![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7374757677 88> |
Author | ||
GreatMakedon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 186 |
![]() ![]() |
|
8 poeni od mene. Boite koj se menuvaat malce go pravat da lici na "space ship" koj se sprema da poleta, za toa od mene minus eden poen. Minus uste eden poen od mene posto posle tolku potroseni pari, vladata nemase hrabrost da stavi 16 kraci na stitovite pred spomenikot. 8/10
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
i mene mi e toa najgolema zamerka... mesto da se odi na igra so voda celo vreme, spomenikot ne raboti... i na sekoj saat ima kinesko light show.... loso....
|
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
И light-шоуто од Кина сме го ископирале ц.ц.. арам нека ни е ![]() |
||
![]() |
||
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
|
Луѓе какво кинеско light show, што само тропате зелени. Па ако цело време има игра со вода и осветлувањето ќе стане досадно и многу кич. Многу е поубаво ако се знае дека на секој саат ќе има 10минутно шоу, сите ќе го знаат тоа и ќе биде поинтересно. Се што е постојано станува досадно, сфатете го тоа
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
![]() toa da, megutoa mene mi preci sto vo meguvreme e ugasena vodata... i ne lici na fontana... igrata so voda mi se dopaga na sekoj saat, megutoa spored mene svetlata i muzikata e dovolno ednas dnevno... iako voopsto ne mi se dopaga Edited by xnx - 17-Oct-2011 at 15:40 |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
спомна мислам дека и кловер погоре, ова сепак не е некоја „лас вегас“ финтана, ниту пак е само било која фонтана, ова е најпрво споменик кој треба да има во себе доза на сериозност ај ако не да го направевме Александар горе да мавта со мечот на саат време за да не биде досадно... смешно е, мора да признаеме а фонтаната треба да е во најголем дел од времето функционална, не за џабе е фонтана, ако временските услови дозволуваат да функционира, нека функционира нон стоп Edited by zabegan - 17-Oct-2011 at 18:24 |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
|
Добро не сме се разбрале. Јас не викам да не работи фонтаната. Нека работи 24/7 само под некој „мирен“ режим, односно без некои ефекти, музики и светла. А на секој саат да има светло, музика, шоу ау ти реков ми рече. Незнам не сум доволно долго во СК и незнаев дека има и моменти кога фонтаната воопшто не работи. Ако е така треба одма да се смени
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Мене не ми е јасно што до толку сте се фатиле за музиката и светлата. Музиката се само обични звучници приклучени на околните канделабри, кои нити нешто посебно чинат, нити е проблем да се постават или извадат. Дури и немора да се користат. Светлата исто така постоат како опција и немора да се користат. Иначе не е точно дека светла на фонтани има само во Вегас или Дубаи. Почнете со познатата Магична фонтана во Барселона или со фонатанат на Трафалгер Сквер во Лондон и сл. Мене баш напротив тој детаљ ми ја прави фонтаната повеќе современа отколку „барокна“. Фактот пак што истата може да се програмира и да не свети како евтина новогодишна елка исто така е голем плус, што значи ако сега не ни се допаѓаат некои светлосни нијанси, можат едноставно да не се користат. Мене искрено фонтаната ми е далеку поубава и помоќна од самиот споменик (како што истакна и некој друг форумаш претходно). |
||
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
за жал и не,ама секаде сега ставаат разнобојно светло во фонтаните.мене лично не ми се допаѓа,ако има би сакал да е еднобојно и тоа со слаб интензитет,ама вероватно Валентина се водела од светските трендови барем во врска со осветлението
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
и не знам која е потребата барок да се прави модерен, избери еден стил и терај го до крај, ако не се прави така како што наредува стилот завршуваме на крај со дизниленд и лас вегас ефекти кои барем на мене не ми се ни малку озбилни или пријатни и не е тема на дискусија дали светлата и музиката лесно се отстрануваат, тукау зошто воопшто ги има, а и онака не верувам дека некој вметнувал елементи само за на крај да ги отстрани |
||
|
||
![]() |
||
tomi_z ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Oct-2010 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 196 |
![]() ![]() |
|
Ја видел некој фонтаната деновиве да работи? Нешто проструи информација на твитер дека: „Некни, кога грмеше/врнеше, гром удрил директно во
Твитер до сега се покажал како добар избор, знае некој нешто за ова? |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
моментално работи,види на камерта на телекабел
|
||
![]() |
||
Marteen ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 24-Aug-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Преку ден поминав денес, прво беше во мирување а на враќање млазовите беа пуштени. Немаше музика а за светла не приметив сончев ден беше
![]() |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Сто пати се повтори дека фонтаната и споменикот се стручно решени и обезбедени од громови но битно ширењето дезинформации и зборење на памет не престанува да им е омилен начин на изразување на накои луѓе.
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Го сакале проектот или не, сепак се работи за споменик со фонтана. И ова не е единствен пример во светот напротив ги има речиси во сите поголеми градови. Што се однесува до стилот, мислам дека намерно ми го извртуваш муабетот. Кој спомна дека е барокна фонтаната? Баш напротив, повеќе модерни елементи има отколку барокни. Еве и примери ќе ти дадам од светот за да ја разбиеме илузијата дека само во Вегас се прават ЛЕД фонтани:
1. Фонтаната на Трафалгер сквер во Лондон
![]() 2. Магичнта фонтана во Барселона
![]() 3. Вроцлав - Полска
![]() 4. Остин Тексас
![]() 5. Сингапур
![]() Edited by UrbanFreak - 19-Oct-2011 at 08:58 |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
ама споменик е, не е фонтана, фонтаната е еден од елементите на споменикот... или ќе прават озбилен споменик или ќе прават нешто како сликиве што си ги постирал, нема што да се меша тука
тоа е исто ко да кажеш дека нло-то во Битола е во ред бидејќи и на други места во светот имало такви ефекти, едноставно не е вкусно Edited by zabegan - 20-Oct-2011 at 18:26 |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ова е некое стручно правило или твоја логига? Сакаш да ти постирам и примери од фонтани со споменици? Се што сакам е да бидеме објективни и да не вадиме аргументи од ракав.
За ова мислам нема потреба да коментирам. Непотребна компарација која со нишо не ја докажува твојата теза дека фонтаните во боја ги има само во Вегас. Таа илузија мислам ја побив со фотографии од познати ЛЕД фонтани низ светот.
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
не се работи за стручно правило, ова е нешто што за мене е неприфатливо, споменик да биде шарен и игрив, а да не одговара на ликот за кој е наменет или пак стилот во кој е направен, ако ништо друго барем боите нека ги сменат да не бидат толку дреч или нека одберат една боја
и вакви комбинации општо не поддржувам и никаде не реков дека фонтани поддржани од ефекти има само во Лас Вегас... но не е тоа битно, мислев дека примериве ги даваш како споредба со нашиов споменик на крај краева, многу поприкладно ќе беше да ги постираш примерите од споменици со фонтани на кои мислиш, одколку дадените... сосема поинаков тек ќе имаше дискусијава ако ништо друго барем за споредба на изведбата да ги искористиме |
||
|
||
![]() |
||
tomi_z ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Oct-2010 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 196 |
![]() ![]() |
|
Па да, јас би сакал д апостираш такви споменици, сериозни д акажам, со виножито-осветлување. Не мора ни воопшто фонтана да има ![]() Нек си свети само бело, нека игра водаата, зошто го претворија спмеников во дискобол, воопшто не ми е јасно! ![]() ![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7374757677 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |