![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4647484950 88> |
Author | |
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
Oчите се завртени према ИСТОК некаде према Бугарија му доаѓа нема врска ова погоре тој дел што го збориш му е за уште 30 степени од погледот.
|
|
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Денес слушнав неофицијално дека од другата страна на Вардар на плоштадот Карпошово востние ќе се поставува исто така огромен споменик на Филип Втори , јас досега за такво нешто немам слушнато па ме интересира дали до некој од вас има допрено ваква информација?
|
|
![]() |
|
bukefal ![]() Newbiе ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Makedonija Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Ne go imam videno spomenikot. Nego, mislam mozno e Aleksandar da gledat prema Azija. I mislam deka toa e super, zatoa sto celta mu bese azija.
Edited by bukefal - 21-Jun-2011 at 17:49 |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Токму со погледот, Александар е свртен кон исток, а Букефал е поставен кон североисток. Југ не е во никоја комбинација.
Edited by Cloverstack - 21-Jun-2011 at 17:50 |
|
![]() |
|
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
на некои не ви се гледа повеќе од балканот
![]() Инаку секоја чест за споменикот и за честа што му ја оддаваме. Сега да ја дочекаме целината и комплетната функција со фонтаната. Секако ќе биде уникатно спомен обележје.
|
|
..... .......
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Мислам дека ова би било добро прашање за Скулпторката која го смисли целиот проект. Јас како што гледам споменикот одлично се гледа од Портата Македонија а и од Камениот Мост па така ништо чудно и дека тоа било критериум а можеби има и симболика за која овдека се дискутира.
|
|
![]() |
|
saffron ![]() Newbiе ![]() Joined: 13-May-2011 Location: sofia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
kachete poveche snimki... pls!! moje li link za arheologichnia muzei? |
|
Saffron from Pella!
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Аце наш голем маж
![]() Добар е добар... супер е... Сафрон праша во нишката за Филип зошто Аце, па така нагалено му доаѓа, така си го викаме ![]() Еве линк од Археолошкиот музеј, Уставен суд и Архив на РМ... http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=555 |
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
dule ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Mar-2011 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 255 |
![]() ![]() |
Споменикот е навистина преубав и преголем како што доликува на нашата земја и преставува гордост за сите обединето да чекориме напред кон подобра и посветла иднина.
Мене ме интересира дали фасада на зградата позади споменикот на Александар (незнам како се вика) ќе се обновува или реконструира ????? |
|
![]() |
|
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|
![]() |
|
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
Ако земеш и видиш линија оди накај денешна ПЕЛА/ПОСТОЛ, родното му место и него, на татко му, како и на Крсте Петков Мисирков. |
|
![]() |
|
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
Oдличен е споменикот..10 од мене супер
![]() |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Ја малце барав по екс-ју сајтовите како пренесоа за Аце, па еве некои линкови. Поприлично интересна ми е статијата на словенечката радио телевизија.
РТС: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD/912386/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80+%22%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B8%D0%BE%22+%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%99%D0%B5.html Индекс.хр: http://www.index.hr/vijesti/clanak/pogledajte-divovski-spomenik-aleksandru-makedonskom-u-skopju/557743.aspx Б92: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=06&dd=21&nav_category=167&nav_id=520393 РТВ Словенија: http://www.rtvslo.si/svet/foto-aleksander-veliki-sredi-skopja-novo-jabolko-spora-v-odnosih-med-makedonijo-in-grcijo/260343 Иако моето мислење за спомеников е неважно, важна е само една ствар, Македонија доби публицитет како никогаш досега. Па дури и сите што коментираат помалку покажуваат сопствени знаења за Македонија и нивни мислења. Све у свему, кога ќе заврши помпава, туристи ќе доаѓаат и ќе се сликаат, луѓево овде ќе се веселат и гордеат, а политиката повторно ќе си забега на друга страна, како и што треба. |
|
![]() |
|
MGS ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-May-2011 Location: Охрид,МКД Online Status: Offline Posts: 307 |
![]() ![]() |
Ууууу јебеш ми матер спомеников испадна лудило.Со комплет завршена фонтана ќе биде АТРАКЦИЈА.
Edited by MGS - 21-Jun-2011 at 20:16 |
|
![]() |
|
Superman ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 154 |
![]() ![]() |
Коњаникот го зазеде своето место – за навек во срцето на Македонија
Никола Крстиќ Со овации, аплауз, па дури и спонтано живо интерпретирање на македонската химна дочекано поставувањето на најграндиозниот споменик во Македонија кој го зазеде централното место на плоштадот. На прозорците и терасите преполно, а околу фонтаната повеќе од илјада граѓани со фотоапарати, видеокамери, мобилни телефони. Од рано утро чекаа за да го посведочат и овековечат моментот кога Воинот ќе се извиши на постаментот – фонтана. Велат, ваквиот историски чин не смееше да се пропушти. -Јас чекам од рано, веќе три часа, морав да го видам ова. -Дојдов околу 10, ќе чекам колку што треба – велат граѓаните. Плоштадот, а и Скопје засекогаш добија нова визура откако 300 тонскиот кран го заврши своето и споменикот застана во конечната позиција, свртен кон Вардар и Камениот Мост, но и кон Исток, кон каде што секогаш бил вперен погледот на Александар Македонски при неговите освојувачки походи. Воодушевување кај граѓаните кои возбудено коментираа - за навек во срцето на Македонија, вечно ќе сведочи за нашата големина и истрајност како народ. -Со векови да остане овде, да биде симбол на Скопје. -Се гордеам што сум Македонка, ова одамна требаше да се направи – велат граѓаните. Позитивни коментари и од странските туристи. -Голем е, навистина е убав, мислам дека може да биде значајна знаменитост на ова место – велат туристите. Интерес и кај странските новинари, екипите растрчани околу споменикот, а целиот процес на поставување под будното око на авторката – академската вајарка Валентина Стевановска. „Многу сум возбудена, среќна и многу ми е драго што еве сега по три години работа можам да го видам овде на плоштадот, а уште посреќна сум дека има голема посетеност и дека на сите им се допаѓа. Инаку фонтаната заедно со коњаничката скулптура ќе претставува една целина заедно со повеќе придружни фигури, ќе има осум војници, и осум лава. Меѓутоа повеќе ќе ви раскажам за фонтаната откако ќе биде поставена. Верувам дека ова дело ќе остане во трајно наследство во културната историја на Македонија”, вели Валентина Стевановска, академски скулптор и автор на споменикот и на фонтаната. Од Фиренца, од леарницата Фернандо Маринели споменикот пристигна во делови во шест шлепери. Составувањето и конечното полирање траеше една недела. Самиот коњаник е тежок 30 тони, висок 13 метри. Целиот споменичен комплекс се извишува 28 метри над централниот дел од плоштадот Македонија. Извадени од кутиите се и четирите лава што ќе се постават на надворешната страна на фонтаната, а осумте воини што треба да бидат во внатрешниот дел сé уште се спакувани. Почната е работата и на фонтаната, долниот дел е веќе обложен со мермер, а во горниот се монтираат украсните елементи. Сите градежни работи околу фонтаната и споменикот се очекува да бидат завршени до 8 септември – 20 годишнината од независноста да биде крунисана со официјално пуштање во употреба на целиот комплекс. Свртен е кон Исток, вика МТВ. Има изјава и од скулпторката, а и одлично видео. Забрзано поставување. http://www.mtv.com.mk/mk/vesti/makedonija/17988/konjanikot_go_zazede_svoeto_mesto_%E2%80%93_za_navek_vo_srceto_na_makedonija.aspx Инаку спомеников е WOW. Многу подобро од што го замислував, а бев оптимист и претходно... Edited by Superman - 21-Jun-2011 at 20:26 |
|
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
|
|
![]() |
|
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
Да, фасадата на Ристичева палата ќе се реставрира ![]() Најмногу од се што ме интересираше досега е погледот од камен мост кон споменикот , дали може некој да направи слика од тој кадар??? Ме интересира дали Ристичева се уште доминира , или пак сега е скриена од споменикот ... |
|
![]() |
|
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
build.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-May-2010 Online Status: Offline Posts: 216 |
![]() ![]() |
1
![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() 14 ![]() 15 ![]() 16 ![]() 17 ![]() 18 ![]() 19 ![]() 20 ![]() 21 ![]() 22 ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ги читав дел од статиите и она што е можеби поинтересно се коментарите на обичните граѓани. Би навлегол во политика ако коментирам дел од нив и од која држава доаѓат, сепак факт е дека во огромен дел од коментарите јасно се гледа дека има огромна завист кон позитивните работи што се случуват во Македонија, а исто така точен е и фактот дека добивме на публицитет. Што се однесува до туристите би направил една хипотетичка пресметка за исплатливоста на споменикот. Инвестицијата би се покрила со евентуални 50.000 туристи кои би потрошиле по 200 евра во Македонија а би биле анимирани за посета на државата токму поради споменикот. |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Интересен кадар
![]() Edited by HugoGoulding - 21-Jun-2011 at 23:26 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4647484950 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |