![]() |
![]() |
![]() |
Спомен куќа на Тоше Проески - Крушево |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 7> |
Author | |
FT ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Jun-2010 Location: Kocani Online Status: Offline Posts: 574 |
![]() ![]() Posted: 16-Oct-2020 at 01:23 |
Малку невкусно и too much според мене. Спомен куќата е одлична, се надевам дека е во добра состојба.
|
|
![]() |
|
JovanOdGjorche ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Oct-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
Не знам каде да ги поставам сликите, преместете ги ако има некоја друга ништа.
Вечното почивалиште на Проески, сликите се преземени од ФБ групата „Патувања низ Македонија“ автор е Адријана Михаил. ![]() ![]() ![]() |
|
And something, somewhere was lost in 1938...
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Популисти! Кога почина Тоше, се потепаа да му изградат музеј, а сега нејќат да пуштат пари ни за осветлување. Но затоа пари има за панорамски тркала, вртелешки и слични срања, да ми простите на изразот.
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
(ФОТО) Револтирани крушевчани: Ова не го заслужи нашиот Тоше!
![]() Музејот на македонската легенда Тоше Проески е неосветлен и запуштен. „Ова ли го заслужуваше нашиот Тоше“, реагираат револтирани крушевчани и фанови на Тоше Проески. Тие велат дека директорката на музејот не дозволува да се запалат светлата заради заштеда. На фотографиите што ни ги испратија се гледа како изгледаше музејот, а каков е сега. ![]() ![]() a1on.mk |
|
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Бев летото во спомен куќата. Би ја препорачал на секој човек без разлика колку се интересирал за музиката на Тоше или не. Она што не ми се допадна е огромниот паркинг пред куќата кој претставува воедно и паркинг за гробиштата и „МАКЕДОНИУМОТ„ така што едно од поважните историски места во Македонија според мене мора да има среден паркинг а не крпеница која неличи на ништо. На паркингот исто така имаше тезгаџии што воопшто не ми пречеше но сето тоа личеше на влезот кај Свети Наум значи несредено , рандом поставени неунифицирани тезги кои не личеа на ништо. Според мене дел од тој паркинг треба да се направи за тезгаџиите, да им се одреди место за продвање и некој критериуми за изглед на тезгите. Второ не ми се допадна тоа што надворешноста на музејот се гледа дека не се одржува како што треба, на некој делови фасадата е излупена, но тоа веројатно е и недостаток при изведбата, но восекој случај според мене овој музеј треба да биде перфектен онаков каков што беше и Тоше така да овие ситници не треба да ги има. Внатрешнота на музејот ми се допадна и таму немам забелешки. Внатре е доста емотивно а врв на се според мене беше кустоската на долниот спрат (ги има две една на приземјето и една на вториот спрат) која е другарка на сестра му на Тоше така да девојката има многу информации од прва рака и доста е отворена за прашања. Кога веќе почнав да пишувам да спомнам уште дека во близина на Куќата е и вечното почивалиште на Тоше кое е такво какво што и повеќе претставува некакво преодно решение отколку што доликува на еден великан каков што е Тоше. Јас се надевам дека проектот за уредување на овој дел ќе се оствари зошто навистина тоа го заслужува Тоше, Крушево и Македонија. Инаку местото е створено за еден убав парк. И на крај да додадам уште дека бев и во Македониумот (за прв пат во мојот живот) морам да кажам дека мене многу ми се допаѓа овој споменик, грандиозноста и симболиката. За жал и тука треба да се инвестира за освежување како на самата фасада така и на околината. На крај мислам дека со малечка инвестиција целиот овој комплекс , вклучувајки го и манастирот Преображение може да се претвори во мноу автентичен и привлечен туристички центар. Се надевам дека тоа ќе го увидат и надлежните во Крушево. И сосема на крај да споменам дека идевме по патот откај Демир Хисар и тука се надевам дека ќе дојде ден да се закрпи овој пат , затоа што е неверојатно атрактивен особено искачувањето кон Крушево е спектакуларно со многу места од кои има неверојатни панорами. |
|
![]() |
|
ProMKD ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 244 |
![]() ![]() |
Има ли куќава веб сајт??
Пребарав на гугл и низ нишкава и не најдов. Ако сум слеп, ве молам давајте линк. Ако нема сајт, тогаш џабе и го изградиле објектов. Треба да се донесеме во 21ви век. Како да се стигне до куќата, работно време, слики, ова-она, мислам ова се најосновни работи! |
|
![]() |
|
Urban ![]() Newbiе ![]() Joined: 25-Oct-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Sekoja cest za ovoj Tosin muzej. Prekrasen e! Cestitki za nagradata!
|
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
mi se dopaga proektov sto site detali se zapazeni, vklucuvajki go i osvetluvanjeto. se gleda deka do kraj si go realizirale deloto arhitektite, bez vmesuvanje na razno razni majstori, izveduvaci, investitori, politicari i sto sve ne vo realizacijata na proektot. od druga strana, vidov mnogu pointeresni proekti megu nominiranite. sepak, sekoja cest i bravo za osvoenata nagrada!!!!!!!
Edited by xnx - 07-Nov-2011 at 14:04 |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Зашто е инвеститор на објектов, да не беше ќе беше ова само конкурентен проект во категорија идејни проекти. Да беше приватен, ќе имаше честитки до инвеститорот.
|
|
![]() |
|
tomi_z ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Oct-2010 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 196 |
![]() ![]() |
Зошто побогу честитки до министерството?? Дека не финансираа барокен музеј за Тоше? ![]() |
|
![]() |
|
build.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-May-2010 Online Status: Offline Posts: 216 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
но како и да е, не можеме да кажеме дека објектов има мала архитектонска вредност, можеби е скромен и склопн во духот на минимализмот, но сепак е доста квалитетно склопен како проект и како објект |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Браво за проектот и за наградата! Честитки до архитектите, ако не читаат!
Само мора да се каже една работа, да не беше спомен куќата на тоа што е, односно на Тоше, немаше да биде ни натпреварот тоа што е, односно и да не беше таква каква што е, односно и да не беше некое посебно архитектонско дело сепак ќе имаше шанси да однесе награда. Сепак беше во тесна конкуренција и со една друга прилично хуманистична тема како музеј на толеранција, така да овој фактор и се релативизира. Како и да е честитики и до архитектите и до министерството и до гласачите, приказната победи! |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Проектот победи
http://openbuildings.com/peoples_choice/waf/leaderboard |
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
redsonja ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 24-Nov-2009 Location: tuka nekade Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Еве овде јас гласав. Повелете
http://openbuildings.com/peoples_choice/waf/leaderboard |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
малу сум неиформиран,ако сака некој нека го постави линкот за гласање,имам можност барем од 2 места да гласам одма
Edited by gjoko - 21-Oct-2011 at 18:06 |
|
![]() |
|
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
Мене хортикултурното уредување ми е малку.. соц-реализам. Ама објектот е добар
![]() |
|
![]() |
|
OKA ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Dec-2009 Location: Yenni Maalе Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
![]() |
|
Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 7> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |