build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Јавен превоз
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Возен парк (ЈСП - двокатни автобуси)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5556575859 90>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Online Status: Offline
  Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #1121 Posted: 22-Jun-2011 at 04:50
Originally posted by BOJAN

Непромислен потег се панорамските автобуси на плоштад, има да се испокршат поставените плочи кои и сега веќе се во очајна состојба од камионите што влегуваат на плоштадот. Најстрашно е како ќе се спречи другите возила да не влегуваат на плоштадот? А да ја вратат коцката на плоштад ?

Jас мислам дека ќе ја вратат коцката назад ...
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1122 Posted: 22-Jun-2011 at 08:45
ако е вратат коцката назад,ќе направат непромислен потег кој ќе уништи све досега што направиле или ќе направат,глупост голема ќе биде чим се платил гранит во импресивна дебелина и ширина,па сега да враќаме делкана калдрма
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #1123 Posted: 22-Jun-2011 at 09:01
Originally posted by Dexter26

Кинезот се изнавози  

Ма нема везе...ова е заради носталгија по расходованите канти лондонски, нели требаше да се врати духот...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #1124 Posted: 22-Jun-2011 at 09:47
Da ne prajme panika za dzabe ako se slucil positen defekt na avtobusot, se rasipal - se rasipal, ke se popravi, ednostavno se slucuva i toa
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #1125 Posted: 22-Jun-2011 at 11:08
Dali ke se sluci defekt na Mercedes tolku brzo haha
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #1126 Posted: 22-Jun-2011 at 11:20
mislis deka nema??? ne e veke dobata pred 30 godini koga se znaese sto e kvalitet. I Volvo e vrv vo avtomobilskata industrija pa go poseduvaat i go sklapaat zutive decki sto go sklopile ovoj avtobusov gore so otvorena hauba sto ima defekt od mozebi pregoren osigurac ili sto i da e... sakam da kazam denes merilo za kvalitet nema ima samo razlika vo ceni, mozam da posocam eden milion primeri so obicni leki koli..
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1127 Posted: 22-Jun-2011 at 12:08
Ама ај и да бидеме реални пред да пљукаме. Кој редовно користи градски превоз може да забележи дека е максимално исцрпен овој автобус, вози речиси без престан. Пример е недела кога само двокатниов вози цел ден. Не е оправдување за тоа што се расипал, втор пат мислам, но споредете ги и такси возилата, после 1-2 години и новите коли добиваат стар шмек. Се што се вози континуирано, колку и да е квалитетно полеку почнува по некој дел да откажува. За да критикуваме аргументирано ќе треба да додјат барем уште 50 вакви, кои ќе бидат помалку експлоатирани, па ако и тогаш редовно се дешава по некој да рикне, можеби стварно не чинат. До тогаш само ќе нагаѓаме.

Edited by N23 - 22-Jun-2011 at 12:08
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1128 Posted: 22-Jun-2011 at 12:15
Pak valkan!!!!!!!!!BashBashBash
Abe kade se valkat avtobusite?
Inace sramno e da se rasipi avtobusot a pred nekolku nedeli bese vo garaza!!Jas sepak kje kazam kineska roba, od prviot pogled e se super a potoa eve....
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #1129 Posted: 22-Jun-2011 at 12:18
Originally posted by N23

Ама ај и да бидеме реални пред да пљукаме. Кој редовно користи градски превоз може да забележи дека е максимално исцрпен овој автобус, вози речиси без престан. Пример е недела кога само двокатниов вози цел ден. Не е оправдување за тоа што се расипал, втор пат мислам, но споредете ги и такси возилата, после 1-2 години и новите коли добиваат стар шмек. Се што се вози континуирано, колку и да е квалитетно полеку почнува по некој дел да откажува. За да критикуваме аргументирано ќе треба да додјат барем уште 50 вакви, кои ќе бидат помалку експлоатирани, па ако и тогаш редовно се дешава по некој да рикне, можеби стварно не чинат. До тогаш само ќе нагаѓаме.

Se slagam N23 avtobusot vrti 24/7 a kako sto napomenav defektot neznaeme sto tuku se gleda samo dvajca luge kako nesto cepkaat..
Back to Top
sanos_a View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote sanos_a Quote  Post ReplyReply #1130 Posted: 22-Jun-2011 at 21:11
дечки нормално е дека ќе има дефекти штом едно возило е во експлоатација. па зарем колите што ги имате дома никогаш не се расипале?
јас ви кажувам од искуство бидејки работам во фирма која има преку 50 автобуси дека без разлика на моделот и производитело дефекти имало и ке има и во иднина. затоа прво помислете малку повеке па после пишувајте
најдобриот форум за автобуси
www.autobusi.net/forum
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1131 Posted: 22-Jun-2011 at 21:22
ајде ви се молам немојте со вакви дискусии од стил автобусот бил исцрпен и дека се работело за нешто занемарливо... ако купивме автобси кои се исцрпуваат на секои два месеци и им се менуваат делови, тогаш кој е ќарот од нов автобус, можевме и со старите да си останеме... и извинете, ама автобус да остава на полпат патници и тоа да му биде рутина, воопшто не е во ред... фактот што автобусот вози 24/7 е ирелевантен, сите автобуси го прават тоа
и не е важно дали е некоја Кинеска Х фирма или пак Мерцедес... тука се работи за квалитетот на самите модели, а квалитетот на моделите мислам дека е доста поврзан со фактот дека доста ризикувавме да купиме модели од фабрика која воопшто не ја познаваме и досега воопшто нема направено вакви модели на автобуси и се нема докажано на нашиот пазар и услови... и дајте ве молам, не споредувајте автомобилска индустрија со автобуси, освен тоа што имаат тркала, немаат ништо друго заедничко
и за крај, кога веќе се купуваат нови автобуси, потребно е да бидат на највисоко ниво, а не само постојано да им бараме оправданија и да се вадиме на тоа што автобусиве воопшто некако опстојуваат на нашиве улици, во наши услови, затоа беше потребно да се направат детални студии и испитувања и да се потврди најдобар избор за градски превоз, а не да си тапиме мозок со стари духови и туристички атракции кои никогаш не ни постоеле Bash

Edited by zabegan - 22-Jun-2011 at 21:23
Back to Top
Tuvok View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tuvok Quote  Post ReplyReply #1132 Posted: 22-Jun-2011 at 21:36
^
Баш така. Ја знаете онаа народната "Сиромавиот два пати плаќа"
Back to Top
Ma View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Ma Quote  Post ReplyReply #1133 Posted: 22-Jun-2011 at 21:42
Originally posted by sanos_a

дечки нормално е дека ќе има дефекти штом едно возило е во експлоатација. па зарем колите што ги имате дома никогаш не се расипале?
јас ви кажувам од искуство бидејки работам во фирма која има преку 50 автобуси дека без разлика на моделот и производитело дефекти имало и ке има и во иднина. затоа прво помислете малку повеке па после пишувајте

Cheers  I jas mislam deka, nesto cepkaat, glumat nesto, -demek e rasipano, zasto edniot mi izgleda spremen kako za na plaza kaj kocka.Cheers
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1134 Posted: 22-Jun-2011 at 22:10
Originally posted by zabegan

ајде ви се молам немојте со вакви дискусии од стил автобусот бил исцрпен и дека се работело за нешто занемарливо... ако купивме автобси кои се исцрпуваат на секои два месеци и им се менуваат делови, тогаш кој е ќарот од нов автобус, можевме и со старите да си останеме... и извинете, ама автобус да остава на полпат патници и тоа да му биде рутина, воопшто не е во ред... фактот што автобусот вози 24/7 е ирелевантен, сите автобуси го прават тоа
и не е важно дали е некоја Кинеска Х фирма или пак Мерцедес... тука се работи за квалитетот на самите модели, а квалитетот на моделите мислам дека е доста поврзан со фактот дека доста ризикувавме да купиме модели од фабрика која воопшто не ја познаваме и досега воопшто нема направено вакви модели на автобуси и се нема докажано на нашиот пазар и услови... и дајте ве молам, не споредувајте автомобилска индустрија со автобуси, освен тоа што имаат тркала, немаат ништо друго заедничко
и за крај, кога веќе се купуваат нови автобуси, потребно е да бидат на највисоко ниво, а не само постојано да им бараме оправданија и да се вадиме на тоа што автобусиве воопшто некако опстојуваат на нашиве улици, во наши услови, затоа беше потребно да се направат детални студии и испитувања и да се потврди најдобар избор за градски превоз, а не да си тапиме мозок со стари духови и туристички атракции кои никогаш не ни постоеле Bash

Se soglasuvam, iako porano rekov deka se rasipaat posto se od kina, moja greskaRoll%20eyes
Kvalitetot e vazen, ne potekloto
Cheers
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #1135 Posted: 23-Jun-2011 at 00:18
Ја само да ја освежам нишкава со веста дека двокатниот автобус доби реклама на Мекдоналдс, не знам како вие мислите, но мене со реклама поубаво ми изгледа.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1136 Posted: 23-Jun-2011 at 00:22

Ја само да ја освежам нишкава со веста дека двокатниот автобус доби реклама на Мекдоналдс, не знам како вие мислите, но мене со реклама поубаво ми изгледа.
мене ми е сеедно како ќе изгледа автобусот со или без реклама, последна грижа ми е
најбитно ми е дека тоа носи пари, кои правилно треба да се инвестираат
и досега имаше реклами по автобуси и кај отидоа тие пари?

Edited by zabegan - 23-Jun-2011 at 00:22
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #1137 Posted: 23-Jun-2011 at 00:25

мене ми е сеедно како ќе изгледа автобусот со или без реклама, последна грижа ми енајбитно ми е дека тоа носи пари, кои правилно треба да се инвестираати досега имаше реклами по автобуси и кај отидоа тие пари?

Прашањето ти е на место, но главното тело одговорно за тоа како работи ЈСП е Советот на Град Скопје. Воглавно, ЈСП работи со толку големи загуби што приходите од рекламите се губат токму тука.
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #1138 Posted: 23-Jun-2011 at 06:53

Avtobusot sto i da mu bilo e pod garancija, a tipcive ne mi deluvaat nit za majstori nit za strucni lica taka da 3 pat ke povtoram defekt neznaeme dali ima i ako ima sto e, taka da greota e da go rugame ona sto e novo i da go sporeduvame so sotaroto koga ne e za sporeduvanje, a studija za kupuvanje novi avtobusi nikade vo svet ne se pravi. Ednostyavno koga e dotraen stariot vozen park se obnovuva. A jas ve molam da ne gi plukate novite avtobusi zasto 25 godini se vozime vo gjubre doneseno od Slovenija, i starite avtobusi na JSP od tipot "Vozi Misko"
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #1139 Posted: 23-Jun-2011 at 09:45
Не заборавајте дека постои можност да ЈСП уште нема добор функционален план за одржување и редовни сервиси, па поради неискуство и незнаење да се доаѓа во ситуација да се случуваат дефекти кога активно се користи, и ве молам не ја исклучувајте оваа можност со изговор за професионалност, кога добро знаете колку услуги кај нас се де факто профаесионални.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1140 Posted: 23-Jun-2011 at 11:18
Епа не се чудете зашто пропадна ФАС. Исто у странство се зборело што ќе купуваме од овие Македонциве, ем непроверени, ем со дизајн од 80-ти. Значи некој мора да купува и до Јутонг и од ЛАЗ за да тие фирми соберат доволно кеш и да се модернизираат уште повеќе.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5556575859 90>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.408 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.