build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Музејски комплекс „Македонска Борба“

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3435363738 50>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
6 [12.00%]
3 [6.00%]
13 [26.00%]
3 [6.00%]
5 [10.00%]
4 [8.00%]
2 [4.00%]
4 [8.00%]
1 [2.00%]
9 [18.00%]
You can not vote in this poll
Total votes: 50   Average: 5.86

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #701 Posted: 10-Sep-2011 at 22:22
@FoSsiL

Прекрасен опис на музејот, сега не остави сите во фантазирање. Дали можеби запамти како се вика Евреинот? Дали можеби се работи за Рафаел Камхи, голем поддржувач на слободна и независна Македонија, еден од првите членови на ВМРО, богат трговец кој и финанасиски го помагал движењето?
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #702 Posted: 10-Sep-2011 at 22:46

Точно така. Се работи за Рафаел Камхи. Но во моментот неможев да се сетам. Добро ме потсети.

И секако фала... за пофалбите

Интересен факт: јас бев 167-от посетител на музејот

Edited by FoSsiL - 10-Sep-2011 at 22:55
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
antiuser View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote antiuser Quote  Post ReplyReply #703 Posted: 11-Sep-2011 at 01:01
Интересно..интересно Smile
Back to Top
Граѓанин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Граѓанин Quote  Post ReplyReply #704 Posted: 11-Sep-2011 at 02:05
Originally posted by macedonia

Fossil that is a very good description, now I want to see photos from the interior even more! I know they are not allowed, but I hope some are released to the public.

Well, I think there's bound to be some, sooner or later. At least such as will be allowed for media and publishing purposes. In any case, I expect that they'll have a website soon, so they'll simply have to put something there. Smile
Back to Top
sluzbenik View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote sluzbenik Quote  Post ReplyReply #705 Posted: 11-Sep-2011 at 09:19
nemam zborovi kolku e dobro osmislen i izraboten muzejot

ај првин забелешките

не сте спремни за отворањето, премалку водичичи или требаше да дадетете известување дека толку ке се чека, требаше да кажете дека ке измрзнеме внатре

пред да влеземе, нема линија за ред, нема оние златни столбчича со црвени јажиња... и нон стоп некој глеа да се убаци што води до потенцијална кавга, нема клупи за чекање за постарите па и за другите, чекавме и до 40 минути, чуварите беа неинформиорани за распредот.

внатре премалку, документи, премалку оружје знамиња и други артефакти што всушност и го чинат музејот, и да ги немаш оргиналите има реплики или монитори. пример за странскиот печат во тој период имаше само еден француски весник иако на интернет порталите има стотици извадосци од њујорк тајмс и други весници, малку документи од вро ноб и удба, малку артефакти - стварно сум разочаран во ова поле.

поставката на ноб е разочарувачли мала, да не речам срамотна, требаше барем малку поголема површина и далеку повеке содржина, за жртвите на комунизмот не знам зошто се дигна галама, нито посебно, и многу оскудно, тука барем ги имаат досиејата и тон документи.

зошто се трошеле пари на портрети на австрискиот и рускиот цар? зошто се трошеле пари на ванчо михајлов, лазар колишевски и тој албанецот фрашари кој нема апсулутно никаква врска со целиот музеј, ниту некој праша за него а кога водичот проба да збори гостите го прекинаа одма.

музејот генерално е феноменален мора секој да оди.

атосверски соби, осветлувањето е пригушено а екпонатите осветлени, секоја соба период има соодветен амбиент и звучни ефекти, ајдуството собата е направена како шумичка, основањето на вмро во дух на ентерир уредувањето од тиј период, со соодветен намшетај и тапети лустери итн, има и дел за дончо штипјанчлето што е како затвор комплет со сиви ѕидови, келија, глувци и одвратен затворски под. делот на востанието е на трева со камбанерии, Карев е ставен на балкон како држи говор, подоеле виси обесен востаник по неуспехот на истото. периодот мегу двете светски војни е одлично направен како да си во ров, ѕидовите се од земја, муниција насекаде, слично е и со НОБ а делот на жртвите е таков сив како да те однеле во идризово!

цело време како се движиш низ музејот (најверојатно на сензор те следат) звуци од соодветниот период, пушки екплозии,македонски песни и говори, звечкотење на ланци, тропање на коњи, радио извештаи

восочните фигури не очекував да бидат толку добро направени, само ке им замерам да ги наредат подобро и поприродно. Гоце делчев бил мало човече а Сандаснки џин, до рамото му бев!

друго е со водич, навистина беа одлични но некако како да беа изморени и набрзина не протуркаа пошто беше прв ден

браво браво браво за музејот, нам ни требаше а аке остане за генерации
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #706 Posted: 11-Sep-2011 at 10:41
Имам едно прашање...имено дали некој од водичите е подготвен да ја даде целата обиколка и на англиски јазик?

Edited by mirakuliks - 11-Sep-2011 at 10:41
Back to Top
Alex View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Alex Quote  Post ReplyReply #707 Posted: 11-Sep-2011 at 10:55
браво за описот Applause, едваj чекам да го посетам !

До FoSsil  и Baze, дали има гифт шоп во музеjот ? и дали сите фигури што беа предвидени (не знам мислам читав негде 109 фигури) се наместени ? фала однапред

Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #708 Posted: 11-Sep-2011 at 11:14
Фала за описот, јас ќе одам најверојатно после 10-тина дена...
Ме интересира од тие што беа во музејот, дали има фигури на Владо Черноземски и неговата жртва Александар I Караѓорѓевиќ, дали е реконструирана сцена од марсејскиот атентат?
Инаку да, Гоце не бил многу висок, на интернет кружеше точната бројка на неговата висина (измерена кога се запишувал на воената академија во Софија)...
И најавуваа многу оригинални предмети , но и реплики, сега еден вели деки има многу, а друг дека се премалку...?
Back to Top
sluzbenik View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote sluzbenik Quote  Post ReplyReply #709 Posted: 11-Sep-2011 at 11:19
Originally posted by Шпер

Фала за описот, јас ќе одам најверојатно после 10-тина дена...Ме интересира од тие што беа во музејот, дали има фигури на Владо Черноземски и неговата жртва Александар I Караѓорѓевиќ, дали е реконструирана сцена од марсејскиот атентат?Инаку да, Гоце не бил многу висок, на интернет кружеше точната бројка на неговата висина (измерена кога се запишувал на воената академија во Софија)...И најавуваа многу оригинални предмети , но и реплики, сега еден вели деки има многу, а друг дека се премалку...?

да и тоа беше еден од најсолидните поставки.

фигура од мара бунева како вади пиштол од чантата,
до неа фигура од черноземски како со пиштол камуфлиран во букет ружи пука во пресек од старовремски автомобил од тоа време, многу штосно

ме изненади објективниот и фактогравски пристап на водичот, многу работи ке се расчистат, како да кажам, повеке беше прошетка вовед во тој период од историјата, кој сака повеке, ке треба да се едуцира или да копа по форуми и портали за историја

гифт шоп нема, а треба да има, реплика од крушевскиот манифест да се продава, понекое пиштолче и кубура сувенир или играчка, реплика знамиња, има уште многу каде може да се надополни
Back to Top
sluzbenik View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote sluzbenik Quote  Post ReplyReply #710 Posted: 11-Sep-2011 at 11:22
околу артефактите, сум бил во музеј на македонија, знам и што имаат во архивите и гледам што излегува по форумите

артефакти има - но ни 1 % од тоа со што располагаме, може е и до просторот, ако се изложи се македонија мала ке ни е? или можеби ке ги има во музеј на македонија.

тука се премалку по две три полици во една соба,вградени во ѕидот

имаше една сцена со восочни фигури - основањето на македонската револуционерна организација, седнати на масатата основачите, оргинал направени како дискутираат, на мебел од тој период, таква позадина, раков амбиент такви звуци, абе ми идеше да им седнам и ја на маса да им кажам да не го дигаат на 2 август востанието, да почекаат малку толку беше добро направено

Edited by sluzbenik - 11-Sep-2011 at 11:28
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #711 Posted: 11-Sep-2011 at 11:40
Фала за информациите.
Јас историјата на ВМРО ја познавам повеќе од доволно, особено во нашата историја "забранетиот" и непознат период меѓу двете светски војни... и добро е што за луѓето кои немаат доволно познавања сега ќе имаат одлична можност да надоместат за тој период и теориски и визуелно...
Зоран Тодоровски најавуваше дека ќе биде изложен и оригинален Устав на ТМОРО од 1896 година (печатена верзија која тогаш била умножена), оригинална карта на етничка Македонија од 1904 година и сл. Само не знам дали од Музејот на Илинден во Крушево каде што има многу оригинални предмети е извршена т.н. дислокација во новиот музеј на ВМРО.
Back to Top
sluzbenik View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote sluzbenik Quote  Post ReplyReply #712 Posted: 11-Sep-2011 at 11:45

Фала за информациите. Јас историјата на ВМРО ја познавам повеќе од доволно, особено во нашата историја "забранетиот" и непознат период меѓу двете светски војни... и добро е што за луѓето кои немаат доволно познавања сега ќе имаат одлична можност да надоместат за тој период и теориски и визуелно...Зоран Тодоровски најавуваше дека ќе биде изложен и оригинален Устав на ТМОРО од 1896 година (печатена верзија која тогаш била умножена), оригинална карта на етничка Македонија од 1904 година и сл. Само не знам дали од Музејот на Илинден во Крушево каде што има многу оригинални предмети е извршена т.н. дислокација во новиот музеј на ВМРО.

како познавач на историјата ме интересира твоето мислење?

- дали си согласен дека огромните портрети на австрискиот и рускиот цар(директно заслужни за нашата поделба) восочните фигури на Михајлов и Колишевски (кој се дефакто македонските квислинзи) и Фрашари (које политички компромис и нелогична глупост) се залудно потрошени пари и дека местото не им е тука, односно со тие средства ке се посветеше заслужено внимание на некој друг?

Edited by sluzbenik - 11-Sep-2011 at 11:46
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #713 Posted: 11-Sep-2011 at 12:00
Значи вака, уште пред да почнам да го пишувам постот, ќе ги замолам од администрацијата да не го избришат.
Целата внатрешна поставка е осмислена и формирана од Зоран Тодоровски, актуелен директор на Државниот архив на РМ.
Сите што мислат како тебе дека некој треба да се избрише од историјата или да се маргинализира ќе има проблем кога ќе оди во музејот. Целта е да се прикаже историјата на ВМРО со сите нејзини личности и настани, објективно, без бришење, па макар и биле најголеми крвници или херои! Тогаш зошто учиме за Хитлер по историја? Значи тоа е многу важно на прво место, сите кои се дел од ВМРО и другите периоди од историјата на МК да бидат претставени без префикси убијци, херои, предавници и сл.
Портретите се направени затоа што по Илинден 1903 беа договорени Мирцтегшките реформи потпишани од тие цареви (значи дека се поврзани со историјата на ВМРО и Македонија)
http://mk.wikipedia.org/wiki/Мирцштегски_реформи
А за тој Фрашари немам информации, треба да проверам. Ако е политички компромис секако дека не го оправдувам.
Мислев на оваа карта дали некој ја видел:

Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #714 Posted: 11-Sep-2011 at 13:08

Таа карта ја има. Но неможам со сигурност да тврдам дека е автентично таа. Ако се работи за истата, бидејќи вака на прв поглед изгледа исто, незнам за детаљите, тогаш таа карта е поставена на една масичка, меѓу рацете на Тодор Александров, кој седи и ја држи картата на масата... Само картата ги нема тие дрвените, како рамки... тргнати се...

Околу гифт шопот. Мислам дека има, имаше едни така како предмети поставени на полици, позади билетарата, мислам дека тоа беше гифт шопот иако и не изгледа како тоа, а не прашав.... така да не ме земајте за збор, но мислам дека има...

Незнам... одете видете... најдобро е така...

Edited by FoSsiL - 11-Sep-2011 at 13:10
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #715 Posted: 11-Sep-2011 at 13:37

Целта е да се прикаже историјата на ВМРО со сите нејзини личности и настани, објективно, без бришење, па макар и биле најголеми крвници или херои! Тогаш зошто учиме за Хитлер по историја?

Нема да ги избришам, но не забегувајте со муабети од овој тип. Инаку, се сложувам со твојата логика околу ова прашање.
Back to Top
Baze View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Baze Quote  Post ReplyReply #716 Posted: 11-Sep-2011 at 18:23
Има гифт шоп ако може така да се нарече но сеуште незнам дали е отворен и подготвен за продажба. Инаку не се ставени сите восочни фигури мислам дека поставени се околу 80 фигури фали и таа на Киро Глигоров во позадина на сцената на заседанието на АСНОМ, и фалат уште неколку слики со масовни сцени и портрети.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #717 Posted: 11-Sep-2011 at 19:05
мислам дека не е во ред на Киро да му се прави восочна фигура додека е жив,некој ќе го протолкува тоа морбидно
Back to Top
Auric Goldfinger View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Auric Goldfinger Quote  Post ReplyReply #718 Posted: 11-Sep-2011 at 19:19
Денес имав прилика да го посетам музејот.
Впечатоците се генерално позитивни , со тенденција да станат уште подобри ако постојано се работи на случајот.
Историските личности претставени преку восочните фигури како и уметничките прикази на масовните сцени се навистина импресивни.
За најдобра фигура и сцена во која е поставена ја избирам таа каде  Крсте Петков Мисирков ја пишува За Македонцките работи на својата работна маса.
А од историските сцени прикажани на платно - Германос Каравангелис дава пари за отсечената глава на Лазар Поп Трајков.
Се сложувам со претходниот форумски колега кога вели дека можело повеќе да се збогати колекцијата на оружје од соодветните временски периоди , иако горе-доле се добиваше генерална претстава и со тоа што беше изложено.

Вработените беа на ниво а меѓу посетителите можев да приметам доста странски туристи.
J.Bond: -DO YOU EXPECT ME TO TALK?

A.Goldfinger: -NO MR.BOND, I EXPECT YOU TO DIE !
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #719 Posted: 11-Sep-2011 at 19:23
Абе, не е споменик. Во Мадам Тисо поголемиот дел на фигури се баш од живи личности. А истотака познати се и случаи каде што се направени споменици од живи личности.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #720 Posted: 11-Sep-2011 at 23:27
РЕПОРТАЖА ОД МУЗЕЈОТ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ

Ченто и Колишевски соседи крај Вардар

Прошетката низ минатото започнува со влез низ масивна дрвена врата лево од главниот влез. Најпрво ве пречекува восочната фигура на Дедо Иљо Малешевски. Темно е и студено. Првиот впечаток дека ѕидовите се сосема црни и депресивни веднаш исчезнува. Зад темните површини има големи ѕидни фотографии што се делумно осветлени и ~ даваат длабочина на просторијата

Толпа луѓе трпеливо чекаат ред да влезат во новиот Музеј на македонската борба за државност и самостојност, крај брегот на реката Вардар во центарот на Скопје. Едни чекаат, полни со очекувања од новата музејска поставка за историјата на Македонија во изминатите неколку века. Други излегуваат со чудни изрази на лицата. Некои возбудени, други сталожени. Репортерската екипа на „Дневник“ нетрпеливо чекаше да види што ги предизвикува овие реакции.

Масивната кована врата полека се отвора. Среде огромното фоаје е витрината во која претседателот Ѓорге Иванов пред неколку дена ја положи Декларацијата за независност на Република Македонија. Девет црвени столба кружно подредени ја држат високата купола изработена со витражно стакло. Преовладува сина боја, која со црвени, бели и портокалови стакленца формира убава розета.

Добредојде ни посака Бранислав Светозаревиќ, директорот на новиот Музеј. Вели дека не е дозволено фотографирање, ниту снимање на поставката. Засега, ексклузивитетот да ја видат и доживеат поставката им припаѓа на граѓаните на Македонија и на сите заинтересирани посетители. Но „Дневник“ доби ексклузивна можност да им ја раскаже поставката на читателите.

Уште во фоајето на Музејот се забележуваат големите платна на кои е насликана историјата на Македонија. Сликите се во големи формати и изгледаат импресивно. На мермерниот под, пак, се гледа стилизирано сонце со зраци на бесконечност. Директорот Светозаревиќ ни го објаснува сето ова:

- Тоа е симбол на желбата и на непокорот на македонскиот народ!

Амбиентална поставка

Десно од главниот влез се наоѓа голема конференциска сала и една помала, намената за предавања за студенти. Целиот простор во фоајето е искористен да се постават што повеќе масовни сцени што прикажуваат делови од македонската историја. Секое дело е објаснето на легенди изгравирани на месингани плочки.

- Ќе ги менуваме оти многу тешко се читаат. Убави се, но треба да служат и на намената - појаснува Светозаревиќ.

Сепак, обиколката с` уште не започнала. Прошетката низ минатото започнува со влез низ масивна дрвена врата, лево од главниот влез. Таму ве пречекува восочната фигура на Дедо Иљо Малешевски. Темно е и студено. Првиот впечаток дека ѕидовите се сосема црни полека се менува. Зад темните површини има големи ѕидни фотографии што се делумно осветлени и ~ даваат длабочина на просторијата. Во витрините се изложени документи, оружје (боздогани, кубури, пушки кременки, бојни секири). Тука се и фигурите на Румена и Сирма Војвода, Толе Паша. Среде просторијата има и неколку дрвја и препарирано јагне како цица од својата мајка. На ѕидовите висат големи слики на кои е претставено тоа време.

Вакви амбиенти се претставени низ сите 13 одделенија на Музејот. Од ајдутството и вооружениот отпор против османлиското владеење во Македонија, преку реформите во Османлиското Царство, востанијата, политичката и културно-просветната дејност, с` до македонската револуционерна организација од 1893 до 1903 година. Следуваат Илинденското востание, Македонија за време на младотурскиот режим, Балканските војни, Првата и Втората светска војна и Народноослободителната борба. Посебен дел е одвоен за жртвите на комунистичкиот режим.

Модерна опрема за набљудување

Музејот има околу 6.000 квадратни метри, а поставката се простира на

2.000 квадрати. Музејот засега има 12 вработени, од кои седуммина се водичи. Сите се дипломирани историчари и одлично зборуваат англиски јазик. Секој од нив е задолжен за група од пет до десет посетители. Една тура низ поставката трае од 50 до 55 минути.

- Приказната на Музејот може многу да се надополнува и да се раскажува. Завршува во холот, од каде што почнува. Посетителите се симнуваат по скалите во Музејот и доаѓаат пред витрината на холот каде што централно е изложена декларацијата за независност. Тоа е крајната цел на сета оваа борба и на приказната во Музејот - објаснува првиот човек на целиот комплекс.

Поради специфичните експонати, температурата во Музејот мора да биде меѓу 17 и 20 Целзиусови степени. Таа не смее да надмине 25 степени, ниту да се спушти под 5 степени. Има посебен систем за регулирање на температурата, влажноста на воздухот и на проветрувањето. Има системи за набљудување, камери, системи за следење и други безбедносни заштити.

Стотици граѓани го посетиле музејот викендов. Пристигнале и првите странци - Холанѓани, Шкоти и Германци.

- Сите тие беа воодушевени. Најмалку очекувале дека на Балканот може да има ваков музеј кој во поглед на технолошкиот и концепциски пристап е во рамки на најголемите светски музеи - вели Светозаревиќ.

Потресни сцени, феноменални портрети и етничка застапеност

Во Музејот амбиентално се претставени и неколку потресни сцени. Една од нив е бесењето на војводата Александар Турунџев. На бесилката виси неговото тело, а околу него веќе се насобрале десетици гаврани. До бесилката е поставена голема камбана.

Препознатливи се и фигурите на преродбениците Крсте Петков Мисирков и на Григор Прличев, а во истата просторија е сместен и Наим Фрашери, кој во истиот период дејствува и има влијание врз Албанците во западниот дел на Македонија.

Во Музејот е претставена и восочната фигура на Ванчо Михајлов, во моментот додека дава наредби за убиство, а тука се извршителите Мара Бунева и Величко Георгиев-Керин (Владо Черноземски). Поставката завршува со младински работни акции од едната, и работни акции на Голи Оток од другата страна. Претставени се фигурите на Петар Пирузе-Мајски, Брашнаров и Венко Марковски, а спроти нив фигурата на Александар Ранковиќ како симболика дека некој ги надгледува.

- Прикажано е с`. И херојството и предавството. Ако не ја прикажеме и таа страна од нашата историја, треба да објасниме зошто Македонија не е до Индија. Сме имале многу порази и трагедии, тоа е дел од нашата историја и ние мора да се соочиме со тоа - дециден е директорот Светозаревиќ.

Весна И. ИЛИЕВСКА
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=500FB7E8149C2B4F8EF6FA8B9A36C044
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3435363738 50>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.922 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.