иде на ИЛИ - ИЛИ работава... Не е дека имаме крдо лавови растрчани по Скопје кои се тешки за скротување. Се што се кажува е дека има мноооогу начини да се реши проблемот кој исклучува тепање и труење. И да веќе беше речено дека теоретизирање не е на цена, дека треба да има акција и од НВОата но и од градот. Улогата на остатокот на граѓаните е да не се одесуваат како говеда спрема уличните животни. Edited by pbanks - 28-Jun-2010 at 18:13 |
|
![]() |
|
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
Еве пак ли да преформулирам прашањето. Што да правам со кучињата од населба кои напаѓаат луѓе(вклучувајќи и мене и мојата фамилија) За барање права и протести сите сте први а за проблемите, се луѓето се криви. Јас никаде не реков дека планетата е само наша, ама кога веќе живеам и се движам некаде сакам да сум безбеден, што ми го гарантира уставот. Јас ако настрадам ќе страдаат уште 1000луѓе(карикирам) поради тага, а поради 20тина кучиња за никој не го боли знаете што цела населба страда. Така да ако некој толку се грижи за кучињата, НАПРАВЕТЕ НЕШТО. Постојат невладини, постојат организации, постојат општини, постојат фондации. Соберете пари и згрижете ги, а не само да мрчите по форуми и да мрсите муда по телевизија и слично
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Ние лудаците месождери се прашуваме како можете да си допуштите да јадете јаготки и спанаќ, растенија кои како и кучињата и мачките, имаат чувства и се живи.
Благодарам. Edited by гитардемон - 28-Jun-2010 at 17:09 |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
lucson ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: London Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Pozdrav do site na forumov so isklucok na Djole88 i onie kako nego na koi sto coveckite prava im se krajno zagrozeni. Epa Djole jas za tvoite prava i na tie ko tebe koi sto se u film deka ovaa planeta e nivna podarena od bog,alah, dedomraz ,sto ti znam i koi sto mislat deka mozat da pravat sto sakat so ostanatite sustestva,ama ni malku ne mi e gajle. Za zal ima mnogu. No edno ovde me izraduva, a toa e deka gospodinot Fichot uvidel deka ne e vo pravo. Samo moram da se nadovrzam na edna negova recenica od posledniot post vo koja veli deka "kolenjeto na strana bilo vo red". Jas gospodine sum vegetarijanka i za mene apsolutno e neprifatlivo kolenje, besenje, truenje itn. na bilo kakvo sustestvo, no za zal takvite ko mene se vo manjina vo ovoj svet na ludila.
|
|
Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Ја користам приликава да им се извинам на луксон, тоасумјас и другите засегнати. Мислев дека сарказмот во мојот пост е очигледен. Очигледно не било така. Иначе, имав куче кое беше труено неколку пати и последниот (3-4 пат не се сеќавам точно) подлегна на отровот. Дома чувам мачка земена од улица (виа петшоп ама сепак мачето беше улично), а моите чуваат и куче и мачор улични (добро, мачорот сеуште е уличен на некој начин, кој може да го спречи коа си има потреби. Апсолутно сум против евтаназија на здрави единки. А мислам дека стерилизираниве не се некоја опасност за човекот, многу се мирни, вајда ради недостиг од хормони... кучиште огромно го буткав за да не влага у влез, А не ми рече. |
|
![]() |
|
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
Поздрав до pbanks
![]() Од прилика тоа е тоа што сакав и јас да го кажам. И на мој другар кучето се отру исто ни криво ни дужно, а истотака еднаш пробувавме да спасиме едно малско джукелче на кое бајдвеј никад му се немаше десено да залае а не да нападне некој.А глетката и тоа да се гледа како се бори за живот веќе ви ја опиша pbanks. Така да мора да се најде друг начин за решавање на овој проблем. ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Поздрав до lucson i toasumjas
![]() Потполно сум на линија со вас. 1. Не смее да има суров начин на отстранување на уличните кучиња 2. Никако не смее да има играчки со поставување отров токму заради примерите кои ги наброја toasumjas. Еве јас имам немило искуство каде комишија имаше поставенo отров за уличните животни и мојот далматинец едвај се спаси во последен момент во една сцена која наликуваше на overdose-от на Uma Thurman во Pulp Fiction. Кучето ни криво ни должно до крајот на животот имаше последици од тој настан, непосредно после отровот лежеше на страна и едвај бревташе 3 дена, а задните нозе му беа парализирани скоро половина година. Силата никогаш не ја поврати иако беше силно куче. Секако тука би ги подржал и Владимир П во неговиот коментар. Здруженијата за заштита на животни не треба да губат време со протести туку да видат како да им помогнат на овие сироти животни. Да не заборавиме и зошто некои од нив се агресивни. Тие сигурно не напаѓаат зошто имаат лавовски инстинкти туку бидејќи имаат немили искуства со нас луѓето. Веројатно видовте што и се случи на онаа несреќна мачка во Кавадарци пред некој ден ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Eve Djole ja ke ti odgovoram.Cim ima kaj nas dosta luge na koj im smetaa djukelite i se custv uvaat zagrozeno togas sigurno e deka treba da se trgnat kucinjata od ulica ali na covecki nacin kako so go pravat vo cel svet!Ako sakas da se povtaram imam kuce labrador koe e mirno druzeljubivo saka luge gbo setam sekoj den i kuce ko kuce duska lize po zemja i dokolku naude na otrov ke se otrue a isto moze da se desi i nedajboze na nekoe malo dete. Sakam da ti kazam deka otrov ne e resenje deka imam kuce koe go sakam kako clen od familija, muabet mi pravi po doma popametno e i ima podobra dusa od mnogu luge i nedajboze nekoj da mi go otrue!!! Zar bi sakal ti nekoj da ti otrue clen od familija, zatosto nie doma bukvalno taka go custvuvame!
|
|
![]() |
|
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
Абе се е супер со правата на животните и со нивната заштита. Ама што станува со правата на луѓето и нивната заштита. Ако веќе правиме споредба ние сме тие сме загрозени од тие глупи џукели кои ги има милион низ нашиот град. Мене ме имаат нападнато и тоа кај McDonalds во центар, кај пролазот за министерство за финансии и неколку илјадници пати кај мене во населба(Козле). Безброј пати сум се јавувал во стационарот и во општина, ама никој не се замара, така еве од борците за права на животните барам совет како да бидат отстранети тие џукели од улица, без да се употребува отров? Зошто имам кажано, уште еднаш да ми се пуштат и отров не им бега
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Ти гарантирам дека нема многу луѓе со такви ставови тука, а мислам и дека fichot претера, не дека нешто сериозно би се нафатил да убива животни. Инаку знаеме за правата на животните, нема потреба да ги разговараме. Јас сум најголем застапник на каузата „како со животните, така и со луѓето!“
Edited by гитардемон - 25-Jun-2010 at 22:35 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Zdravo na site.I jas kako lucson ve pratam veke dosta dolgo vreme i stvarno ste forum broj 1 vo makedonija.Ima dosta dobri komentari i gledanja i mnogu inteligentni i strucni decki kakvi ni nedostigaat vo posledno vreme da ne spasat od ovie kicovi so ni se desavaat.Ali i jas isto ne samo sto sum iznenaden tuku sum i zgrozen od komentarive na temata. Bi go prasal fichot a i drugite koga i dali im se desilo vo zivotot da bidat napadnati ili bili sto od "dzukelcinjata" sto taka lesno bi gi kolele ili truele? Kako vtoro ja kako sopstvenik na kuce sum zasegnat od tvojata ideja i predlog kon drugite za frlanje na otrov! Otrovot nema da bira dali e domasno ili ulicno kuce a na kraj kraeva i ednoto i drugoto se sustestva!!! Mene i na mojata familija kuceto ni e clen od familija i dokolku nekoj mi go otrue ke mi odzeme nesto drago. A ja dokolku go fatam istiot spremen sum ja nego da go otrujam!!!
Se izvinuvam na administracijata na forumot ali stvarno bev izrevoltiran od komentarite koj gi procitav ![]() |
|
![]() |
|
lucson ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: London Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Zdravo decki. Ve pratam veke podolgo vreme no mi e mnogu zal sto moram mojot prv post ovde da bide . Iznenadena sum vo (negativna smisla) od poveketo od komentarite vo ovaa niska, i mislam deka komentarot na Fichot dosta dobro ukazuva na toa zosto sme seuste samo edno obicno pleme balkansko. Mislam deka ovoj forum treba da ima malku povisoko nivo od ova i strogo treba da se osudat ovie sizofrenicki idei na likot gore za javno kolenje ili truenje na bilo koe sustestvo.
Me interesira isto dali postoi institucija vo drzavata kade ke mozat onie javno gi prezentiraat svoite gnasni idei ala hitler, da se prijavat?
Ovdeka gospodo vo London doticniot kolac i trujac sega veke ke bese na ispituvanje.
|
|
Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
А зашо да трошиме пари за стационари, опрема, луѓе кои би собирале џукели и би ги евтаназирале? Секој од нас би можел да се симне пред/позади зграда и да заколи/отруе по некое џукелче. Ем ќе нема „стритери“, ем парите ќе ги пренамениме за други работи (еве гледам на осветлување ќе се кратело, демек блескаше градов до сеа, па ај да скратиме). |
|
![]() |
|
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
Нормално..
Апсолутна поддршка за евтаназијата.. градот е оној кој треба да донесе одлука и во моментов се справува како знае и по мене на најдобар начин, а невладините наместо да лаат нека излезат со решенија манифестирајќи отвореност за соработка.. ама баш никакво разбирање немам за невалидниве кои очигледно се поттикнати само да контрираат.. ух колку би сакал некој од нив ако чита да се зачлени на форумов и да се вклучи во дискусијава..
сум против борби со кучиња и секаков вид на нивно малтретирање.. но ако нема можности за нивно одгледување и грижа, па треба да се врати на улица.. тогаш подобро е евтаназија..
|
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Зошто протестен марш !
Во свет постои - волонтирање Сите овие членови-активисти на овие организации секој ден по Скопје и во Вардариште нека бидат активно волонтерски вклучени. Нека организираат добротворни акции за собирање на средства за да можат пристојно да се сместат, вдомат ... Така се делува а не со лаење |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 15> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |