![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 6768697071 88> |
Author | |||
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
||
Вечерва околу 20 часот фонтаната имаше и музика. Водата течеше по композицијата и сето тоа одлично изгледаше.
|
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
Музика од фонтаната на Александар Македонски Привршуваат последните подготовки за свеченото пуштање во употреба на споменикот Како што се приближува празникот 8 Септември, ништо не смее да се остави на случајност околу централниот објект на плоштадот „Македонија“. Надлежните се максимално мобилни. Интензивно ги привршуваат последните подготовки околу големата свеченост за дваесетгодишниот јубилеј, но и за осмислување на периодот што следува. Покрај постојаните тестирања и пуштањето различни млазови вода во фонтаната „Воинот на коњ“, проверка на водоскоците од прстенот под осумте војници, последните проби на инсталациите, лавовите, нивната функционалност, осветлувањето и целокупниот естетски впечаток, граѓаните деновиве можеа да слушнат и музика што доаѓа токму од споменикот на Александар. Се пуштаа традиционални инструментални теми од осум звучници, кои се поставени на канделабри во непосредна близина на фонтаната. Од Општина Центар потврдија дека скопјани и туристите ќе можат да уживаат во музичките звуци кога ќе поминуваат покрај коњаникот, но сите детали околу стилот и времетраењето на музиката, која ќе биде дел од фонтаната, ќе биле соопштени по свеченото отворање на Денот на независноста. Инаку, освен фонтаната со споменикот на Александар Македонски, за 8 Септември во централното градско подрачје е планирано да биде предаден во употреба и музејскиот комплекс „Македонска борба“ каде што се сместени Музејот на ВМРО и Музејот на жртвите од комунизмот. И на овој објект се прават последните подготовки, па често може да се види во вечерните часови како свети неговата фасада. (Б.Ш.) ![]() http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=03F0A85DFEADDE478B7F07855D732F6F |
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
aa cim na stranci im se svigala togas stvarno mora da e ubava... ![]() Edited by xnx - 06-Sep-2011 at 10:51 |
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
mislam deka tvojov komentar e 10 pati povulgaren, procitaj gi ubavo pravilata za objavuvanje.. nikoj ne napravil nikogo od proektantite "peder"(ovoj recnik te molam zacuvaj si go za po doma) tuku zabegan samo ja spomna na najkulturen nacin seksualnata orientacija na aleksandar sto im e na site educirani luge vo svetov poznata i prifatena kako takva i voedno ne pretstavuva nikakva navreda Edited by xnx - 06-Sep-2011 at 10:59 |
|||
![]() |
|||
medlence ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 12-Mar-2011 Location: UK Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Да се надоврзам на твојот коментар, во периодот на Александар и во Римско време и целиот тој период пред појавувањето на црквата, хомосексуалноста било најнормална социјална појава. Еве ви линк да попрочитате малку. http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_in_ancient_Rome Тоа што Холивуд дополнително ја актуализира хомосексуалноста на Александар, според мене за да им помогне на борците за човекови права, не значи дека бил единствен и дека се разликувал од другите владетели во тоа време. Проблемот кај нас е тоа што противниците на Скопје 2014 и оние кои не го прифаќаат Александар за нивен предок, го злоупотребуваат овој факт и на некој начин пробаат да го навредуваат неговиот лик и дело. Се надевам веќе еднаш засекогаш да ја затвориме оваа тема со сексуалната ориентација на Александар и да продолжиме конструктивно да дебатираме за споменикот. Edited by medlence - 06-Sep-2011 at 14:23 |
|||
![]() |
|||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
||
Фотка од припремите за Денот на Независноста.
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
da, mislam deka temava e nepotebna i nesoodvetna. nekoi mislat deka so toa go navreduvaat likot na aleksandar sto za mene e apsurd bidejki eden kup poznati licnosti niz istorijata bile homoseksualci, a uste pogolem apsurd mi e sto nekoi vo imeto na makedonskiot narod se osekaat navredeni ako nemoj im go posoci toj fakt, sto e uste podebilno... sto i da si pravel aleksandar nema vrska so goleminata na negoviot lik i delo... zatoa nema potreba od razgoruvanja na vakvi temi i treba da se vratime na spomenikot i fontanata... mene me iznervira toa sto nekoj saka da banira nekoj clen sto go spomnal toj fakt bez nikakva navreda ili vulgarnost... |
|||
![]() |
|||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
||
eve ja fontnata so musika(klipot go najdov slucajno na youtube)
http://www.youtube.com/watch?v=UeW84opKLSA |
|||
![]() |
|||
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
||
Би било штета ако не убацат музика од Драган Ѓаконовски Шпато. Иначе фонтаната е ненормално добра.
|
|||
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
премногу почнаа да ви забегуваат дискусииве тоа е факт... а и не знам зошто јас испаднав вулгарен, никаде не спомнав педери или барем нешто приближно, али ај, еве тоа да го тргнеме на страна и онака сте завршиле гледам...
инаку музикава навистина ми помага во целосната слика за неозбилноста и неодговорноста кон изградбата на споменици и оддавањето почит на одредени личности... дајте, сепак не се работи за забавен парк, па и на музичар да беше споменикот, пак ќе немаше смисла плус, кога ќе ми се спомне музичка фонтана, на памет ми паѓа она одвратно НЛО во Битола, па можеби затоа ми е одбивно |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
Најубаво ќе биде да има класична музика со мирно, релаксирано темпо .. A како што дознав на денешната проба свирела таква музика..
Edited by HugoGoulding - 07-Sep-2011 at 02:14 |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
а кога веќе би имало, најдобро да рока нешто, метал, панк или пак најновите трендови од електронската музика и ќе си правиме сите журчиња секоја вечер таму ![]() |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
||
Цепа Македонски ЕВЕРГРИНИ. ![]()
И јас сум да нема музика. Можноста да има нека си стои, може ќе се најде за некои прилики, ама вака да тера... не би сакал. Можеби на секој час или на секои 3 часа ќе рока фонтанава. ![]() Edited by theMac3donian - 07-Sep-2011 at 04:52 |
|||
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
muzikata sinhronizirana so vodoskoci i boi bi bilo ubavo da se upotrebuva na golemi praznici i svecenosti... vo sekojdnevieto e premnogu. nevkusno e i kicherajsko
|
|||
![]() |
|||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
||
И ова претпоставувам е кичерајско? Врти секој саат. http://youtu.be/wNVqAg1l9iY Edited by krale - 07-Sep-2011 at 08:50 |
|||
![]() |
|||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
||
fontanata uste na pocetokot se prmovirase deka ke ima muzika, ne znam sto se cudite, spored mene najdobro e moze tri pati na den 18, 19 20 da ima po 10 min muzicko show. ova e veke tradicija niz mnogu mesta i lugeto i turistie se sobiraat vo toa vreme da go sledat showto, barceloa, melbourne dubai samo za primer
|
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
Нешто налик видеово со оваа музика да биде одлично би одговарало... и да не е премногу гласна, туку сосема дискретна
http://www.youtube.com/watch?v=24B3SAmV-MI&feature=player_embedded#! Edited by HugoGoulding - 07-Sep-2011 at 10:42 |
|||
![]() |
|||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
||
e тоа ![]() |
|||
![]() |
|||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
||
Колку што можам да забележам осветлувањето на самиот споменик сеуште не е во функција,претпоставувам го оставаат за утре официјално да го направат!?
|
|||
build.mk, гради форумска историја
|
|||
![]() |
|||
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
||
Eve primer kako treba da se sinhronizira edna fontana, so muzika, svetla i vodoskoci. Ova e fontana koja skoro ja vidov vo zivo vo Atlantic City i e FENOMENALNA. Ima na sekoj 1h show za koe sekogas se sobiraat lugjeto i uzivaat vo nego nekoi 10-15min. Ako negde moze da se dade predlog, toa neka e predlog od mene. Da nema muzika celo vreme tuku da ima vakvo "show" na sekoj 1h ili na 3h
http://www.youtube.com/watch?v=0WBkO63eF0o |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 6768697071 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |