![]() |
![]() |
![]() |
Црква на Плоштад Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 41> |
Author | |||||||
GreatMakedon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 186 |
![]() ![]() |
||||||
ova crkva e? mi lici na dzamija so krstoj.
Namesto da trosat pari na ovaa crkva neka go dovrsat ednas veke mileniumskiot krst, neka napraeja zicara od ramstor do krstot... ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
se_manda ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
||||||
dali nekoj glasal ZA CRKVAVA?!?!?!? WTF?!?!!?
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
Демократско право бе
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
se_manda ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
||||||
abe ne me zaebaaj,nema demokratija tuka!!!!
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
||||||
E jas sum toj ![]() hehe ![]() ![]() inace protiv sum... Edited by dejan - 20-Jun-2008 at 15:16 |
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
||||||
Da bese vo stil na 'inquisition'
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Feb-2008 Location: Lerinsko Online Status: Offline Posts: 754 |
![]() ![]() |
||||||
My advice to the Macedonian government: take the money, and use it somewhere else. You don't need more churches, Macedonia has bigger problems to deal with.
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
Се јави Вангел да прокоментира за црквава
![]() Ај погодете дали е за или против ![]() Типов отиде дотаму што тврди дека оние што се спротиставуваат на градењето на црквава си ставале минус кој историски ќе им бил неизбришан... Не знам што дува овој Вангел, али у реалниот свет тој е човекот кој што ќе биде запамтен по се најлошо! Штета што една таква тачка ќе биде воопшто запамтена, али тоа е тоа... Мораме да ги памтиме и негативците... Па кај живее овој побогу? Нели му е јасно дека на најголем број од луѓето што имале прилика да слушнат или прочитаат што има да каже им се темни пред очи од него??? Ама нема врска... Веќе еднаш го имам спомнато ова за него - можда е он некој несватен геијалец, а сите други се глупи и ништо не разбираат... Сепак, од каде му е правото цело време да наметнува работи кои се од јавен карактер, а за кои очигледно постои огромно спротиставување? Па со сила убавина не бидува... До кога ќе му се дозволува да ја злоупотребува својата политичка подобност??? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() А и од насловов на А1 ми се повраќа... Не може да се збори за поделени стручни мислења (дури и великодушно да го оцениме мислењето на Вангел како навистина стручно), кога од едната страна го имаме Вангел™ со 5-6 дебили ко него и неколку полтрони, а од другата страна е целата вистинска стручна јавност. http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=94381
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Кога ќе погледнам наназад, како граѓани и општество веројатно сега највеќе ја плаќаме цената затоа што премолчевме многу работи... Додека годиниве наназад разноразни фаци правеа триста глупости низ градов, никој не им застана на пат. Вредностите и стандардите се уништуваа, а тие фаците се повеќе земаа сила (и нови фаци влагаа у играта окуражени од случувањата). Еве до кај дотуркавме - се форсираат најголемите глупости досега.
Дали конечно општествово ќе најде сила да се спротистави? |
|||||||
![]() |
|||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||
1. Дали тоа на камбаната треба да има и часовник или мене само ми се чини така?! По се изгледа немаа парцела каде да градат саат-кула, па се снајдоа со камбаната!
![]() 2. Запазете, у црквата е придвидено да се влага од ќош. Незнам дали црковните какони имаат препишано "агол на толеранција во однос на исток", ама од ден на ден сум повеќе против ова решение, ако веќе мора да се има црква на плоштад. п.с. Ја се извинувам што ќе се повторам, но сакам да го искажам ставот кон ова: Ми се свиѓа идејата на градскиот плоштад да има храм, но ова не е местото. Впрочем имам една сосема друга замисла за источното крило на плоштадот, а тоа е објектото метропол и нама да се бутнеа. И тука да имаше нови две парцели. едната можеше да биде нов трговски, а другата за црква. Пак ќе го имавме цити-галери како нов трговски, а немаше црквата да биде збутана, а воедно и немаше влезот од ќош да биде бесмислен. А меѓу нив и ќе можеше да има ново уличе кое ќе води како влез до трговски. Edited by lslcrew - 21-Jun-2008 at 04:49 |
|||||||
![]() |
|||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||
Сега малце ќе ја однесам дискусијава у ендек (оффтопик), ама се работи во врска со црквава па ако треба префрлете ја на соодветно место!!
Еве еден предлог ДУП од мене: ![]() Парцел 1: Наменета за црква со влез на ќош кој има смисла и гледа према центарот на плоштадот. 2-ка нешто како цитигалери, 3-ка такуѓере. У средина еден фин кружен ток малечок, со фонтаница, дали украсна, дали за вода пиење све исто. А измеѓу пешачки улички којшто се кец на десетка со мини-влезот во трговски. едит: уличките што ги нацртав се по 10 метри, а не како на ова решение кое што го гураат каде што има 8-9 метри. Edited by lslcrew - 21-Jun-2008 at 05:07 |
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=CEB3E44B89C6FB44B895AB6BB8EBAE3D |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
гледам не се произјаснивте по предлогот што го дадов два поста погоре.
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
![]() Просторно гледано, подобро него сегашново решение, ама сите други проблеми остануваат. И не гледам зошто мора да се оди дотаму, само за да се набута црква на плоштад по секоја цена. Преку глава од оваа изнасилена лажна религиозност... Него друга ствар ми фати око, што нема врска со црквата, а тоа е дека тројката е просторно идеално поставена за денешнава „обнова“ на народната банка - малку повнатре за да не прави тесно грло како што ќе прави предвидениот објект што до сега веќе требаше да почне да се гради. Нормално и од другата страна офицерскиот би се поместил на сметка на големата маркица до него. Али сето ова се само убави замисли кои нема да се остварат. Требало да се планира со време. У меѓувреме Мал Ринг отиде тотално у бестрага, а темава отиде ептен офтопик... |
|||||||
![]() |
|||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
||||||
21% од нас сметаат дека е ова екстра идеја. Уште попоразителен е и фактот што само 14 членови на форумов гласале. Тоа само покажува колку немоќни би биле понатаму. Па барем тие 21% да ни ги кажат своите ставови па да можеме да дебатираме, и да ги слушнеме спротивставените аргументи.
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Па добро и да гласаме сите на форумов тоа не е никаков репрезентативен примерок (91 луѓе максимум во моментов). Сепак не треба да се откажуваме од идејата да се потрудиме да го кажеме тоа што го мислиме. Како што рече Кловер ова што се случува е веројатно резултат на нашата пасивност како луѓе во последниве ХХ години. Можеби нема да успееме да ја спречиме црквава (за жал) исто како што не ја спречивме ни Мајка Тереза. Но можеби цел тој труд на среден рок ќе спречи некоја идна црква. Црквата е само експонент на еден ретрограден транзициски менталитет (кој не е ексклузивен за било која политичка провиненција) и битката е против него а не против самата црква. Може сето ова звучи како јадење г**на ама стварно е така. |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Се уште никој не истапи со конкретни идеи што да превземаме и кога.
Јас мислам дека во оваа фаза треба да се исповрземе со сите други фактори кои се противат на изградбата, па понатака може да се формира и едно координативно тело кое ќе ги обедини и насочи напорите на сите што би се собрале околу оваа кауза. Сам по сам нема ништо да постигнеме. Ајде тие што сме против да се собереме деновиве на пиво па да направиме и за ова муабет. Џуро доста се вадиш, крајно време е нешто да организираме ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
||||||
Се слагам со кловер, и ги повикувам сите што се против изградбата на пиво, може и тие што се за (заради пивото да дојдат барем, а може и ке се разубедиме
![]() |
|||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |