build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Вандализам и примитивизам

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 42>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
dule View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote dule Quote  Post ReplyReply #281 Posted: 16-May-2011 at 20:33
Повторно вандализам врз Урбан парк во Центар

1.

2.

3.

4.

5.

Паркот кој пред нецели 20 дена беше целосно реконструиран е повторно испошкртан и демолиран.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #282 Posted: 16-May-2011 at 20:39
Овој истиов „потпис“ го видов вака безброј пати ишкртан и некаде во градски парк, не ми текнува сега каде точно. Каков безмозочник!

Originally posted by dule

Back to Top
dule View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dule Quote  Post ReplyReply #283 Posted: 16-May-2011 at 20:50
Ова веќе на ништо не личи,незнам која му е целта на ваквото однесување,неможеме ние да бидеме заложници на група нецивилизирани луѓе која главна цел им е вандализмот.А меѓу другото доколку сакате некој ден заедно да се собереме негде на некое место и да организираме една општокорисна работа.Како садење на дрвца во некој парк,фарбање и реконструкција на клупите,детски реквизите во некој парк, помали работи,фарбање на графитите,чистење и слични општокорисни работи за кој ќе допринесеме кон поубав и посреќен град .Мислам дека досега ваква акција на форумов не е организирана и според мене оваа идеја би била доста одлична и интересна.Со тоа уште повеќе ќе станеме попознати и ќе дадеме свој дел од нашите активности.Убаво би било некој неработен ден да се собереме што помасовно и да покажеме дека можеме да имаме поубав и почист град.Според мене идејава е доста интересна ,што мислите Вие !!

Edited by dule - 16-May-2011 at 21:00
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #284 Posted: 16-May-2011 at 21:05
Ама мислите дека тие размислуваат за ова што го прават. Свеста дека прават вандализам кај нив не функционира. Мислите им е гајле дали на некој ќе му смета што ќе испошкртаат, ќе испокршат... мислам дека воопшто не им ни паѓа на памет таа идеја...

Мислам дека треба да се почне со кампања и стратегија за намалување ако не и целосно неутрализирање на ваквата појава.

Самиот град е крив... дали им дал некоја алтернатива или пак едуцирал дека не треба така... нема ни казни... а и да ги има, не ни можат да се извршат, многу е невозможно... за еден таг се потрбни најмногу 10 сек... како ќе забележиш некој и ќе го фатиш и казниш за 10 сек.... никако... со камери... џабе ни тоа нема да функционира... незнам колку имаме таква база на податоци за лица... а и незнам дали е дозволено... плус најчесто ова се случува навечер... на многу места дури е и неосветлено или пак осветлувањето е оштетено од самите вандали... а од друга страна пак нема цел града да ни биде камери... па за најобчини престапи со камери да се ловиме...

Иако не е голем престап, е сериозен проблем и бара сериозен третман...

Еве кај мене во паркот поставија убави бандери, го осветлија ама вандали една целосно ја скршија, другата ја навалија, а третата и го свртеа за 120 степени тој делот од кај што свети... после направија детско игралиште (во форма на квадрат) со ограда со сите марифети... ама од една страна оградата ја бутнаа вандали... сега со пролетново цутење и растење на растенијата... бутната ограда целосно се изгуби...односно пропадна во зеленилото. А луѓето од паркови и зеленило и од општината што се задожини за косење на тревата не можат да искосат таму, бидејќи жичаната ограда може да ги оштети косилките...

А деца си играат таму... малку да се сопне ќе се повреди... поготово ако има некои свиткани жици... Состобата тука е навистина сериозна и е прашање на безбедност...

Сепак општината ја нема поправено штетата... иако нивната кривица е најмала... се надевам дека во брзо време ќе санираат....

Но тоа е е решението... пак ќе се случи...

Затоа треба сериозно да се третра овој проблем... зашто нема да си играме... стави, изгради нешто, па искрши.. па пак одпоново...

А од друга страна пак можеби е и подобро да се оди со поцврсти материјали и поквалитетна изработка (секако за работи каде што е можно и функционално ова), за можноста за оштетувања да се намали... но ова е друга работа... иако е поврзана...

Треба да се почне да се размислува...
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
WNBARCH View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote WNBARCH Quote  Post ReplyReply #285 Posted: 16-May-2011 at 21:32
многу мразам што има потписи насекаде.ego trip.скејтерски средношколски филм.мислам дека една капања од неколку реклами би намалило доста изшкртани ѕидови и пуно боја.сакам графити , мразам вандализам.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #286 Posted: 16-May-2011 at 21:42
Ја овие со таговите и не се голем проблем... и најчесто тоа го прават и несвесно за последиците кон околината...

Ама кршење и оштетувања... тоа е веќе друго... и многу ретко е несвесно сторено...

патем еве некои слики од кај мене... стари се... ама отпрлика таа е ситуација... мислам само разлика е што сега е обрасното со трева... така малку повеќе... а и таа свртената сијалица ја исправиле... Најверојатно од општина знаат... ама не се спремни да интервенираат... незнам... иако изгледа несериозно, сериозно е... и треба да им стане приоритет... за жал...

А сега па од друга страна... кога ќе помислам... со што треба да се занимаваат да губат време и пари општиниве... за што... заради глупости на некои малоумници...

А да заборавив да кажам... дека порано сијалиците беа сино обоени... па осветлувањето беше многу мало... ама ги исчистија... па сега е нормално.... освен кај овие што имаат оштетувања...

Исто така има и неколку продупчени корпи за отпадоци... така да имаме отворени цилнидри без никаква намена... ѓубрето паѓа доле...

Може има и други вандализми кои засега не сум ги забележал...

А нивистина ми е криво и ми паѓа тешко кога некој ќе направи нешто добро и друг ќе му го расипе... поготово кога се работи за јавни работи... го осеќам како и лична повреда...

Ете ја таа искривената... сепак свети ама на криво... и не изгледа пријатно.... а таа подоле... цело такво со сијалицата и е откорнато...

Ете ја кантата, таа е продупчена... цел долен дел и го нема... има уште една-две такви во тој реон..

Бандерата е права, само така сум ја фатил, добро сега тоа искривеното е исправено...

Околу сијациве... еве едно просто решение... кое мислам дека би функционирало.. и мислам дека би ги намалило овие оштетувања....

Јас знам како е.. на тие години сум... и сум присуствувал и на удирање по бандери, гасење, и други оштетувања... и по други предмети од јавната опрема...

Но, за среќа ... со едни другари... кога искачав позади Бисер... беа доста паметни деца... за разлика од многу други... па кога и ќе видиш зависи од тоа какви се и луѓето и колку им работи тоа мозокот... ама за жал се малку што им работи...

Работата беше ова... Како на млади луѓе светлината од бандериве ни смета... не многу, може и со неа... ама поинтересно е кога е потемно ...

Е сега наместо да удираме по бандерата кај што седевме, или пак уште полошо да ја демолираме како оваа погоре во сликите... едно паметно дете излезе со многу поприфатливо решение...

Па наместо да ја удираме и таа да се гасне и пали на секои 5 минути и да се глупираме... бандерата беше отворена кај што е инталација и прекидачот... и едноставно... ние си ја исклучивме... кога се тргнавме од тоа место да си одиме... пак ја уклучивме и се беше добро... ниту нештоп оштетивме, ниту уништивме... ниту испаднавме будали кои на секои 5 минути ќе удираат ко ненормални и мајмуни по бандерата... ниту правевме галама...

Е сега... знам дека тоа е малку небезбедно... но затоа може вака да се направи... да се стави прекидач од надвор...односно наместо да чепкаме внатре... кои по правило и треба да биде затворено, но тогаш беше отворено... да има прекидач од надвор.. многу попрактично, и побезбедно...

Некој ќе рече, е сега заради некои млади ќе им угодуваме...

Па да ви кажам подобро вака... отколку демолирани бандери и правење галама на секои 5 минути...

А од друга страна за тоа дали безбедноста на минувачите е загрозена поради неосветленоста... па не би рекол... зашто најчесто младите седат во подоцните часови и ретко кој поминува... а од друга страна што би правеле... во тие часови најмалку на некој ќе му се случи нешто од млади.. зашто ретко кој од нив ќе забележиминувач или ќе се замара со тоа... А и нема цел парк да биде темница... една бандера исклучена, не е ништо... има доволно светлина од останатите 10-20 (зависи каде) ... и од зградите наоколу... во секој случај има...

А плус заштеда на струја

Ќе сликам деновиве за актуелната состојба... и подетално...

Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #287 Posted: 17-May-2011 at 20:58
Плоштадот Климент Охридски во Охрид,пред и после вчерашниот митинг
Како е во нормален ден...

Како беше после митингот

Edited by Тркало - 17-May-2011 at 21:12
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #288 Posted: 17-May-2011 at 21:01
Туу.... колку копии од сликиве си направил...

он-топик... значи каков расиапн народ сме... не сите... ама ги има многу... срамота...
Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #289 Posted: 17-May-2011 at 21:18
Originally posted by FoSsiL

Туу.... колку копии од сликиве си направил... он-топик... значи каков расиапн народ сме... не сите... ама ги има многу... срамота...

За сите слики УРЛ-то беше исто (на целиот албум) ама приметив од ко ги видов копиите...мислам дека сега е ок.
Hе се сите ,ама голем процент.А голем процент од тој голем процент забеготини ги земаат партииве по митинзи да пополнат бројка.А парите шо ги потрошија за гориво за автобусите и едните и другите можеа слободно да ги пренаменат да пополнат некоја дупка по патиштата.
Back to Top
dule View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dule Quote  Post ReplyReply #290 Posted: 18-May-2011 at 21:48
Стамота под хитно организаторот треба да превземе кон враќање на првобитната состојба на плоштадот во Охрид,да се посадат цвекиња повторно и да се исчисти губрето тоа нема да ги кошта многу пари.
Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #291 Posted: 19-May-2011 at 13:05
Originally posted by dule

Стамота под хитно организаторот треба да превземе кон враќање на првобитната состојба на плоштадот во Охрид,да се посадат цвекиња повторно и да се исчисти губрето тоа нема да ги кошта многу пари.

Еве веќе денеска се засади ново зеленило,а околината на плоштадот е исчистена.

Edited by Тркало - 19-May-2011 at 13:06
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #292 Posted: 19-May-2011 at 13:22
Не е ова ни до тколку страшно, знаејќи што толкава толпа на луѓе можела да направи. Сељачкиот менталитет на македонецот му дозволува да прави што сака. Тоа е у крв. Секој се фрла кај му дојде, не гледа каде гази, каде паркира, едноставно се осеќаат ко тоа да е ничие. Видете ги домовите на огромен процент од македонците колку се несредени. А од таму доаѓа и цел тој примитивизам и вандализам. Ако од дома ги учат да прават што сакаат у станот, ондак што да се очекува да прават надвор. Но да не ја отерам дебатава и во друг сегмент. Затоа вакви настани само у сала, стадион или некое широко асфалтно пространство. Македонија не е ко пред 15 години кога беа мртви сите плоштади, па и немаше што да се гази. Среќа на скопскиов се гради, па и нема што многу да се уништи.
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #293 Posted: 22-May-2011 at 16:04
Јас не знам што народ што стока ќе бевме, абе к.р железен не ни трае!

Уништени ознаките и холандскиот парк во Охрид

22.05.2011 - 15:00 | Македонија

На вандализмот во Охрид му нема крај. Овој пат на тапет на несовесните поединци се најдоа информативните табли, сообраќајните знаци, патоказите по раскрсниците и холандскиот парк кој неодамна беше пуштен во употреба.

Статичните велосипеди останаа без своите педали, а таблата на која беше испишано за која намена е направен паркот повеќе ја нема.

Пред извесен период бевме сведоци на фрлање на бетонските жардинери во водите на Охридското Езеро и сквернавењето на макетата на староградската охридска куќа во строгиот центар на градот овој пат мода на вандалите се информативните табли.

Охриѓани револтирани од ваквата некултура на поедници.

Уништувањето на ознаките кои означуваат имиња и место каде е улицата, црквата и другите историски одбележја по кои е препознатлив нашиот туристички центар Охрид се уништуваат на секој чекор.

На овој начин се руши угледот на самиот град со тоа што туристите кои доаѓаат во нашиот град наместо да се насочуваат тие се дезориентираат.
http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/unishteni-oznakite-i-holandskiot-park-vo-ohrid
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #294 Posted: 22-May-2011 at 16:07
Предлог стратегија за развој на туризмот во Охрид:

Размена на граѓанството, со Нигерија, Бутан, Непал или било каква поразвиена цивилизација.

ЗА СРАМОТА! Бугарите ги удавија, србите ги истепаа, сега и холанѓаниве ги понижуваат на ваков начин?
Back to Top
Рок-Барок View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Рок-Барок Quote  Post ReplyReply #295 Posted: 22-May-2011 at 16:09
Сакам да видам вандали вакви со лисици на раце како ги внесуваат во суд.. И со 15 камери вперени во нив,а после кој сака нека збори за некаква презункција на невиност,ама мене ќе ми биде мило на душата
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #296 Posted: 22-May-2011 at 16:11
Originally posted by Рок-Барок

Сакам да видам вандали вакви со лисици на раце како ги внесуваат во суд.. И со 15 камери вперени во нив,а после кој сака нека збори за некаква презункција на невиност,ама мене ќе ми биде мило на душата

Потпис!
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #297 Posted: 22-May-2011 at 16:58
Никако на суд! Тоа ќе биде контрапродуктивно. За секој фатен вандал казната дас му биде по еден делн општокорисна работа во варџилница или каменолом.
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #298 Posted: 22-May-2011 at 16:59
Originally posted by krale

Предлог стратегија за развој на туризмот во Охрид:

Размена на граѓанството, со Нигерија, Бутан, Непал или било каква поразвиена цивилизација.

ЗА СРАМОТА! Бугарите ги удавија, србите ги истепаа, сега и холанѓаниве ги понижуваат на ваков начин?

Еве гледаш дека целата приказна е поголема.Не е само локална во Охрид.
1.За бродот беше издадена уредна дозвола од Министерство за транспорт и врски.Дали вистина бил исправен или не и како била издадена дозволата,само ќе нагаѓаме.
2.Тепачите на Србите се уште на слобода и во меѓувреме средија уште по некое дело по Хавана и уште некој клуб.Други слични на нив исто се на слобода.Познати се нивните врски со полицијата и локалните моќници и поголемиот број политички партии.Според ова,уште некое време ќе бидат главни ѕвезди.Позадина.Некој им дозволил.
3.За холандскиот парк би требало да поврзат електрична ограда околу него,па се да е ок.Инаку тешко.Такви навики имаме,во Охрид и во цела Македонија.Значи,само агресивно и радикално.Или електрична ограда или отстранување на паркот.

Извинете за оф-топик.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #299 Posted: 22-May-2011 at 21:12
Дивјаци. Не сите, ама она што деновиве го гледам од Охриѓани... Како самите да не сакаат туристи.
Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #300 Posted: 23-May-2011 at 04:37
Не треба на каменолом, треба јавно да им облечат портокалови флуросцентни мантили и да го берат ѓубрето низ Охрид во екот на сезоната.
Така сите да знаат, да ги гледат.

п.с.
На грбот да им пишува и на табла покрај што чистат.
„Ние веќе нема да уништуваме јавни објекти, површини и содржини“
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 42>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.335 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.