build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 103104105106107 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote N23 Quote  Post ReplyReply #2081 Posted: 17-Jun-2011 at 01:51
Све е ок, само не ми е јасно што е со новиов стил на поставуење споменици на кружни текови? Као некој култ ни станува ова, еден вид обележување на некој период од државата кога власта освен што поставувала дејци, поставувала и нивни постаменти на кружни текови, кои патем некои се намерно измислени само колку да има споменик. Убаво е да не се заборават истакнатите личности од минатото, но мал офф-топик, кој е Чакаларов? Исто така, малце сумљиво ми изгледа да погаѓам, ама дали овие албанци се по вера христијани? Не ми е битна ич религијата, но сепак нивните имиња не кореспондираат со сегашните на Албанците, па за обичните луѓе, меѓу кои се ставам јас, ќе настане мала збунка, ипак за Пјетер Богдани би се кладел дека не е Албанец. Она што ме загрижува во оваа споменотреска е да не се случи и другите етникуми да бараат споменици, па уште повеќе пари да се одлеат од и така скромната буџетска каса.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2082 Posted: 17-Jun-2011 at 08:39
Originally posted by N23

Све е ок, само не ми е јасно што е со новиов стил на поставуење споменици на кружни текови? Као некој култ ни станува ова, еден вид обележување на некој период од државата кога власта освен што поставувала дејци, поставувала и нивни постаменти на кружни текови, кои патем некои се намерно измислени само колку да има споменик. Убаво е да не се заборават истакнатите личности од минатото, но мал офф-топик, кој е Чакаларов? Исто така, малце сумљиво ми изгледа да погаѓам, ама дали овие албанци се по вера христијани? Не ми е битна ич религијата, но сепак нивните имиња не кореспондираат со сегашните на Албанците, па за обичните луѓе, меѓу кои се ставам јас, ќе настане мала збунка, ипак за Пјетер Богдани би се кладел дека не е Албанец. Она што ме загрижува во оваа споменотреска е да не се случи и другите етникуми да бараат споменици, па уште повеќе пари да се одлеат од и така скромната буџетска каса.

Многу лош пристап имаш земено Познато е дека католичките Албанци имаат сосем поинаков ономастикон од муслиманските, но заедничка им е наставката -и. Не забегувајте многу во тоа кој бил Албанец а кој не (истата приказна со Мајка Тереза). Може некој нема да се согласи со мене, меѓутоа мислам дека нашите сограѓани Албанци ги заслужуваат овие споменици. Како што кажа гитар, овие се дел од историјата на македонските Албанци, и ако македонските Албанци сметаат дека со тие споменици ќе им се укаже чест, тогаш тоа е во ред со мене.

Единствено не ми се допаѓа локацијата веднаш до Гоце Делчев. Незнам каде има простор за уште еден споменик таму. Исто така, не е јасно прецизирана локацијата на споменикот пред Стариот Театар. Од која страна? Од кај кејот, или меѓу театарот и музејот. Толку ли им е тешко да направат најобична илустрација?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #2083 Posted: 17-Jun-2011 at 09:27
i mene me buni spomenik do goce, zvuci krajno neestetsko, toj del veke e preoptovaren so cetiri spoemnika dva od postrana. Osven mesto justinijan ako ne go stavaat ovoj. Se nadevam plostadov nema da zalici na sahovska tabla. Ocigledno deka se ima nekoja zamisla, samo uste da ja spoedlat so nas.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2084 Posted: 17-Jun-2011 at 09:33
Да, и јас помислив на "слотот" претходно предвиден за Јустинијан. Иако технички е до Даме, а не до Гоце, веројатно нашите "длабоко истражувачки новинари" (на кои најдалечниот терен на кој истражуваат е канцелариското ВЦ) се воделе по анимацијата, каде што местата на Даме и Гоце се заменети.

Друга локација на која би можеле да го постават е пред "обновената Народна Банка", од страната на Вардар.
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #2085 Posted: 17-Jun-2011 at 09:46
Пјетр Богдани, роден во Хас, Албанија (1630 - 1689)
- писател (автор на првото оригинално дело напишано на Албански јазик)
- архиепископ на Римо-католичката епархија во Скопје
- живеел во региони кои денес се наоѓаат во Албанија, Македонија, Хрватска, Италија, Бугарија и Косово
- војувал против Отоманската империја

Јосиф Јован Багери, роден во село Нисторово, Гостиварско (1870-1916)
- католички свештеник и просветител
- уредник на албанско списание кое се издавало во Софија
- живеел во Бугарија, Македонија, Албанија и Косово

Неџат Аголи, роден во Дебар (1914-1949)
- партизан, командант на 4-та Албанска бригада предводена од КПЈ за време на НОБ
- правник
- министер за социјална политика во првата влада на НРМ
- иако нема докази, се претпоставува дека е измачуван и убиен во затворот Идризово од страна на УДБА

Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #2086 Posted: 17-Jun-2011 at 11:39
Ќе се поставува споменикот „Јустинијан Први“

Денеска започнува монтажата на скулптурата „Јустинијан Први“, соопштуваат од Општина Центар.

Скулптурата ќе биде поставена на постамент лоциран на Кејот од десната страна на реката Вардар, во близина на Камениот мост во центарот на Скопје.

http://www.makfax.com.mk/#2%2F259752%2Fkje_se_postavuva_spomenikot__justinijan_prvi_
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #2087 Posted: 17-Jun-2011 at 11:51
Originally posted by alexgizh

Многу лош пристап имаш земено Познато е дека католичките Албанци имаат сосем поинаков ономастикон од муслиманските, но заедничка им е наставката -и. Не забегувајте многу во тоа кој бил Албанец а кој не (истата приказна со Мајка Тереза). Може некој нема да се согласи со мене, меѓутоа мислам дека нашите сограѓани Албанци ги заслужуваат овие споменици. Како што кажа гитар, овие се дел од историјата на македонските Албанци, и ако македонските Албанци сметаат дека со тие споменици ќе им се укаже чест, тогаш тоа е во ред со мене.

Погрешно ме сфати. Мене стварно не ми смета од кого ќе има споменик, особено што тие луѓе живееле и работеле во Македонија и допринеле со својата работа за Македонија. Мене ми е чуден моментот што ете гледаме дека порано имало доста успешни албанци-католици, а денес сликата за Албанците ни е сосема изменета. Но образованието ни е до некаде криво што овие личности не ги споменува низ историјата, туку предност се дава на една друга историја. Како и да е, ако на нив им се допаѓа оваа идеја, мене реално не ми смета, освен што непотребно ќе се потрошат уште некој милион. Но штом можеше и за нашите да се потрошат десетици милиони, ондак уште еден плус не е на одмет.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2088 Posted: 17-Jun-2011 at 12:08
Originally posted by N23

Originally posted by alexgizh

Погрешно ме сфати. Мене стварно не ми смета од кого ќе има споменик, особено што тие луѓе живееле и работеле во Македонија и допринеле со својата работа за Македонија. Мене ми е чуден моментот што ете гледаме дека порано имало доста успешни албанци-католици, а денес сликата за Албанците ни е сосема изменета. Но образованието ни е до некаде криво што овие личности не ги споменува низ историјата, туку предност се дава на една друга историја. Како и да е, ако на нив им се допаѓа оваа идеја, мене реално не ми смета, освен што непотребно ќе се потрошат уште некој милион. Но штом можеше и за нашите да се потрошат десетици милиони, ондак уште еден плус не е на одмет.

Неџат Аголи не бил католик. Бил роден како муслиман, а веројатно станал подоцна комунист. Како и да е, битниот момент е што се Албанци, а не е битна верата.

Особено ме нервираат поделбите на македонци христијани и муслимани, или незнам какви. Си има во попис графа религија, нема потреба да се става етничка припадност "Македонец муслиман", а потоа уште еднаш "муслиман" во полето на религија.

Па, Борис Трајковски не беше православен христијанин, а и Александар Македонски бил паган, па никому ништо...

Да се вратам на темата, го поставуваат Јустинијан во моментов:

Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #2089 Posted: 17-Jun-2011 at 15:18

Општина Центар со одлука за уште два нови споменици

17.06.2011 16:11

Центарот на метрополата ќе добие уште два нови споменици - револуционерите Христо Узунов и Васил Чакаларов.

Првиот е охридски војвода, познат по својот херојски чин, кога за не падне жив во рацете на Османлиите, во 1905-та заедно со соборците од својата чета се самоубиле, но за вториот ретко кој слушнал.

Според фактите што за него може да се најдат на Википедија, Чакаларов бил главен војвода во Костурско, кој целиот живот се борел против грчката пропаганда.

Дел од животот бил близок со врховистите, па веројатно поради тоа неговото име ретко се сретнува во историите. Загинал во Балканските војни, во битка на бугарската со грчката војска.

Дали знаете кој е Васил Чакаларов?

„Не знам.

- Не“, велат жителите.

Одлуката за подигање на споменици за Узунов и Чакаларов, ја изгласа мнозинството во општина Центар, по предлог на Министерството за култура. Опозицијата беше против, бидејќи тие немале никакво локално значење.

„Ние немаме ништо против, ниту господинот Васил Чакаларов, ниту господинот Христо Узунов, меѓутоа за жал министерството за култура да одлучува кои споменици да бидат поставени на територијата на општина Центар продолжува“, вели Благородна Крстевска Мојсовска.

„Имајќи го во предвид образложението, дадено за иницијатива за подигање на спомен обележје на Васил Чакаларов, не гледам локално значење, на ваква личност во Општина Центар. Локалното значење би било во непосредна околина или во близина на неговото раѓање или живеење.

- Истото се однесува и за предлогот којшто се однесува на Христо Узунов“, рече Дончо Герасимовски.

Градоначалникот Тодоровиќ вели дека тие само ја спроведуваат волјата на Владата.

„Тоа е иницијатива на министерство за култура, ќе мора таму да прашате. Кога се тие финансирани од страна на владата, ние можеме само да учествуваме со сета логистика, да ги завршиме“, изјави Владимир Тодоровиќ.

Тодоровиќ потврди дека споменикот на Александар ќе биде поставен идната недела, а целиот комплекс со фонтаната ќе биде готов до септември.

Во меѓувреме продолжи поставувањето на веќе изработените споменици.

Денеска на десната страна од кејот на реката Вардар во близина на Камениот мост, започнува монтажата на скулптурата на „Јустинијан Први“, изработена од бел мермер, висока пет метри.

Се правеше во галерија „Базанти“ во Италија, а чини над 1.200.000 евра. Во завршна фаза биле и спомениците на албанските дејци, Пјетар Богдани, Јосиф Багери и Неџат Аголи, но се уште не е познато кога и каде ќе бидат поставени.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=139438

Edited by xnx - 17-Jun-2011 at 15:19
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #2090 Posted: 17-Jun-2011 at 15:19
znaat li ovie koga e DOSTA so spomenici ili ke stavaat dur ne primetat deka veke nema mesto da se projde niz grad?
Back to Top
MGS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MGS Quote  Post ReplyReply #2091 Posted: 17-Jun-2011 at 15:29
Ја претераа со споменициве.Кој да им каже да кренат рачна???
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #2092 Posted: 17-Jun-2011 at 16:25
Lelel uste spomenici? Ajde albanskite nega se postavuvaat kako sto se dogovorile, posle tie spomenici da ne se postavuvaat povekje posto navistina so vremeto kje bide golem kic ili muzej namesto plostad/centar. Sega izlegoa uste 2 drugi spomenici, se nadevam deka kje bidat poslednite....
Inace i mene me interesira kako kje go stavat spomenikot do Goce delcev... Mora da e do? ne moze pozadi ili sto znam jas namesto DO goce delcev posto gledam deka nema mesto, so ,,butkanje,, na spomenikot nema nisto da bide osven grda slika....
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2093 Posted: 17-Jun-2011 at 17:30
Originally posted by xnx

znaat li ovie koga e DOSTA so spomenici ili ke stavaat dur ne primetat deka veke nema mesto da se projde niz grad?
досега народот плачеше како тоа немало споменици
имам чувство дека сега ќе плаче како имало многу споменици LOL

само, кога ли ќе разбере некој, дека споменици не се поставуваат вака?!

Edited by zabegan - 17-Jun-2011 at 17:31
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2094 Posted: 17-Jun-2011 at 17:39
Чакаларов и Узунов ќе бидат поставени во центар, но не на самиот плоштад, бар така разбрав.

п.с. Фина репортажа на Сител околу Јустинијан I

http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/pochna-montazata-na-skulpturata-na-imperatorot-justinijan-prvi

Edited by HugoGoulding - 17-Jun-2011 at 17:42
Back to Top
ObserverMK View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote ObserverMK Quote  Post ReplyReply #2095 Posted: 17-Jun-2011 at 17:43
Христо Узунов кај Ловец на зебрестиот дел кој најчесто е окупиран од таксисти а Чакаларов на новиот кружен тек кај католичка кој е во градба.
Back to Top
donStefan View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote donStefan Quote  Post ReplyReply #2096 Posted: 17-Jun-2011 at 22:01
Јустинијан

Back to Top
macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote macedonia Quote  Post ReplyReply #2097 Posted: 17-Jun-2011 at 22:40
Justinian is a very important figure, he was the one who built Hagia Sophia in Istanbul.

Also for those who dont know, this is Vasil Chekalarov (born in Smrdesh, Kostur region, today called Krystallopigi), there are many different photos of him online:

Edited by macedonia - 17-Jun-2011 at 22:50
Back to Top
Ljubopitko View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Ljubopitko Quote  Post ReplyReply #2098 Posted: 17-Jun-2011 at 23:09
Јустинијан Први

Back to Top
Bulldozer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bulldozer Quote  Post ReplyReply #2099 Posted: 17-Jun-2011 at 23:11
Васил Чакаларов го има на рељефите на еден од лавовите на мостот Гоце Делчев

Повеќе информации на Википедија

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB_%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2

Edited by Bulldozer - 17-Jun-2011 at 23:16
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #2100 Posted: 18-Jun-2011 at 10:25
E veke koga go pravat sednat kako Car Samoil trebalo da bidat i dvajcata simetricno postaveni.
...kaj si kapelo pak ke si kape...
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 103104105106107 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.648 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.