![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4950515253 88> |
Author | |||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
||
Да ве прашам нешто, јас имам чувство дека големината на самата бронзена скулптура неможе да се почувствува сосема и губи од својата реална големина само зошто епоставен ан релативно висок постамент и со тоа секогаш е на одредена далечина од очи.
|
|||
![]() |
|||
saffron ![]() Newbiе ![]() Joined: 13-May-2011 Location: sofia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
да .. се извинявам..... не се изказах правилно...... мисълта ми беше точно за Скопие ,че нема какво да се види....! ... искам столицата на Македония да бъде наистина бисер балкански!! хората да се изумяват като отидат там....... а като разглеждам некви по стари снимки от преди да се почнат тея нови проекти... виждам как дори каменния мост е изрисуван с некви грозни графити...... под арките има некви мръсотии.... покраи бреговете на Вардар има графити и мръсотии..... толкова ли нема кои да се грижи за чистотата и да пази града от вандали?? .... пс.. немога да повярвам ,че има хора , които критикуват тея хубави за Скопие проекти.... това или не са Македонци... или са некви болни хеитъри!! вместо да се радваме ,че централния град на Македония получава европеиски облик... ние негодуваме и се оплакваме ,че стандарта на живот ни е нисък! |
|||
Saffron from Pella!
|
|||
![]() |
|||
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
||
Глеј сеа, му враќаш на дечкото, кој не живее тука, ништо чудно да не знае, али ти си од тука и би требало да знаеш подобро. Во Скопје не само што има што да се види туку има многу што да се види. А тоа како ние гледаме на работите кои ни се пред носот и како се грижиме за нив, како сме организирани за да ги презентираме тоа е друга работа. Да Скопје не е Македонија, но не греши душа, за другово. Ние се воодушевуваме на облакодери, монументални градби, чистота, среденост и сл. бидејќи тоа ни фали во градов, меѓутоа странец кој доаѓа баш од такво место, бара нешто друго, бара убавина во едноставноста (нормално тука влегува и чистота и среденост без тоа не може). Се што ни треба е работа и организација. |
|||
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
|||
![]() |
|||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
||
Како во Скопје немало што да се види?
Ги заборавивте: - Старата Скопска Чаршија - Камениот Мост - тврдината Кале - Скупи - Римскиот Аквадукт - Тумба-Маџари - Водно и Милениумскиот Крст, плус жичарницата - езерото Сарај - Матка, кањоните и пештерите - браната Козјак - Св. Пантелејмон - прекрасната зоолошка градина |
|||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|||
![]() |
|||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||
Ако гледаш погоре ипак се извини, мислел само на Скопје. Ама ја убаво пишав има шо да се види од стилот на Матка, Пантелејмон и сл. Де факто она што го нуди центарот на Скопје е минимално со потребите на просечен турист. Кај нас у Скопје најголем проблем е што убавината е разнесена на повеќе страни. Иам ја во друга нишка пишано дека има премногу работи да се видат во Скопје, но за тоа треба и асални мапи низ градот и чист приод до нив. |
|||
![]() |
|||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||
И на тебе реплика. Малце лошо се изразив, но човекот сметал дека у Скопје нема што да се види. Иако факт е дека пола од денешните жители да ги прашаш што има у Скопје, ќе ти речат ништо. А зашто е тоа така? Затоа што до Милениумскиот крст до вчера одеше само пат кој треба да имаш сила да го изодиш, до Тумба Маџари треба да видиш нехигиена и прљаштина за да стигнеш до него, до Козјак треба да се возиш саат време, до Римскиот аквадукт нема соодветен пат и сл. Затоа во друга реплика напишав дека убавината на Скопје е разнесена на повеќе страни. И сами забележете дека пола од работиве се на минимум 5 км од центарот на Скопје, а факт е дека секој турист, па и вие кога сте во улога на туристи, не забегувате многу од централното подрачје. ![]() |
|||
![]() |
|||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
||
Одлична листа! Сафрон веќе се поправи и рече дека во Скопје немало што да се види, сега ќе мора да се поправи и да рече дека во строгиот центар на Скопје немаше што да се види ![]() Од листава: - Камениот Мост го уништија со катастрофалното осветлување, а и како што кажа Сафрон, недопустливи се графити на мостот и во неговата околина. - тврдината Кале не е достапна за посетители (се надевам наскоро ќе ја отворат повторно), - Скупи има доста лош пристап и е де-факто запоставен - Римскиот Аквадукт е за жалење. Нема никаков пристап. - Тумба Маџари исто така треба да се промовира далеку повеќе. - Милениумскиот Крст плаче за одржување, а и жичарницата не е комплетно направена (трасата до доле), иако ова не е којзнае колкав проблем, лично посакувам туристите што повеќе пешки да одат нагоре. - езерото Сарај (претпоставувам Треска) е сеуште во незавидна состојба. - прекрасната Зоолошка Градина сеуште е во фаза на реконструкција и ќе треба уште најмалку 2 години напорна работа во ист, ако не и повисок ритам за да се доведе во одличен ред. Од сите на листава за зоолошкава има најмногу надеж. Значи, остануваат Старата Чаршија, Матка и Козјак и Св.Пантелејмон. Наглово поставување на споменици е "надополнување" на празнината, од најмалку два аспекти: првиот, просторниот, бидејќи како што знаеме досега имаше претежно бисти низ градот и без монументални споменици во центарот. Вториот аспект е идеолошкиот, кој (можеби оправдано според некои, според други не) вели дека состојбите на Балканот не му дозволувале на македонскиот народ да ги велича своите дејци до пред скоро. Најголемиот проблем е што тоа се прави избрзано, скоро вулгарно и крајно нетранспарентно. А од скоро почнав да добивам и осет дека навистина ќе бидат густо поставени (со спомениците кои тек треба да се постават во мал ринг, а бројката им е околу 10). Тоа е тоа што пречи, не верувам дека на некој премногу му пречи некој конкретен споменик, личноста претставена на споменикот или пак изработката, која кај сите варира од сосем пристојна до одлична (ужасни споменици нема според мене). |
|||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|||
![]() |
|||
4skopje ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
||
Колку луѓе да зборат дека имало што да се види порано ,факт е дека сега има да се види милион пати повеќе,а се надевсам во скоро време со музеите на Вардар дека ќе има и многу,многу повеќе.Луѓе што ја критикувале жичарава, сега им пречи што не е до доле.Се надевам дека некој ден понатака на истите ќе им пречи и што не е убаво осветлен некој споменик!
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
||
da i jas toa go zaprimetiv .. dalecinata i visokata postavenost pravat opticka varka da ne deluva premnogu golem za oci .. Edited by G.I. Joe - 23-Jun-2011 at 15:28 |
|||
![]() |
|||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||
Најверојатно тоа било и замислата на скулпторката. Навистина е мајсторија што и покрај димензиите фонтаната и споменикт не делуват гломазно и масивно туку многу елегантно и лесно. И токму поради овој факт можам само да и честитам на креаторката на целиот проект која навитина знаела што прави. На крај овој проект е доказ дека и во Македонија може да се проектира нешто темелно и добро смислено.
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
па нормално е објект кога е подалеку од очи да изгледа помал...
само не ми е јасна целта тука, нема логика, да се прави огромен споменик, а крајната цел да ти биде да изгледа помал ![]() зошто тогаш не го направија самиот споменик со помали димензии Edited by zabegan - 23-Jun-2011 at 15:40 |
|||
![]() |
|||
Superman ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 154 |
![]() ![]() |
||
Три години за нешто што ќе трае со векови – како се изработуваше споменикот?Никола КрстиќОд инспирација до конечна креација. За изработка на делото што ќе трае со векови беа потребни три години. За ова време од првичната замисла и идеја, од нацртите и скиците, моделите и калапите, преку леењето во Италија и склопувањето во Скопје коњаникот застана на своето место.За авторката Валентина Стевановска која проектот го доби на меѓународниот конкурс на Општина Центар ова било остварување на сонот на секој уметник – да направи и остави дело за генерациите што доаѓаат. Задоволна од тоа како македонците го прифатија споменикот, но и од реакциите на италијанските мајстори коишто работеа на делото, а кои биле воодушевени и од решението и од пропорциите. „Многу ми е драго што еве сега по три години работа можам да го видам овде на плоштадот. Фонтаната заедно со коњаничката скулптура ќе претставува една целина заедно со повеќе придружни фигури, ќе има осум војници, и осум лава. Верувам дека ова дело ќе остане во трајно наследство во културната историја на Македонија”, вели Валентина Стевановска, академски скулптор и автор на споменикот и на фонтаната. Истата авторка го даде и решението за релјефите на Портата Македонија, како и за воинот на Плоштадот Карпошово востание од другата страна на Вардар. Неофицијално ќе биде висок 13 метри, во стоечка положба, поставен на фонтана околу која ќе има помали скулптури. Според деталниот урабнистички план овде ќе има вкупно четири фонтани. Пред воинот ќе има уште еден водоскок со скулптури на мајки со деца, а од двете страни на Камениот Мост пред веќе поставените споменици на просветителите уште две помали фонтани. Преуредувањето на просторот помеѓу црквата Свети Димитрија и Министерството за транспорт и врски треба да почне наското. Договорите се веќе склучени, изградбата е доверена на „Бетон”, а избрани се и фирмите кои ќе го вршат надзорот. Во меѓувреме странските медиуми не престануваат со интересот за проектот. BBC најновото обележје на градот го нарече џиновски споменик што ја рефлектира гордоста на Македонија, но ја лути Грција. http://www.mtv.com.mk/mk/vesti/makedonija/18299/tri_godini_za_neshto_shto_kje_trae_so_vekovi_%E2%80%93_kako_se_izrabotuvashe_spomenikot_.aspx Видеото од build.mk е искористено, а и сликите ![]() Edited by Superman - 23-Jun-2011 at 15:48 |
|||
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
|
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
Забеган, стварно знаеш да забегаш со муабетиве... мислам прочитај ја реченицава пак... Како може да се направи голем споменик а да се има цел да изгледа мал? И според истата логика ако се направи со помали димензии дали ќе изгледа микро? |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() зошто тогаш го оддалечија погледот од него и го направија таков да биде возможно да го гледаш само од подалечни агли? или работава е, ај ќе направиме џиновски споменик, па ќе ни текне дека е гломазен за просторот, па ќе правиме оптички илузии да изгледа помал а ако се направи со помали димензии ќе биде на ниво на плоштадот и погледот ќе биде достапен за сите, како кај многу други споменици... и всушност, не знам зошто целата галама за тоа колкав ќе бил споменикот ако збориме само за неговото значење, истиот ефект се постигнува со било која големина, грандиозноста на споменикот и личноста која се почитува со него се состои во изведбата на целиот комплекс и самата локација на која се наоѓа, нема врска неговата големина, може да биде и минијатурен, па да го има истиот ефект и значење |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ја не знам што се фативте за мене. Па Скопје нема што многу да понуди у центарот. Па еве сами кажете дали коа сте биле на екскурзија од школо или факс ве носеле 20 км од центарот на градот каде што сте биле? Сте виделе низ што треба да поминат туристи за да стигнат до тумба маџари? Па не зборете на памет, ние не сме спремни да развиваме туризам надвор од центарот. Затоа што све останато се распаѓа. Никој не се грижи каква слика ќе добијат тие фамозни туристи од глетката додека идат до Матка, Тумба Маџари, Аквадуктот. Еве на вас оставам да ми кажете дали коа сте биле у некој европски град сте шетале 20 км од неговиот центар? Edited by N23 - 23-Jun-2011 at 17:28 |
|||
![]() |
|||
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
||
Не си во право забеган, зошто помал споменик ниско поставен немаше да доминира во просторот како што е тоа сега случај. Ваквото решение навистина не очекував толку добро да се вклопи. Иако сум поддржувач на спомеников како содржина, сепак мислев дека ќе го загушува просторот. А сега од една страна доминира, но од друга тоа е некако суптилно и визуелно прикладно. Фонтаната мислам дека само ќе ми го надополни овој впечаток.
Друга работа што забележувам е дека плоштадот со сите досега поставени споменици не ми делува преоптоварен. Можеби мислењето ќе ми се смени после поставувањето на Цар Самоил и Неџат Аголи, но не ми се верува. Единсвено може да стане збор за затварање на просторот со изградбата на објектите на северозападната страна на плоштадот, ама за тоа ќе видиме, има време. |
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() Мите Кузевски Земена од ССЦ преку Срџан. |
|||
Македонија - Земја на чудата!
|
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
Спомеников на Александар со тек на време треба да позелнее-потемни исто?
Edited by HugoGoulding - 23-Jun-2011 at 17:54 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
и не знам зошто велиш дека плоштадот не е натрупан, натрупан е тоа е факт, не поради фактот дека на него има скулптури, туку бидејќи се споменици, значи не се шмизли па да се нафрлаат спонтано на еден ист простор кога ќе се каже дека плоштадот е пренатрупан под тоа не се подразбира дека човек нема каде да помине, туку дека нема никаква композиција и воопшто не се запазени никакви норми за тоа како се организира една пешачка зона и знаменитостите на неа |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4950515253 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |