build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Вандализам и примитивизам

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718 42>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #301 Posted: 23-May-2011 at 07:16
Originally posted by Buliwyf

Јас не знам што народ што стока ќе бевме, абе к.р железен не ни трае!

Уништени ознаките и холандскиот парк во Охрид

22.05.2011 - 15:00 | Македонија

На вандализмот во Охрид му нема крај. Овој пат на тапет на несовесните поединци се најдоа информативните табли, сообраќајните знаци, патоказите по раскрсниците и холандскиот парк кој неодамна беше пуштен во употреба.

Статичните велосипеди останаа без своите педали, а таблата на која беше испишано за која намена е направен паркот повеќе ја нема.

Пред извесен период бевме сведоци на фрлање на бетонските жардинери во водите на Охридското Езеро и сквернавењето на макетата на староградската охридска куќа во строгиот центар на градот овој пат мода на вандалите се информативните табли.

Охриѓани револтирани од ваквата некултура на поедници.

Уништувањето на ознаките кои означуваат имиња и место каде е улицата, црквата и другите историски одбележја по кои е препознатлив нашиот туристички центар Охрид се уништуваат на секој чекор.

На овој начин се руши угледот на самиот град со тоа што туристите кои доаѓаат во нашиот град наместо да се насочуваат тие се дезориентираат.
http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/unishteni-oznakite-i-holandskiot-park-vo-ohrid

Pa dali znaete kakva slakanica e ova za holanzani? Ovie ne se balkanici pa ajde, se lutat vednasOhno
Koga bev vo Skopje, mi bese krivo zosto sekoj 5 metri imase kameri, deneska se raduvam sto gi ima , samo so snimanje i kazni odi rabotata inace kje se slucat golem broj vandali.
Ne gi razbiram ovie lugje, zar nemaat malku respekt?Neka bidat mirni barem za Turistite sto mozebi Roditelite od toa prezivuvaat.
Interesno e, sto metalot kaj nas ne prezivuva nitu 1 mesec. Morat firmite za recikliranje na metalot da ne gi prifatat nesto sto e od ulica...
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #302 Posted: 08-Jun-2011 at 18:00
Значи и се запнаа на скулптурава и скроз jа турнаа,упорни ИДИОТИ!

Уништена скулптура во центарот на Прилеп
07 Јуни 2011   

Скулптурата ,,Трон,, од уметникот Роџер Мур од Англија, изработена на скулпторскиот симпозиум на Центарот за современа ликовна уметност, поставена во центарот на Прилеп, како дел од проектот,, Галерија на отворено,,. целосно е уништена во понеделникот од непознати вандали.Уништувањето на скулптурата е пријавено во полиција, која трага по вандалите. Делото од мермер, од 1995 година и претходно беше цел на вандали. Од општината, која го реализира проектот галерија на отворено го осудија овој чин.

- Ова е недлично и за секоја осуда. Остатоците од скулптурата се отстранети. На истото место ќе биде поставена друга - велат од општината.
Од Центарот за современа ликовна уметност, велат дека загубено е непроценливо државно богатство.

http://10bez10.com/vesti/1360-unistena-skulptura-vo-centarot-na-prilep

Edited by ovaj_stariov - 08-Jun-2011 at 18:02
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
Danielbtmk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danielbtmk Quote  Post ReplyReply #303 Posted: 08-Jun-2011 at 18:19
треба да му се скратат и нозете и рацете на ваквите НЕЛУЃЕ !! BashThumbs%20Down
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #304 Posted: 31-Aug-2011 at 02:51
Едни крадат, други тужат!

Бројот на повредени граѓани или пак оние кои направиле некоја штета на автомобилот во отворените шахти постојано се зголемува. Дел од оштетените бараат отштета од надлежните институции

Проблемот со несовесните граѓани кои ги крадат капаците на шахтите низ скопските маала никако да добие своја завршница. Иако за овој проблем своевремено со соодветна уредба реагираше и Владата на РМ, со моменталната зголемена цена на железото оваа појава повторно го отежнува секојдневието. Речиси и да нема улица каде канализационите шахти се покриени со капаци, па мала невнимателност е доволна да се случи некоја непријатност. Бројот на повредени граѓани или пак оние кои направиле некоја штета на автомобилот во отворените шахти постојано расте. Дел од нив бараат отштета од надлежните институции.

Од ЈП "Водовод и канализација" велат дека голем број граѓани поднесуваат тужби адресирани до нив поради повреда, но дека само мал број од нив ги засегаат, додека пак поголем број судот ги има отфрлено затоа што се работи за шахти за кои ти не се надлежни и одговорни за нивно одржување, туку одговорноста е на некој друг правен субјект.
- Важно е да напоменеме дека постојат и шахти кои се под сопственост на повеќе правни субјекти. Нашето јавно претпријатие е одговорно да извршува редовни контроли на состојбата на водоводната и на канализациската инфраструктура која опфаќа 44.000 ревизиони шахти и 17.088 сливници распоредени на површина од 1818 километри. За жал, и покрај динамиката, интензитетот и посветеноста на нашите служби проверките на состојбата на инсталациите, невозможно е појавата на отворена шахта или сливник да биде забележана, велат од Водовод, при тоа истакнувајќи дека знаат дека има голем број отворени шахти, но дека вината е во постојаните кражби, со кои надлежните тешко се справуваат. Но, додаваат тие, кражбите не им создаваат проблеми само со граѓаните. Главоболка им создава и високата цена на металните капаци која мора да плаќаат за да извршат замена.
- Ваквиот проблем не насочи кон иновирање и набавка на армирано-бетонски решетки. На тој начин, секогаш кога некоја шахта ќе остане отворена, се затвора со нов армирано-бетонски капак, кој е невозможно да биде украден, додаваат од ЈП "Водовод и канализација".

Моментално десеттина дупки поради украдени капаци на шахти од страна на несовесни граѓани има на улицата "Михаил Чаков" 7 а, која деновиве не е безбедна за возачите и жителите. http://vecer.com.mk/?ItemID=BC5C4737197D8E418DE5FA55E0D9963E

Back to Top
WNBARCH View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote WNBARCH Quote  Post ReplyReply #305 Posted: 31-Aug-2011 at 11:42
многу сум изреволтиран од присуството на графити ака фломастер потписи на буквално секоја зграда во скопје.пред некој ден во парк забележав дека штотоку ново обложената скулптура во парк на гоце е веќе целосно потпишана па дури и скалите.остај на фонтаната и на белите клупи што пишува КУР. мора да се смисли начин на казнување- пример да мора да се плати за фарбање или чистење инаку кај и да е ке дојде денот кога и на аце и на сите нови згради ке се потпишуваат.
Back to Top
dule View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dule Quote  Post ReplyReply #306 Posted: 04-Sep-2011 at 15:52
Originally posted by WNBARCH

многу сум изреволтиран од присуството на графити ака фломастер потписи на буквално секоја зграда во скопје.пред некој ден во парк забележав дека штотоку ново обложената скулптура во парк на гоце е веќе целосно потпишана па дури и скалите.остај на фонтаната и на белите клупи што пишува КУР. мора да се смисли начин на казнување- пример да мора да се плати за фарбање или чистење инаку кај и да е ке дојде денот кога и на аце и на сите нови згради ке се потпишуваат.

Потполно и во целост те подржувам со графитие кој се недолични и каде што ги има секаде и тоа мене најмногу ме живцира.Жалосно е паркот да се гледа уништен од нецивилизирани кој не бираат средтсва каде се потпишуваат.

Иначе меѓу другото пред неколку месеци јас предложив иницијатива за општокорисна работа (бришење на недоличните графити во центарот на Скопје) каде добив подршка од многу членови,посебно заблагодарувајки се до Clover, но поради изборите ја одложивме.

Доколку би сакале повторно да ја обновиме идејата за опшокорисна работа би било одлично не само за градот туку и за нас како членови и промоција на форумот.

Што велите ????
Back to Top
WNBARCH View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote WNBARCH Quote  Post ReplyReply #307 Posted: 04-Sep-2011 at 18:47
да
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #308 Posted: 04-Sep-2011 at 19:09
јас сум дефинитивно за оваа идеја
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #309 Posted: 12-Sep-2011 at 11:05

Ту рис тич ки те мапи кои Град Скопје ги постави пред три месеци на неколку ло ка ции во центарот на градот се демолирани. Билбордот поставен пред црквата "Свети Ди мит ри ја" веќе неколку недели стои искршен.
Од Град Скопје велат дека деновиве уништените туристички мапи ќе бидат за ме ни те. Од таму објаснуваат дека на мапите, покрај на македонски и англиски јазик, информациите за градот отсега ќе бидат напишани и на албански јазик.

http://www.vest.com.mk/?ItemID=DCE288A8DD38B2488BC11BB6CC2D931B

Edited by BOJAN - 12-Sep-2011 at 11:11
Back to Top
antiuser View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote antiuser Quote  Post ReplyReply #310 Posted: 12-Sep-2011 at 12:47
Originally posted by spaceman091

Ту рис тич ки те мапи кои Град Скопје ги постави пред три месеци на неколку ло ка ции во центарот на градот се демолирани. Билбордот поставен пред црквата "Свети Ди мит ри ја" веќе неколку недели стои искршен.
Од Град Скопје велат дека деновиве уништените туристички мапи ќе бидат за ме ни те. Од таму објаснуваат дека на мапите, покрај на македонски и англиски јазик, информациите за градот отсега ќе бидат напишани и на албански јазик.

Ко што велеше Цацко К-15 ...то треба да се убие бе Bash  може ќе звучи фашизоидно,ама ја овие би ги врзал за јајца и да висат од некој балкон и кој како што ќе  пројде да ги шамара Bash
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #311 Posted: 12-Sep-2011 at 13:03
spored lokacijata kade e postaven bilbordot, ova bese samo prasanje na vreme...
Back to Top
WNBARCH View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote WNBARCH Quote  Post ReplyReply #312 Posted: 12-Sep-2011 at 14:34
ах мора некој да се казни некој ,мора да се затвори некој за вандализам,графити ,анархично однесување инаку без казна лугето стануваат безстрашни.толку се глупи не сфаќаат дека и они губат пари со ова.уште ми се плаче за графитите на ново офарбаните клупи и фонтана во парк.да начекам некој како шкрта мислам дека ке ке ми изшприцам спрејот у уста
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Google Maps: Regional Expert

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #313 Posted: 12-Sep-2011 at 15:25
Originally posted by antiuser

Originally posted by spaceman091

Картиве беа и на албански јазик, т.е. на три јазика.

Ко што велеше Цацко К-15 ...то треба да се убие бе Bash  може ќе звучи фашизоидно,ама ја овие би ги врзал за јајца и да висат од некој балкон и кој како што ќе  пројде да ги шамара Bash
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #314 Posted: 12-Sep-2011 at 17:20
Високи, многу високи казни...само тоа е спасот..ако нема да плати, затвор.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #315 Posted: 12-Sep-2011 at 23:53
а кога ќе помислиш дека на помалку од 100 метра од локацијава имаше кабина за надзор, навистина е смешно
и како за инает, онака рутински, се уништуваат баш оние урбани елементи кои се корисни за градов
штета што каменоломите се сега механизирани, најдобра казна според мене измислена од човек е да се стави некој да крши камења и барем на нешто корисно да ја потроши негативната енергија Big%20smile
и сеуште ми остануваат замерките за општините што не ги санираат ваквите штети, да се надевам дека картава ќе ја поправат набрзо
Back to Top
Граѓанин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Граѓанин Quote  Post ReplyReply #316 Posted: 13-Sep-2011 at 09:57
Разбрав дека поединци почнале да крадат чеканчиња (инфо од тука) од автобусите, оние за кршење на прозорското стакло во вонредна ситуација. Обично таквите чеканчиња се врзани со гајтанче, ама кој сака, ќе го скине, нели. Не разбирам што ќе им се.

Колку што сум запознаен, автобусите имаат видеонадзор и лесно може да се утврди идентитетот на сторителот.  Да се надеваме дека тоа ќе се покаже како ефективно во вакви случаи.

Edited by Граѓанин - 13-Sep-2011 at 10:16
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #317 Posted: 13-Sep-2011 at 11:34
Кај што има диктатура, ќе има и култура - висок степен на полициска контрола, казни, ќотек ...
Back to Top
WNBARCH View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote WNBARCH Quote  Post ReplyReply #318 Posted: 13-Sep-2011 at 14:30
јавно да се покажат слики од деликвенти и хулигани и крадци.да ги фати срам и на други да не им текне.секако со казна.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #319 Posted: 13-Sep-2011 at 19:36
од ЛАЗ-овите мислам дека само поради тоа ги тргнаа сите чеканчиња, што е сосема погрешно решение според мене
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #320 Posted: 13-Sep-2011 at 20:28
denovive setajki se nis starata carsija primetiv deka tamosnite info tabli kaj sto imase patokasci za dzamija, sv.spas i nekoj drug objekt, sv. spas e seuste ishkrtan so sprej odnosno krstot na tie info tabli

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718 42>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.281 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.