build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Железници
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Железнички станици

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 41>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
build.mk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote build.mk Quote  Post ReplyReply #281 Posted: 10-Nov-2011 at 00:38
Холандски „Гронтмеј“ ќе го изработи новиот дизајн на скопската железничка станица

Холандската консултантска компанија „Гронтмеј“ (Grontmij) го доби тендерот за дизајн на проектот за реконструкција на главната скопска железничка станица, јавува интернет – порталот „Плусинфо“. Покрај идниот изглед на станицата, холандскиот гигант ќе ја подготви и тендерската документација за избор на компанија за реконструкција на објектот, а ќе врши и супервизија на градежните активности.

Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески, во неодамнешното обраќање по повод првите 100 дена од работата на министерството, го најави зафатот за реконструкција на станицата за наредната година. „Овој проект е вреден 2,9 милиони евра и се очекува да започне во последниот квартал на 2012 година и да трае до средината на 2014 година и со истиот Скопје ќе добие современа и репрезентативна железничка станица“, истакна министерот Јанакиески.

„Гронтмеј“ е четвртата по големина европска консултантска фирма за инжинерство со 10.000 вработени и 350 канцеларии во меѓународни рамки. Оваа компанија пред неколку дена победи на проектот за дизајнирање на новиот терминал на аеродромот во Франкфурт кој во првата фаза од изградба ќе чини 450 милиони евра и претставува една од најважните инвестиции од овој вид во Германија.

Железничка%20станица%20Скопје   Железничка%20станица%20Скопје   Железничка%20станица%20Скопје

Бојан Блажевски

#
Објавено на 09.11.2011 во категорија Вести. 

Тагови: Grontmij, Железница, Железнички станици, Инфраструктура, Реновирање и реконструкција, Скопје

http://www.build.mk/?p=10445
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #282 Posted: 10-Nov-2011 at 21:07
Баш ме интересира дали дизајнот ќе биде во неокласицистички стил, или ќе одлучиме нешто посовремено да ни предложат Холанѓаните.
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #283 Posted: 10-Nov-2011 at 22:18

Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #284 Posted: 03-Jan-2012 at 15:53

Променет е натписот на станицава, односно материјалот од кој е изработен. Ова наликува на најлон за шаторско крило.

Back to Top
nouseforname View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nouseforname Quote  Post ReplyReply #285 Posted: 04-Jan-2012 at 14:03
dobroo use nekoj bilbord da stavea!!!!!!
Back to Top
gerard View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote gerard Quote  Post ReplyReply #286 Posted: 05-Jan-2012 at 03:03
Originally posted by Dexter26

Баш ме интересира дали дизајнот ќе биде во неокласицистички стил, или ќе одлучиме нешто посовремено да ни предложат Холанѓаните.

современа била станицата пред 40 години.
современа е слаб збор. била супер ултра модерна, чудо на балканот.

погледни денес. штала.
тоа е судбината на модерните и урбани проекти.
тоа е судбината на ГТЦ
тоа е судбината на универзалната сала.
современите објекти од времето на татко ми.

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #287 Posted: 05-Jan-2012 at 03:11
PreviousАаааа не, не, не, тоа е судбината на СИТЕ објекти во Македонија (на Балканот)! Нека да не мешаме баби и жаби!
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
WNBARCH View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote WNBARCH Quote  Post ReplyReply #288 Posted: 05-Jan-2012 at 03:16
супер ултра модерно не баш. со една чекална,еден ескалатор и два телевизора тешко.поготово зошто е застанато уште на почеток од целиот проект и не е ни довршена станицата никогаш.
Back to Top
Suprise View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Suprise Quote  Post ReplyReply #289 Posted: 05-Jan-2012 at 12:02
Originally posted by WNBARCH

супер ултра модерно не баш. со една чекална,еден ескалатор и два телевизора тешко.поготово зошто е застанато уште на почеток од целиот проект и не е ни довршена станицата никогаш.

Три чекални од кои една за странци, нешто као вип, 4 телевизора, два ескалатора..

нејсе, мислам дека одамна требаше да почне да се реновира и тоа здраво, ама ајде ќе почекаме уште малце..

мислам дека заштитен знак на новава железничка ке биде ескалаторот. Неможам да ја сфатам потребата од скали воопшто и сметам дека сите сегашни скали треба да се заменат со ескалатори.

Не ми се допаѓа тоа што малце делува бункерски долниот дел, а доколку би имало прозори од страните да се гледа градот, сообраќајот, булеварите би било поинтересно. Ова може малце барем на горниот дел да го корегираат. И да се трудат што повеќе да има дневна светлина,стакло па макар и куполи.

Не ми се допаѓа и што во очај се издадоа деловни простори, што при адаптирањето секој индивидуално си го средуваше и се изгуби целината.

Не би да идам подлабоко, до шалтери, инфопулт, монитори, чекални, тоалети и сл. пошто би немало крај, премногу е запоставено.

Дали би било премногу ако наместо сегашниот таканаречен кров се изгради нов над кој всушност би имало парк со езерца, трева, клупи и дрва.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #290 Posted: 05-Jan-2012 at 12:07

Имам прашање.

А дали по првичниот проект се предвидувало и влезови симетрични на денешните два, односно на страната на Колосеум?

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #291 Posted: 05-Jan-2012 at 13:50
Originally posted by WNBARCH

Не треба да се суди модерноста (таков поим и воопшто не постои), туку функционалноста на еден ваков инфраструктурен објект. Прво да нагласам дека е многу тешко да се зборува за полна функционалност на еден објек кој ни приближно целосно не е изграден. Како да зборуваме за кола која нема кров, врати и опрема.
Железничката станица треба да се гледа во целост а не на парче. Така таа вклучува километри бетонски столбови, кои не само што го денивелираат железничкиот сообраќај низ тој дел на градот (проблем кој допрва треба да го решаваат многу европски градови и чие решение чини баснословно и вклучува долгогодишно затворање на централни булевари), туку и отвараар простор за развој и изградба на содржини под нив-паркинзи, главна пошта со поштенски логистички центар-меѓуградска и приградска автобуска станица итн. Сите овие исклучително важни објекти се многу полесни и поефтини за изведба под столбовите, отколку да градевме целосно нови објекти. Фактот дека тие се собрани на толку мал простор, формирајќи вистински транспортен центар со неколку вида на транспорт ич не е за занемарување.
Што се однесува до самата железничка станица, исто така не можеме да го оценуваме решението кое било зацртано во планот. Наша кривица е што железничката не е доградена (колосеци, кров, ескалатори, пристап за автомобили за авто-воз итн.), а уште поголема кривица што сме ја запуштиле до степен на очај. Од најубавиот објект во смисла на железничка станица од градовите на Балканот пред 30 години, ние ја дотеравме до најнеодржуваниот и мизерен.
Единствено што ми фали кај нашата железничка станица е голем централен простор на приземјето, каде би се сместиле различни продавници, кафеани и пунктови на железницата. Вакави има во сите поголеми железнички станици каде сум бил (освен Загреб и Љубљана кои имаат многу постари објекти). Како пример ја давам Прага хлавни надражи (Praha hl.n.):

Друга приказна е колку сето ова чинело и ќе чини (да се догради и одржува) и дали не би било пофункционално за истите пари да се изградат подземни тунели низ центарот, кои би ја опслужувале старата ж.с. (која секако би била реконструирана, проширена и модернизирана).
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #292 Posted: 05-Jan-2012 at 14:12
Па се вртеше некаде на форумов приказ на планираното решение на големиот станичен хол. Ќе се обидам да го пронајдам, но накратко концептот се состоеше во поставување на шалтерите за автбусата станица спроти оние на железничката. Тоа што по 20-тина години по линија на помал отпор се изведе новата меѓуградска автобуска станица како што ја имаме денес доведе до ситуација тоа решение неповратно да се изгуби.. Ама кога се во прашање јавните простори и структури во Скопје - ништо ново.

А во врска со идејата за Ст.ЖС - ја поддржувам, само што тоа веројатно би се извело на ниво на градски транспорт, евентуално регионални возови.. Ќе се обидам да најдам начин и време да го постирам мојот проект на таа тема
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #293 Posted: 05-Jan-2012 at 14:23
Originally posted by mladen_s

А во врска со идејата за Ст.ЖС - ја поддржувам, само што тоа веројатно би се извело на ниво на градски транспорт, евентуално регионални возови.. Ќе се обидам да најдам начин и време да го постирам мојот проект на таа тема

Со нетрпение го очекувам (да ти извршам малку притисок) Naughty
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #294 Posted: 05-Jan-2012 at 15:56
често се заборава дека железничката во Скопје била брутално модифицирана забегувајќи од оригиналниот проект...
мислам дека веќе имаме една слика на оваа тема од оригиналниот проект
практично, според него, холот на железничката станица требало да го зафаќа и денешниот простор на автобуската станица, што значи дека е скратена на пола станицата просторно
а автобуската станица и поштата најверојатно би требало заедно да се наоѓаат на другата страна од булеварот, каде што се и окната за карго лифтовите

не знам колку е возможно поради потребата од големи средства и време, ама јас би направил целосна реорганизација на просторот за станицава да заживее онака како што било планирано, не е проблем само запуштеноста на станицата, туку ццелосната нејзина импровизација како комплексен центар и начинот на кој функционира денес
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #295 Posted: 05-Jan-2012 at 16:56

за ориентација има стрелка кон север
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #296 Posted: 05-Jan-2012 at 17:21

Еве уште по нешто (мада ми се чини дека се различни варијанти):

А еве го и планираниот екстериер:

Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #297 Posted: 05-Jan-2012 at 17:30

Значи колку што разбрав, делот кај ОТО мебел и Колосеум бил првично наменет за обработка и дистрибуција на багажот до/од патниците од/до возовите. Многу културно. Нешто како и на аеродромите. А претпоставувам дека и лифтовите биле за тоа наменети. Има смисла. Но најверојатно тоа не се случило како што било предвидено, па денес наместо да се користи таа услуга, патниците сами си го качуваат/симнуваат/носат багажот по скали. А овој простор наместо како простор за процесирање на багаж е претворен во дискотека и салон за мебел. Кога сме кај тоа. Дали Железничката Станица Скопје го изнајмува тој простор на овие субјекти, или пак им го продала?

Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #298 Posted: 05-Jan-2012 at 18:31

Па не бил рекол дека е баш така. Порано се патувало на многу поинаков начин од сега - луѓето се преселувале со воз - па деловите на железничките станици за процесирање на крупен багаж се помалку остаток од минатото (нормални парчиња багаж се носат од страна на самите патници или некаква придружба). Добро е ако станицата може да ја пружи таа услуга, но како и други делови од овој објект и тој е предимензиониран - барем според мене.. Што се однесува до дискотеката, тоа е пренаменета голема сала за синдикални и слични конференции - исто така остаток од друго време..

Тоа што ми се допаѓа е како Транспортниот центар прима различни содржини и се менува според барањата. Не треба да мислиме дека проектот мора да се изведе баш како што бил предвиден, бидејќи многу работи се промениле во меѓувреме. Единствено не треба да се затвараат одередени можности, што според мене и се случи со несоодветното поставување на автобуската (и тоа само за патниците што чекаат воз да не ги користеле чекалните на автобуската).

Инаку, мислам дека Железницата ги издава тие и други простории. Колку таквите договори се поволни и дали земаат во предвид дека тој простор во меѓувреме стана поатрактивен, не би можел да кажам (а вообичаено не се, што заради лошо работење, што заради корупција). Но сепак, загубите во работата на МЖ не можат да се покријат со кирија од дискотека..

Edited by mladen_s - 05-Jan-2012 at 18:37
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #299 Posted: 05-Jan-2012 at 22:29
Originally posted by mladen_s

Па не бил рекол дека е баш така. Порано се патувало на многу поинаков начин од сега - луѓето се преселувале со воз - па деловите на железничките станици за процесирање на крупен багаж се помалку остаток од минатото (нормални парчиња багаж се носат од страна на самите патници или некаква придружба). Добро е ако станицата може да ја пружи таа услуга, но како и други делови од овој објект и тој е предимензиониран - барем според мене.. Што се однесува до дискотеката, тоа е пренаменета голема сала за синдикални и слични конференции - исто така остаток од друго време..

Тоа што ми се допаѓа е како Транспортниот центар прима различни содржини и се менува според барањата. Не треба да мислиме дека проектот мора да се изведе баш како што бил предвиден, бидејќи многу работи се промениле во меѓувреме. Единствено не треба да се затвараат одередени можности, што според мене и се случи со несоодветното поставување на автобуската (и тоа само за патниците што чекаат воз да не ги користеле чекалните на автобуската).

Инаку, мислам дека Железницата ги издава тие и други простории. Колку таквите договори се поволни и дали земаат во предвид дека тој простор во меѓувреме стана поатрактивен, не би можел да кажам (а вообичаено не се, што заради лошо работење, што заради корупција). Но сепак, загубите во работата на МЖ не можат да се покријат со кирија од дискотека..

Околу кириите за користење на просторот во Скопската железничка станица имаше големи заврзлами во минатото, не знам сега колку е средена состојбата. Сепак, сметам дека не доликува злоупотребата што ја вршат некои субјекти кои го користат работното време на станицата за создавање на екстра профити, иако не работат во склоп на Македонски железници. Од друга страна, мислам дека треба да се размислува на поголем број комерцијални објекти на второто или третото ниво на станицата.
Back to Top
SJCF View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote SJCF Quote  Post ReplyReply #300 Posted: 06-Jan-2012 at 00:27
Знае некој колку години се градел транспортен центар?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.203 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.