build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Верски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Црква на Плоштад Македонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1112131415 41>
Poll Question: Црква на плоштад?
Poll Choice Votes Poll Statistics
42 [56.00%]
9 [12.00%]
24 [32.00%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
GreatMakedon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote GreatMakedon Quote  Post ReplyReply #241 Posted: 20-Jun-2008 at 11:02
ova crkva e? mi lici na dzamija so krstoj.
Namesto da trosat pari na ovaa crkva neka go dovrsat ednas veke mileniumskiot krst, neka napraeja zicara od ramstor do krstot... Thumbs%20Down
Back to Top
se_manda View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote se_manda Quote  Post ReplyReply #242 Posted: 20-Jun-2008 at 14:19
dali nekoj glasal ZA CRKVAVA?!?!?!? WTF?!?!!?
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #243 Posted: 20-Jun-2008 at 14:24
Демократско право бе Big%20smile
Back to Top
se_manda View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote se_manda Quote  Post ReplyReply #244 Posted: 20-Jun-2008 at 14:29
abe ne me zaebaaj,nema demokratija tuka!!!!
Back to Top
dejan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dejan Quote  Post ReplyReply #245 Posted: 20-Jun-2008 at 15:15
Originally posted by se_manda

E jas sum tojBow

hehe se salam inace sakav da vidam dali ke imase 'istraga' za toj koj glasase 'ekstra' :p

inace protiv sum...

Edited by dejan - 20-Jun-2008 at 15:16
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #246 Posted: 20-Jun-2008 at 15:21
Originally posted by dejan

Originally posted by se_manda

E jas sum tojBow

hehe se salam inace sakav da vidam dali ke imase 'istraga' za toj koj glasase 'ekstra' :p

inace protiv sum...

LOLLOLLOLLOLLOL
Back to Top
dejan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dejan Quote  Post ReplyReply #247 Posted: 20-Jun-2008 at 15:22
Da bese vo stil na 'inquisition'
Back to Top
macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote macedonia Quote  Post ReplyReply #248 Posted: 20-Jun-2008 at 17:22
My advice to the Macedonian government: take the money, and use it somewhere else. You don't need more churches, Macedonia has bigger problems to deal with.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #249 Posted: 21-Jun-2008 at 01:38
Се јави Вангел да прокоментира за црквава Crazy

Ај погодете дали е за или против Stern%20Smile

Типов отиде дотаму што тврди дека оние што се спротиставуваат на градењето на црквава си ставале минус кој историски ќе им бил неизбришан...
Не знам што дува овој Вангел, али у реалниот свет тој е човекот кој што ќе биде запамтен по се најлошо! Штета што една таква тачка ќе биде воопшто запамтена, али тоа е тоа... Мораме да ги памтиме и негативците...

Па кај живее овој побогу? Нели му е јасно дека на најголем број од луѓето што имале прилика да слушнат или прочитаат што има да каже им се темни пред очи од него???
Ама нема врска... Веќе еднаш го имам спомнато ова за него - можда е он некој несватен геијалец, а сите други се глупи и ништо не разбираат... Сепак, од каде му е правото цело време да наметнува работи кои се од јавен карактер, а за кои очигледно постои огромно спротиставување? Па со сила убавина не бидува... До кога ќе му се дозволува да ја злоупотребува својата политичка подобност???

Bash Bash Bash Bash Bash

А и од насловов на А1 ми се повраќа... Не може да се збори за поделени стручни мислења (дури и великодушно да го оцениме мислењето на Вангел како навистина стручно), кога од едната страна го имаме Вангел™ со 5-6 дебили ко него и неколку полтрони, а од другата страна е целата вистинска стручна јавност.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=94381

Поделени стручни мислења за изградба на црквата

emilija-jovanovska.jpg Емилија Јовановска Коментари (0)   
20.06.2008 17:13

Негативното мислење на Градот за изградбата на црквата на плоштадот Македонија е грешка, непознавање на историјата и на инфраструктурните решенија на метрополата, смета архитектот Вангел Божиновски.

„Се што прави Градското собрание, оваа гарнитура, си става само минус кој историски ќе им биде неизбришан. Таква работа, на кое и да е друго место, во која и да е друга држава, Градското собрание ќе ја поддржи“, изјави Вангел Божиновски, архитект.

Изградбата на црквата нема да го затвори и загуши плоштадот Македонија. Напротив, со овој сакрален објект кој може да опфати површина од 600 метри квадратни и височина на камбанаријата од 50 метри, плоштадот ќе добие идентитет, вели Божиновски.

„За загушување, што ќе загуши? Ќе го затвори плоштадот? Ќе ја оформи потковицата. Тоа отсекогаш било тема и ние сме разговарале на различни начини да биде вака или онака. Темата да се изгради црква, како архитекти сто пати е разговарана, имало варијанти да биде пак на тоа место“, рече Вангел Божиновски.

Професорот Владо Поповиќ, пак, тврди дека постојаните измени на деталните урбанистички планови носат само лоши архитектонски решенија. Спорна е локацијата на која е предвидено да се гради црквата.

„Прво просторот не дозволува, многу е мал. За да изградите тука, треба некоја црква која ќе биде помала по димензија, а повисока за да во тој волумен излезе некако, затоа што околните згради се високи, но тогаш ќе потсетува на катедрала, а не на овие рано-византиски цркви како нашите што се“, вели Владо Поповиќ, архитект-урбанист.

Идејата за изградба на црквата на плоштадот Македонија е на Владата. Веќе е направено идејно решение по конкурсот кој го распиша Министерството за култура.

Еден од основните услови на конкурсот беше црквата да го зачува изгледот на македонските православни храмови.

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #250 Posted: 21-Jun-2008 at 01:52
Кога ќе погледнам наназад, како граѓани и општество веројатно сега највеќе ја плаќаме цената затоа што премолчевме многу работи... Додека годиниве наназад разноразни фаци правеа триста глупости низ градов, никој не им застана на пат. Вредностите и стандардите се уништуваа, а тие фаците се повеќе земаа сила (и нови фаци влагаа у играта окуражени од случувањата). Еве до кај дотуркавме - се форсираат најголемите глупости досега.
Дали конечно општествово ќе најде сила да се спротистави?
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #251 Posted: 21-Jun-2008 at 04:37
1. Дали тоа на камбаната треба да има и часовник или мене само ми се чини така?! По се изгледа немаа парцела каде да градат саат-кула, па се снајдоа со камбаната! Crazy

2. Запазете, у црквата е придвидено да се влага од ќош. Незнам дали црковните какони имаат препишано "агол на толеранција во однос на исток", ама од ден на ден сум повеќе против ова решение, ако веќе мора да се има црква на плоштад.

п.с. Ја се извинувам што ќе се повторам, но сакам да го искажам ставот кон ова: Ми се свиѓа идејата на градскиот плоштад да има храм, но ова не е местото. Впрочем имам една сосема друга замисла за источното крило на плоштадот, а тоа е објектото метропол и нама да се бутнеа. И тука да имаше нови две парцели. едната можеше да биде нов трговски, а другата за црква. Пак ќе го имавме цити-галери како нов трговски, а немаше црквата да биде збутана, а воедно и немаше влезот од ќош да биде бесмислен. А меѓу нив и ќе можеше да има ново уличе кое ќе води како влез до трговски.

Edited by lslcrew - 21-Jun-2008 at 04:49
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #252 Posted: 21-Jun-2008 at 05:02
Сега малце ќе ја однесам дискусијава у ендек (оффтопик), ама се работи во врска со црквава па ако треба префрлете ја на соодветно место!!

Еве еден предлог ДУП од мене:

Парцел 1: Наменета за црква со влез на ќош кој има смисла и гледа према центарот на плоштадот. 2-ка нешто како цитигалери, 3-ка такуѓере. У средина еден фин кружен ток малечок, со фонтаница, дали украсна, дали за вода пиење све исто. А измеѓу пешачки улички којшто се кец на десетка со мини-влезот во трговски.

едит: уличките што ги нацртав се по 10 метри, а не како на ова решение кое што го гураат каде што има 8-9 метри.

Edited by lslcrew - 21-Jun-2008 at 05:07
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #253 Posted: 21-Jun-2008 at 11:06

Градот немоќен да ја запре изградбата на црквата

Црквата најверојатно ќе се гради и покрај негативното мислење за ДУП

Деспина Трајковска

Министерството за култура одбра идејно решение за црквата на плоштадот и покрај несогласувањето на Градот со последните корекции за урбанистичкиот изглед на центарот на Скопје. Најдоцна за две недели ќе биде познат конечниот изглед на црквата на плоштадот „Македонија“. Министерството за култура го избра трудот на авторите Искра Атанасова и Владимир Лековски, како најблизок до бараните критериуми, кој доби трета награда, но со сугестии за негова доработка. Според Елизабета Канческа- Милевска, државен секретар во Министерството за култура, во избраното решение некои елементи треба да се усогласат во согласност со црковните канони. Тоа како облик било најблиско до бараните критериуми, иако во целост не ги задоволило строгите архитектонски и верски елементи. Откако решението ќе биде коригирано, ќе се пристапи кон скратена постапка за изготвување изведбен и главен проект.

„Авторите на третонаградениот труд ни дадоа гаранција дека имаат искуство и во изготвување на неопходните преостанати фази за проектот, така што одлучивме се' понатаму да се одвива по скратена постапка и до крајот на годината храмот да почне да се гради“, вели Канческа-Милеска, која не сака да ги коментира превирањата на релација Град Скопје и Општина Центар околу ДУП „Мал ринг“, кој претрпе наменски корекции за потребите на планираниот црковен објект. Додава дека тоа го остава на надлежните и се надева дека, како што вели, настанатите недоразбирања ќе бидат надминати.

Веќе е познато дека уште пред неколку месеци, кога општинарите од Центар „тазе“ изменетиот ДУП повторно почнаа да го коригираат за да ја вметнат црквата, од Градот реагираа дека измените се спротивни на ГУП. Градските власти укажаа дека урбанистичката подлога за верскиот објект на плоштадот е несоодветна, пред се', од сообраќаен аспект. Во меѓувреме, од Центар го повлекоа планот на доработка, но и потоа ништо не сменија во однос на црквата. Напротив, нацртаа нова маркичка за градба на левиот брег на Вардар пред Комерцијална банка, за која, според градските власти, исто така постојат недоречености во поглед на сообраќајното решение. Градот дефинитивно даде негативно мислење во однос на измените на ДУП, но дали тоа ќе се земе предвид, од Центар не кажуваат ни збор.

Градските власти, преку Партиципативното тело за урбанизам, минатата недела најавија оти ќе побараат средба со општинарите и со Министерството за транспорт и врски за да се надминат настанатите проблеми. Досега средбата не е одржана ниту, пак, има најави за нејзино одржување. И покрај се', од Градот се свесни за немоќта да ги сопрат општинарите од Центар во урбанистичките проекции не само за црквата туку и воопшто за урбанизацијата на централното градско подрачје. Недореченостите во законот, како и измешаните ингеренции, не се реална пречка проектот за црквата Општината, односно Владата, да си го истера по свое. Дека Општината не го почитува мислењето на Градот за урбанистичките планови се докажа и за ДУП „Голем ринг“, кога, и покрај негативното мислење за стокатниците спроти „Холидеј ин“, општинарите урбанистички го испланираа реонот според својата замисла.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=CEB3E44B89C6FB44B895AB6BB8EBAE3D

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #254 Posted: 21-Jun-2008 at 14:44
гледам не се произјаснивте по предлогот што го дадов два поста погоре.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #255 Posted: 22-Jun-2008 at 00:27

Просторно гледано, подобро него сегашново решение, ама сите други проблеми остануваат.
И не гледам зошто мора да се оди дотаму, само за да се набута црква на плоштад по секоја цена. Преку глава од оваа изнасилена лажна религиозност...

Него друга ствар ми фати око, што нема врска со црквата, а тоа е дека тројката е просторно идеално поставена за денешнава „обнова“ на народната банка - малку повнатре за да не прави тесно грло како што ќе прави предвидениот објект што до сега веќе требаше да почне да се гради. Нормално и од другата страна офицерскиот би се поместил на сметка на големата маркица до него.

Али сето ова се само убави замисли кои нема да се остварат. Требало да се планира со време. У меѓувреме Мал Ринг отиде тотално у бестрага, а темава отиде ептен офтопик...
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #256 Posted: 22-Jun-2008 at 22:56
21% од нас сметаат дека е ова екстра идеја. Уште попоразителен е и фактот што само 14 членови на форумов гласале. Тоа само покажува колку немоќни би биле понатаму. Па барем тие 21% да ни ги кажат своите ставови па да можеме да дебатираме, и да ги слушнеме спротивставените аргументи. 
Back to Top
dejan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dejan Quote  Post ReplyReply #257 Posted: 23-Jun-2008 at 00:00
Tie 21% od nas se plasime da gi kazheme svoite stavoviBig%20smile se shalam...inace jas sum za 'nikako' taka da neka bide 11 glasa protiv, 2 za
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #258 Posted: 23-Jun-2008 at 09:17
Originally posted by UrbanFreak

21% од нас сметаат дека е ова екстра идеја. Уште попоразителен е и фактот што само 14 членови на форумов гласале. Тоа само покажува колку немоќни би биле понатаму. Па барем тие 21% да ни ги кажат своите ставови па да можеме да дебатираме, и да ги слушнеме спротивставените аргументи. 

Па добро и да гласаме сите на форумов тоа не е никаков репрезентативен примерок (91 луѓе максимум во моментов). Сепак не треба да се откажуваме од идејата да се потрудиме да го кажеме тоа што го мислиме. Како што рече Кловер ова што се случува е веројатно резултат на нашата пасивност како луѓе во последниве ХХ години. Можеби нема да успееме да ја спречиме црквава (за жал) исто како што не ја спречивме ни Мајка Тереза. Но можеби цел тој труд на среден рок ќе спречи некоја идна црква.

Црквата е само експонент на еден ретрограден транзициски менталитет (кој не е ексклузивен за било која политичка провиненција) и битката е против него а не против самата црква.

Може сето ова звучи како јадење г**на ама стварно е така.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #259 Posted: 23-Jun-2008 at 12:11
Се уште никој не истапи со конкретни идеи што да превземаме и кога.

Јас мислам дека во оваа фаза треба да се исповрземе со сите други фактори кои се противат на изградбата, па понатака може да се формира и едно координативно тело кое ќе ги обедини и насочи напорите на сите што би се собрале околу оваа кауза. Сам по сам нема ништо да постигнеме. Ајде тие што сме против да се собереме деновиве на пиво па да направиме и за ова муабет.

Џуро доста се вадиш, крајно време е нешто да организираме Big%20smile
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #260 Posted: 23-Jun-2008 at 12:16
Се слагам со кловер, и ги повикувам сите што се против изградбата на пиво, може и тие што се за (заради пивото да дојдат барем, а може и ке се разубедиме Cheers). Предлагам петок, околу 19.00. 
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1112131415 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.238 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.