build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 6768697071 88>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
37 [37.37%]
10 [10.10%]
9 [9.09%]
9 [9.09%]
3 [3.03%]
14 [14.14%]
2 [2.02%]
4 [4.04%]
5 [5.05%]
6 [6.06%]
You can not vote in this poll
Total votes: 99   Average: 7.26

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
IN_MOTION View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote IN_MOTION Quote  Post ReplyReply #1361 Posted: 05-Sep-2011 at 22:53
Вечерва околу 20 часот фонтаната имаше и музика. Водата течеше по композицијата и сето тоа одлично изгледаше.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1362 Posted: 05-Sep-2011 at 23:23

Музика од фонтаната на Александар Македонски

Привршуваат последните подготовки за свеченото пуштање во употреба на споменикот

Како што се приближува празникот 8 Септември, ништо не смее да се остави на случајност околу централниот објект на плоштадот „Македонија“. Надлежните се максимално мобилни. Интензивно ги привршуваат последните подготовки околу големата свеченост за дваесетгодишниот јубилеј, но и за осмислување на периодот што следува.

Покрај постојаните тестирања и пуштањето различни млазови вода во фонтаната „Воинот на коњ“, проверка на водоскоците од прстенот под осумте војници, последните проби на инсталациите, лавовите, нивната функционалност, осветлувањето и целокупниот естетски впечаток, граѓаните деновиве можеа да слушнат и музика што доаѓа токму од споменикот на Александар. Се пуштаа традиционални инструментални теми од осум звучници, кои се поставени на канделабри во непосредна близина на фонтаната.

Од Општина Центар потврдија дека скопјани и туристите ќе можат да уживаат во музичките звуци кога ќе поминуваат покрај коњаникот, но сите детали околу стилот и времетраењето на музиката, која ќе биде дел од фонтаната, ќе биле соопштени по свеченото отворање на Денот на независноста.

Инаку, освен фонтаната со споменикот на Александар Македонски, за 8 Септември во централното градско подрачје е планирано да биде предаден во употреба и музејскиот комплекс „Македонска борба“ каде што се сместени Музејот на ВМРО и Музејот на жртвите од комунизмот. И на овој објект се прават последните подготовки, па често може да се види во вечерните часови како свети неговата фасада. (Б.Ш.)

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=03F0A85DFEADDE478B7F07855D732F6F
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1363 Posted: 06-Sep-2011 at 10:46
Originally posted by HugoGoulding

Леле луѓе ви ги читам коментарите и навистина сте трагикомични - особено zabegan и xnx.

Пред неколку ден имав гости од Германија и ги прошетав низ плоштадот вечерта - баш тогаш се тестираше фонтаната, луѓето беа воодушевени.

aa cim na stranci im se svigala togas stvarno mora da e ubava... sala na strana, i mene mi se dopaga osven nekoi momenti so boite koi gi spomnav predhodno.. ne znam sto ima vulgarno vo mojot post... niti pa na zabegan.. napravi mala shega...

Edited by xnx - 06-Sep-2011 at 10:51
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1364 Posted: 06-Sep-2011 at 10:50
Originally posted by FCB

Ima li ovde modernator da reagira na ovie vulgarni komentari. Sekoj sto ke napise vakov vulgaren komentar treba da bide baniran. Namesto da se komentitra za umetnickata vrednost na fontanata, se spustija na tolku nisko nivo i gi napravija pederi tie sto ja proektirale. I ne znam sto e tolku smesno.

mislam deka tvojov komentar e 10 pati povulgaren, procitaj gi ubavo pravilata za objavuvanje.. nikoj ne napravil nikogo od proektantite "peder"(ovoj recnik te molam zacuvaj si go za po doma) tuku zabegan samo ja spomna na najkulturen nacin seksualnata orientacija na aleksandar sto im e na site educirani luge vo svetov poznata i prifatena kako takva i voedno ne pretstavuva nikakva navreda

Edited by xnx - 06-Sep-2011 at 10:59
Back to Top
medlence View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote medlence Quote  Post ReplyReply #1365 Posted: 06-Sep-2011 at 12:59
Originally posted by xnx

mislam deka tvojov komentar e 10 pati povulgaren, procitaj gi ubavo pravilata za objavuvanje.. nikoj ne napravil nikogo od proektantite "peder"(ovoj recnik te molam zacuvaj si go za po doma) tuku zabegan samo ja spomna na najkulturen nacin seksualnata orientacija na aleksandar sto im e na site educirani luge vo svetov poznata i prifatena kako takva i voedno ne pretstavuva nikakva navreda

Да се надоврзам на твојот коментар, во периодот на Александар и во Римско време и целиот тој период пред појавувањето на црквата, хомосексуалноста било најнормална социјална појава. Еве ви линк да попрочитате малку. http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_in_ancient_Rome
Тоа што Холивуд дополнително ја актуализира хомосексуалноста на Александар, според мене за да им помогне на борците за човекови права, не значи дека бил единствен и дека се разликувал од другите владетели во тоа време. Проблемот кај нас е тоа што противниците на Скопје 2014 и оние кои не го прифаќаат Александар за нивен предок, го злоупотребуваат овој факт и на некој начин пробаат да го навредуваат неговиот лик и дело. Се надевам веќе еднаш засекогаш да ја затвориме оваа тема со сексуалната ориентација на Александар и да продолжиме конструктивно да дебатираме за споменикот.

Edited by medlence - 06-Sep-2011 at 14:23
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1366 Posted: 06-Sep-2011 at 13:03
Фотка од припремите за Денот на Независноста.

Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1367 Posted: 06-Sep-2011 at 14:24
Originally posted by medlence

Originally posted by xnx

Да се надоврзам на твојот коментар, во периодот на Александар и во Римско време и целиот тој период пред појавувањето на црквата, хомосексуалноста било најнормална социјална појава. Еве ви линк да попрочитате малку. Тоа што Холивуд дополнително ја актуализира хомосексуалноста на Александар, според мене за да им помогне на борците за човекови права, не значи дека бил единствен и дека се разликувал од другите владетели во тоа време. Проблемот кај нас е тоа што противниците на Скопје 2014 и оние кои не го прифаќаат Александар за нивен предок, го злоупотребуваат овој факт и на некој начин пробаат да го навредуваат неговиот лик и дело. Се надевам веќе еднаш засекогаш да ја затвориме оваа тема со сексуалната ориентација на Александар и да продолжиме конструктивно да дебатираме за споменикот.

http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_in_ancient_Rome

da, mislam deka temava e nepotebna i nesoodvetna. nekoi mislat deka so toa go navreduvaat likot na aleksandar sto za mene e apsurd bidejki eden kup poznati licnosti niz istorijata bile homoseksualci, a uste pogolem apsurd mi e sto nekoi vo imeto na makedonskiot narod se osekaat navredeni ako nemoj im go posoci toj fakt, sto e uste podebilno... sto i da si pravel aleksandar nema vrska so goleminata na negoviot lik i delo... zatoa nema potreba od razgoruvanja na vakvi temi i treba da se vratime na spomenikot i fontanata... mene me iznervira toa sto nekoj saka da banira nekoj clen sto go spomnal toj fakt bez nikakva navreda ili vulgarnost...
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #1368 Posted: 06-Sep-2011 at 23:33
eve ja fontnata so musika(klipot go najdov slucajno na youtube)

http://www.youtube.com/watch?v=UeW84opKLSA
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #1369 Posted: 06-Sep-2011 at 23:49
Би било штета ако не убацат музика од Драган Ѓаконовски Шпато. Иначе фонтаната е ненормално добра.
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1370 Posted: 07-Sep-2011 at 00:33
премногу почнаа да ви забегуваат дискусииве тоа е факт... а и не знам зошто јас испаднав вулгарен, никаде не спомнав педери или барем нешто приближно, али ај, еве тоа да го тргнеме на страна и онака сте завршиле гледам...

инаку музикава навистина ми помага во целосната слика за неозбилноста и неодговорноста кон изградбата на споменици и оддавањето почит на одредени личности... дајте, сепак не се работи за забавен парк, па и на музичар да беше споменикот, пак ќе немаше смисла
плус, кога ќе ми се спомне музичка фонтана, на памет ми паѓа она одвратно НЛО во Битола, па можеби затоа ми е одбивно
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1371 Posted: 07-Sep-2011 at 02:10
Најубаво ќе биде да има класична музика со мирно, релаксирано темпо .. A како што дознав на денешната проба свирела таква музика..

Edited by HugoGoulding - 07-Sep-2011 at 02:14
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1372 Posted: 07-Sep-2011 at 02:15

Најубаво ќе биде да има класична музика со мирно, релаксирано темпо ..
најубаво да нема воопшто музика...

а кога веќе би имало, најдобро да рока нешто, метал, панк или пак најновите трендови од електронската музика и ќе си правиме сите журчиња секоја вечер таму Big%20smile
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #1373 Posted: 07-Sep-2011 at 04:50
Originally posted by spaceman091

eve ja fontnata so musika(klipot go najdov slucajno na youtube)

http://www.youtube.com/watch?v=UeW84opKLSA

Цепа Македонски ЕВЕРГРИНИ.

Originally posted by zabegan

Најубаво ќе биде да има класична музика со мирно, релаксирано темпо ..
најубаво да нема воопшто музика...а кога веќе би имало, најдобро да рока нешто, метал, панк или пак најновите трендови од електронската музика и ќе си правиме сите журчиња секоја вечер таму Big%20smile

И јас сум да нема музика. Можноста да има нека си стои, може ќе се најде за некои прилики, ама вака да тера... не би сакал.

Можеби на секој час или на секои 3 часа ќе рока фонтанава.

Edited by theMac3donian - 07-Sep-2011 at 04:52
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1374 Posted: 07-Sep-2011 at 08:35
muzikata sinhronizirana so vodoskoci i boi bi bilo ubavo da se upotrebuva na golemi praznici i svecenosti... vo sekojdnevieto e premnogu. nevkusno e i kicherajsko
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1375 Posted: 07-Sep-2011 at 08:50
Originally posted by xnx

muzikata sinhronizirana so vodoskoci i boi bi bilo ubavo da se upotrebuva na golemi praznici i svecenosti... vo sekojdnevieto e premnogu. nevkusno e i kicherajsko

И ова претпоставувам е кичерајско? Врти секој саат.

http://youtu.be/wNVqAg1l9iY

Edited by krale - 07-Sep-2011 at 08:50
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #1376 Posted: 07-Sep-2011 at 09:20
fontanata uste na pocetokot se prmovirase deka ke ima muzika, ne znam sto se cudite, spored mene najdobro e moze tri pati na den 18, 19 20 da ima po 10 min muzicko show. ova e veke tradicija niz mnogu mesta i lugeto i turistie se sobiraat vo toa vreme da go sledat showto, barceloa, melbourne dubai samo za primer
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1377 Posted: 07-Sep-2011 at 10:41
Нешто налик видеово со оваа музика да биде одлично би одговарало... и да не е премногу гласна, туку сосема дискретна

http://www.youtube.com/watch?v=24B3SAmV-MI&feature=player_embedded#!

Edited by HugoGoulding - 07-Sep-2011 at 10:42
Back to Top
antiuser View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote antiuser Quote  Post ReplyReply #1378 Posted: 07-Sep-2011 at 10:54

Нешто налик видеово со оваа музика да биде одлично би одговарало... и да не е премногу гласна, туку сосема дискретна

http://www.youtube.com/watch?v=24B3SAmV-MI&feature=player_embedded#!

e тоа Big%20smile
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #1379 Posted: 07-Sep-2011 at 22:39
Колку што можам да забележам осветлувањето на самиот споменик сеуште не е во функција,претпоставувам го оставаат за утре официјално да го направат!?
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #1380 Posted: 08-Sep-2011 at 16:44
Eve primer kako treba da se sinhronizira edna fontana, so muzika, svetla i vodoskoci. Ova e fontana koja skoro  ja vidov vo zivo vo Atlantic City i e FENOMENALNA. Ima na sekoj 1h show za koe sekogas se sobiraat lugjeto i uzivaat vo nego nekoi 10-15min. Ako negde moze da se dade predlog, toa neka e predlog od mene. Da nema muzika celo vreme tuku da ima vakvo "show" na sekoj 1h ili na 3h

http://www.youtube.com/watch?v=0WBkO63eF0o
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 6768697071 88>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.313 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.