build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Македонски народен театар (Стар театар)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2728293031 62>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #561 Posted: 05-Nov-2011 at 15:04
и јас се чудам или ставиле преку опожарениот дел нов слој или работеле многу брзо па не ги сетивме кога ја репарирале кровната конструкција

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #562 Posted: 11-Nov-2011 at 17:56
Датум: 11.11.2011, 14:55
„Веч­на­та ку­ќа“ на Плев­неш за от­во­ра­ње на Ста­ри­от те­а­тар

Со драм­ски­от текст „Веч­на­та ку­ќа“ на Јор­дан Плев­неш в го­ди­на ќе би­де от­во­рен но­во­из­гра­де­ни­от Стар те­а­тар, об­ја­ви Ми­нис­терс­тво­то за кул­ту­ра.

На кон­кур­сот што бе­ше рас­пи­шан пред шест ме­се­ци прис­тиг­наа 13 драм­ски тек­ста, од кои два не ги ис­пол­ну­ва­ле кри­те­ри­у­ми­те. Kо­ми­си­ја­та што ги оце­ну­ва­ше тек­сто­ви­те ја со­чи­ну­ва: ака­де­ми­ци­те Ге­ор­ги Стар­де­лов и Лу­ан Ста­ро­ва, те­ат­ро­ло­гот Је­ле­на Лу­жи­на, ак­те­рот Пе­тар Те­мел­ков­ски и ре­жи­се­рот Де­јан Прој­ков­ски.

Ос­вен де­ло­то на Плев­неш, на кон­кур­сот прис­тиг­на­ле и: „Ди­о­нис нап­ред, ние по не­го“ на Ти­хо­мир Сто­ја­нов­ски, „Час по ана­то­ми­ја на док­тор Тулп“ на Са­шо Ди­мов­ски, „Ста­ро Скоп­је, но­во Скоп­је“ на Ог­нен Не­дел­ков­ски, „Уте­ше­ние греш­ним“ (ано­ни­мен ав­тор), „Зву­кот на ока­ри­на­та“ на Љуп­ка Сил­ја­нов­ска-Ци­пу­ше­ва, „Фолк“ на Бла­же Ми­нев­ски, „Мет­ла“ на Ан­ге­ли­на Kос­то­ва, „На пор­та­та на Ма­ке­до­ни­ја“ на Го­це Рис­тов­ски, „Вла­ди­ка“ на Трен­чо Ди­мит­ри­о­ски и „Пог­лед на ми­ле­ни­ум­ски­от крст“ на То­мис­лав Алек­сов).

Во сог­лас­ност со про­по­зи­ци­и­те кон­кур­сот бе­ше ано­ни­мен.

- От­во­ре­на­та (пос­тмо­дер­на) ав­тор­ска пос­тап­ка, ко­ја Плев­неш ја раз­ви­ва во оваа сво­ја дра­ма, пот­вр­ду­ва, ме­ѓу дру­го­то, де­ка на­ци­о­нал­на­та те­ма­ти­ка мо­же да се афир­ми­ра над­вор од во­о­би­ча­е­ни­те ре­то­рич­ки и емо­ци­о­нал­ни сте­ре­о­ти­пи, це­лос­но ли­ше­на од тра­ди­ци­о­нал­ни­от па­тос – стои во об­раз­ло­же­ни­е­то.

Тек­стот на Плев­неш ќе го пре­зе­ме МНТ ка­де што ќе се пра­ви кас­тинг на кој ќе мо­жат да учес­тву­ва­ат ак­те­ри од си­те на­ци­о­нал­ни те­ат­ри.

- Тек­стот „Веч­на­та ку­ќа“, кој се те­ме­ли врз апс­трак­тна­та, а ис­тов­ре­ме­но е дла­бо­ко ху­ма­на иде­ја за ку­ќа­та ка­ко иде­а­лен дом, наш ма­ке­дон­ски дом, е мно­гу ак­ту­е­лен и ја об­ра­бо­ту­ва те­ма­та на пос­то­ја­но­то афир­ми­ра­ње на сопс­тве­ни­от иден­ти­тет - ре­че ми­нис­тер­ка­та Ели­за­бе­та Kан­че­ска-Ми­лев­ска.

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=9F4551F154CEE44B97274BA4E0509F5F

Edited by gjoko - 11-Nov-2011 at 17:57
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #563 Posted: 11-Nov-2011 at 18:56
в година? почнаа и произволно да си го користат изразов од што многу им се допаѓа на новинариве...
ни кинезите не можат да го довршат театаров за помалку од месец и пол
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #564 Posted: 11-Nov-2011 at 19:43
Previous

Какви месец ипол, па нели 27 март 2012, светскиот ден на театарот, беше одбран за датум за пуштање на театарот во употреба ?

Ама убаво велиш, ова е Македонија, земјата на чудата, староновиот скопски театар ќе го отвораа и во 2010 и во 2011, сега велат дека ќе го отвораат во 2012, нема да биде никакво изненадување ако и во 2012 го одложат отворањето за во 2013 и така натаму до бесконечност.

Типично македонски.

Edited by Dexter26 - 11-Nov-2011 at 19:44
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #565 Posted: 11-Nov-2011 at 19:54
Во текстот си стои убаво ВГОДИНА, тоа се 365 дена по 1 јануари, значи најрано за месец и пол а најкасно за 13 и пол месеци и пак ќе си биде точна реченицата
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #566 Posted: 11-Nov-2011 at 20:00
Previous

Точно, токму во тоа и ми беше поентата.

Ако денес, 11 ноември 2011, кажеме дека староновиот скопски театар ќе биде пуштен до година или в година, сеедно, тоа може да значи дека би требало да биде пуштен во употреба на 11 ноември 2012.

Со датуми можеме да си играме до бескрај, затоа и не им верувам на нашинциве.

Прво почнаа со изградбата на староновиот скопски театар, па потоа почнаа и со изградбата на новата зграда на Уставниот суд, државниот архив и археолошкиот музеј, потоа почнаа и со изградбата на Музејот на македонската борба за државност и самостојност и Музејот на ВМРО и жртвите на комунистичкиот режим, за да потоа ја прикажат анимацијата за проектот Скопје 2014 и од тогаш се отиде во 100 пм, си играат со парите како ќе им текне, ги намалуваат финансиските средства за едни објекти во корист на други објекти, наместо да градат еден ист објект истовремено, па откако ќе го изградат да се фокусираат на друг објект и така се до крајот на успешната реализација на проектот Скопје 2014, одлучија сите објекти да ги градат истовремено, поради што направија каша попара и со финансиските средства и со датумите, поради што не им верувам без разлика кој датум ќе го посочат како конкретен датум за пуштање во употреба на одреден објект, односно на одредена институција.

Edited by Dexter26 - 11-Nov-2011 at 20:03
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #567 Posted: 12-Nov-2011 at 19:57
На различни телевизии вчера лицитраа со различни датуми - светскиот ден на театарот 27 март, кон средината на 2012, наредната есен, ВГОДИНА... Во отсуство на официјални информации растат шпекулации. Нејсе, еве нови слики од денеска.

И еве од внатре, низ прозор, не знам колку се гледа, ама спуштените плафони од гипс картон ги прават...

The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #568 Posted: 12-Nov-2011 at 21:32
Originally posted by Superman

На различни телевизии вчера лицитраа со различни датуми - светскиот ден на театарот 27 март, кон средината на 2012, наредната есен, ВГОДИНА... Во отсуство на официјални информации растат шпекулации.

Јуни 2012

http://vlada.mk/node/101

Edited by OCB - 12-Nov-2011 at 21:39
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #569 Posted: 13-Nov-2011 at 00:41
Треба во обложувалниците да дозволат обложување во датумиве за Скопје 2014 и останативе објекти кои се градат во Центар изминативе 5 години, барем да заработиме нешто од влечкањата со изградбите на објектите. Big%20smile
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #570 Posted: 14-Nov-2011 at 18:12

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #571 Posted: 14-Nov-2011 at 19:37
уште не мие е јасно што направија со опожарените греди,не е едноставно да се извадат и да се стават нови а да не се примети.секоја втора ден сум на камери ама не сум приметил дека се вадат греди или било што од кровната конструкција(или можеби се лажам).

ПС.негледам термоизолација на ѕидовите
Back to Top
CenterCityKid View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote CenterCityKid Quote  Post ReplyReply #572 Posted: 14-Nov-2011 at 20:12

Gjoko, so ogled na toa deka krovot e betonski, a daskite se redeni vrz betonot, se menuvaat dosta lesno, ne se pravi skroz nov krov (so konstrukcija, itn). So kamerata ne bi primetil mnogu (nemase nikogas dupka vo krovot). Vidi na http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=116&PN=13 kako izgledase pred daskite.

Back to Top
frank View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote frank Quote  Post ReplyReply #573 Posted: 14-Nov-2011 at 22:18
BRAVO ZA SLIKITE DEXTER!Odlicen prikaz na teatarot,se gleda tocno do kade e stignata gradbata.
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #574 Posted: 14-Nov-2011 at 22:32
Дали некој поупатен зне зошто се ѕида со полна тула? Колку што мене ми е познато таа е помасновна, потешка и со полоши термички крактеристики од шупливите.
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
tiberix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tiberix Quote  Post ReplyReply #575 Posted: 15-Nov-2011 at 09:40
Dexter shampione!!!! Thumbs%20Up
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #576 Posted: 15-Nov-2011 at 09:50
Originally posted by UrbanFreak

Дали некој поупатен зне зошто се ѕида со полна тула? Колку што мене ми е познато таа е помасновна, потешка и со полоши термички крактеристики од шупливите.
Како може нешто со поголема маса да има полоши термички карактеристики!? Баш напротив...во случајов, не можам да тврдам со сигурност, меѓутоа се работи за театар, каде што се води сметка за акустиката (се надевам), а добра звучна изолација од надворешната бука се постигнува со поголеми дебелини на ѕидовите и поголема густина на материјалите кои се користат...
Термоизолацијата би требало да е меѓу редовите од цигла т.е да се применети сендвич-ѕидови (цигла-минерална волна-цигла)...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #577 Posted: 15-Nov-2011 at 11:28
Originally posted by Dave Gahan

Originally posted by UrbanFreak

Како може нешто со поголема маса да има полоши термички карактеристики!? Баш напротив...во случајов, не можам да тврдам со сигурност, меѓутоа се работи за театар, каде што се води сметка за акустиката (се надевам), а добра звучна изолација од надворешната бука се постигнува со поголеми дебелини на ѕидовите и поголема густина на материјалите кои се користат...
Термоизолацијата би требало да е меѓу редовите од цигла т.е да се применети сендвич-ѕидови (цигла-минерална волна-цигла)...
Масата нема апсолутно никаква врска со термика. Прост пример, колку е лесен стиропорот а колку би бил тежок ист волумен од железо, па едниот е термички изолатор а другиот спроводник на топлина. Така и со тулите, сметам дека воздушните процепи кај стандардните цигли си имаат одредена термика, исто како и кај гардеробата изработена од разни видови на полиестер кој е многу лесен но поради мноштвото воздушни џепови има одлична термоизолација. Имам дома ќебиња полиестерски кои не тежат речиси ништо а загреваат многу подобро од старите класични ќебиња.

Edited by UrbanFreak - 15-Nov-2011 at 11:30
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #578 Posted: 15-Nov-2011 at 19:03
празната цигла има термо и звучна изолација поради воздушниот простор во неа... функционира на сличен принцип како прозор со дупло стакло
тука воздушниот простор делува како изолатор, додека кај полна цигла, вибрациите и топлината се пренесувааат директно рамномерно од едната на другата страна на циглата
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #579 Posted: 15-Nov-2011 at 19:38
премин на топлина низ водух од едно тело на друго е конвекција(шуплив блок),а преку дирекно изложување-контакт(тула) се вика кондукција.коефициентот на кондукција е многу поголем од коефициентот на конвекција.значи шупливиот блок(ако е добар,воздухот да е заробен внатре)е подобар изолатор од тулата
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #580 Posted: 15-Nov-2011 at 19:44
Originally posted by gjoko

премин на топлина низ водух од едно тело на друго е конвекција(шуплив блок),а преку дирекно изложување-контакт(тула) се вика кондукција.коефициентот на кондукција е многу поголем од коефициентот на конвекција.значи шупливиот блок(ако е добар,воздухот да е заробен внатре)е подобар изолатор од тулата
ова сакав да го кажам и јас, фала што објасни со стручни зборови Thumbs%20Up
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2728293031 62>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.195 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.