build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Музејски комплекс „Македонска Борба“

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3233343536 50>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
6 [12.00%]
3 [6.00%]
13 [26.00%]
3 [6.00%]
5 [10.00%]
4 [8.00%]
2 [4.00%]
4 [8.00%]
1 [2.00%]
9 [18.00%]
You can not vote in this poll
Total votes: 50   Average: 5.86

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
IN_MOTION View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote IN_MOTION Quote  Post ReplyReply #661 Posted: 28-Aug-2011 at 19:10

Малце лош е квалитетот на сликите, ама доволно е да се види. Во живо изгледа супер.

1.

2.

Cheers

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #662 Posted: 28-Aug-2011 at 20:06
кога ќе се постави цоклето мислам дека ќе има уште еден ред осветление во најнискиот дел од музејот и ќе биде уште подобро,

за илуминацијата во стилот на државното знаме мислам не треба да свети постојано,туку само за празници,а за обични денови обична верзија(некој ова и порано го предложи)
Back to Top
milena View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote milena Quote  Post ReplyReply #663 Posted: 28-Aug-2011 at 20:27
Marvelouse
Back to Top
Makedon PV View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Makedon PV Quote  Post ReplyReply #664 Posted: 28-Aug-2011 at 21:12
Super izgleda  Applause
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #665 Posted: 28-Aug-2011 at 21:20
Originally posted by gjoko

кога ќе се постави цоклето мислам дека ќе има уште еден ред осветление во најнискиот дел од музејот и ќе биде уште подобро,

за илуминацијата во стилот на државното знаме мислам не треба да свети постојано,туку само за празници,а за обични денови обична верзија(некој ова и порано го предложи)

Негде читав дека илуминцијата ќе се менува во зависност од пригодата. Она со знамето ќе биде за државни празници.

Edited by kultuzin - 28-Aug-2011 at 21:20
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #666 Posted: 28-Aug-2011 at 21:29
Originally posted by Cloverstack

Originally posted by kultuzin

Како и да е добивам впечеток дека појдовната точка при дизајнирање на
проектот била илуминацијата и цела архитектура е подредена на нејзе,
затоа најверојатно и дизајнот е сосема едноставен.
Ова едноставно не држи вода, но и да било тоа почетна точка, сигурно не може да кажеме дека таквиот пристап би бил во ред.

Кловер ова што го кажав тоа е лична претпоставка и секоја част на архитектот ако го имал тоа во предвид. Идејата ми дојде спонтано , затоа што навистина објектот изгледа многу поубаво со илуминацијата.
Ова не е ново а најимпресивен пример е Алијанс Арена во Минхен.
До пред година дена ни сам не бев свесен какви достигнувања има во светот на светлечките елементи и ефекти се додека не се уверив со свои очи.
Во кратки зборови со светлосте ефекти се добиват контури, длабочина или сенки. Тоа секаке многу повпечатливи на објекти со едноставни и рамни површини.
Да поторам муабетот ми е на памет и е чиста моја претпоставка основана на она што го знам и што го имам видено.
Back to Top
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #667 Posted: 28-Aug-2011 at 21:49
Совршено Изгледа In_motion браво за свежите фотографии........ една ти позајмив за facebook се надевам нема да се налутиш       
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #668 Posted: 28-Aug-2011 at 21:52
нешто општо за осветление:

прва лекција кај проф.Раичиќ беше експериментот во фабрика каде без знаење на работниците преку ноќ е ставено осветление плус 50%,и продуктивноста е зголемена за 30% само од оваа мерка.во два идентични дуќани купувачот ќе влези во тој што има подобро осветление.

ме радува фактот дека и кај нас почна сериозно да се обрнува внимание на осветлението, и мислам дека и музејот како и сите објекти од целиот проект ќе бидат добро осветлени и без обзир на стилот на градба, со самото влијание на осветлението ќе биде добар погледот покрај вардар
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #669 Posted: 28-Aug-2011 at 22:31
Мене лично шарената купола воопшто не ми се допаѓа, за жал, изгледа како печурка...Unhappy
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #670 Posted: 28-Aug-2011 at 22:42

И мене лично не ми се допаѓа. Мислам дека може да се намали интензитетот, да биде подискретно осветлување, пригушено и попристојно, вака барем по слики ми е многу блиску до слика од некој циркус, луна парк или пак од некои објекти од блискиот Исток или Индија, односно Азија. Незнам, може да се спрореди и со често споменуваните екс-СССР републики и објектите во нивните главни градови.

Не дека сакам да бидам против и да критикувам, но едноставно осветлувањето е премногу јако, можеби со цел да привлекува внимание, но не е некоја забавна атракција за да привлекува внимание. Музеј е, на крајот на краиштата.... Може да биде подискретно осветлен. Вака боде во очи и не е пристоен.

Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #671 Posted: 28-Aug-2011 at 22:45
Значи добрата страна на осветлувањето е тоа што може да се менува интензитетот и бојата , а по потреба може и целосно да се исклучи.
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #672 Posted: 30-Aug-2011 at 17:37
Денеска.

Страшно ме нервира вратава од десната страна, целосно ја нарушува симетријата на објектов.

Музејот со најдолго име на светот

Влезната врата.

The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #673 Posted: 30-Aug-2011 at 19:46
На вратата стварно не и местото таму, ако ништо друго нека направат бар една лажна врата од другата страна. А на третата слика се гледа дека веројатно го санираат делот од фасадата со влага.
Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #674 Posted: 31-Aug-2011 at 05:24
Можеби ќе ја направат вратата да изгледа како фасадата со тоа и ќе стане невидлива.

Едиствено објаснување што го имам за таа врата е дека истата ќе е за брз излез во (недај Боже) некоја незгода.

Па така ако е само за брз излез, ќе може да се вклопи со фасадата па многу малку ќе се познава... но сепак пак ќе се познава.

За името... види потписот.
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
tiberix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tiberix Quote  Post ReplyReply #675 Posted: 31-Aug-2011 at 07:14
Evala za imeto!!! Hahaha... (НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР!!!!!
Back to Top
MGS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MGS Quote  Post ReplyReply #676 Posted: 31-Aug-2011 at 14:14
Подобро цел музеј на 8-ми нека биде во црвено-жолто.Вака куполата изгледа како печурка или како некое НЛО да слетува на музејот.
За името и таа вратата но комент.Не знам што му фалеше едноставно Музејски комплекс "Македонска борба"
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #677 Posted: 02-Sep-2011 at 16:50
сеуште не можам да си разрешам зошто, но сепак овој објект ми е најодбивен од сите од Ск2014, што се однесува до самиот ојект, не гледајќи ги сите други фактори
едноставно не можам да си го објаснам целосниот негов „дизајн“ и концепт, ако воопшто го има, сеуште ми личи ко да е правен чисто колку да е направен и да се исполнат одредени страсти, ништо друго нема во објектов

згора на тоа, ја сеуште сум збунет и не знам за што е наменет музејов...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #678 Posted: 02-Sep-2011 at 18:04
Мислам дека музејов како творба и обидите за негова илуминација се најдобар доказ дека со сила убавина не бидува...толку.
Уште како идејно решение и 3Д презент беше тапа, па така и си остана, ај да не се повторувам, со сила убавина не бидува, и нека размислат во иднина факторите, како треба да изгледа здание на кое треба да сме горди и да побудува чуства, ама од тие убавите по можност....
.....   .......
Back to Top
Alex View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Alex Quote  Post ReplyReply #679 Posted: 02-Sep-2011 at 22:32

Восочните фигури се редат во Музејот на ВМРО

http://plusinfo.cfd.mk/large_pics/2011/09/02/karev.jpg

Восочните фигури на најпознатите македонски дејци кои оставиле белег во македонското револуционерно и ослободително движење, почнаа да се поставуваат во Музејот на ВМРО.
Ова ни го потврди Јовица Ѓуричиќ, директор на фирмата „Специјална опрема“ каде што фигурите се чуваат по нивната испорака од Музејот во Киев, каде што се изработуваат.
Според Ѓуричиќ, препорачлива температура во која опстојуваат восочните фигури е од +15 до +30 Целзиусови степени, а гласините што се појавија неодамна во јавноста за извесен проблем со вентилацијата во Музејот ги квалификува како невистинити.
Од планираните 109 фигури, кои се изработуваат според светски стандарди и чинат 15.000 евра по парче, не се довршени уште неколку. 
Деновиве во земјава пристигнаа и украински уметници и експерти кои треба да помогнат околу сместувањето и осветлувањето на фигурите што се дел од планираната експозиција во музејскиот комплекс.

Од планираните 109 фигури на историски личности во природна големина, ќе се најдат Румена војвода, Дедо Иљо Малешевски, Гоце Делчев, Јане Сандански, Никола Карев, Питу Гули, Димо Хаџи-Димов, Павел Шатев, Панко Брашнаров, Методија Шаторов...
Надлежните најавуваа дека претставените личности ќе бидат изработени според вистинските димензии, доловени преку анализи на документи и фотографии.

http://www.plusinfo.mk/vest/13878/Vosochnite-figuri-se-redat-vo-Muzejot-na-VMRO-
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #680 Posted: 03-Sep-2011 at 17:31
Deka se naogja muzejot vo Makedonija pokazuva i slikata(Sonceto moze i Vergina da e Big%20smile )

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3233343536 50>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.297 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.