build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Трговски објекти (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 28>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 01-Nov-2011 at 14:49
Голем проблем имаме и во други работи зошто малите и средните претпријатија почнаа да згаснуваат ,прво е преголемата контрола на тие малите претпријатија на кои им напикаа данок безврска ,порано имаше данок се плаќаше еднаш годишно а колку човек заработува тоа си е негов проблем,вака ги искомплицираа работите додаска,еден обичен дуќанџија не може да опстои пошто неговата добивка е 300 до 700 месечно,он треба да плати 200 евра кирија + 150 евра за струја оваа струја што ја плаќаат не е реална ама баш ич особено во зимскиот период достигнува и до 15.000 денари за една сијалица запалена и една греалка,башка тарифата е 60 денари за кw,т.е 1 евро ,додека домашната е некаде 15-20 ден, што е три пати поскапо од обичната тарифа ,ова се смета како индустриски објект: кога се вели индустриски објект јас не ги сфакам што подразбираат они под ИНДУСТРИСКИ објект па ако е дуќан не значи дека е производител и дека произведува нешто ,ова е сосема голема глупост некој да плака 3 пати поскапа струја а некој што е домашен корисник да плати 3 пати помала ,ова не е праведно ,после нас не обвинуваат пошто сме биле големи потрошувачи на енергија,па зошто не кажуваат колку струја троши Макстил,Фени и другите индустриски гиганти ,за нив има попуст, а ние сиромашните плаќаме све поскапо бидејќи сме биле на ИНДУСТРИСКА тарифа ,и една друга забелешка за саатите новите што ги ставаат ,и таму се регулираат тарифите зависи кај живееш така ке ти ја стават тарифата,потоа се жалат зошто малите и средните претпријатија пропагаат, па кај да не пропадне човек не може глава да крени дали да се занимава со УЈП или со неговиот бизнис,зошто мора 2 пати да плаќаме ДДВ на некои производи ,ниеден во УЈП не може да даде одговор зошто?Дај нека се регулираат овие работи нека си работат лугето,не ги чепкај сиромашните,фати ги тие гигантите ,големите производители ,ние не сме ИНДУСТРИЈА.

Edited by mitatos - 01-Nov-2011 at 14:51
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 06-Dec-2011 at 23:29

Пластичарската улица изумира на рати

Сопствениците на продавниците се жалат дека работата од година на година им оди сé послабо

Некогашниот белег на градот, народски познатата пластичарска улица, полека ги губи својата популарност и препознатливост. Метежот низ дуќаните со голем избор на разни производи и врвулицата од автомобили и луѓе сега се многу ретка појава. Дуќанџиите се жалат дека во последните две години значително им е намалена посетеноста, за што како причина ја посочуваат изградбата на трговските центри и на големите маркети, каде што граѓаните одат сé почесто.

- Пред две-три години во дуќанов се работеше турбо од 9 до 17 часот секој ден. По цел ден имавме работа и продажбата одеше добро. Сега од година на година е сé послабо. Ако некогаш луѓето кажуваа дека ќе одат на пластичарската улица, денес ги слушам како велат дека одат во “Веро-центар“. Тие што работат со малопродажба, што не се дистрибутери по маркети или пазари, ги затвораат дуќаните и си одат. Ние опстануваме затоа што работиме на големо и имаме и други продавници низ Скопје - вели Горан Тодоровски, сопственик на продавницата „Тика пласт“.

Пластичарската улица не им е позната само на скопјани. На шопинг тука доаѓаа и жители од другите градови, како Куманово, Битола, Струмица, Охрид, но чести беа и гостите од Косово и од другите соседни земји. Поголем метеж во овој период од годината има само за време на викендите, кога се бараат буриња за чување туршија, зелка или, како што велат продавачите, сезонски производи.

- Посетеноста зависи од периодот во годината и од временските услови. Овој период оди доста слабо затоа што е ладно, а ако падне дожд или снег, речиси нема муштерии. Меѓутоа со потоплите месеци, односно од април и мај до август, продажбата се зголемува, иако последниве години е доста намалена. За време на празниците порано моравме да вработуваме дури и по 16 работници, а денес се случува да сме и помалку од 5 работници - вели Абази Јето, сопственик на „Беса-ком“.

Продавницата Беса-ком веќе 16 години постои на пластичарската улица и, како што велат оттаму, името им е познато на сите што доаѓаат да купуваат кај нив.

- Имаме редовни купувачи, кои нé знаат од порано и постојано доаѓаат кај нас да купуваат. Исто така нé препорачуваат на други луѓе, па често се случува муштерии да дојдат по препорака и од други градови, па дури и од други земји - велат од продавницата.

На тротоарот пред продавниците може да се забележи црвена линија, која означува до каде смеат да се изложуваат производи надвор од дуќанот. Направен е и паркинг од страна на општината за да се избегне метежот со автомобили што порано беа паркирани на самата улица или на тротоар.

За три месеци - над 3.600 инспекциски контроли

Иако сите дуќани на пластичарската улица имаат фискални апарати, сметка најчесто добивате само доколку самите побарате. Од Државниот пазарен инспекторат велат дека вршат редовна контрола во работењето на продавниците и врз основа на утврдените неправилности се преземаат управни и прекршочни мерки.
- Во третиот квартал од 2011 година се извршени 3.296 редовни, 153 контролни и 182 вонредни инспекциски надзори, или вкупно 3.631 надзор. До надлежните прекршочни органи се поднесени 228 барања за поведување прекршочна постапка.Од нерегистрирани трговци се одземени производи во вредност од 229.335 денари - велат надлежните од инспекторатот.

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=12611958172&id=14&prilog=0&setIzdanie=22449
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 07-Dec-2011 at 00:04
PreviousИскрено, мило ми е.
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 07-Dec-2011 at 00:30
На мене не ми е мило бидејќи им се заканува пропаѓање на малите бизниси на Пластичарската улица, но барем ми е мило бидејќи ќе се отворат вратите за конечно да се среди таа улица, односно тој булевар, бидејќи ако добро помнам, тоа е булевар Никола Карев, уште попознат како улица Пластичарска.

Мислам дека треба град Скопје или не знам која општина е надлежна во тој дел од булевар Никола Карев, да помогне во преместувањето на тие мали бизниси, исто како што помогнаа во преместувањето на цветниот пазар, за да потоа преминат кон конечно уредување на тој булевар за да навистина заличи на булевар, а не на автопазар, па конечно да дочекаме регулиран сообраќај и во тој дел од Скопје.

Edited by Dexter26 - 07-Dec-2011 at 00:32
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 07-Dec-2011 at 00:42
Originally posted by StreetStruck

Потпис!

Пред се зашто е хаос! Второ зашто отвара можност лагано без многу галама да се прошири улицата. После зашто конечно треба и Македонскиот пазар некако да заличи на нормален пазар каде што ваквите производи се продаваат на втор кат во големите супермаркети, во хипермаркети како јуск и бриколаж, а не со ценкање на тротоар, па уште види..... црвена линија имало. Бре!!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 07-Dec-2011 at 12:14
Што ви е лесно бре да ставате потписи на човечки судбини Ohno

Да се разбереме, и јас зум за воведување на ред, ама да се ситам дека на некој ќе му пропадне бизнисот кој на сите нас во голема мерка ни одговарал (сите имаме купувано на пластичарска улица) е катастрофално.

Се надевам дека конкуренцијата од големите франшизи ќе ги принуди овие трговци на пластичарската пред се да ги дигнат своите стандарди на работа. Објектите кои се градат таму ад хок се неатрактивни и субстандардни (мајМаседониа пред некој ден постираше една слика од изградбата таму) и тоа треба да се промени.

Во однос на состојбата на булеварот (и неговото проширување). Не гледам како би се решил проблемот доколку не се направи соодветна сервисна уличка од позади каде би паркирале купувачите. Паркинзи или катни гаражи не сум сигурен дека би завршиле работа освен ако не ги има во доволен број по цела должина на улицата. Градба на паркинг места на самиот булевар е нереална бидејќи се работи за транзитен булевар а не за маалска улица.
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 07-Dec-2011 at 14:50
Мене ми е мило од повеќе причини:

-побрзо ќе стигнувам дома зашто ќе се расчисти десната лента,
-полесно ќе може да се уреди просторот и да се прошири улицата во булевар како што е и по план,
-никогаш не издаваа фискални сметки, а според мене таквите бизниси мора да пропаднат.

Не се согласувам дека градот треба да им помогне околу преселбата бидејќи си се индивидуални дуќањчиња и бидејќи не се лојални ни кон државата нио кон градот.

Само, се ми чини дека сето ова останува на обичен новинарски текст. Можеби ќе се намали бројот на дуќани, но нема да исчезнат сите, ако сега има 20 кои слабо работат, кога ќе останат 5 ќе работат подобро, чиста пазарна логика.

И не мислам дека треба да чекаме да пропаднат за да се уреди просторот; за десната лента и паркираните возила мора да пристапи и постапи полицијата (мислам тука е ПС Бит Пазар), за улицата градот.

Мора да се среди, една од главните сообраќајници е, а бидејќи е хаос, често (особено преку ден) вртам од кај саем и идам по Гоце Делчев и Илинденска наместо комотно да си продолжам право од Автокоманда.

Edited by Superman - 07-Dec-2011 at 14:54
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 07-Dec-2011 at 15:00
pbanks немора баш и до толку некаква "коректност". Не знам за стрикстрак, но јас знам зашто кажав дека ми е мило. Незнам зашто реагираш на ова, може би од страв за некакви тензии во нишкава по национална основа да не го поврзе тоа некој, но стварно овој хаос заслужува решение и тоа прилично така малку на мускули. Како до сега никому не му текна да се солидаризира со диви позари, урбана мафија, пренамена, доградби и што се не, овде дојде точката каде ќе се солидаризираме, и тоа се нечиви бизниси?! Не им мислам ништо лошо, нека си ги работат бизнисите, ама во границите на правилата и урбанистички и економски. Да знам дека може да се пробие булеварот без да биде како оној на битпазар со две ленти паркирани, па после тоа што сака нека се случува од другата страна на рабникот.

Edited by lslcrew - 07-Dec-2011 at 15:22
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Google Maps: Regional Expert

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 07-Dec-2011 at 15:40
Originally posted by lslcrew

Originally posted by StreetStruck

Потпис!Пред се зашто е хаос! Второ зашто отвара можност лагано без многу галама да се прошири улицата. После зашто конечно треба и Македонскиот пазар некако да заличи на нормален пазар каде што ваквите производи се продаваат на втор кат во големите супермаркети, во хипермаркети како јуск и бриколаж, а не со ценкање на тротоар, па уште види..... црвена линија имало. Бре!!

и НА МЕНЕ МИ Е МИЛО. одвратно ГАДНА слика за Скопје, како да си во некоја забутана населба во некоја од тие бедните држави, Таџикистан или каков и да е Стан.
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 07-Dec-2011 at 19:09
Преку глава ми е од глумење мајка Тереза за работи кои не заслужуваат такво нешто. Овие се чист пример за бизнис "на ти прст ти зема цела рака". Не го разбирам ни плачењето, ни ми е гајле, а тоа дали сме купувале сите од тука нешто, апсолутно нема никаква врска. Тоа се пазарни моменти, се се врти, се се менува. Денес сум купувал од кај тебе, утре ќе купувам од друг. Прво запрашајте се дали важат истите услови тука, кузнај колку години работат на црно, можеби у последниве почнале данок и царина да плаќаат, апла пример за сива економија у центар на град, слика која треба што побрзо да ја снема. Од тие бизнисчиња си направија куќи на три спрата до улица и не викам дека само они се криви, можеби и воопшто не се криви бидејќи требало некој да реагира со време, но немојте со тие настапи демек треба да се засрамиме. Јас немам од што да се срамам, сум примерен граѓанин на оваа држава.
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 07-Dec-2011 at 19:25
Глупости, ниту сум Мајка Тереза, ниту пишувам рамковни постови... Прочитајте ми го постот убаво, значи сум ЗА средување на оваа улица незнам кој при здрав разум би спорел дека таа улица на нешто личи. Реагирав за ситењето...

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 08-Dec-2011 at 00:01
За мене немаше грам ситење. Трговија е релеватна ставка во буџетот, односно данокот. Баш би сакал што повеќе бизниси да има, ама да се во кварт каде што ќе бидат групирани како и сега, само да не создава проблеми за идни планирани проекти. Од друга страна што сум јас крив кога на вакви вести сме "принудени" да гледаме како на можност за идни реализации на тој проект да може да пројде полагано без поголеми проблеми од разноразни сеења магли и тензии. Таквиот впечаток не го креирам ниту јас, ниту Стритстрак, ниту Горчо, туку самите трговци. Се срамам од себе, ако некогаш се фатам во ситуација да оставам воопшто впечаток дека имало ситење, но овој став го држам и за други делови, како маџар Маало, Ново Маало, Бит Пазар и ред други хаоси расфрлани на близина до центарот. Извини што сум те протолкувал дека пишуваш "рамковни" постови, но таков впечаток добив.

Edited by lslcrew - 08-Dec-2011 at 00:02
Back to Top
tomi_z View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tomi_z Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 08-Dec-2011 at 03:05
Како што пиша Суперман, на самото место е ПС Бит пазар, и ако сакаат, можат да го средат хаосот. Вистината е дека полицајците се толку корумпирани, што хаосов ќе продолжи уште долго време. Со свои очи имам видено како влегуваат и земаат мито во еден дуќан, и тоа полицаец со повисок ранг.

И само 5 дуќани да останат, пак ќе има паркирани возила, пешаци ќе претрчуваат а дивјаци ќе вртат полукружно и ќе сечат две дупли ленти на сред булевар! 

И моментот со издавањето фискални ако сакаат можат да го средат. Јас на дуќанџииве не им замерам воопшто. Данок се затајува на големо не само во Чаир и Тетово, да бидеме на чисто. А и некој од нас да има бизнис таму, ќе плаќа данок на почеток, па после ќе почне да забушава и да ја издава секоја втора, па трета сметка, па ќе сфати дека општината, градот, државата не му овозможила подобра инфрастуктура, услови за работа, поддршка од секаков вид за бизнисот - и ќе пресмета дека му е поефтино да подмити некој инспектор отколку да биде лојален граѓанин!
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 13-Dec-2011 at 14:07
Па нормално дека ќе им пропаѓаат бизнисите кога имаат начукано цени небаре Ора Ито продаваат. Летоска не можев асална (да не се свитка целата ко ќе ја потпритиснам) столица да најдам за под 2000. Прилично солидни столици (за тие пари, а мислам дека 300мкд беше еден стол) си земав од акција во Тинекс, башка МК производ се.

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 20-Dec-2011 at 00:54

Урбанизација и продажба на нови откупно-дистрибутивни центри

19.12.2011

До 21 јануари за Штип и до 26-ти за Демир Капија е рокот за доставување понуди за  продажба  на локациите за откупно-дистрибутивни центри за земјоделски производи. Во наредните 15 дена ќе следуваат и објави во Свети Николе, Ресен, Чешиново-Облешево и во Валандово, а во јануари и во Кочани, било одлучено на денешната седница на Економскиот совет.

- Во соработка со Министерството за земјоделство, работиме на дополнителни локации за откупно-дистрибутивни центри, секаде каде што има проблем со пласманот или каде што има потенцијални инвеститори. Очекувам најдоцна до првата половина на наредната година да имаме максимум 25 локации кои ќе бидат понудени на јавна објава, со цел за подобар пласман на земјоделските производи во Република Македонија, изјави за медиумите  министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески.

Тој информираше дека неодамна се продадени четири локации за вакви центри, последната во Врапчиште, а пред тоа во Чешиново-Облешево, Кочани и во Штип.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски истакна дека за секој регион се води прецизна анализа, посебно онаму каде што има најголемо производство на земјоделски култури, за да се даде препорака до Министерството за транспорт и врски за пренамена на земјоделското земјиште и тоа да се стави на објава за продажба.

- Економскиот совет дискутира за подготвката на откупно-дистрибитивниот центар во Врапчиште. Активностите треба да ги преземе ЈП „Агроберза“ кое е задолжено да соработува со инвеститорот од Турција што го откупи земјиштето. Особено битно за нас е потпишаниот договор со израелскиот партнер за подготвителни работи за изградба на Центарот за производство на семенски и посадочен материјал. Тој е од исклучителна важност за македонското земјоделство, со оглед на Програмата на Владата за создавање услови за производство на семенски и посадочен материјал за автохтони сорти, рече Димовски.

Центарот ќе се гради на површина од 15 хектари во општина Свети Николе, која е задолжена до март 2012 да ги изврши сите подготовки за да ги задоволи инфраструктурните потреби на инвеститорот и тој да ја почне изградбата. Таа треба да заврши за шест месеци и наесен центарот да проработи, а Македонија да има сертифициран семенски материјал за кој веќе се склучени договори со домашни производители.

http://vlada.mk/node/1177
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 24-Dec-2011 at 03:21
СП маркет во Тафталиџе
Денес Скопски пазар го отвора новиот супермаркет од брендот СП маркети во населбата Тафталиџе. Новата инвестиција на Скопски пазар ќе обезбеди 40 нови вработувања и ќе понуди можност за граѓаните да избираат од богатиот асортиман на СП маркетот со над 15.000 производи. Новиот продажен објект со површина од 2.000 метри квадратни е изграден во рамките на модернизираниот зелен пазар во населбата Тафталиџе, а на граѓаните ќе им понуди многу содржини: пекарница, хемиско чистење, часовничар, клучар итн.
- Со огромно задоволство им го претставуваме на граѓаните најновиот снабдувачки центар на Скопски пазар а.д. и се надеваме дека овој центар ќе ги задоволи и најпребирливите вкусови - вели Марија Тасиќ од одделот за маркетинг и комуникации во Скопски пазар. Работното време на маркетот е од 7 до 22 часот, а за полесен пристап на граѓаните до објектот обезбеден е паркинг-простор за 85 возила.

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=E59FD9B4DAF5AB4C9751CA4EAFC78A5E
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 20-Jan-2012 at 14:04

Во Кавадарци ќе никне модерен трговски центар

Нов деловно-трговски центар со зелен пазар, стотина паркинг-места, хипермаркет, куглана, мало кино, ресторан ќе гради општина Кавадарци.

Градоначалникот, Александар Панов, најави дека проектот ќе се реализира преку јавно приватно партнерство, при што јавниот дел ќе се финансира со 1,5 милиони евра од кредитот што го доби Кавадарци пред две години.

Трговскиот центар ќе биде лоциран во новиот центар на Кавадарци, бидејќи поради имотно-правни проблеми пропаднала идејата да се гради на местото на постојниот зелен пазар.Кон крајот на март треба да се постават темелите на објектот, информираат од општината.

http://www.kapital.com.mk/mk/dneven_vesnik.aspx/79002/vo_kavadarci_kje_nikne_moderen_trgovski_centar.aspx?iId=2556
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 20-Jan-2012 at 14:19
ova koga ke procitam moderen odma gi zamisluvam nekoja bljuvotina so zeleni reflektiracki stakla i nekoja forma: sakam kazam, ne znam recam..se nadevam nema da bide vaka...
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 20-Jan-2012 at 15:10
Originally posted by xnx

ova koga ke procitam moderen odma gi zamisluvam nekoja bljuvotina so zeleni reflektiracki stakla i nekoja forma: sakam kazam, ne znam recam..se nadevam nema da bide vaka...

Same here buddy, same here...
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 23-Jan-2012 at 23:01
Нов зелен пазар, стотина паркинг-места, хипермаркет, куглана, мало кино, ресторан и други содржини ќе бидат дел од деловно-трговскиот центар кој ќе го гради Општината Кавадарци со јавно приватно партнерство.

За таа цел ќе бидат направени одредени измени на урбанистичкиот план, по што, кон крајот на март или почетокот на април би требало да бидат поставени темелите на објектот.

Градоначалникот на Кавадарци, Александар Панов денеска на прес-конференција нагласи дека јавниот дел од проектот ќе се финансира со 90 милиони денари од кредитот што го доби Кавадарци пред две години, а комерцијалниот дел со помош на приватно партнерство.

Деловно-трговскиот центар ќе биде лоциран во новиот центар на Кавадарци, бидејќи, појасни Панов, пропадна идејата да се гради на местото на постојниот зелен пазар, затоа што Општината се соочи со имотно-правни проблеми.

- Жалам што не можевме да најдеме решение објектот да се гради онаму каде што беше првично замислено. Испуштивме шанса да се лоцира на многу атрактивен простор. Иако и новиот простор е атрактивен, згради населени со млади брачни двојки, половина град живее на оваа локација. Светска банка финансира само во јавниот дел, во паркингот и зелениот пазар, а не и во комерцијалниот дел од проектот. Објектот ќе има три ката, на приземјето ќе биде пазарот заедно со маркетот, а во потпокривот ќе има ресторан, рече Панов.

http://kurir.mk/republika/opstini/57441-Trgovski-centar-ke-se-gradi-vo-Kavadarci
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 28>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.184 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.